A venit timpul să ne ocupăm de adevăratele probleme ale societății, prieteni.
A sosit vremea să ne punem singura întrebare care contează, dar, mai ales, să ne și răspundem la ea, sincer și asumându-ne fiecare literă.
Așadar: sarmale cu smântână sau fără?
Încep eu: dacă văd măcar o picătură de smântână pe ele, nu le mai pot atinge, trebuie să-mi pun altele. Dar în altă farfurie, că de aia pângărită cu smântână nu mă mai pot atinge.
sursa foto: freepik.com
eu fix invers. Daca nu am smantana….nu mananc.
Comentariu beton!273
Așișderea.
Fiecare cum s-a obișnuit de mic.
Comentariu beton!30
Nu m-am atins de sarmale până după 30.
Când am început să mănânc, dacă am uitat să iau smântână…plec la cumpărături!
Oricum nu mănânc decât făcute de o singură persoană.
Comentariu beton!73
Identic, fără smântână nu le mănânc, indiferent din ce varză sunt.
Dacă mi le pun la pachet pentru prânz la birou și uit smântâna acasă, mă duc la magazin inclusiv pe urgie. Mănânc foarte rar și smântână și sarmale, măcar să fie treaba completă când chiar se întâmplă.
@Cătălin, apropo de obișnuință, eu când eram mică mâncam mai multă smântână decât mâncarea aferentă. E (aproape) un miracol că azi nu mă rostogolesc.
Comentariu beton!73
DACĂ NU AU SMÂNTÂNĂ NU MAI SUNT SARMALE…
Să nu mai spun ca jumătatea mea mănâncă smântână cu orice în oricare anotimp, deci nu ne lipsește din casă 😂😂😂
Comentariu beton!74
In Bucovina se mananca simple, sau cu smantana sau cu salata de sfecla rosie si hrean. Aceasta salata se mai foloseste si la friptura. Eu nu ma mai incurc in detaliu asta avand invedere ca am renuntat total la carne de peste 3 ani :D.
0
Comentariu beton!14
Cu smantana, fara smantana sau cu ketchup picant 😂
Absolut de acord. Si musai cu pâine.
Saptamana trecută am luat de la magazinul romanesc, asa bune le face tanti de acolo, ceva extraordinar. Luat pt la birou, ca am făcut masa de Crăciun si fiecare a adus una alta. Am mâncat doar una, de gust, restul am lasat pentru colegi, ca nu aveam smântână.
Idem si la ardei umpluți si la ciorba de perișoare: nu am smântână, nu mănânc.
Comentariu beton!16
Cu smantana cele in foi de vita.
Cu ardei iuti murati cele in varza. Dupa ce e data jos varza.Nu prea o mananc.
Comentariu beton!33
Exista. La fel cum există și oameni care mănâncă salata de vinete cu maioneza!
Comentariu beton!66
Foi de varza, cu smantana. Obligatoriu aproape.
Cele in foi de vita nu ma pasioneaza
Comentariu beton!23
Salata de vinete daca e fara maioneza mi se pare foarte trista :)) Si ingeneral una din mancarurile mele preferate. Mi se pare interesant si cum o fac sirienii, cu Tahini.
Comentariu beton!27
Cum sa mananci salata de vinete fara maioneza?:)))) Glumesc dar la noi se mananca numai cu maioneza, ne uitam la tata ca si la martieni ca el nu le vroia cu maioneza :)) Ah si sa nu uit, eu sunt ardeleanca, la noi si smantana se mananca cu smantana :)))
Comentariu beton!117
Corect
Dacă e cu, porcu a murit degeaba.
Comentariu beton!45
Salata de vinete fara ceapa si maioneza , nu egzista !!!!
Comentariu beton!55
Ai greșit locu și leguma!
cum mi-a explicat un om…
la salata de vinete congelate e buna putina maioneza.
la salata de vinete proaspete e pacat sa pui maioneza. Le strici gustu.
Comentariu beton!63
Eu nu fac sarmale, dar daca am posibilitatea sa le servesc, atunci sunt cu smantana. Parca aluneca mai bine pe gât😁😋.
Si parca dupa merge si o țuică buna sau palinca. Un paharel doar😉. Desi asta nu e musai.
Comentariu beton!30
Ți-am editat io comentariul. Sper să te prinzi unde. 😉
….cum adica se le servesti daca nu faci sarmale?!? Vrei sa spui ca daca ai posibilitatea sa mananci sarmale, atunci sunt su smantana, asa sa inteleg, nu?
Mie imi plac cand sunt reci fara smantana si cand sunt fierbinti cu smantana 🙂
Comentariu beton!15
Stiu unde😀. Nu prea merge inspiratia cand mai si vorbesc la telefon 🫣
Unde le servești? Ești chelneriță???
Comentariu beton!17
Cui le serviți?
