Dacă tot vine primul weekend mai liniștit, zic să vă las câte ceva de văzut. Sau, dimpotrivă, să știți ce să evitați.
👉 Subteran – mini-serie, Netflix
După cum am mai zis de nenumărate ori pe-aici, sunt fan producții românești. Motiv pentru care îl aștept pe „Subteran” ăsta încă de prin septembrie când am auzit prima oară de el.
Eram extrem de nerăbdător pentru că este, dacă nu mă înșel, primul serial românesc produs de Netflix. Mă gândeam că dacă s-a apucat ditamai gigantul să bage bani, cu siguranță că va ieși ceva remarcabil spre wow, așa că alaltăieri s-a lansat, și tot alaltăieri l-am văzut pe tot.
Ei, bine, nu doar că nu e wow, e cel mult un „mediocru” spre „decent”, asta ca să fiu blând, că încă sunt în spiritul sărbătorilor.
Cea mai mare problemă este că suferă de vechea meteahnă a filmelor românești pe care în ultima vreme o credeam dispărută: dialogurile sunt de neascultat pentru că nu sunt credibile.
Probabil a contat foarte mult că scenariul a fost scris de trei oameni, dintre care doi nu erau români, pentru că din secunda în care îi dai drumul te întrebi iar și iar: cine plm vorbește așa în viața reală?
Ca să nu mai spun că în disperarea lor de a produce replici autentice, au folosit și niște „puli” sau alte înjurături care nu-și aveau locul, s-au străduit prea tare și nu le-a ieșit. Sunt departe de a fi vreun pudibond, tocmai de-aia știu prea bine când o „pulă” e rostită într-un context unde se potrivește ca nuca-n perete.
Dar dincolo de expresiile triviale, aproape tot ce înseamnă dialog în serial nu e ce trebuie. Jur că nu mă duce capul să înțeleg de ce nu pot lua consultant un interlop adevărat, un bombardier care chiar trăiește pe stradă, să le explice că nu vorbește nimeni ca ăia din serial.
A doua mare dezamăgire sunt doi dintre actorii care mie îmi plac foarte mult, dar care în „Subteran” mi se pare că nu se potrivesc deloc pe rol. Personal, trăiesc cu convingerea că primul lucru pe care trebuie să-l reușească un actor, atunci când interpretează un rol, este să te facă să-l crezi. Dacă nu-l crezi, totul e degeaba.
Ei bine, pe doi dintre actorii din „Subteran” nu doar că nu i-am crezut, dar mi se strepezeau dinții de fiecare dată când apăreau.
Cezar Grumăzescu, în rolul lui Oase, frizează penibilul în multe locuri. De câteva ori am fost tentat să renunț să mă mai uit, de fiecare dată de la câte o replică de-ale lui Cezar, care suna infect. Asta, în condițiile în care Grumăzescu mi-a plăcut în tot ce l-am văzut până acum. Aici n-a mai fost cazul.
Al doilea personaj pe care nu l-am crezut este Florin Piersic Junior în rol de mare șef interlop. Pentru mine n-a fost ok aproape nimic din ce-a făcut pe ecran, pur și simplu nu-l credeam, nu reușea să mă facă să-l văd ca pe Nicolae Tănase, marele mob boss care are toată poliția română la degetul mic. Desigur, sunt subiectiv, e posibil ca vouă să vă placă și el și Grumăzescu.
Colac peste pupăză, am mai sesizat și o greșeală de amatori care putea fi evitată atât de ușor. Mașina procurorului e un Volkswagen Touareg pe care ni-l tot arată în film, pentru că probabil a fost partener vreun dealer auto care vinde și brandul ăsta.
De trei ori ni l-au arătat cum se urcă în Touareg-ul lui, de trei ori mașina aia avea alt număr de înmatriculare. Serios? Eu înțeleg că mai mult ca sigur cei de la producție primeau mașinile punctual pentru ziua de filmare și nu se nimerea de fiecare dată aceeași, dar să nu fii tu în stare să faci niște plăcuțe de înmatriculare pe care să le montezi în ziua filmării?
Sau, nu știu, poate mă înșel eu și pe la Parchetele din România sunt flote numeroase de Touareg-uri, de-aia le schimba procurorul mai des ca pe șosete.
Să vă mai zic încă una care m-a făcut să-mi dau o palmă peste frunte. Tipa interpretată de Ana Ularu este nevoită să-și schimbe complet înfățișarea ca să n-o recunoască ăia de voiau s-o omoare. Cum și-o schimbă complet? Își pune niște șuvițe roșcate în păr și se machiază cu negru pe la ochi. Jur, asta e tot ce face, devenind practic de nerecunoscut. Nu se vopsește în altă culoare, nu se rade în cap, nu nimic, își pune șuvițele alea cu clips și gata, e cu totul alta.
Nu-i așa că dacă vă întâlniți pe stradă cu actrița Ana Ularu, care are niște șuvițe roșcate în păr, o să treceți pe lângă ea fără s-o recunoașteți? Că, na, și-a schimbat complet înfățișarea. Cel mult, poate să vă gândiți „băi, ce seamănă asta cu Ularu, aș fi zis că e ea dacă n-avea șuvițele alea”. Doamne apără și păzește!
Pe actorul care joacă rolul procurorului nu știu cum îl cheamă, dar are ceva în comun cu Nicolas Cage: joacă toate scenele cu aceeași expresie pe față. Ce, n-ați observat asta la Cage? Eu, da. Ei bine, fix așa și cu procurorul din „Subteran”.
