Eu nu accept invitații, la evenimente, care presupun să fac eforturi de genul să mă trezesc la 3:00 dimineața. Și nu glumesc, pur și simplu le refuz. Nu din cauză că n-aș putea să mă trezesc, dar îmi trebuie trei zile să mă recuperez după o dimineață în care m-am trezit la 3:00.

Și totuși, ieri dimineață m-am trezit la 3:00, pentru că la 6:00 decola avionul care urma să mă duca la Sevilla, acolo unde avea loc lansarea lui Renault Rafale.

V-am făcut introducerea asta ca să înțelegeți cât de mult mi-am dorit să văd mașina asta. Toți oamenii din presa auto care văzuseră modelul de pre-serie îmi spuseseră același lucru: Rafale e super-mișto. Cum naiba să nu vreau să merg s-o văd, chiar și trezit la 3:00.

Și este, prieteni, este extrem de mișto. Vă spun cu mâna pe inimă că-l consider cel mai frumos Renault de pe piață. Și spun asta cu sufletul rupt în bucăți, având în vedere ce mașină am acasă. Dar trebuie să-i dăm cezarului ce-i al cezarului: Rafale chiar e mai frumos și decât Australul meu.

Pe lângă cum arată, m-a spart și experiența de la volan, pentru că mașina se comportă într-un mare fel în viraje datorită sistemului de direcție Advanced 4Control. Când virează și roțile de pe puntea spate, cu totul altfel se simte orice viraj de pe lumea asta, fie el și ac de păr.

În plus, e cel mai evoluat hibrid E-tech al celor de la Renault, iar asta se simte din plin ca atitudine și ținută de drum. Ăia 200 de cai putere și cuplul de 205Nm sunt absolut suficienți ca să-ți ofere senzații destul de sportive. Sunt extrem de curios cum o fi cel de 300 de cai, plug-in hybrid, care trebuie să apară în toamnă.

Pe scurt, mi-a plăcut atât de mult Renault Rafale că m-aș mai duce o dată până la Nordkapp pentru ea. Sau dacă nu până la Nordkapp, mi-aș inventa un drum de câteva mii de kilometri.

Partea extrem de bună este că le-am zis celor de la Renault treaba asta și, ce să vezi, în loc să mă facă nebun, mi-au zis că vorbim pe subiectul ăsta în toamnă, când le vin mașinile pentru test drive.

Păi nu gândesc eu zilele astea traseu frumos și elegant de minimum 5.000 de kilometri, doar așa ca să fie făcut când or veni Rafale-urile în toamnă? Traseu pentru care accept idei și de la voi, ba chiar vă rog să mi le dați.

Gata. Atât pentru azi.

P.S. Dacă vreți să știți mai multe despre mașină, întrebați.