Salutare lume și bine că mai suntem pe aici! Știu că am zis că începând cu ediția asta voi despărți cumva părerile mele despre muzica ascultată de prezentarea formațiilor. Ei bine, este că nu e nicio supriză, m-am răzgândit, again. De fapt, m-am hotărât. Nu îmi mai fac absolut niciun plan, formatul o să fie dictat de cheful din momentul ăla. Ce dracu, am început să visez posibile formate și să nu mai dorm când le visez pe alea care sunt nasoale. Unde se găsise scriitoru’ despre muzică. Dacă este să înjurați pe cineva că am revenit la haos, înjurați-l pe Vasilescu, că el mi-a spus, că eu l-am întrebat dacă pot să amestec, că o pot face liniștit. Așa că luaț d’aci!

Să prezentăm și formații că avem de prezentat și să facem asta cât mai mișto posibil.

O spun din capul locului, fără pic de menajamente, după ce am primit mailul cu comunicatul oficial despre trupă și am ascultat prima melodie a lor aruncată de youtube, mi-am spus în barbă, că am și din aia, ALPHA Q nu sunt pentru mine. Chiar dacă mulți găsesc stilul meu frust, deranjant, eu și alți câțiva, o să aleg mereu felul ăsta de spune lucrurile. La o primă ascultare oamenii din Sibiu nu mi-au plăcut sau mai exact spus, am ieșit din muzica lor cu sentimente amestecate. Au trecut vreo două zile, în care m-am îndopat cu tot felul de metale extreme, face parte din rutina mea de rejudecare a lucrurilor, și am revenit la muzica cetățenilor din urbea întâiului profesor al țării. A

m lăsat deoparte intenția de a mai trece prin încă o melodie și m-am hotărât să o comit hardcore, să le ascult albumul. Și nu oricum, tot albumul, fără să croșetez printre cântece. Am respirat adânc, am dat play la Parallel Universe, și încă de la prima melodie Darkness, am constat că tipa de la voce, ce să vezi, chiar are voce. MeeRah așează excelent partea de voce iar ceilalți din trupă, meseriași toți, o susțin și îi potențează calitățile vocale. Pasajele în care chitara solo este regina m-au captivat de la prima intrare. Tragând linie după Parallel Universe concluzia mea este clară. Nu este genul meu dar mi-a plăcut. Și destul de mult chiar. Fac o muzică modernă care sună similar cu ce se face dincolo.

Oamenii sunt clar de urmărit, o să stau cu ochii pe ei și aștept să văd următorul lor pas.

Anul 2024 gaseste trupa intr-o componenta noua, energica, pregatita mai mult ca oricand sa rupa “slapii”. MeeRah ne asigura in continuare cuvantul si liniile vocale, Madalin tine totul in picioare cu ale sale ritmuri de tobe, asa cum a facut-o pana acum, iar Dani si Bogdan vin sa completeze componenta si isi imbina chitarele intr-o poezie agresiva si in acelasi timp melodica, iar Mihai vine sa inchida cercul cu low-end-ul basului sau.

Alpha Q este o trupă cu rock-ul in sange, care încearcă intenționat să se distanțeze de generalizarea subgenurilor din muzica rock/metal. Considerând că toate subgenurile din metal sunt, de fapt, perfecte unele pentru celelalte, trupa creeazã propriul lor amestec: ALTERNATIVE MULTI-METAL.

Sound-ul versatil al trupei provine din gusturile muzicale ale membrilor sai, la fel de versatile, care nu se limitează la nici un subgen specific rock-ului sau al metal-ului.

ALPHA Q LIVREAZA!

Livreaza un sound energic si puternic, livreaza cuvant, stare, livreaza sens. Alpha Q livreaza. Si cauta distribuitori de calitate.Trupa se bazeaza pe concerte live energice și doreste să ofere publicului un spectacol memorabil, conectându-se cu acesta prin muzica si stare. Alpha Q este trupa câștigătoare a marelui premiu POSADA ROCK 2018 si a concursului ARTmania Showcase prin care va urca pe scena editiei din 2024 a festivalului ARTMANIA.