Altfel, ca să încheiem într-o notă pozitivă, dacă l-am putut duce până la capăt înseamnă că nu e chiar atât de rău. Mi-a plăcut Ana Ularu, e de-acolo, mi-a plăcut și Irina Artenii în rol de bad girl, iar Velea în rol de interlop a fost surprinzător de credibil.
Poate-i dați un play și vorbim după.
👉 Retreat Vama Veche – film, Netflix
Cu toată predilecția mea pentru filme românești, am reușit să rezist fix 14 minute la mizeria asta de „Retreat Vama Veche”.
Băi, oameni buni, nu că e rău, e atât de rău încât efectiv simți cum îți explodează neuronii la fiecare scenă, îi auzi pucnind ca floricele de porumb. L-am oprit rapid, că mi-a fost frică să nu rămân legumă până la final, să închid televizorul și să nu mai pot să articulez decât „Forza Steaua, Forza Steaua, hei, hei”.
N-ai cum, efectiv n-ai cum să-l consideri ca făcând parte din ceva ce poartă numele de „cea de-a șaptea artă”. Dacă filmul ăsta are vreo legătură cu arta, eu sunt campion intergalactic de capoeira.
👉 Undercover – serial, Netflix.
Serialul ăsta are trei sezoane, i-am dat play pentru că văzusem „Ferry”, care mi-a plăcut la vremea lui. Am citit sinopsys-ul lui „Undercover”, am văzut că e vorba tot despre Ferry, i-am dat play imediat.
Am băgat primul sezon in no time, mi-a plăcut, e bine scris, e bine jucat, acțiunea e credibilă chiar dacă pe alocuri se mai exagerează. Dar, na, până la urmă vorbim despre film, adică despre ficțiune, nu te uiți ca la un documentar.
La sezonul doi m-am oprit după al doilea episod. Nu l-am mai putut duce, mi s-a părut c-au luat-o razna complet, acțiunea nu mai era credibilă deloc, cel puțin pentru mine. Vă dați seama că, în condițiile astea, n-am avut cum să mai ajung la al treilea sezon.
În schimb, vreau să văd „Ferry 2”, care a fost lansat de curând și e pe Netflix. L-a văzut cineva, merită? Sau îmi pierd timpul?
👉 Valeria se mărită – film, Max
O bijuterie de film israelian peste care am dat absolut întâmplător pe Max. Atât vă zic: este vorba despre „industria” de tinere ucrainence care se mărită cu evrei din Israel pentru o viață liniștită.
Dacă vă atrage subiectul, știți ce aveți de făcut. Eu să vă spun doar că este un film impecabil.
👉 Familia mea fericită – film, Max
Prieteni, deși este un film gruzin, o să regăsiți toată România, așa cum o știți voi, în „Familia mea fericită”. Nu am cuvinte să vă spun cât de mult mi-a plăcut.
E un fel de „Sieranevada” fără priveghi și mai scurt, dar mi-a plăcut la fel de mult ca filmul lui Puiu.
Pe scurt: în ziua în care împlinește 52 de ani, o profesoară hotărăște să plece din apartamentul unde locuiesc trei generații: ea cu bărbatu-său, părinții ei și copiii lor.
De-aici încolo urmează jihadul, pentru că, nu-i așa, cum adică să divorțezi la vârsta asta? Ce-o să zică lumea? Ne-ai făcut de rușine!
Nu vă mai zic niciun cuvânt în plus, dacă vreți să-l vedeți știți ce aveți de făcut.
👉 Senna – serial, Netflix
I-am dat play extrem de circumspect, fără niciun fel de așteptare. Mi-era frică sa nu fie prost, că n-aș fi suportat să văd ceva care să-l ducă pe Senna în derizoriu. Pentru mine, omul ăsta a fost un zeu, iar ziua de 1 mai 1994 o să-mi rămână mereu adânc săpată în creier. Formula 1 a început și s-a terminat cu Senna, în ceea ce mă privește. De-aia mi-am impus să nu am niciun fel de așteptare când i-am dat play.
Nu că e bun, este extrem de bun, bine făcut, bine scris și bine jucat. Nu știu cum au reușit să-l găsească pe actorul care joacă rolul lui Senna, dar seamănă atât de bine cu Ayrton că uneori ai impresia că e el. Și mai e și foarte bun.
Înțeleg că a fost cel mai scump serial brazilian făcut vreodată (producția a costat peste 170 de milioane de dolari), iar asta se simte din plin.
Nu doar că mi-a plăcut mult de tot, dar la ultimele două episoade am plâns de sărea cămeșa pe mine. Așa cum ziceam mai sus, am fost fan Senna, iar odată cu moartea lui ceva s-a rupt în mine, Formula 1 n-a mai fost niciodată aceeași. Am continuat să mă uit, dar nu mai era același lucru, trăirile nu mai erau la fel. După care, am renunțat compet când a avut Michael Schumacher accidentul la schi.
Dacă măcar o dată în viață ați trăit vreo cursă de Formula 1 cu sufletul la gură, uitați-vă la „Senna”.
Cam atât pentru azi, mai aveam vreo patru filme și seriale pe listă, dar mai facem update și săptămâna viitoare.
Eu nu sunt fan filme românești, mă uit doar dacă le recomanzi, așa că pauză la serial, iar la cel cu Vama veche nu mă atragea deloc.
Văzut Senna, superb!
Sunt tare curioasă să văd filmul gruzin, nu știu dacă am mai văzut până acum.
Nu știu dacă l-ai văzut când a apărut, dar pe Sky este „Why Women Kill” și Alexandra Deddario este mortală! Tot aici aștept să apară toate episoadele să văd „Ziua Șacalului” cu Eddy Redmayne.
