De când a izbucnit scandalul cu azilele pentru bătrâni mă macină o întrebare. Nu cea referitoare la autorități, pentru mine este limpede ca lumina zilei că toți știau.

Apropo, fac o paranteză, sunt absolut convins că dacă s-ar face o anchetă serioasă în centrele pentru copiii orfani, descoperirile n-ar fi departe de ce-am văzut cu toții siderați zilele astea. Am închis paranteza.

Întrebarea care mă frământă pe mine este: unde erau aparținătorii bătrânilor în tot timpul ăsta? Pentru fiecare dintre cei internați în azilurile groazei cineva plătea taxa în fiecare lună. Copii, nepoți, strănepoți, habar nu am cine, dar banii se plăteau, pentru că altfel i-ar fi dat în stradă ca pe câini. Nu că în stradă ar fi fost mare diferență față de cum erau tratați, dar tot i-ar fi dat.

Unde erau, fraților, oamenii ăștia care i-au internat pe bătrâni la azil și le plăteau șederea acolo? Când ai fost să-l internezi n-ai văzut cam care erau condițiile de la fața locului? Ok, să presupunem că n-ai văzut, dar după internare, când treceai să-ți vezi părinții sau bunicii, tot nu vedeai că acolo e bătaie de joc?

Eu ce să înțeleg? Că i-au internat și s-au spălat pe mâini de ei? N-au mai trecut niciodată să-i vadă, nu vorbeau nici măcar la telefon? Plăteau taxa online și cam asta era tot?

Cum ajunge un bătrân să cerșească de mâncare în stradă, fără ca oamenii apropiați lui să nu afle? Cum ajunge un bătrân să fie tratat în modul ăla inuman, fără să știe nimeni dintre cei apropiați lui? Chiar nu mai trecea absolut nimeni să-i vadă și să-i întrebe: „cum e, mamă, aici? Îți place? Te simți bine?”. NIMENI? NICIODATĂ?

Cam astea sunt întrebările pe care mi le pun de când a izbucnit scandalul. Poate există o explicație logică, poate chiar a fost spusă pe undeva, dar eu n-am văzut-o și nici nu reușesc s-o găsesc.

Așa că vin și mai întreb o dată: rudele bătrânilor care erau tratați în halul ăla unde erau în tot timpul ăsta?

sursa foto