ALPHA Q ACUM

2023 a fost un an redefinitor și de noi inceputuri pentru ALPHA Q, când formula trupei s-a schimbat iar Bogdan Stoican, Daniel Fracea și Mihai Ciobotaru s-au alăturat trupei. La scurt timp după ce au cântat în formula actuală, Alpha Q a concertat in cadrul a diverse festivaluri precum ASTRA ROCK FESTIVAL, unde au deschis pentru headlineri cum ar fi Ugly Kid Joe.

Un moment special a fost când formatia Ugly Kid Joe a recunoscut trupa în timpul spectacolului și au rugat-o pe MeeRah să li se alăture pe scenă cântând impreuna „Cats in The Craddle”.

La scurt timp după aceea, trupa a câștigat ARTmania Showcase Festival și a fost aleasă să fie una dintre trupele care cântă pe scena ediției 2024 a Festivalului ARTmania de la Sibiu. Anul 2024 a început cu ALPHA Q ca act de deschidere pentru trupa suedeză de metal simfonic THERION în timpul turneului lor mondial Leviathan în România. Trupa lucrează în prezent la material nou, inspirat de noile lor influențe și energia fresh și se pregătește pentru spectacolele viitoare.

ISTORIC SI DISCOGRAFIE

  • CIRCLES este primul single de pe EP-ul trupei, intitulat ALPHA Q. Materialul a fost lansat in anul 2018 și conține 4 piese fiind disponibil pe principalele platforme de muzica și streaming.
  • Despre piesa Circles, MeeRah, vocea trupei spune următoarele: „Circles descrie dorința de eliberare dintr-o situatie care se repetă, un sentiment care revine și te copleseste. E ca și când ai fi prins într-o spirală de sentimente și lupte contradictorii, din care încerci să scapi, dar care te readuc în același punct din care ai pornit, simțind totul și mai puternic decât la început.”
  • GHOST KING este piesa cu cea mai mare greutate de pe EP și marchează încheierea războiului cu trecutul si fantomele sale.
  • BLIND, cel de-al 2-lea single al trupei, a fost lansat pe 26 iulie 2017, impreuna cu un lyric video.
  • „Blind este ca un fel de conversatie in fata oglinzii, un mix de emotii incepand de la furie pana la dorinta de razbunare.“
  • ONE DAY MAYBE este piesa care face publicul să sară și să cânte cu trupa la fiecare concert și prin care puteti prelua o parte din energia pe care încearca să o transmita prin muzica lor.
  • “UNBREAKABLE” este primul single de pe noul album „Parallel Universe” lansat în 29 iulie 2022, album înregistrat în studioul Real Sounds Studio împreună cu Balint Benedek (recording, mix & master) și produs de Waqas Ahmed, chitaristul trupei.
  • Videoclipul piesei a fost filmat și regizat de către Eduard Schneider și echipa sa în studiourile Schneider Productions.

Parallel Universe este primul material audio de lungă durată al trupei, conține 7 piese și a fost înregistrat, mixat și masterizat în studioul Real Sound Studio din Mediaș, de către Benedek Balint și produs de Waqas Ahmed, chitaristul de atunci al trupei. Trupa se străduiește să creeze un amestec fin de melodii memorabile și riff-uri heavy reunind elemente din multe subgenuri diferite de metal. ,,Piesele ne trec prin stări diferite și sunt ca un roller coaster de emoții și trăiri intense: de la ură și furie, disperare și frică, la regret și durere până la magia iubirii necondiționate și a speranței neînfrânte.” Albumul a fost lansat oficial pe scena din cadrul festivalului de Sibiu Sounds, un festival sibian, care promoveaza artiștii locali creatori. de muzică proprie.

Parallel Universe

„Albumul reprezintă evoluția emoțională și muzicală a trupei noastre. Acum avem mai mult curajul de a fi noi, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru.”