Mulțumesc!
Din ce-ai zis aici am văzut doar „Senna” și ne-a plăcut atât de mult… a fost preferatul nostru din F1. Și, parcă să zic că acum e muuult mai mult marketing decât era înainte, poate greșesc.
Retreat Vama Veche
Eu am rezistat doar 20 min, un film mai prost ca ăsta nu am văzut de mult timp. Eu mă gândesc la faptul că după ce este gata un film, deobicei are loc proiecția pentru o sala de necunoscuți, ca să surprindă reacția lor, pentru a realiza dacă filmul e ok sau mai trebuie îmbunătățit. Aici au ratat chestia asta și se vede. Foarte, foarte slab.
Subteran
Trailerul m-a convins că nu e cazul să-mi pierd vremea. Nu ai cum să reziști la dialogurile alea, nu ai cum. Ți se strepezesc dinții.
Din ce am văzut recent:
Juratul 2 pe Max
Imi plac filmele regizate de Cilnt Eastwood, iar acesta e interesant si antrenant. Nu e chiar la nivelul altora făcute de el, dar merită văzut.
Dune: Prophecy
Pentru fanii genului. Mi-au plăcut mult Emily Watson și Olivia Williams care joacă extrem de credibil iar efectele speciale sunt bine realizate pentru o serie tv.
Interesant Juratul 2. Felul de a pozitiona intrebarea mi-a amintit de romanul Crima si Pedeapsa. Tot pe Max am descoperit si Sleeping Dogs cu Russell Crowe. Cam tras de par dar cu un final ce nu l-am prevazut :).
M-ai convins cu Senna. Fix asa si cu mine. A fost un soc cand a murit Senna si nu am mai putut sa ma uit la formula 1. Iar de cand cu Schumacher nici nu stiu cine mai concureaza la formula 1.
Mi-a aparut si mie Subteran in noutati pe Netflix. Poate o sa il vad. Desi mi-e teama ca nu o sa imi placa.
Îți recomand să l duci până la capăt pe”Undervover”,n ai să regreți…totul se “ leaga” in sezonul 3,cat despre Ferry 2,filmul e OK,finalul ne a lăsat de înțeles ca va urma și Ferry 3,de ce NU?
Să nu te superi pe mine, dar când văd oameni scriind în halul ăsta, sunt tentat să fac exact opusul a ceea ce-mi recomandă. 🤷♂️
1 mai 1994 am descoperit F1! Din păcate nu am urmărit pe viu, în direct, evoluția lui Senna. Dar „am crescut” cu Schumi. Am vrut sa vad filmul dar am citit o recenzie „avizata” și am renunțat. În primul rand criticile erau aduse nerespectării adevărului istoric cu omiterea sau minimizarea unor perioade/evenimente cruciale în debutul carierei, dueluri omise altele exagerate, etape din F1 cu impact major nici măcar menționate. Repet! Nu am urmărit evoluția Senna.
Este oarecum normal când vorbim de un film omagiu să nu se respecte a la literă realitatea. E film nu documentar.
Eu n-am fost fan Senna pentru că mi s-a părut că toată lumea îl vedea drept campion și am ținut cu competitorii lui. La fel nu mi-a plăcut Schumacher și nici acum Max Verstapen. Dar asta nu mă împiedică să recunosc că Senna și ceilalți au fost și sunt mari campioni.
Am să mă uit la film pentru că am trăit vremurile lui Senna și sunt curios câtă emoție îmi va retrezi filmul.
Pe Netflix, pana pe 15 ianuarie, mai este Watcher, sau tradus Cine ma urmareste. Mi-a placut mult, este un thriller care isi are inspiratia in Rear Window al lui Hitchcock. Este bine facut, actiunea are loc in Bucuresti, actrita principala joaca foarte bine. Sfarsitul este nitel tras de par, dar, per total, am considerat ca a fost un timp bine petrecut
Să încercați pe Neflix miniseria The Spy cu Sacha Baron Cohen. Sper să îl puteți disocia pe el de Borat/Bruno/the Dictator, e un actor bun, iar serialul este inspirat din fapte reale.
Am și scris despre el pe blog, e absolut genial. Dacă nu era vorbit în engleză, era pur și simplu perfect.
da, acum ca a plecat asad spera sa i recupereze si ramasitele lui Choen, parca asa il chema pe spion. Super si greu de dus seria, mi a parut asa de rau de el si Nadia, cite sacrificii au facut si oamenii astia inconjurati de psihopati ca sa faca tara aia ceea ce este acum
mulțam de recomandări; văzut ferry 2, not great, not terrible, am rîs de cîteva ori;
landman și the day of the jackal pe sky (seriale în curs)
Numărul 24 pe netflix, am înțeles (mai bine) de ce regatul bagă burse și granturi în democrații străine; și cum noi n-o să fim niciodată la nivelul ăla
Am vrut să merg cu prietenele mele la Retreat. Noroc ca nu am reușit să ne punem de acord asupra unei zile când puteam toate! L-am văzut acasă pe Netflix și m-a luat somnul, efectiv, după primele 30 minute.🙈🙈🙈
Pe mine nu m-ar fi putut lua somnul de nervi. Cum să scoți mizeria asta, CUM?
Cred ca a mai fost un serial romanesc facut de Netflix. Rux sau Ruxi parca se numea, destul de bunut.
Eu am rezistat pana la final la Retreat Vama Veche, nu stiu ce asteptam sa vad, probabil cat de tare se pot face de cacao…
Caut filmul gruzin, suna interesant.
