Da, e vineri azi și poate ar fi fost cazul să ne hăhăim pe altfel de subiecte, dar dacă asta mi-a venit să scriu, asta am scris.

Știu exact ce vârstă aveam, unde eram și ce făceam atunci când am conștientizat pentru prima oară că după ce murim nu mai urmează nimic.

În clasa a cincea eram. Citeam ceva carte, în loc să-mi fac temele, că mergeam la școală după-amiaza, prin urmare eram singur acasă și nu mă freca nimeni la cap să „pun mâna să învăț”. Bine, nu că dacă m-ar fi frecat la cap chiar aș fi învățat, dar ar fi fost mai complicat, că ar fi trebuit sa ascund cartea pe care o citeam în interiorul manualului de matematică sau de română. Așa, singur fiind, citeam liniștit în pat.

Nu mai țin minte ce carte era, dar sigur-sigur de la ea mi-am luat trigger-ul să mă gândesc la: „deci după ce murim nu mai e nimic?”. Ăla a fost momentul în care eu, copil spre adolescent, mi-am dat seama că după ce mori nu mai este nimic. A fost atât de intens momentul încât am făcut și un ușor atac de panică.

Neplăcut, de altfel, să fii singur acasă și să te trezești că ai impresia că mori atunci de la atacul ăla de panică.

Bine, nu că dacă ar fi fost ai mei acasă s-ar fi schimbat mare lucru. O dată că n-ar fi stat ei să dezbată cu mine subiecte din astea profund filozofice. Cât privește atacul, mi-ar fi zis să las prostiile, să pun mâna să mănânc ceva și să-i dau drumul la școală. Eventual mi-ar mai fi spus maică-mea să nu dea dracu’ să vin cu o notă proastă acasă, s-o fac iar de rușine în tot orașul. Și nu, nu e o glumă.

Așa că atacul de panică s-a dus de unde a venit, că eu aveam treabă, trebuia să plec la școală.

Dar ăla a fost momentul în care am conștientizat că după ce murim s-a cam terminat cu tot. Mai văzusem oameni morți, îmi mai explicaseră și ai mei despre asta, dar probabil că nu mă interesase suficient de mult ca să și înțeleg ce-mi explicau. Sau eram prea mic.

Acestea fiind zise, vin și vă întreb foarte frust: voi ce credeți că e după moarte? Credeți că mai există ceva? Trăiți cu speranța că într-un fel sau altul nu se termină tot? Sunteți cu raiul sau cu iadul? Sau mergeți pe partea aia cu reîncarnările și viețile succesive?

Mă rog, sper c-ați prins ideea, cum credeți voi că se întâmplă lucrurile atunci când plecăm spre Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii?

În ceea ce mă privește, răspunsul e simplu și e fix același pe care mi l-am dat în clasa a cincea: sunt convins că nu mai există absolut nimic. Ai murit și aia e, s-a terminat tot.