MeeRah- voce

Madalin Muntean- tobe

Maria Bojita- keyboards

Daniel Fracea- chitara

Bogdan Stoican- chitara

Mihai Ciobotaru- chitara bas

Social Media

Click here!  https://linktr.ee/alphaqmetal
FB: https://www.facebook.com/alphaqmetal

Instagram: https://www.instagram.com/AlphaQMetal

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCrNIOXRg-h1Pa1vibtv4kig

Spotify: https://open.spotify.com/album/7tWJMTMOSMIBaQlaJySTBa

 

Music

Spotify: https://open.spotify.com/album/7tWJMTMOSMIBaQlaJySTBa

Bandcamp https://alphaqmusic.bandcamp.com/album/parallel-universe

YouTube Music https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_lFy_CIseArTXVeQRS08jB3GFLJsCqN558

 

*************************************************************************************

Cum facem cât mai lină trecerea de la o trupă care cântă ceva la o alta care cântă cu totul altceva? Abrupt, ca de obicei. Prietenii noștri tineri și talentați de la Fittonia m-au rugat să le prezint noul lor single lansat worldwide pe data de 20 martie. Au fost deosebit de mișto și mi-au trimis piesa să ascult, înainte de lansare și să îmi dau cu părerea. O să vă spun și vouă cam ce le-am spus și lor. Dacă continuă așa viitorul chiar nu are de ales și o să sune al dracului de bine.

Tinerii ca ei mă determină să fiu în mod obiectiv, optimist, în ce privește viitorul muzical și nu numai, al țării noastre. Contrar multor păreri, continui să susțin că muzica lor este net superioară muzicii tinereților mele. Este adevărat că ei au un avantaj decisiv care nouă ne-a fost interzis, libertatea. Cu multă determinare și puțin noroc, asta dacă nu se ceartă pe femei sau care este mai artist, băieții ăștia sunt pe drumul cel bun.

FITTONIA lansează un nou single numit “Catch Fire”, însoțit de un videoclip disponibil pe YouTube.

Piesa este o întoarcere către sonoritățile dure din primele melodii , însă dezvoltă afinitatea trupei pentru producție și împletire de genuri muzicale.

Deși clar din sfera Metal, piesa este condimentată și cu Pop, Rap, Electronică și un refren demn de Arena Rock.

Videoclipul prezintă o nouă imagine pentru băieți, și este din nou realizat in house alături de Laura Trăilă.

Din punct de vedere conceptual, este o poveste a tatonării dintre dragoste și ură, în relație cu persoanele sau lucrurile importante nouă.

Catch Fire este cel mai coerent material al celor din FITTONIA de până acum, și îi anunță pe scena din România, pentru cei care încă nu îi cunosc.

Puteți asculta Catch Fire pe linkul de mai jos:

Catch Fire:  https://www.youtube.com/watch?v=JZzOQq4eHZ4

Dacă v-a plăcut și doriți să urmăriți și să susțineți trupa Fittonia mai jos se află linkuri cu paginile lor de social media și magazinul online de merch.

Instagram: https://www.instagram.com/fittoniaband/

Tiktok: https://www.tiktok.com/@fittonia.band

Facebook: https://www.facebook.com/fittoniaband

Magazin Online Merch: https://marketplace.printoteca.ro/ro/345_fittonia

Acum mai trecem și la munca se jos.

➡️ Dacă vorbim de black old school, nu avem motive să îi ignorăm pe norvegienii de la Khold.  Opt albume, primul scos acum 23 de ani, cu un soț care se ocupă de muzică și o soție care scrie toate versurile, trupa nordică își continuă marșul triumfal spre o pagină din cartea de istorie a metalului extrem. În 2024 au mai adăugat un paragraf în biografia lor  prin lansarea ultimului lor album  Du d​ø​mmes til D​ø​d, pe care recomand călduros să îl ascultați. Este glorios, direct, de școală veche, digerabil și pentru iubitorii de softcore.