Vazut, Ziua Sacalului intr-o singura zi, mi se pare bun! Si Shogun in doua seri, tot bun.
Doamne apără și păzește cu Ruxx ăla! La fel, dialoguri total necredibile. Și ce să vezi, e același scenarist ca la Subteran, unde au fost doi străini și un român. Ei bine, românul e ăla care a scris și la Ruxx. Nimic nu e întâmplător. 🤷♂️
gruzin – a trebuit sa caut pe google sa vad ce inseamna. E georgian, e film din Georgia. Doamne ce litere ciudate au si aia
da. si afara nu e omat e zapada.
Pana pe 15 ianuarie se mai poate vedea si Rita. Un serial danez care desi are 5 sezoane, nu te plictiseste. Este f bine facut iar subiectul foarte actual desi este aparut in 2018. Pentru parintii de adolescenti este foarte bine venit!
Neata!
ONLY MURDERS IN THE BUILDING l-ai incercat ? am vazut tot aici o recomandare pt el de la un alt cititor, m-a prins imediat ( 4 sezoane spune ceva despre el ) 🙂
Tot de aici am prins de veste si despre „Slow Horses”, recomand.
Spor !
De aceea in opinia mea, serialul Umbre rămâne cel mai șmecher serial produs vreodata de Romania, bine, de HBO, scenariul find scris de regizorul Bogdan Mirica. In general ma uit puțin spre deloc la filme si seriale românești pentru ca ori am lucrat la ele si sunt satul ori nu imi plac scenariile. Dar daca tot ai spus de Retreat Vama Veche si Subteran, o sa ma uit, am uneori o placere prosteasca de a vedea filme proaste mai mult sa vad unde poate duce dezastrul!
„The Perfect couple” e distractiv pe Netflix.
E un serial asa usurel ce combina comedia cu ideea de detectivi.
In Senna a investit însuși statul brazilian ! De.acolo banii aia mulți ! S.ar putea ,daca.mi amintesc bine ,că tot el statul brazilian sa fi avut și inițiativa de a face serialul asta !
Retreat Vama Veche are 4/10 pe IMDb, iar Subteran, 6,5. Notele sunt atat de mici, incat nici nu merita abordate. Eu nu am avut „curajul” asta. 🙂
Se poate si mai rau: filmele din ultimii 15 ani cu Steven Seagal au 3.7 pe IMDB 🙂
Am văzut Senna și da am plâns la fel ca atunci când i-am văzut moartea în direct 😢.
Sânt totuși fani care nu au gustat filmul, nu știu la ce se așteptau ei, e totuși un film artistic nu documentar.
”Retreat Vama veche” pare un proiect început pe drumul spre mare pe conceptul ”Zack and Miri make a porno”
„Familia mea fericită” l-am văzut pe Cinemax – mi-a plăcut mult personajul principal, încercarea ei duioasă într-un fel de a-și regăsi identitatea și liniștea în lucrurile care îi făceau ei plăcere, fără a mai fi sâcăită de familia sufocantă în care trăia.
Miniseria „I Know Your Soul” (Bosnia Herzegovina) pe HBO – o femeie procuror care trebuie să se lupte cu instinctul de mamă și profesia pe care o are, mai ales că este vorba de fiul ei.
Miniseria „Behind her eyes” (am mai spus despre el) pe Netflix – personajul principal interpretat foarte bine de fiica lui Bono Vox. Un film care la sfârșit îți dă fiori, deși ceea ce era evident e la tot pasul.
„Vlăstar regal”, 2 sezoane, suedez, pe Netflix – dacă nu aveți probleme cu homosexualitatea, filmul descrie o astfel de relație între 2 adolescenți, dar într-un mod cât se poate de autentic, tandru și de bun simț, nu are absolut nimic deșănțat sau abject.
Îmi place foarte mult actorul Ben Whishaw, așa că urmăresc cu plăcere orice film sau miniserie în care apare.
Young Royals are trei sezoane si da, e un serial interesant. Tocmai faptul ca este vorba despre o relatie homosexuala mi-a atras atentia 😀 . Intr-adevar nu e nimic vulgar iar serialul nu se concentreaza numai pe relatia dintre cei doi dar aduce in discutie o serie intreaga de probleme pe care le au adolescentii de vita reala si nu numai. Trebuie sa recunosc ca traducerea in limba romana e hilara. Eu am Netflix Italia si i-au lasat titlul original.
Cum să mă uit la serial cu actrițe bosumflate! Actrițele nu ar fi voie sa se injecteze la față.Isi schimbă total expresia Eo porcărie! Tot timpul par supărate!
Niciun serial romanesc nu se compara cu Umbre, facut de HBO.
foarte slab Subteran, un kitsch
Toata lumea vad ca il lauda, am sa il incerc si eu
Subteran preia o idee ecranizată în zeci/sute de alte filme, doar că adaptată (în intenția producătorilor) pentru Romania. Nu m-a dat pe spate pentru că foarte multe lucruri sunt previzibile din primele minute.
Unul din seria post-apocaliptica – „Earth Abides” pe Amazon Prime. E bazat pe o carte din 1949. Bunicel la început, dar diluat pe parcurs si plin de narative emoționale.
„Lioness” e pe Sky Showtime și are 2 sezoane. E alt spy thriller (unii ar zice de duzina) dar destul de actual, un pic asemanator cu „Homeland” (o capodoperă după mine).
Unul horror-ish: „From”, 3 sezoane (toate pe HBO, primul și pe Netflix).
