Salutare lume și bine că ne-am regăsit! Am avut multe drumuri de făcut, unele departe, altele, aproape, oricum, drumuri. Am fost tentat să amân iarăși lista. După o scurtă ezitare, un duș rece și o cafea caldă, vineri, pe la 7 și ceva seara am zis să fac ceva frugal, pe genunchi. Am luat ce am găsit mai nou, multe dintre ele necunoscute și mie, un scurt search și asta a fost, bune de playlist.

Îmi cer scuze, aveam de ales între nimic și a scrie ceva cuvinte și lipi pe lângă ele ceva muzică.

Am pus aproape zilnic, în schimb, un album pe Discord. Pentru chestii serioase, știți povestea, avem email, [email protected]. Încă o dată, scuzele mele, mă revanșez data viitoare, cu niște albume super, super.

➡️ În urma căutărilor asidue pe tik tok, pe care mă lupt cu clipurile unor gagici în yoga pants, pisici, câini, cum dacă mănânci căcat vegan sau unul keto, o să te alerge, chiar și 94 de ani, tipe hot în sau fără colanți, mai dau și de niște cetățeni care sună ca băiatul ăsta. Omul s-a lansat pe tik tok și pe instagram,  fără să fie semnat cu vreun label. Omul promite și sper să se țină de treabă.

➡️ Dacă vă era dor de Tarja și de atmosfera unui Crăciun mai altfel, Rudolph The Red-Nosed Reindeer este colindul care vă trebuie. Videoclipul a precedat lansarea noului album al finlandezei, Dark Christmas.  Cincizeci și două de minute cu una dintre cele mai bune voci din metalul modern nu este ceva de refuzat. Voce top, orchestrație de top, nu prea mai sunt chestii de comentat.

➡️ Rămânem tot în zona aia de hartă și dăm de un band format din gagici cu ștate vechi ca soliste prin alte trupe, nimic deosebit, s-a mai făcut, doar că printre ele își face de cap și nenea Marko Hietala.  Mă bucur că are poftă de făcut muzică. Exit Eden și Marko nu sună foarte departe de ce se făcea prin Nightwish.

➡️ Germanii din Hamburg, LORD OF THE LOST, cei care au reprezentat Nemția la Eurovision, vin cu o melodie care un vibe de Billy Idol trecut pe ceva industrial. Este ceva energie în cântecul ăsta.

➡️ Așa cum ardelenii cântă despre Transilvania sau ungurii despre Ardeal, dar fără ardeleni români iar bucureștenii îi înjură pe ambii, fără discriminare, tot așa samuraii metalici, RYUJIN, doinesc cu dor despre Ardealul lor, Hokkaido.

➡️ Nu vreau să fiu rău dar Lena și Infected Rain sunt de departe de metalul care se face prin țărișoara asta a noastră. Știu, Celelalte Cuvinte nu au vrut, că dacă ar fi vrut, puneau Vestul în genunchi. De Trooper nu mai spun, ăia nici măcar târâți nu au vrut să aibă turnee prin Vest. Suflet de daci, că altfel. Trist, bă, trist. În politică ne-am mulțumit cu puțin, în rock, tot cu puțin, suntem poporul lui puțin, a lui bine că este.

➡️ Din Stuttgart, Mavis vin și ei cu un metal la fel modern ca al basarabenilor de mai sus, chestie de care de noi nu pare să se prindă. Single-ul face publicitate albumului de debut la care oamenii lucrează de zor.

➡️ Ăștia sună ca ceva Compact, dar mai inspirat și mai din anii 2023. Văd că spaniolii sunt pe felie de prin 2007, eu unul, nu am mai auzit de ei. Tu Calor Será Mi Voz  este cântecul tipic de power care merge cu valuri de bere și zâmbete până la urechi.

➡️ Rămânem tot cu latini și dăm play la Le Menade, o trupă de gagici italiene. Un ceva alternativ, deloc rău, care te prinde. Nu este vreo lumină de melodie, dar na, azi sunt fără pretenții.

➡️ Genul ăsta de gagică, care l-ar băga și pe tata lui diavolu în prima debara, solista trupei de grindcore Face Yourself, mă rupe la minte. Bă, voce angelice găsești des dar o tipă care face ca o turmă de porci posedați, mai rar. Kudos.

➡️ Tot din Italy vin și trupa de industrial alternativ, Hand of Juno, tot cu tipă la voce, destul de nervoasă, cu o tehnică de growling mișto de tot. Nu este rău.

➡️ Trecem oceanul și sub soarele din Rio de Janeiro, dăm cu urechea pe trupă care la începuturile carierei presta ceva death/thrash, ca mai târziu să o cotească spre metalcore. Hatefulmurder cu tot metalcore-ul lor nu sunt departe de genul cu care au ieșit în lume.

➡️ Parcă I-am mai avut pe elevțieni pe aici. Nu mai țin minte exact și nici nu am chef să caut. Vag, îmi amintesc că mă miram că ceva ca trance-metal, există. Este posibil să fie chiar ăștia de la Rage of Light .

➡️ Videoclipul ăsta pare a fi făcut la căminul cultural sau în hambarul bunicilor unuia dintre ei. Au furat de ăi bătrâni cearceurile alea bune și au băgat o filmare. Rave de Reqviem ar fi rupt la orice banchet de absolvire din anii 90.

➡️ Băi, mi-a plăcut ce am auzit. Sunt surprins cât de mult mi-a plăcut Vajra, cum au reușit să împletească djentul cu soundul alternativ și fazele de progresiv. Tre’ să caut cu ce s-a mai ocupat trupa asta.

➡️ Secret Rule sunt italieni și cântă melodic simfonic metal și sună exact ca niște italieni care cântă melodic simfonic metal. Sunt sigur că multora o să le placă.

➡️ Dacă ăia de mai sus sunt italieni, Temperance, ce să vezi, cântă și ei ca niște italieni, pentru că da, sunt italieni. Au scos pe 20 octombrie, album, Hermitage – Daruma’s Eyes Pt. 2, album pe care spre surprinderea mea l-am găsit salvat în library. Am dat un play și nici acum nu sunt lămurit dacă l-a ascultat. Mare veselie pe melodia italienilor, oamenii stau spate în spate, cântă cu ochii dați peste cap, din astea.

➡️ The Tex Avery Syndrome îmi plac semnificativ mai mult ca ăia de mai sus, chiar dacă nu sunt heavy ascultător de metalcore, oamenii ăștia sunt altceva.

➡️ Avem niște ruși, BAGIRA, care cântă în rusește, dacă puteți, băgați. Nu sună rău, știu că I-am mai ascultat cândva. Parcă. Nu sunt sigur.

➡️ De albumul Sacred & Profane al americanilor de la Oryad îmi amintesc. Este tot un simfonic metal dar bine făcut. Cu progresiv și elemente de church care aduc aerul ăla de preerie.

➡️ Chiar dacă au sound ultra folosit, KALEIDO nu sună rău deloc. Mi-ar fi plăcut mai multă agresivitate.

❗ Din categoria #edelteamâncatînkur, punem aici LISTA LUI EDELWEISS – COLȚU CU METALE- LXXXIII

Până duminica viitoare, aveți grijă de voi ca să puteți avea grijă de toți ai voștri. Pace!

sursa foto: freepik.com