Am primit cadou de ziua mea o sesiune de drift auto. Teoretic, tot ce aveam de făcut era să ajung la KNS Drift Experience și să mă bucur de experiență. Repet, teoretic, pentru că în practică lucrurile n-au stat atât de simplu. Suntem în România, locul unde lucrurile nu sunt niciodată atât de simple cum par.

Trebuia să mă prezint la locul faptei la ora 12:00. Având în vedere că locul faptei era undeva la ieșirea din București, la mama dracului, m-am uitat pe waze să văd cât fac până acolo. Waze mi-a zis că fac 35 de minute, dar pentru că eu știu exact ce înseamnă Bucureștiul, mi-am lăsat marjă de 10 de minute. Adică am plecat de-acasă la 11:15.

Scurtă paranteză. Da, da, am mașină zilele astea, dar voi reveni pe subiect ulterior. Am închis paranteza.

Revenind, ziceam c-am plecat de acasă la unșpe și-un sfert, că în traficul din mirifica noastră capitală nu se știe niciodată. Și bine am făcut, pentru că, să vedeți ce chestie, am făcut fix 40 de minute până la KNS Drift Experience. Dar până m-am lămurit c-am ajuns bine, până am parcat, s-a făcut ora 12:00. Exact ora la care eram așteptat să încep experiența de drift.

Scuze, exact ora la care ar fi trebuit să fiu așteptat. Pentru că, după vreo câteva minute de bătut din buze și extras biluțe de muci, m-am lămurit că nu e nimeni prin zonă. Așa c-am făcut ce-ar fi făcut orice tânăr pensionar sănătos la cap: am sunat la KNS Drift Experience.

Voiam să mă conving dacă am ajuns unde trebuie, că poate totuși greșisem adresa. Nu, nu greșisem, mă aflam exact unde trebuie, mi-a confirmat-o cetățeanul de la KNS Drift Experience care mi-a răspuns la telefon. Și tot el a continuat:

– Dar va trebui să aștepți măcar jumătate de oră, c-a fost aglomerat.

Băi, nu știu cum vă sună vouă, dar mie mi s-a părut că sună exact a ceea ce este: bătaie de joc. Așa că i-am răspuns că nu, nu trebuie să aștept o jumătate de oră, voi pleca fix în momentul ăla. Ceea ce am și executat.

Sunt puține lucruri care mă enervează mai rău decât oamenii care întârzie la întâlniri. Iar în cazul ăsta mai vorbim și de o întâlnire unde eu eram clientul, iar omul ăla nu avea de făcut decât un singur lucru: să fie la timp în locul unde-și desfășoară activitatea.

Nu s-a putut, prieteni, pentru c-a fost aglomerat. Pentru mine nu fusese aglomerat, doar pentru el fusese.

Băi, jur, dacă îmi zicea „stai acolo că ajung în 5-10 minute”, n-aș fi avut nicio problemă. În București se poate întâmpla să întârzii câteva minute indiferent cât de prevăzător ai fost și cât de din timp ai plecat. Puteam înțelege liniștit orice timp de până într-un sfert de oră. Nu mi-ar fi convenit să stau să aștept, dar aș fi înțeles.

Dar „mai trebuie să aștepți măcar jumătate de oră” deja nu mai are nicio scuză. N-ai cum să întârzii jumătate de oră la un drum care durează sub o oră decât dacă ești nesimțit și te doare în cur de ăla cu care trebuie să te întâlnești. Punct.

Și nu, nu mă interesează niciun fel de scuză penibilă dintre cele pe care le invocă în mod obișnuit ăștia care întârzie: a fost aglomerat, am pierdut metroul, mi-am uitat cheia și-a trebuit să mă întorc etc. Poți să-ți bagi scuzele în locul unde nu te bate soarele, că nici eu n-am zburat pe covor fermecat până la locul de întâlnire.

Iar dacă eu am putut să ajung la timp, atunci nici tu n-ai nicio scuză și nu mă impresionează nimic din ce mi-ai putea spune. Știți de ce? Pentru că în momentul în care îți dai seama că vei ajunge cu „măcar jumătate de oră mai târziu” la întâlnire, pui mâna pe telefon și-l avertizezi pe prostul ăla care te așteaptă. Nu s-a putut, a trebuit să sun tot eu.

Faci asta chiar dacă ăla care te așteaptă ți-e prieten bun, darămite dacă ăla e un necunoscut. Iar dacă întârzii la întâlnirea cu un client care-ți susține afacerea, deja suntem dincolo de pragul nesimțirii, se numește altfel, dar mi-e jenă să spun cum.

Nfine, asta am avut de spus. Pot să înțeleg și să trec cu vederea peste multe lucruri, dar nu suport lipsa de respect, iar întârziatul „cu măcar jumătate de oră” la o întâlnire nu este nimic altceva decât durere-n lupă și lipsă de respect. Nimeni și nimic nu mă va convinge vreodată că n-am dreptate.

Păcat, că nu făcusem niciodată drifturi în această viață.

Exagerez eu sau sunt nebun? L-ați fi așteptat pe omul ăla „măcar jumătate de oră”?