Nu știu dacă ești fan documentare sau documentary-style dar pe Disney+ este „Trafficked with Mariana Van Zeller” – pătrunde în lumea interlopă globală.
Lioness e subtirel si obositor. Ma uit la el cand imi pica iptvul ilegal 🙂
Ba Mihai, sa te uiti la Married with children. Nu stiu daca ai auzit de el, da e foarte amuzant si umorist. Asta apropo de aia care dau recomandari de filme celebre la timpu lor*
*uite, se mai intampla sa nu fi vazut un film la timpu lui. In cazu meu is Pshyc, Monk si Team Seals. Dar, nu le recomand. Ca ma gandesc ca lumea oricum le-a vazut. Eventual pot spune „bah, nu le-am vazut la timpu lor, stiu ca is celebre da io ca prostu abia acum le vad. Daca si tu esti prost ca mine…uita-te la ele acum”
Venisem cu ochii cât cepele în speranța să citesc despre Sherlock 😀
Am citit și păstrez speranța 😛
Ieri am vazut o miniserie care mi-a placut destul de mult, m-a facut sa ma uit la toate episoadele : „Missing you” – Netflix.
Nu știu de ce se tot mira lumea la cât de prost a fost „Retreat”. La ce va așteptați? Eu ma mir cum a ajuns sa fie menționat aici.
Eu atât zic: Ozark și Fargo rămân top.
Apai dacă nici Alex Velea n-ar fi fost credibil în rol de interlop, nu știu cine ar mai putea fi 😁
Adevărat 🤭
Sunt cam ocupat cu marea în perioada asta, dar promit să găsesc timp și pentru filme. Mulțam!
Senna e magistral. A fost cel mai iubit pilot, dacă nu cel mai talentat, că asta e subiectiv. Serialul chiar merită, mai ales că și familia Senna a fost implicată în producție. La celelalte nu m-am uitat, dar recomand American Primeval, un western fresh de pe Netflix.
Mihai, dacă îmi permiți….
“…o replica de-ale lui Cezar” sau “o replica de-a lui Cezar”?
Întreb deoarece eu îmi amintesc ca acordul se face in funcție de genul și numărul substantivului exprimat.
A, nu, sorry, chiar nu mai am răbdare cu subiectul ăsta. Am scris despre de m-am săturat.
Și mai am câteva.😬
Înțeleg. Dar dacă se va întâmpla sa găsești timp și răbdare, să nu uiți de mine.
Mulțumesc mult!
P.S. : Crede-mă ca insist doar pentru ca iubesc suficient de mult limba si literatura română; suficient încât să par “buzzzzzz-ărană” când îmi doresc lămuriri asupra subiectului care-mi scapă….
☺️
ChatGPT zice:
Q: how is it the right form in Romanian: „O replica de-a lui Cezar” or „O replica de-ale lui Cezar” and why
A: The correct form in Romanian is „O replică de-a lui Cezar.”
Here’s why:
Replică is a feminine singular noun, which in this construction fits with „de-a.”
„De-a” is used because it indicates possession or attribution when referring to a feminine singular noun in this context.
The form „de-ale” is used for feminine plural nouns. Since „replică” is singular, „de-a” is the appropriate choice here.
Does that clear things up? Romanian grammar can be a little tricky, but I’m here to help!
Please, please, please, vizionează Goyo pe Netflix și spune-ne părerea ta.
Nu sunt critic de film. Dar am senzatia ca actorii nu se potrivesc cu replicile. Nu vreau sa spun ca joaca prost. Unii sunt actori cunoscuti si apreciati. Dar …ceva nu e de acolo. Ex: Clanul sau Umbre parca ieseau din cliseul filmelor romanesti si joaca tot actori de calibrul acestora din Subteran. Poate sunt doar eu…prost. 🙂
După succesul „Umbre” toată lumea a venit cu replici palide. Acum și Netflix cu „Subteran”. Recomand filmul „Challenger” pe Amazon Prime . Foarte bun.
Eu am văzut „Undercover” integral. Mi-a plăcut. „Ferry 2” e mai… telenovelistic.
Totuși Frank Lammers rămâne valabil. Merită văzut pentru actor, deși jocul e pastișat cu generozitate.
Oase pare nume de interlop fără fapte dar am zis că hai să văd ce e cu Subteran. A rămas în lista cu ”Continuă vizionarea…”.
Am rezistat până la faza când se explică în film de la ce vine numele Oase pentru că așa este în filme cu gangsteri români, trebuie explicat de ce este rău când el are față IT-ist sau gamer care a omorât maxim 3 inși la un rush pe CS cu awp-ul.
Credeam că doar eu am oprit filmul cu vama veche după 10 min. :))))
Sfanta mama a zeilor, m-a mancat undeva si am vrut sa vad cat de rau poate sa fie Retreat Vama Veche si m-am uitat cateva minute, pa sarite. E odios, e crima, eeee… nu am cuvinte sa spun cum e, in puii mei! Filmul ala trebuie pus undeva unde se aplica inca tortura, la talibani, la Guantanamo, e mai eficient decat smulsul unghiilor. Atata falsitate in joc si in replici, atatea clisee, atatea tropes, parca au vrut sa faca colectie de asa ceva.
Ion, mulțumesc pentru intervenție și mai mult apreciez timpul și efortul acordat în vederea unui răspuns, comentariului meu.
Într-o oarecare măsură găsesc acest răspuns ca fiind unul elocvent, însă atâta timp cât nu provine din sursa cunoștințelor personale , îmi permit să nu îl iau în considerare.