➡️ Unsung Heroes este demonstrația unor francezi prin care poți aduce laolaltă progresiv death metal, groove și metalcore fără să ai senzația că te afli în mijlocul unei verze muzicale.  l A People Defiled este cel de al doilea single scos de pe albumul, primul, ieșit pe 22 martie. Despre The Twelfth Hour pot spune o singură chestie, să nu cumva să vă pună dracul să nu îl ascultați.

➡️ Dacă Holy Killer vă sună a Opeth să știți că nu este doar o simplă senzație de deja vu. Pentru că proiectul canadian a debutat muzical, sub denumirea de Sunbird, ca trupă tribut a titanilor suedezi. Nu cu foarte mult timp în urmă, oamenii au decis că talentul lor trebuie să fie folosit în slujba unei viziuni proprii. Și astfel a apărut Omnivide, o exprimare personală, a unor muzicieni fenomenal de buni, influențată de muzica unor trupe ca Opeth sau Obscura. Cosmic Convergence, al doilea single extras de pe albumul lor de debut, A Tale of Fire, unul lansat independent, adică nesemnat cu niciun label. Bun de tot albumul, curge extrem de frumos, de ascultat.

➡️ Dacă nu știați ce este doom wop, nu-i bai, cum ar spune colegii noștri de țară, nici eu nu aveam vreo idee că există și dacă există, cum ar trebui să sune. Din fericire am dat întâmplător peste Heel și tot din fericire am fost încântat de muzica băieților din Austin, Texas. Oamenii s-au gândit că ar fi foarte normal să își promoveze noul album cu o piesă fluviu de 55 secunde, că na, timpul este prețios și costă. Big Dumb Riffs este un album de 21 de minute cu nu mai puțin de 11 melodii, zici că au avut bani doar de 30 de minute de studio. Este un album de redneci, prea puțin sănătoși în cap și al dracului de talentați. Dacă sunteți cetățeni serioși, certați cu râsu și caterinca tembelă, vă spun sincer, mergeți mai departe, dacă nu, băgați la un mic cu muștar și o bere rece.

➡️ Poate vă întrebați ce caută ceva ca Zombi aici, vă pot lămuri destul de repede, pentru că mi-a plăcut mie. Egocentrism masiv, nene. De fapt, ca să o dreg, sper să vă placă și vouă. Mai ales că are niște influențe a la Vangelis, și eu nu pot spune un nu hotărât grecului. Prima piesă ascultată de mine, adică prima, prima, a fost The Post-Atomic Horror care m-a prins într-o stare tehnică, că tocmai meșteream la o priză,  și probabil de aia mi-a și plăcut. M-am oprit din mutilat priza, am căutat câte ceva despre oameni, am văzut că au album nou, Direct Inject, și cam aia a fost.

➡️ Ca ascultător fanatic de death metal poate vă întrebați cum ar trebui să sune un album bun sau foarte bun. Nu vă țin în tensiune, că și așa un prost ca Medvedev, care are tot atâta dreptate ca șoșoacă, talie, induce destulă tensiune diplomatică, nu are rost, medicamentele sunt scumpe, stresul omoară, așa că vă pun ultimul Civerous, așa, de gust. Cel de al doilea album al americanilor este demonstrație gloarioasă de metal extrem. Am ascultat multe albume de gen, bune sau foarte bune, în ultimii ani, de școală veche sau din noul val, mai rapide sau lente, însă Maze Envy face parte din creațiile care își au propria lor orbită. Până acum este cel mai bun album de death metal ascultat de la începutul anului ăsta, și am trecut prin câteva. De pus ca lecție de metal extrem, oricând și oricui. Notă maximă, plăcere sublimă.

🟢 Aveți aici: LISTA LUI EDELWEISS – COLȚU’ CU METALE #95

Atât pentru astăzi, ne vedem data viitoare cu o listă comprehensivă despre noutățile din muzică, cu propuneri de la unii dintre voi, pe care nu le-am uitat, doar am temporizat publicarea lor, pe motiv de coerență.

Aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri. Al vostru Edel se înclină și vă mulțumește pentru tot.

sursa foto: freepik.com