Cusurgii mai sunteti. Chelnerita nu am fost si nici nu o sa fiu vreodata. Servit = mâncat. La asta m-am referit.
Comentariu beton!15
Greșit! Servit nu înseamnă mâncat! Documentează-te!!! Dacă nu servești pe nimeni, corect este numai varianta reflexivă (a se servi) !
Comentariu beton!15
@Gabi, las-o balta. A fost pe post de gluma. Dar se pare ca tu nu intelegi🤷♀️
Am lăsat-o, Adina! E spiritul Sărbătorilor, cu voie bună și sarmale! 😀 Te îmbrățișez cu prețuire! Numai bine ! Păcat că nu putem vorbi în privat… Sărbători în tihna! 🥰
Depinde. Daca am smantana, pun smantana, daca nu, nu. De mancat, le mananc cu placere in ambele cazuri. Si musai cu ardei iuti. Iuti, iuti! Din ciclul manac si plang, mananc.
La sarmalele in foi de vita, musai cu iaurt. La alea daca nu am iaurt, nu ma bag.
P-aci sarmalele nu exista, din pacate. De Craciun, un curry iute si cinstit, de la mama lui, un vinut de La Rioja si o babka cu multa nuca. Si cafeaua pe plaja.
Blasfemie! Așa ceva!
Neapărat și ciușcă.
despre sarmalele cu piftie din oltenia, nimic?
Fără smântână. Doar papanașii cu smântână
Comentariu beton!12
Boierule, se dovedește că nici tu nu ești perfect. Sarmalele musai să aibă smântână , ardei iute și pâine
Comentariu beton!66
Sunt bune și cu pâine, dar dacă sunt sarmale adevărate cu varză murată în putină, carne de la porc crescut în curte, legume din grădină, smântână de casă și doar orezul de la supermarket musai să fie cu mămăligă.
Comentariu beton!29
Fără smântână … Dar cu mămăligă 😀
Comentariu beton!15
Cu smântână și un ardei iute, lângă! 🤗
Comentariu beton!20
Cu smântână, că nu suntem sălbatici! Mă rog, eu le mănânc și fără. Ardei iute murat, nu crud. Am ajuns acasă și am luat deja, de la „români”. Adică avem un restaurant românesc cam la o juma’ de oră. Nu mai aveam răbdare. Bunicele.
Comentariu beton!14
Pina n-am ajuns in Ardeal, nu stiam ca se pot si cu smintina. Doar ca acolo am mormait in barba ca era varza nefiarta(am aflat ca ei fierb sarmalele 3-4 ore, eu le fierb 3 zile consecutiv). Deci da, merg si cu smintina si fara, merg si cu ardei iute si fara, dar cel mai bine merg cu mamaliga. Dar cum ticneala nu-i de-un singur fel, eu nu ma ating de salata boeuf cu mazare :). Iar vinetele le maninc cu maioneza doar pe alea coapte in vara si tinute in congelator si scoase cam pe acum, pe la sarbatori. Pe cele coapte proaspat, vara, e si pacat sa le strici cu maioneza. Continuam? 🙂
Comentariu beton!34
Ba, pardon! Si in Moldova se mananca si cu smantană, dupa gust!
Comentariu beton!18
@Dna C: eu in Moldova, unde am mers in fiecare vacanta timp de 17 ani, n-am vazut pe masa smintina la sarmale. Deci da, dupa gust. La noi in familie se minca smintina in draci, dar nu la sarmale.
Moldova aici, born and raised. Smântână la sarmale, și în plus mămăligă și sfecla cu hrean.
Comentariu beton!23
3 zile? WTF?
@animaloo, da, 3 zile consecutiv cite 3-4 ore. Nu chiar 72 de ore incontinuu, ca se dezintegreaza 🙂 Asa am invatat de la bunica mea si nu ma abat de la invatatura. De cind m-am mutat la curte, primul fiert se face afara, pe plita cu lemne si ramin acolo pina se racesc. A doua zi, cuptor 3-4 ore. Iar in ziua servirii, tot cuptor la foc foarte mic, pentru definitivare. De aia, cind ajung pe masa, nu mai ramine nimic, se maninca pina la ultima. PS. mai e un motiv ascuns. Daca le fierb intr-o singura zi cit e nevoie ca sa fie gata, le maninc jumatate direct din cratita tot „gustind sa vad daca s-au facut”. 🙂
Comentariu beton!17
Intamplare in ajunul Crăciunului, o gasca de vreo 15 tineri de 20-25 ani mergeau cu colinda la parintii lor in un oras din zona Moldovei: la una dintre case nu s-a adus la masa si smantana la sarmale iar una dintre colindatoare i-a atras atenția gospodinei (mama unui alt colindator) ca lipsește smantana, saraca femeie s-a simtit super prost .