Nu sunt deloc o persoană care să refuze evoluția, genialitatea, progresul; chiar le susțin cu fermitate!
Însă refuz categoric să citesc informații transmise de o persoană căreia nu m-am adresat; informații care provin de la o inteligentă artificială, informații atașate ca răspuns, cu un ordinar “copy-paste”.
Mulțumesc și scuzele mele celorlalți cititori.
Părerea mea e ca serialul Subteran este prost spre foarte prost. Câteva argumente (doar câteva, pentru ca sunt multe pentru a îmi susține afirmația). In primul rând e total lipsit de credibilitate si parca e scris de niște copii cu retard. De exemplu personajul Banca, contabilul mafiotului Tanase, fuge cu un crypto wallet cu toată averea acestuia – de 10 milioane de euro. Mafiot care este implicat in rețele de prostituție, trafic de droguri, este un fel de lider mafiot si controlează o lume interlopă pestriță. Iar contabilul sau alege sa fuga fix la cel mai cunoscut hotel din București, fix in apartamentul de lux, fix acolo unde putea fi recunoscut imediat. Cât de handicapat trebuie sa fii sa faci așa ceva, cât de prost polițist sub acoperire trebuie sa fii sa organizezi așa ceva si cât de prost scenarist trebuie sa fii ca sa scrii așa ceva? Un alt exemplu – polițistul Luca se întâlnește cu informatorul sau, Oase, fix in gangul din fata poliției. După care amândoi o iau la pas, de parca ar ști exact unde merg, se opresc pentru 3 cadre in care sa își spună dialogurile, după care se despart – nu înainte ca polițistul sa ii facă o poza informatorului sau, de parca atunci s-ar fi văzut pentru prima oara. Cât de prost sa fii sa scrii așa ceva – e o insulta la adresa telespectatorilor. Un al treilea exemplu – scena de lupta din apartamentul polițistului Luca, in care personajul Ana Ularu se lupta cu doi oponenți, dintre care unul (personajul Crissy) înarmat. Cami (personajul jucat de Ana Ularu) o lovește pe Crissy cu o sticla in cap, de fapt peste fata – in urma acestui traumatism ar fi trebuit ca victima sa sufere daca nu măcar comoție, cel puțin o plaga taiata la nivelul fetei. Nici măcar o picătură de sânge – asta in timp ce celălalt oponent, de data asta bărbat, se tăvălește de durere după ce a fost împins (nu lovit) cu piciorul in piept de o femeie. Din nou mostra de scriitura si regie de mare calitate. O alta imbecilitate – Tanase este cap al unei grupări de crima organizată – cel puțin așa este prezentat, si in film vedem 4 amărâți si doua parașute care reprezintă echipa lui de intervenție…Bai băiatule, orice clan țigănesc din Rahova aduce dintr-o strigare câteva zeci de soldați…Tanase face afaceri cu droguri de milioane de euro si ei sunt 3 amărâți, cu doua pistoale si o sabie. Ca sa nu mai spun ca niciun șef implicat in traficul de droguri nu se expune personal – personajul Lars pare a nu fi un tiriplici, dar se comporta ca unul…Cât despre momentul in care Oase si procurorul Cornel merg la BallRoom-ul lui Tanase, este de-a dreptul jenant. Tocmai a fost parcat un camion plin cu droguri in fata sălii de evenimente, si evident nu niciun paznic, nu exista persoane înarmate, totul e la lumina zilei. Cei de la antidrog vin si stau pe la ușa…jenant, de-a dreptul jenant. Nu mai vorbesc ca personajele sunt schițe, nu au istorie, nu au trecut, nu sunt corect conturate – par a fi niște caricaturi, serialul nu are atmosfera, nu are decât înjurături gratuite si nu e deloc credibil. De actorie nici nu mai vorbesc – Florin Piersic Jr e chiar amuzant (doar ca nu juca într-o comedie) când își da pletutele la o parte când taie un laptop cu sabia, Ana Ularu se screme sa para tristă si afectată (nu știe sa plângă, nu joaca deloc bine teama, tristețea, frica viscerala). Ceilalți – ce sa mai spui, Dumnezeu cu mila…In concluzie, un scenariu execrabil – prost, foarte prost, dialoguri imbecile, situații total neverosimile, nu exista regizori – știu ca au fost 3, dar doar au primit credite pe ecran la final, ca nu le-am văzut munca. Adică nu poți sa te declari regizor si sa tratezi așa situațiile si sa accepți așa hal de actorie…Sunt multe de spus despre cât de prost este – din păcate nu-i găsesc nimic pozitiv, sunt atâtea secvențe făcute brambura (secvență de la spălătorie când jetul puternic ar fi trebuit sa ii inunde imediat plămânii celui căruia i-a fost băgat compresorul in gura, imbecilitatea cu poza polițistului sub acoperire pe care Cami o găsește imediat si toți ceilalți din poliție se întreba cine e, doar pentru a își aduce brusc aminte la final ca le-a fost elev, clișeele cu polițistul care umbla in frigiderul victimei si mănâncă de acolo, clișeele cu sticla de lapte stricat, secvență jenantă cu sticla de votca, faptul ca interlopii au o singura casa conspirativă, faptul ca secvențele de interior sunt filmate in case in care pare ca nu locuiește nimeni niciodata, lumina extrem de deranjanta, vulgaritatea excesivă si gratuită si multe altele) încât concluzia nu poate fi decât una singura – e un serial prost, făcut cu un buget mare pentru România, si daca asta e primul nostru produs Netflix original, îmi e rușine…
Comentariu beton!14
Băi nene, trebuie să fii foarte frustat să scrii un comentariu așa lung. Ai picat la preselecție în rolul de curvă de hotel?
