De când așteptam să scriu din nou despre acest subiect atât de drag mie: cui folosește și de ce nu se desființează mizeria asta de paradă pe care n-o suportă nici măcar militarii de carieră? Și pe bună dreptate, când tu ai în cazărmi condițiile de dinainte de ’89, parada asta vine fix ca bomboana de pe colivă.

Nu, nu mă refer doar la ziua de 1 Decembrie, că aia trece repede. Militarii fac repetiții în frig timp de câteva săptămâni pentru cele câteva minute de paradă. Cred că acceptă cu mare entuziasm și mândrie să bată pas de defilare pentru ceva la fel de inutil ca apa în bocanci. Ca să nu mai spun ce-o fi în sufletul lor când sunt nevoiți să le dea onorul politicienilor care fură țara asta de 34 de ani.

Da, nu contest c-au existat perioade în istorie în care era ok să faci paradă cu armata și armamentul, ca să-ți știe de frică potențialii inamici. Dar azi? Cui mai folosește asta azi?

Singurul potențial inamic din zonă pe care l-am putea impresiona cu tehnica noastră de luptă sublimă e băiatul ăla psihopat de la Kremlin. Or ăla a cam arătat că la o adică n-ar avea nicio problemă să-și adape calul în fântâna arteziană de la Cotroceni, cu toată tehnica noastră. Dacă nu eram în NATO acum ne tremurau chiloții la propriu, și nu de la frig.

Ca să nu mai spun cât de hidoasă mi se pare expunerea asta inutilă de armament, în condițiile în care avem la graniță un război în desfășurare, de vreo doi ani, și altul care tocmai a început în Israel.

Despre banii cheltuiți inutil nici nu mai vorbesc, că mi-e silă. Jumătate din țara asta are wc-ul în fundul curții, au trecut opt ani de la tragedia din Colectiv și noi nu avem un spital de mari arși, dar defilăm cu spor în fiecare an. Plm.

Cât despre restul populației, părerea mea cât se poate de subiectivă este că de fapt oamenii așteaptă 1 Decembrie pentru zilele libere. Da, am scris bine „zilele” pentru că 1 Decembrie fără sfânta punte e ca fasolea fără ciolan.

N-așteaptă nici dracu’ 1 Decembrie pentru semnificația istorică. De altfel, pot să-mi pariez viața că dacă e să întrebi 10 oameni, la întâmplare, de ce serbăm ziua națională pe 1 Decembrie, 9 dintre ei vor ridica din umeri.

Acestea fiind zise, nu înțeleg de ce nu se desființează odată monstruozitatea asta comunistoidă. În afară de Franța, nu mai știu nicio țară civilizată care să producă manifestări din astea anacronice.

Da, știu, „mvai, dar cum poți să spui așa ceva? Nu ești un patriot adevărat! Nu ești mândru că ești român!”.

Băi, da, așa este. Dacă în căcatul ăsta de paradă stau patriotismul și mândria de a fi român, atunci nu sunt nici una, nici alta.

sursa foto