In principiu in zona Moldovei se mananca sarmalele in foi de varza cu smantana
rog explicatii la „le fierb 3 zile consecutiv” [ de Paste sau de Craciun , in oala de lut, le uit 6-8 ore in cuptor]
@Teodora: nu strica, dar e munca in zadar.
@Teodora, alelei, cum m-ai ghicit! Eu fac rar sarmale tocmai de aia, este o mancare care se face cu destula munca si timp si care se mananca prea rapid (cel mai adesea din oala “ca sa vezi ce le mai trebuie”) 🤣
Smântâna ❤️❤️❤️❤️❤️of cors. Ca in Ardeal smântâna e pe post de apă. :))))
In schimb frate-meu nu concepe sa le mănânce fără ceapa roșie 👌
Comentariu beton!20
A venit iar acea perioadă din an? 🙂
Dacă am de ales, sarmalele sunt în foi de varză murată și pun smântână peste. Ardei iute la combinația asta nu mănânc niciodată.
Faci și un sondaj: cu mazăre sau fără la salata de boeuf (cu piept de pui :))) ) și pe urmă facem niște grafice și le interpretăm? 😀
Cu mazare clar. Si da, cu piept de pui desi reteta originala e vita, cum de altfel ii zice si denumirea, salata beuf. 🙂
Cu mazăre și carne de pui? Aia-i salată nemțească de pui, nici poveste să fie salată de boeuf. Salata de boeuf are doar carne de vită, morcovi, castraveți murați, cartofi fierți și maioneză. Atât.
Restu’-s invenții locale, care n-au nici o treabă cu salata de boeuf.
A, da. Mazărea-i numa’ bună de dată la găini. Așa bine pot căca după ea, de numa’.
„care n-au nici o treabă cu salata de boeuf”
ajajajajajja
Salut. Bine ca ai trecut la treburi serioase si de substanta :). Incearca cu iaurt pentru ca e mai dietetic. :)). Eu personal nu prea agreez smantana in ciorbe si pe alte feluri de mancare. Singurele exceptii sunt ciorba de burta si mamaliga cu branza si smantana. Daca ignor colesterolul prefer samantana simpla cu paine.
No, am auzit o prostie: smântâna dă colesterol. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Mai tre’ s-apară aia cu: consumul de carne dă diabet și suntem în grafic. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Depinde. Daca ai smintina, maninci cu smintina. Daca nu ai smintina, maninci fara smintina. Daca ai smintina si nu ai chef de smintina, maninci fara smintina. Ideea este ca maninci.
Comentariu beton!36
Cum adică Există oameni care mănâncă sarmalele cu smântână?
Se mai mănâncă și altfel?
Comentariu beton!57
Asta m-am întrebat și io cînd am văzut titlul.
Nu știam că e vreo divizare regională, credeam că peste tot e normal cu smîntînă.
Pe sarmalele în varză prefer smîntînă sau frișcă (smîntînă dulce). La fel pe aproape orice mîncare cu carne tocată sau varză acră, gen musaca, varză a la Cluj, ardei umpluți.
Pe alea în ștevie merge și smîntînă, și iaurt.
Pe alea în viță prefer iaurt.
Comentariu beton!11
Eu dacă nu am smântână nu mai mănânc sarmale… 😂😂 fac foamea și tot nu mănânc fără, e o blasfemie să mănânci sarmale goale așa…
Comentariu beton!14
Numai cu smântâna și dacă au fiert cu ciolanase afumate! Altfel nu are rost sa îmi stric perpetua încercare de dieta!
Fara smantana doar daca sunt sarmale fara varza murata si fara carne. Adica de ce sa scoti un detaliu esential cand le poti scoate toate?
Comentariu beton!11
Cu smantana si eu, dar nu e musai. Si cu mamaliga si ardei iute. Yum
Subscriu smântână la cele cu foi de viță, cele de varză cu ardei murat, vinetele cu maioneză!!!
Fără smîntînă dar învelite neapărat cu varză şi mămăligă lîngă.Sau gogoşari umpluţi(în loc de ardei umpluţi).
Şi salata de vinete neapărat cu maioneză şi ardei capia copţi cu mujdei, lîngă.
Nu mănânc sarmale. Știu, știu, nu e nevoie să îmi ziceți.
Dacă mănânc mămăligă cu brânză și smântână, smântână o pun separat, în altă farfurie. Ca să rămână rece.
Smântâna, cu mici excepții o mănânc cu pâine proaspăta. Sau fără nimic.
O dată pe an sau o dată la mulți ani mănânc sarmale. Fără smântână.
Cele în foi de viță cu smântână, sau, și mai bine, cu iaurt.
Cele în foi de varză fără. Eventual cu ceva castraveți murați în saramură (nu în oțet). Dar noi știm că unii le vor asezona cu ciușchi d-ăia bulgărești :)))
Sarmalele le mănânc numai cu smântână și mămăligă, altfel nu intră.