da, probabil ca am o frustrare legata de acest proiect. nu am fost la casting dar stiu colege si colegi care au fost, stiu cat de mult am asteptat cu totii sa apara acest proiect si sa putem spune “da, asta e un excelent punct de plecare pentru productii originale Netflix Romania”. Frustrarea vine nu din invidie, ci mai degraba din parerea de rau ca am ajuns sa glorificam inca o prostie cinematografica, vine probabil din lipsa unei discutii obiective pe marginea filmului dar si mai tare vine din previziunea de viitor ca acesta va fi considerat un produs de succes – si probabil ca in termeni comerciali va fi, si ca va seta standardul pentru ceea ce urmeaza in zona productiilor originale Netflix Romania. Imi e teama ca in loc sa se fi deschis larg o usa pentru industria cinematografica romaneasca, tocmai i-a fost trantita in fata creativitatii, rigurozitatii, respectului fata meserie…imi e teama ca orice incercare viitoare facuta de cineva mai riguros va fi oprita din fasa pe principiul: ce nevoie avem noi de complicatii, uita-te si tu la ce succes a avut Subteran, daca la ei a mers noi de ce sa nu facem la fel…
PS: nu am vrut si nu vreau sa jignesc pe nimeni, imi cer scuze pentru tonul gresit al mesajului anterior. Am scris un comentariu lung si dezlanat doar pentru ca am vrut sa aduc in discutie niste argumente obiective, nu doar la nivel de imi place sau nu. Probabil nu a fost locul potrivit…
Comentariu beton!15
Dacă vreodată vrea cineva să facă un film tragicomic pur românesc, îl las să se inspire:
Am fost azi să montăm panouri solare pe o casă și de dimineață smartfonu previziona cam 60% ploaie de pe la ora 14. Am plecat cu noaptea în cap, sau dis de dimineață cum se zice, la locație cam pe la 10 și am ajuns la 11. OK. Acolo, șoc și groază:
– Panta acoperișului casei unde urmau să fie montate panourile era spre grădina vecinului și singura opțiune era să intrăm la el în curte și de acolo, de pe scări, să facem lucarea.
Paranteză. Când am vorbit cu beneficiarul lucrării mi-a fost foarte greu să mă înțeleg la tlf din cauza unor lătrături de javre de alea mici, știți voi, mici, agresivi și gălăgioși.
Prima dată am răsuflat ușurați când am aflat că nu sunt ai lui și după aia ne-am desumflat când am constatat că doar din curtea vecinului cu javre mici putem lucra.
Băi, cred că este a doua proprietate cu câini unde am intrat și a trebuit să fac un efort mare să nu-mi vărs mațele. Pur și simplu prin curticica aia de cca 50m pătrați erau numai kăkați de căței și ce m-a șocat mai mult, aveau covoare prin curte.
Nu știu cum o fi vremea prin altă parte a României dar la noi este tare umed acuma și nu prea se usucă nimika pe sol și oricât am încercat să curățăm rahații ăia din zona unde lucram nu prea am reușit să-i luăm pe toți cu o lopată așa că pe unii i-am luat pe tălpi și de pe tălpi pe scări și de pe scări pe acoperiș, o parte pe mănuși și morții lor cu căcățeii lor cu tot că mizerie ca la ăia în curte rar am mai văzut. În fine.
Beneficiaru, om cu bun simț, poate că s-a simțit vinovat că trebuie să lucrăm în condițiile alea și s-a oferit benevol să ne ajute și chiar a lucrat cot la cot cu noi. A cărat panourile solare din dubă pe scările pline de rahat de câine impreună cu mine, a mai făcut loc printre pomii vecinului care erau la un metru de casa lui să punem scările, cum am zis, chiar ne-a fost de un mare ajutor.
Așa, și acum intervine previziunea cu vremea ploioasă de pe la ora 14 care ne-a luat prin surprindere. Prima dată cu niște stropi mici, după aia a stat. A mai dat umpic cu stropi și după aia am văzut cum năvăleau niște vălătuci de nori dinspre munți care nu prevesteau nimic bun. Mai aveam vreo 3-4 panouri de montat și după o ședință scurtă, împreună cu beneficiaru lucrării, s-a decis să continuăm pentru că nu degeaba suntem noi urmașii dacilor care înfruntau acum 2000 de ani urgia zeilor.
Prin ploaie și rafale de vânt care se intesificau mai aveam ultimu panou de montat pe marginea casei într-o zonă cu un nenorocit de prun care ne împiedica să punem scara întro poziție sigură am zis să renunțăm dar beneficiaru a zis: No, nononoo, nu, nu, am io o idee și-l punem și pe ăla. Ok…
Dacă tot l-am cooptat în echipa noastră am zis să ținem cont și de părerea lui și să facem cum zice el. Ce a urmat?:
După multe calculele planul a fost ”punem scara aia mică acolo, de acolo îmi dai mie panoul eu îl țin până vine altcineva să mă ajute să-l ridicăm pe acoperiș la colegu care este acolo”. Teoretic era simplu, îl dădeam din mână-în-mână până la ăla de pe acoperiș dar era o verigă slabă în lanț pentru că unul dintre noi trebuia să ocolească toată casa și să se urce pe un acoperiș intermediar ca să-l ajute.
