Tocmai am citit această știre: Franța a dezmembrat o rețea de escroci români care înșelau turiști cu alba-neagra lângă Turnul Eiffel.

Băi, de ce să mint, m-am bucurat, dar m-am și minunat c-a durat atât.

În februarie când am fost la Paris, i-am văzut pe „antreprenorii” noștri prostind turiștii cu alba-neagra. Am și scris despre asta, pentru că mi-a picat fața când am văzut că în 2023 mai există cineva care să pună botul la așa ceva. Normal că există, altfel n-ar fi existat nici „antreprenorii” români care să-i execute pe gușteri.

Dacă știți configurația locului, încă de jos la Tour Eiffel, până sus la Trocadero, era plin cu băieți de-ai noștri, românași vajnici, care prosteau lumea cu schema clasică: băgau oameni de-ai lor printre turiști care căscau gura. Evident, oamenii lor ghiceau unde e bila și câștigau, moment în care se aruncau și fraierii să ghicească. Și ce să vezi, fraierii nu ghiceau. Ghinion mult sau ceva.

Erau cel puțin 10 locuri în care se juca, iar acum citesc că uneori se ajungea si la 20. Și fiecare dintre locuri genera un câștig de până la 3000 de euro zilnic. Cum, prieteni, cum să faci atâția bani pe alba-neagra, care e fumată încă de acum 20 de ani?

Știu că eram acolo și mă minunam că ăia care pierd bani chiar nu se prind că e făcătură și că cei care câștigă sunt mână-n mână cu ăla care ascunde bila sub căpăcele. Trebuia să fii orb și surd să nu-ți dai seama că ceva nu e în regulă. Să vă spun că mai scăpau și cuvinte în română între ei? Amănunte, nu stai să asculți în ce limbă vorbesc ăia care vor să te ardă, când ești hotărât să arunci 50 de euro pe geam.

Eram acolo, de față, când au apărut niște băieți în uniforme pe care scria „gendarmerie nationale”. Știți cât de rapid s-au evaporat „antreprenorii” noștri când a strigat unul dintre ei „vine poliția”?

Evident, acum, în iunie, când am fost la Roland Garros, băieții noștri destoinici, cu simț antreprenorial, erau tot acolo. Doar fraierii erau mult mai mulți, că, na, începuse sezonul turistic. Probabil că se lucra în trei schimburi, ca la uzină, că nu e ușor să iei bani de la atâția naivi care abia așteaptă să ți-i dea.

Știu ca chiar m-am întrebat oare de ce nu-i saltă francezii și-i lasă să-și facă mendrele?

Uite că până la urmă i-au săltat.

sursa foto