Comentariu beton!16
Cu smântână, ardei iute, mămăligă șiii – nu dați cu pietre – piftie!!! 😁
Cu piftie 🙂 si ardei iute
Hello, sister!!
Atât cu smântână și ardei iute cât și fără, sarmale bune să fie.
Cu smântână și ceapă
Cu smântânâ, mămăligă și un cățel de usturoi. Amin! 😀
In sfarsit a aparut si cățelul de usturoi 😄
Cu mămaligă sau fara, dacă nu e smantâna nu e bai, dar cațelul de usturoi (chiar doi sau trei) este nelipsit .
Asta e problema regionala care poate diviza tara :)) Ardealul le mananca CU si nu accepta fara.
Habar nu aveam ca se pune smantana pe sarmalele cu varza pana nu mi-am cunoscut sotul (ardelean)
Cele in foi de vita/steviee merg bine cu smantana, cele in foi de varza, facute in stil „muntenes” inca nu ma conving sa le mananc cu smantana spre disperarea lui.
Cu smântână, fără smântână, cu mămăligă, fãră mămăligă, sarmale să fie.
Sarmale in varza. Ideal murata. Scazute bine, sa nu fie zemoase sau uleioase. Ideal cu smantana sau iaurt grecesc si cu ardei iute murat.
Mananc si sarmale in alte spurcaciuni (vita, hrean, etc), insa doar daca nu am altceva.
Băi. Deci e cu tradiții pe-aici cu tejföl, dar nu să nu te prind cu aracet vândut pe post de smântână, că e bai. Se trimite mama în recunoaștere la piață și se cumpără de la tanti dealer cinstit, smântână din aia care mai are ceva relații cu vaca și laptele.
Restul, sarmalele sunt treaba bunicii. Se uită ea în zațul de la cafea și decide. Anul acesta cred că o să fie cu păsat și varză dulce. Se balotează cu pită coaptă-n casă și smântână adevărată.
Btw, am corupt și suedezii mei (la ei sarmaua se numește Kåldolmar) la varianta cu smântână. Amu bagă ăștia în ei de rup 😀
Comentariu beton!18
Dar ce ai dat-o asa, pe saracie? Cu pasat si varza dulce? Vrei sa ne faci Ardealul de ras? 😅
@Tia: tanti dragă, când e vorba de sarmale, doar bunica decide cum și ce pune. Că are păsat bun sau că varza nu-i destul de acră, ce știu eu. Ingineria mea e fix trânta față de procesul decizional a lu’ Mamuka 😀 Indiferent, ies grozave.
tocmai ce-am mancat cinci sarmale, da’ cu iaurt grecesc, ca-s la dieta.
Comentariu beton!16
Cred ca intrebarea este daca le asociezi cu racituri( cum se face la VL), daca tot nu le pangaresti cu smantana?
Cu smântână, spre rușinea mea! Cu mămăligă, cârnați prăjiți și ardei iute. Nu dați cu pietre. Îmi asum porcăria de mai sus.
Reptilianule.. huoo.
Neaparat cu varza acra….neaparat scaldate in smantana!
Mamaia mea si mama le combinau cu cozonac….eu nu, nici cu mamaliga ci doar cu paine proaspata!
Cu smantana si neaparat cu piftie 🙂 Si desigur cu mamaliga si un paharut de afinata/visinata! Vai de mine, ce pofta imi facusi. Si mai am cateva zile de asteptat…
cine zici că a făcut sarmale? cu sau fără smîntînă, cu măliguță sau pîni, da’ musai chipăruș! preferabil un cayenne
Oho, sarmale cu orice, dar din alea de la Moldova. De astea de prin sud mă ating doar de politețe. Și da, cu usturoi/mujdei sau cu muștar sau cu smântână. Imi plac și cu … cozonac în loc de pâine sau mămăligă (și nu am trăit la castel 😂). Iar alea gen dolmades/grecești cu iaurt sau tzatziki.
am borat putin in gura
Sarmalele de porc, de varză murată și cu afumătură merg musai cu hrean.
Sarmalele de viță merg cu smântână, dar mai bine cu iaurt.
Sărbători fericite!
Cu hrean?
Mi-ai dat idei noi
Cred că fără….. sarmale, smântâna este mai bună! 😊
Cu smântână și ardei iute+mămăligă.
Eu sunt un fel special de monstru. Uneori pun iaurt pe ele, crema de branza (d-aia din cutie) sau chiar sana (d-aia mai solida).
Da, si uneori pun telemea in ciorba. Mai zic?