Rezultatul:
Io i-am dat panoul de 1.9 metri unui om de 1.5 care se ținea de el vitejește dar o rafală de vânt vrăjmașă l-a dărâmat, pur și simplu. A căzut pe spate cu panoul ăla peste el și norocul lui a fost că acoperișul pe care stătea era învelit cu bandă de cauciuc și nu a pățit nimic.
Nici nu mai știu ce să fac. Partea din mine, aia profesională, zice că nu este ok să fie așa și aș merita să fiu împușcat la zid pe modelul german strict dar pe altă parte parcă fără chestii de astea la limită nu mai este funny la muncă. Plm, încă nu suntem roboți.
Comentariu beton!36
da și io am scris…
Băi, am râs. :))))))))
Dacă nu uit, mâine îl fac articole. 😁
Toate mizeriile de filme romanesti lansate pe Netflix au ajuns rapid pe primul loc in topul vizionarilor, cum ar fi Vama Veche retreat, Mirciulica, Klaus si Barosso, Wedding Money, Ramon, unul mai prost ca altul, ceea ce denota calitatea „inalta” a privitorilor, desi ne place sa credem ca printre noi sunt destui oameni cat de cat culti, decenti. Realitatea e cu totul alta, majoritatea fiind formata din oameni extrem de inculti, oricata scoala ar avea, lipsiti de orice urma de rafinament, de maniere, de spiritualitate, de credinta, o masa inclinata spre conformism „feroce” fara nici un filtru de analiza.
Dar sa nu ne mai lasam prada uimirii cand sunt lansate pelicule dambovitene execrabile care rup topurile, ca pe Netflix am gasit un ocean de filme straine groaznice care au spart topurile, pentru ca asta e nivelul.
Totusi, speranta moate ultima si va las cateva filme si seriale, mai noi si mai vechi, vazute recent pe Netflix, care mi au placut considerabil.
Blu Eye Samurai, Missing You, Where the crawdads sing, Black Doves, Late night, The victim’s game, Call me by your name, Just mercy, Supacell, 1899, Joy the birth of IVF, The life ahead, Arcane, Pantheon, Dear child, When they see us, She said, Anatomy of a scandal, Stay close, The breakthrough, Fair play.
Si nu ratati cateva capodopere clasice prezente acum: One flew over the cuckoo’s nest, Seven, Awakenings, The game, Interstellar, Spotlight, The reader, Zodiac, Worth, Atonement, Pulp fiction, Inception, Joker, Django Unchained etc.
Când văd „Black Doves” enumerat într-o listă de seriale așa-zis bune trec peste toată lista.
Băi fraților, dacă ăla e serial bun, eu chiar nu știu ce să zic. Ipoteză stupidă, plot-holes mai mult decât o sită, actorie jalnică…
Am stat azi-noapte să termin Subteran, îl aşteptam şi eu de anul trecut, chiar de la Florin Piersic Jr. şi mai ales pentru că am mai mulţi prieteni care joacă în el. Nu mi s-a părut prost, cât despre limbajul folosit nu am ce să spun decât că pe unde mă plimb eu cu căţeluşa mea, aud multă lume vorbind aşa. Stau lângă un liceu tehnologic şi atât băieţii cât şi fetele, în mare majoritate sunt cu pula în gură. Dacă nu sunt prea tare în inferioritate numerică, de multe ori îi opresc cu întrebarea: „nu mai bine vă ţineţi pula în pantaloni, decât să o ţineţi în gură tot timpul?” Asta e: fetelor le mai cer numele, le spun că cer să fie trecute în Guiness Book, ca femei cu pulă. Oribile vremuri trăim, ne depăşeşte numeric „pleava”.
Musai sa lași la un moment dat netflix-ul asta și sa încerci și celelalte platforme. HBO e ok.
HBO e Max. Două filme sunt de acolo. Musai să citești înainte să comentezi.
Da bo$$ stiu ca HBO e Max…eu am ramas la nivel de scris la HBO. #atatsaputut
Am citit stai linistit. Probabil nu ai inteles tu exact ce voiam sa transmit. Ma refeream ca Max e ok ca si continut si se merita explorat in continuare. Sanatate !
Unu: https://mihaivasilescublog.ro/2024/12/03/merita/
Doi: https://mihaivasilescublog.ro/2024/08/20/vorbi-analfabet/
Am înțeles. Deci trebuia sa scriu „ca conținut”. Okkkkk….
Dacă atât poți tu, da, așa trebuia să scrii. Eu aș fi scris „din punct de vedere conținut”. Dar, na, cine sunt eu?
vazut Subteran, placut, putin aduce cu Umbre
Dating Naked UK pe SkyShowtime e ceva deosebit din categoria reality shows. 😅 Fin, deosebit, cât de cât!
Curse me later!
Am văzut documentarul Senna. Cred că orice altceva produs despre marele pilot după documentarul ăsta este în plus.
Am văzut și eu documentarul, inițial scrisesem în articol și despre el. Uită-te la serial, vorbim după.
Mai am puțin si termin „Subteran” si ce sa zic: ai dreptate. Cum dracu’ s-a alegi in rolul ala de mare sef, un actor atât de prost. Adica, daca Chat GTP o sa aiba o voce…asa va suna: ca Piersic JR. Vorbeste parca a fost lovit de o pareza din care medicii nu ii mai dau șanse. Hai ca Oase a mai câștigat credibilitate pe parcurs, asa mi-a parut dar am ciuda mare pe alegerea lui Piersic. Si mai avem actori care puteau dar a luat castingul Piersic. Da’ cum a facut?? Mda, ma rog. Altfel mișto rau au jucat restul… hai ca sunt proud la final de restul.