Mi-a ajuns în fața ochilor acest articol cu care am rezonat sută la sută.

O să citez din el pentru cei care încă n-au aflat de ce cuvântul „articol” este scris cu roșu și pentru cei care au aflat, dar le e lene să citească.

E șaorma mai bună în Vamă, ba nu e peștele mai bun la Saturn, bă, da ce plajă e la Costinești, ba, da mă plimb unde vreau eu pe Litoral! – inventez și eu niște motive. Habar n-am de ce o freacă turiștii lu pește prăjit între stațiuni. Nu e zi de la Dumnezeu ca străduța dintre Constanța și Vamă să nu fie plină. De ce freacă românii barbunca între stațiuni? De ce n-au astâmpăr? Ce caută turbați în fapt? De ce au mâncărime și nu stau locului? Frecat menta între stațiuni – tâmpeala turiștilor.

De fiecare dată când am văzut coloana nesfârșită de mașini de la noi de la mare sau de pe Valea Prahovei mi-am pus și eu întrebările astea.

De ce? De ce te-ai duce în vacanță după care ai începe să te plimbi între stațiuni? Ca să ce? Mintea mea pur și simplu nu poate să priceapă de ce te-ai duce să mănânci în Constanța, tu având cazare la Olimp. Sau de ce ai da o fugă până la Sinaia, tu fiind cazat la Moeciu.

Mă rog „ai da o fugă” este doar o expresie. Pentru că să te duci de la Moeciu la Sinaia, în perioada liberelor sau concediilor, este orice numai „fugă” nu. De ce ai vrea să stai în coloană minimum o oră si jumătate ar fi formularea corectă.

M-am contrazis de nenumărate ori și cu prietenii mei pe subiectul ăsta. Mergeam la mare, ne cazam în Năvodari, după care, de a doua zi, începea circul: „hai să mergem și noi până-n Vamă, să vedem care e atmosfera”.

Băjenebun? Păi dacă am ajuns la concluzia că vreau să stau în Năvodari, de ce m-ar interesa care e atmosfera în Vamă? Doar ca să fac trei ore dus si trei ore întors? Dacă voiam sa văd atmosfera din Vamă, mă cazam în Vamă, în plm.

Sau invers. Ne cazam în Vamă și începeau: „nu mergem și noi să mâncăm în Constanța? Știu io o cârciumă bună.”. Adică să fac doua ore pe drum ca să mănânc în cealaltă parte a litoralului? După care încă două la întors. Practic, să-mi foot o zi întreagă din concediu, doar pentru că știi tu o cârciumă bună la 40 de kilometri de locul unde m-am cazat?

Nu, nu, nu. NICIODATĂ! Dacă mi-am ales un loc unde să mă cazez, cu siguranță mi l-am ales în așa fel încât să am tot ce e necesar în proximitate. De ce? Păi ca să nu mă mai frec cu mașina pe drumuri toată ziua, de-aia.

Nu știu ce credeți voi despre acest subiect (cu siguranță o să aflu), dar la mine exact așa stau lucrurile: când mă duc undeva în vacanță plec încă de acasă cu ideea că, odată ajuns la destinație, vreau să mă ating de mașină cât mai puțin posibil. Ideal ar fi s-o parchez și să nu mă mai urc în ea decât la întoarcerea spre casă.

Oriunde m-aș duce îmi propun asta, dar în special la noi la mare sau pe Valea Prahovei. De altfel, aglomerația aia tembelă dintre stațiuni este unul dintre motivele care contribuie din plin la faptul că nu vreau să aud nici de litoralul nici de muntele nostru.

Desigur, acum o să înceapă lumea să-mi explice doct: „ce te interesează, bă, ce fac eu în vacanță cu mașina mea și cu timpul meu?”.

Bă, sincer, nu prea mă MAI interesează, dar să țineți minte asta: când vă mai duceți la noi la mare sau pe Valea Prahovei și vă mai plângeți de aglomerația dintre stațiuni, în timp ce sunteți la volan între aceleași stațiuni, să vă aduceți aminte că aglomerația aia sunteți voi.

sursa foto