Vin din zona in care nu-i pasare ca porcul (afumat si in sarmale inecate in smantana cu 40% grasime) si nici floare ca varza (murata). Mamaliga este un trebuie langa ele. Rotunda, aurie si aburinda si taiata cu ata. Va rog io sa nu mai distrugeti corola de minuni a lumii mele de Craciun. 🙂
Comentariu beton!17
Normal, cu smântână! În Ardeal fără smântână e blasfemie! De câțiva ani am descoperit că merg și cu iaurt, sana, chefir… nu mai e totul atât de gras.
Prefer cu, dar nu e obligatoriu să fie așa. 🙂
Cu smantana pentru ca sunt crescuta in nord – vestul tarii si acolo pun pe toate smantana. Inclusv ardeii umpluti, tot cu smantana (si mananc si ardeii…muahahahaha)
Dar să vă zic eu una. Suedezii, via un rege de-al lor, Carol XII, au importat din Balcani sarmalele. Doar că ei, vai de sufletul lor, o mănâncă nu cu smântână, nu cu ardei iuți, nu cu orice omenesc, ci cu dulceață de merișor și piure de cartofi.
Na, dați notă la asta.
bine…nu am avut tupeu sa ma ating de ele. dar am inteles ca is bune ca foamea
@Atti: dacă n-o pus Nutella peste ele, n-o făcut nimic. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Animaloo / John – amu ce să le faci la bieții vikingi, de știu să bage în ei pește stricat și să transforme pădurile în mobilă de unică folosință, te miri că pun dulceață peste Sfintele Sarmale?
Nici Odin nu iartă asemenea erezie. Să li se facă mică, neagră și să pice pe jos, alt blestem mai feroce nu știu 😀
Pare o combinație mai firească decât piftia, cozonacul, muștarul, usturoiul și altele menționate aici.
Și vecinii sârbi le mănâncă cu piure.
Cu smântână, iaurt, hrean, usturoi, ardei iute, salată de sfeclă, una din astea trebuie să fie alături.
CU smântâna, firește! 😊
Fara.
Smatana e pentru chestii de vara, sarmale in foi de vita, sa ardei, rosii, dovlecei umpluti. Desi, eu si pentru alea prefer iaurtul.
Eu am descoperit de curând că sunt foarte mișto cu smântână. Până nu demult, nu puteam să accept ideea că pot fi mâncate astfel dar a fost suficient să încerc o dată și m-am convins că nu e o idee foarte rea.
Fără. Se pot mânca și direct din oală 😉
Pe de altă parte, am 1/4 sânge de bucovineanca și smântâna este viața!
Nu refuz, oricum ar fi 😜
Da, cu smantana dar doar cele in foi de vitza. Celalalte in foi de varza merg fara.
@MV ce pofta mi-ai facut, urmeaza reclama la tazz, zic bine 😀 ?
singura conditie pe care o am la sarmale este sa aiba sarmale. In rest…mananc si cu si fara smantana si cu paine si cu mamaliga si cu ardei iute si fara ardei iute
fac niste sarmale de sta matza in coada 🙂
nu indraznesc sa ma bat in „cozi de matza ” ; rogu-te cate ore le tii la fiert ? pe ochiul de aragaz sau la cuptor ?
da cine dracu sta sa numere? Le tin sa fiarba pana consider io ca is gata.
Mama le facea numa la aragaz. Si, cand are chef si are si varza buna, face cele mai bune sarmale 🙂
Mie secretul la sarmale mi se pare unu singur, care, de fapt este secretul orcarei gateli gustoase: gateste-le ca si cand te-ai uri si vrei sa te omori.
la sarmale, daca incerci sa le faci „de dieta” ai belit reteta. Nu nene, slana sa fie sa se gaseasca. Sa se vada grasimea cand le fierbi. Alea is cele mai bune
Cu smântână. Dacă nu am, mănânc cu plăcere 10 bucăți și fără.
Vezi dacă ești născut în Oltenia. In Ardeal se mănânca cu smântână. Adevărul este că, cam la multe măncaruri punem smântână. Asta e , trebuie să mâncam lactate multe să ne prindem când râd ceilalți de noi. 🤣
Cum nu ma pot pronunta la intrebarea asta (nu mănânc sarmale), poți te rog sa faci când se termina dezbaterea un articol legat de consumul de mămăligă in combinație cu cartofi prăjiți? Desigur, nu scriem ca asta se practica in zona Galați- Brăila :))
Mămăligă cu cartofi prăjiți? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Da’ macaroane cu pâine, nu?
Sau spaghete cu cartofi piure?
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Cu smantana, preferabil. Le mananc si fara , daca nu am smantana.
Alea in orice alta frunza decat varza murata nu le mananc nici cu nici fara smantana (sau mai precis desfasor atent frunza aia de vita de vie sau loboda sau whatever si mananc doar continutul ; preferabil cu smantana 🙂 ).
smantana e sos practic :)) nu exista sarmale fara smantana putin acrisoara
Fara smantana, fara ardei iute, fara mamaliga. Nu le stric gustul.
