Am primit ieri acest comentariu lăsat de colegul care semnează cu numele de zedicus.

Cum eu nu sunt căsătorit și nici iubită nu am avut vreodată, mi-e teamă ce-o să ajung la peste 70 de ani. Mi-e dificil să mă combin cu o tipă, abia reușesc să conving una să iasă la o cafea. Am doar 32, însă de câțiva ani îmi fac griji cum voi fi după pensie.

Ce se va alege de mine? Că nu voi avea o soție și nici copii, oameni care să aibă grijă și cărora să le pese de mine. Voi fi al nimănui, un nimeni în drum. Mă gândeam că mă voi interna la azil, dar la ce e în azilele noastre…

Eu, serios, chiar îmi pun problema cu ce voi face la bătrânețe. Mi-e extrem de greu să îmi găsesc iubită, nu îmi voi putea întemeia o familie. Am un văr de gradul unu logodit cu o doctoriță încrezută ce nu mă suportă. Asta va fi singura mea „familie” după ce voi rămâne fără părinți.

Poate ai putea să scrii te rog Mihai un articol despre tema asta. Tot mai mulți oameni se confruntă cu singurătatea după vârsta de 30 de ani. Nu mă refer la singurătatea de moment, ci la singurătatea ca stare. Aia care te macină profund.

Vă spun foarte sincer că m-au cutremurat aceste vorbe scrise de un om care este încă extrem de tânăr. Inițial am crezut că e trolling, dar ceva din tonalitatea textului m-a făcut să-mi dau seama că nu e. M-aș bucura să fie trolling, n-aș avea nicio problemă dacă mi-ar spune „ce te-am ars, ai pus botul”, dar mi-e tare teamă că nu e cazul.

Pe de altă parte, mi se pare extrem de curajos ce-a făcut. Să știți că nu este deloc ușor să vorbești despre tine în public, darămite să vorbești despre lucruri care te afectează emoțional atât de puternic. Și nu, nu e simplu nici măcar sub protecția anonimatului.

Acum, revenind la „singurătate”, voiam să vă zic că și mie îmi e frică de ea. Sunt un tip destul de independent, fac o grămadă de lucruri singur sau doar pentru mine. N-am absolut nicio problemă să plec singur la capătul Pământului, la o adică. Mă simt bine doar eu cu mine, suntem prieteni, ne înțelegem.

Cu toate astea, de singurătatea despre care vorbește omul ăsta, aia care te macină ca o boală, mi-e teamă și mie, să știți.

De-aia nici nu știu ce să-i spun, nu-mi dă prin cap cum aș putea să-l încurajez sau să-l ajut. Ce să-i spun ca să-i transmit că o să fie bine? Și, mai ales, cum să-i spun ca să mă creadă?

Dar poate reușiți voi. Poate sunt pe-aici oameni care se confruntă ori s-au confruntat cu aceleași temeri. Poate știți voi ce să-i spuneți ca să-i dați măcar o brumă de încredere și speranță. Pentru că eu, personal, sunt convins că așa stau lucrurile, doar că nu mă pricep să-i spun asta.