M-au impresionat imaginile din tunelul de la vestiare. Nu știu dacă au mai fost și la alte meciuri, eu nu le-am văzut, cele de acum au fost primele. M-au impresionat pentru că pe fețele multor jucători am putut citi ceea ce n-am văzut niciodată pe teren: emoția.

După ce începe meciul, chiar dacă au emoții, nu mai ai cum să le observi, dar pe imaginile în prim plan din tunel, se vedea atât de limpede că au, iar treaba asta mi l-a făcut mai simpatic până și pe Mbappé.

Iar modul în care și-a dat ochii peste cap Cucurella, după ce arbitrul i-a spus niște chestii, m-a făcut să pufnesc în râs. Până la urmă, bărbații sunt tot niște copii, dar mai mari.

A început meciul și e pentru prima dată la Europeanul ăsta când simt în aer energia aia de meci mare între două echipe imense. Și dacă Fabián Ruiz nu lovea cu creștetul mingea aia din minutul 5, poate am fi avut și unul dintre cele mai rapide goluri dintr-o semifinală.

Trăiesc cu impresia că spaniolii îl iau un pic de fraier pe Mbappé și cred că treaba asta o să-i cam coste.

Nici nu terminasem bine de scris fraza de mai înainte și, ce să vezi, Mbappé îi pune mingea pe frunte lui Kolo Muani care nu lovește cu creștetul.

E 1-0 și Spania trebuie să facă ce știe ea mai bine: să atace. Doar că asta îi va oferi și lui Mbappé ocazia să facă ce știe cel mai bine: contraatacuri în viteză cu trei spaniolii încercând să-l prindă. Am o presimțire că ăsta va fi meciul lui și că Furia Roja o să vadă finala la televizor. Vedem.

Pentru cei care nu știu, treaba asta este scrisă live, în timpul meciului. Nu voi șterge și nu voi adăuga nimic după ce se fluieră finalul.

Cred că Mbappé știe ce-am scris mai sus și face tot ce poate să nu mă fac de rușine. Dacă-i intra șutul ăla din minutul 19, cred că se cam termina meciul înainte de jumătatea primei reprize.

Plus că, șoc și groază, ar fi marcat Franța două goluri din acțiune în același meci. Practic, de două ori mai mult decât în tot Euro până acum. O fi ok să spui „de două ori mai mult”, având în vedere ca Franța a marcat zero goluri din acțiune până la meciul ăsta? Matematic vorbind.

Lasă, mai bine că nu i-a intrat lui Mbappé, că dacă-i intra nu mai vedeam cel mai frumos gol de la acest Euro. Și poate cel mai frumos gol marcat vreodată de un puști de 16 ani care nu se află în curtea școlii.

Se știe că în curtea școlii se dau zilnic goluri mult mai frumoase decât al lui Lamine Yamal, dovada cea mai bună fiind fix acest gol de copil care încă se mai joacă. Știu că e imposibil, dar sper să nu renunțe niciodată la inocența asta, să joace mereu ca atunci când se fac echipele în funcție de cine a adus mingea.

Până una alta, Lamine Yamal este cel mai tânăr cetățean al planetei Pământ care a marcat vreodată la Euro, adică puștiul care a plecat cu manualele după el în Germania și si-a dat examenele online, din cantonament. Băieții din echipă credeau că se ascunde în cameră ca să fumeze, iar el rezolva ecuații de gradul trei.

Ce mai moment și-a găsit și Dani Olmo să se trezească din somn. A dormit până în semifinală și-acum, aute că l-a apucat să marcheze pentru 2-1. Da, da, știu că Dani a marcat și-n sferturi, dar tot ca trezit brusc din somn a arătat și la golul cu Germania.

A trecut jumătate de oră și tocmai mi-am dat seama că ăsta este unul dintre acele meciuri pe care nu vrei să le vezi terminate. Pur și simplu te-ai putea uita cu anii la ce fac băieții ăia de pe teren, fără să te saturi. Eu, cel puțin, n-aș avea nici cea mai mică problemă.

Doamne, ce El Clasico vom avea dacă-l ia Barça pe Nico Williams, cu Mbappé ajuns deja la Real.

E pauză și mut repede pe Virtus – FCSB să văd cât e scorul. Cinci zero. Hai că e o seară mișto.

Pot să pariez pe orice că acel contraatac rapid al Spaniei, cu Nico Williams oprit de portarul francez undeva la 35 de metri de propria-i poartă, le-a scurtat viața tutor francezilor prezenți pe Allianz Arena, dar și celor din fața televizoarelor.

Ăsta e primul meci de la Euro când nu mă pot ține cu scrisul după ce se întâmplă pe teren, să știți.

Cu greu poți să găsești ceva mai penibil decât cei doi comentatori ai protv-ului care comentează o semifinală de Euro uitându-se la tv, exact ca mine și ca voi. Lasă exprimarea greoaie și ciudată în limba română, dar se vede din spațiu că ratează Tchouaméni, numai ei îl văd dând cu capul pe Upamecano. Cred că în locul lor mi-aș fi dat demisia, tocmai ca să nu ajung în situații din astea penibile.

Oamenii care își imaginau că Franța s-a predat deja s-au înșelat amarnic. Franța nu se predă ușor decât împotriva nemților, și asta când ăia vin cu tancurile. Dacă Unai Simón avea degetele mai scurte cu jumătate de centimetru, intra ocazia imensă a lui Dembele și se schimba complet joaca.

În minutul 68 am văzut prima minge pe care spaniolii o pasează repetat în spate, ajungând până în fund la domnul portar. Nu știu ce să zic, pare cam devreme să încerci să închizi jocul, mai ales că vorbim despre Franța, nu despre Virtus din San Marino.

Când l-am văzut și pe Morata coborât lângă propriul careu, mi-am dat seama că e groasă, spaniolii chiar sunt puși pe apărat ca la Oituz.

M-am înșelat, nimeni nu e atât de naiv sa creadă că se poate apăra aproape jumătate de oră pe două linii în fața Franței, fără să ia gol. Cu atât mai puțin Spania care oricum nu știe să se apere decât atacând. Este uimitor cât de repede s-au dus peste francezi.

Ce ciudă îmi e când îi văd pe suporterii din tribune, ce tare ar fi fost să fiu și eu acolo, lângă tot zidul galben.

Este minutul 79 când aflu că e și Griezmann pe teren. Și nu fac mișto, văzusem că se pregătea să intre la un moment dat, dar am crezut că s-o fi răzgândit Deschamps și nu l-a mai băgat. Nu se răzgândise, dar cred că i-a părut și lui rău. A fost prima și ultima oară când am auzit de el.

Cred că Lamine zburdă pe teren și pentru că dacă n-are meci la ora asta e obligat să fie deja băgat în pat. Noroc cu semifinala, că se mai bucură și el de libertate. A fost cât pe ce să le mai dea o bastârcă francezilor și să rezolve pe următoarea sută de ani cine e e cel mai tânăr cetățean care a marcat o dublă la un Euro.

Cred că m-am aruncat puțin cu premoniția aia vizavi de Mbappé, în repriza a doua a fost mort, iar din minutul 80 l-a mai ținut Deschamps pe teren fix ca-n bancul cu mortul ținut în geam ca să-i poți lua pensia. Zero absolut, -273,15 °C, ca să vorbim pe limba elevului Lamine Yamal.

S-a terminat. Spania e în finală după o remontada care a ținut patru minute în care au marcat un adolescent și un abia ieșit din adolescență. De-abia aștept finala.