Zică oricine ce vrea, dar eu pun smântână (sau iaurt) rece ca să se atenueze gustul de sarma. Cu smântână, oricum, viața este mai frumoasă!
M-am lepădat de smântână pe sarmale de vreo cîțiva ani și din cauza asta am probleme când vine întrebarea:
– Cum sunt sarmalele?
– Mmmm, parcă mai trebuia cevaaa…
– Pune smântână și taci.
Comentariu beton!15
Fără!
Eu bag și cu și fără, să fie bune, zic 😁
Sunt ardelean. Atât! Salivez de când am început să citesc cuvântul smântână…
Cu samantana. Daca nu e, atunci fara, nu i mare bai
lasa smantana cu sarmalele, sa vezi cum e cand uita cineva (sau nu uita, e actiune deliberata!) sa adauge MAZARE in salata boeuf!
Salată de boeuf cu mazăre nu există. Aia-i ce vrea mușchii tăi, numa’ salată de boeuf nu-i.
astăzi am asomat porcul. un porc cam la 130 kg, crescut la țară, cu porumb și tărâțe. am găsit un nene gospodar și amabil, care ne crește porci de vreo 6 ani. îl plătim pe nenea Marinică, evident.
acum toc carnea pt sarmale. pe care le vom îneca-n smântână, altfel nu ne plac 🤷♀️.
am văzut mai sus, cineva spunea că le fierbe 3 zile. da, și eu la fel, după rețeta bunică-mii. iar la ultima fierbere adaug și-un pahar generos cu vin alb. o minunăție!
cu sau fără smântână, de Crăciun s-aveți poftă și sarmalele preferate pe masă!🙂
Comentariu beton!26
Io cred că vouă nu prea vă plac sarmalele de fierbeți la ele 3 zile.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!15
am pus intrebarea si „mai sus” : ce inseamna sa fierbi sarmalele 3 zile ? Sunt alea pentru cumatrul lup ?
@JT, nu le pedepsim, le frăgezim 😀 ne plac maxim, că de-asta le și acordăm atâta atenție 🙂
@elena, după ce le așez în vas, le fierb pe aragaz, la foc mic, vreo două ore. asta se-ntâmplă seara. apoi le las să se răcească încet, peste noapte.
ziua următoare le pun la cuptor. așez deasupra două frunze mari de varză și le țin în cuptor până se rumenesc bine foile. foi pe care le arunc.
în ziua a 3-a, potrivesc bine gustul, adaug un pahar cu vin alb și le mai pun la cuptor o tură.
Comentariu beton!21
Da, eu sunt una dintre ei. Foarte bune cu smântână. Acum am poftă și talent la ele nu am. Nici la împăturit. Singura dată când le-am făcut, au ieșit prea sărate. Acum aș mai face odată, am crockpot și nu aș sta cu ochii pe ele cu orele. Plus că știu ceva nou, că trebuie să desărez varza.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Păi tu n-ai gustat varza aia înainte să te-apuci de sarmale?
Varza murată se gustă întotdeauna înainte să se apuce gospodina de sarmale, să nu fie prea sărată. Dacă-i prea sărată, se lasă la de-sărat în apă rece.
Nu am știut, ce să fac, nu am învățat în facultate, ca pe vremuri 😅 Să nu mai știe femeile să facă o sarma e blasfemie 🤣
Dacă la varză dulce mai e cum e-desi mie nu-mi place-sarmale cu varză murata și smantana chiar e ciudat.
Dar …ciudățeniile nu se rezuma la atât,știu pe cineva care mănâncă sarmale cu smantana,ketcup și ceapa.
Hahaha, salutare Eli, am mâncat împreună? Eu sunt cel care mănânc sarmalele cu ceapă, suc de roșii/ketchup și smântână! Cu stimă și poftă de sarmale, Ioan din Sibiu.
Trebuie să las și eu un comentariu aici pentru că sunt printre puținii care simt FIX la fel în legătură cu acest subiect de importanță națională!
Cu fiecare ocazie în care se servesc sarmale sunt singura care instruiește chelnerul să aducă sarmalele fără smântână!
Mulțumesc, m-am simțit atât de singură până acum…
Doamne, Dumnezeule! Cum sa existe oameni care sa manance sarmale fara smantana? Sarmale si smantana merg mana in mana. Daca se mai intampla si ardei iute sau sfecla cu hrean, abia aia inseamna perfectiune!
Cu smantana si mamaliga!
Salata de vinete proaspat coapte pe plita la foc de lemne vara asa simpla, cea din vinete puse la congelator sau la borcan cu maioneza.
