Băi, băi, băi, stați așa că mie mi-a picat fața când am citit această știre.

Deci vine unul acasă, găsește în apartament un hoț pe care-l bate ca la carte, iar tribunalul îi condamnă pe amândoi?

De ce? În ce lume trăim? Cam cum ar fi trebuit să se întâmple lucrurile? Vii acasă, găsești hoțul care tocmai se pregătea să plece cu lucrurile tale și ce faci? Îl rogi să stea până vine poliția?

Pe mine mă depășesc total explicațiile alea cu „dar l-a lovit prea tare pe hoț” sau „nu s-a apărat proporțional cu gravitatea atacului”.

Părerea mea este că doar niște naivi, care n-au luat în viața lor un pumn, pot să vină cu legi de genul ăstora. Legi care spun că ăla care se apără trebuie să estimeze gravitatea modului în care este atacat, ca să nu cumva să răspundă disproporționat și să facă pușcărie. Pe motiv că: „ai fost atacat cu un cuțit de bucătărie, n-aveai dreptul să răspunzi cu ranga aia cu care i-ai rupt coastele și i-ai provocat dublă fractură de craniu”.

Dar dacă reușea să mă omoare cu cuțitul ăla de bucătărie? Nu rămâneam cu un ușor regret că nu i-am rupt eu capul cu ranga ca să nu cumva să fac pușcărie?

Numai un cetățean care n-a luat în viața lui un capac pe stradă nu știe că, în situații din astea, lupta se termină de obicei în câteva secunde. Și că în 99,99% dintre cazuri rămâne în picioare ăla care e mai rapid și știe să lovească. Nu, nu e ca-n filme unde-și cară ăia pumni și „karate” câte un sfert de oră.

Iar deciziile despre cum te aperi și cu ce, dacă trebuie să faci față unui atac de genul, se iau in fracțiuni de secundă. Că nu stă nimeni după tine să cauți un obiect cu care să „răspunzi proporțional atacului”. Ai venit acasă și l-ai găsit p-ăla furând? Dacă ai norocul să-ți revii în timp util din șoc, o să pui mâna pe primul obiect cât de cât mai solid care-ți iese în cale.

Dar chiar și așa, șansele sunt tot de partea ăluia, că el a mai făcut asta, tu ești doar un cetățean căruia nu-i vine să creadă că i se întâmplă lui toate astea. După care, dacă totuși reușești să-i rupi capul hoțului, vine justiția și zice „nțțț, așa ceva nu se face”?

Băi, serios, există pe-aici cineva care poate să-mi explice pe bune, ca la proști, care e faza cu legile de genul?