Salata de boeuf chiar e de boeuf la mine ca fierb supa pe oase cu maduva si un pic de carne si pe aia o toc in salata. Mazare pun daca imi aduc aminte sa cumpar din aia fina.
Salutare, neaparat cu smantana…
Numai extremisti pe aici. Eu le bag si cu smantana, si fara. Cu mentiunea ca oricum ar fi ele, sunt ingrozitor de overrated.
Da, ne scuzi că nu ne lasă gura apă după coaie de chinchilla opărite-n lacrimi de inorog pe un pat de curcubeu servite-n cupa lu’ nenea Arthur dă Camelot. 🤣🤣🤣
Cu smântână, neaparat! Și ardei iute.
Eu le mananc cu mustar!
Daca nu au zeama multi asa imi plac
Exista oameni da. Suprising
Mai exista oameni care mănâncă sarmale more surprising.
Și mai exista și drama Queens;) și Carens.
Și mai exista oameni la dieta care doar când citesc sarmale se umplu de draci că ar mânca și ei cu sau fără fucking smântână:)!!!
Na abia acum încep problemele serioase ale lum(n)ii! În sfârșit! 😂😂😂
Cu smântână, dară că!
Prima data, când sunt abia scoase din oală fără, după aia cu smântână…
Nu am mancat in viata mea sarmale fara smantana. Nu e smantana, nu mananc.
Prefer sarmalele cu varza proaspătă (da.da) , de asemenea le prefer pe cele proaspăt fierte ! Sunt ceva ani de când nu mai țin neapărat să fie cu smântână,dar musai- musai sa am bulion de casă! Imi plac și cele neconvenționale,cu diferite tipuri de frunze , îmi plac cele fierte în cantități mari (diferite ocazii) ,cele fierte în oală de lut intr.un cuptor cu lemne . Cele mai multe le mănânc in orele imediat următoare ,după ce au fiert !
Dar cu mustar, le mănâncă cineva? Sunt preferatele mele!
Sarmalele le mananc cu iaurt, pt un pic de aciditate, mai taie din greata
Dă unde greață la sarmale? Doară nu-s făcute cu căcat? 🤣🤣🤣🤣🤣
P.S. Dacă ai greață la sarmale atunci colecistu’ tău n-o duce prea bine, iar ficatu’ nici el. Fă-ți și tu niște analize.
Musai cu mămăligă, ardei iute, smântână sau iaurt dacă este, dacă nu…..nu. Și dacă varza nu este destul de acră, mai pun puțin borș. Deliciuuuu….. 😋😋😋😋
Cu smântână, fără smântână…mici și multe sa fie 🥲. Am crescut într-o familie în care sarmalele se făceau mai ales de poftă, fără să se țină cont de calendar, și îmi pare rău doar că mulți ani au trecut până să îmi fac curaj sa le „răsucesc” cu mâna mea. Îți dai seama câte sarmale am ratat??
Oricum, dar nu prea mananc sarmale de sarbatori, nu le vad rostul, salata de boeuf, fripturile si prajiturile au prioritate. Nu prea imi plac sarmalele mici sau in foi de vita de vie.
Smintina pentru Romani e ca si ketch-up la Americani — se pune pe orice.
@DC, ma scuzati ca intervin pe alt aspect, dar puteati evita “ca si” scriind in loc “precum” si eu una as fi fost foarte incantata sa mai fie si oameni care nu folosesc aceasta expresie/conjunctie in mod gresit….
Îmi plac sarmalele. Mi-ar placea sa le mănânc cu smântână, dar se uită urat cantarul la mine. Soțul l-a pus strategic în dormitor, langa pat, dar îl împing delicat cu piciorul. Pe cantar, nu pe sot.🙂
.
Mai bine explica cum in Ramnicu Valcea se mananca sarmale cu piftie, in aceasi farfurie , sarmalele fierbinti, piftia rece , rezulta : piftia se lichefiaza patetic in farfurie si devine o ciorba incerta.Nu inteleg acest obicei , am facut eforturi.
Smantana pe sarmale si cu ardei iute sau sarmale peste care pun piper.
@gigi, nu știam că și-n Vâlcea se mănâncă sarmale cu piftie. știu că-n Gorj e tradiția asta.
am fost la un festival în Peștișani și-am rămas cu gura căscată: piftia de.. caracatiță a fost „regina piftiilor” 😳
@Mălina
Ramnicu Valcea se afla intr-o zona oarecum mixta , Oltenia si Muntenia, dar sunt multe obiceiuri oltenesti in zona, se simt insa si multe influente ardelenesti dinspre Sibiu. Oricum un lucru este clar, fetele din Ramnicu Valcea sunt foarte frumoase comparativ cu alte zone din Romania, asa ca pot trece peste faza cu sarmalele amestecate cu piftia.
Te citesc de ani de zile. Nu că alte subiecte nu mi-au provocat comentarii, dar mi-a fost lene să le scriu. Acum, nu mă pot abţine: sarmale cu smântână?????????? Bleah…
Fara smantana, insa cu iaurt si ceapa, de preferat rosie.
Fara smantana, cu mamaliga si un ardei iute sau ceapa.
In afara de cei care mananca sarmale cu smantana, am mai intalnit cativa oameni care le mananca cu mustar. Despre asta ce parere aveti?
Nu inteleg de ce trebuie sa fie „reguli”.
Mananci sarmale cum iti plac. Eu prefer in egala masura cu smantana sau cu ardei iute. Eventual cu ambele. La fel si cu ardeii umpluti.
Si ca sa trag o linie dramatica, in tinerete mancam sarmale cu ketchup.
Daca vad smantana nu le mai ating! Dar fiecare cum s-a obisnuit. Unii le mananca cu racituri. Deci …la mine doar ardei iute si mamaliga!
cu smantana DOAR cele in foi de vita de vie, pe cand cele in foi de varza DOAR cu ardei iuti
Mai sunt si categotia care le mananca cu iaurt sau pasta de hrean, nu stiti ce pierdeti 😅
eu le mananc cu iaurt gras! de pasta de hrean n-am auzit dar o sa incerc!
Smântâna nu are ce căuta pe sarmale…Am întâlnit oameni care si micii âi mănâncă cu sare în loc de muștar.
In Moldova sarmalele se mănâncă cu smântână și mămăligă.
Pandora era mic copil.
Sarmalele in varza cu mamaliga si smantana (daca ai). Alea in foi de vita nu prea merg cu smantana.
Salata de vinete cu ele coapte la carbuni, cu ceapa si fara maioneza. ca le strici.
Salata de beuf cu CARNE DE VITA si cu mazare.
Eu nu mă mai ating de smântână dacă o atingi cu sarmale.
În Oltenia, mai exact în Gorj, sarmalele se mănâncă cu turta de Mălai coapta în cuptor, piftie și ardei iute. Fiind originara din Gorj le mănânc în aceasta combinație, dar și cu smântână îmi plac foarte mult !
FARA SMANTANA!
Eu am strabuni din Oltenia si Muntenia.
La noi in familie asa am mancat( si mananc).
În Ardeal, musai cu smântână, restul e după gustul omului, dar sarmalele fără smântână sunt ca pâinea cu unt fără unt.
Și da salata boeuf: fara mazăre, fara cartofi, zarzavatul fiert in supă, carnea din supă și castraveți murați în saramură nu „bulgărești” in oțet.
P.S. Supa de pui și mancarurile de post nu se mănâncă cu smântână în Ardeal.
Câte bordeie, atâtea „obiceie”… Nimic nu are gust mai bun decât acela care îți aminteşte de „acasă”!
Sarmalele se mânâncă cu smântână și usturoi. Șotul le mai mănâncă și cu ardei iute. Oricum ar fi smântâna nu lipsește!😋😋😋
sarmale cu usturoi? usturoiul il puneti in sarmale sau faceti mujdei alaturi? e prima data cand aud de chestia asta si sunt dispusa sa incerc. Multumesc!
Fără.
De 50 de ani, asta de cand am amintiri, am mancat si mananc sarmalele cu smantana, fara e ca secsul fara femeie, merge da nu e la fel. 😁😁😁
Ce șoc am avut când am văzut în Ardeal ciorba cu smântâna… Și nu vorbesc de speciale, gen de burtă sau rădăuțeană.
Si de mamaliga nu pomeniti? Sarmale+smantana+mamaliga
Cum smantana cele in foi de varza cruda, vara. Fara smantana cele de iarna, gatite in foi de varza murata.
Niciodata in foi de vitza sau atlfel de frunze.
Niciodata cu mamaliga.
Doar paine iar ca si garnitura, ardei iute.
P.S. Mamaliga niciodata, cu nimic. Daca nu am de ales si ma trezesc cu mamaliga in farfurie, cer paine.
Important este să ai poftă și sarmale să mănânci. Cu ce pe lângă, rămâne la aprecierea fiecaruia. Poftă bună si companie plăcută să aveți, nu doar de sărbători, TOT TIMPUL!!!!
La mulți ani!!
eu le mananc cu iaurt gras si obligatoriu cu ardei iute si mamaliga! E blasfemie sarmale cu paine!
Sarmalele si ciorba de burta fara smantana, e ca si micul fara mustar si bere dupa pararea mea 😂😂
E posbil ca părerea ta să fie infuențată de următorii factori:
– Dezacorduri grave;
– Virgulă între subiect și predicat;
– Folosirea lui „ca și”
Pe scurt, că e posibil să nu înțelegi, poate e din cauză că ești analfabet? Numa’ zic, nu dau cu parul.
@MV, m-ati uns la inima!!!❤️