Iată o problemă cu care nu credeam c-o să mă confrunt vreodată: nu prea mai avem opțiuni pentru mers la mare. Imediat vă explic.

Vara asta am exclus din start litoralul românesc și cel bulgăresc. Și nu din cauza serviciilor oferite (bulgarilor, cel puțin, nu am ce să le reproșez), ci din cauza faptului că zilele astea e un pic de ruletă rusească să ajungi pe țărmul Mării Negre. Iar mie nu-mi place să-mi joc la noroc propria piele.

Știu c-o să vină ca o lovitură pentru mulți dintre voi, dar eu iau cât se poate de în serios dezastrul ecologic provocat de distrugerea barajului de pe Nipru, de la Nova Kahovka.

Iar cel mai tare mă înspăimântă faptul că autoritățile române ne asigură că totul e în regulă, putem să mergem liniștiți la mare, nimic rău nu ni se poate întâmpla.

Și pe bună dreptate, singurul lucru rău care s-ar putea întâmpla ar fi să nu-și facă cifrele de vânzări hotelurile, restaurantele și plajele private ale șmecherilor cu afaceri pe litoral.

Apropo, autoritățile din Odesa au închis plajele și-au avertizat populația să nu intre în Marea Neagră. Ia vedeți unde e Odesa pe harta de mai jos și întrebați-vă de ce n-ar ajunge și la noi agenții infecțioși depistați de ucraineni? Credeți că le e rușine sau cum?

Într-o țară normală, cu conducători normali cărora să le pese de populație, s-ar fi comunicat în fiecare zi ce se întâmplă cu apa Mării Negre. Cu cifre reale, după rapoarte de analiză făcute zilnic. Nu poți să ai un dezastru ecologic la doi pași de tine și să ridici din umeri.

Da, da, știu poveștile despre cum Marea Neagră este foarte sărată și salinitatea ridicată omoară bacteriile și agenții patogeni, cum ar fi cel care răspândește holera. Știți ce, pur si simplu n-am chef să verific pe pielea mea și a copiilor dacă lucrurile stau așa sau nu. Vreau să fiu turist, nu biochimist sau infecționist wannabe, că e concurența mare în domeniu după doi ani de pandemie.

Nu contest că există și posibilitatea ca totul să fie ok și apa mării să se afle în parametrii normali pentru sănătatea celor care intră în ea. Doar că nu vreau să-mi dau seama de asta pe sistem empiric, în cadrul unui experiment al cărui subiect suntem eu și familia mea.

La bulgari nu știu cum se prezintă situația, nu știu unde sa caut, prin urmare habar nu am dacă autoritățile de acolo comunică ceva legat de acest subiect.

Așa că decizia mea a fost fermă: anul ăsta, pe lângă România, am exclus și Bulgaria de pe lista scurtă a țărilor unde putem să mergem la mare. Moment în care opțiunile s-au redus drastic.

Desigur, există tot restul țărilor Europei (și nu numai) care au litoral, dar când mi-am făcut socoteala ce-ar însemna un sejur pentru toți patru în Spania sau Italia, de exemplu, am zis că lasă.

Prin urmare, singura opțiune viabilă care mi-a mai rămas pentru vara asta este Grecia. Și fix acolo vom merge, de două ori.

La voi cum stau lucrurile?

P.S. Dacă nu aveți reprezentarea grafică a locului unde se varsă Niprul în Marea Neagră și distanța față de litoralul românesc, vă las eu mai jos.

Practic, un pic mai sus de noi a avut loc un dezastru ecologic ale cărui urmări sunt pompate zilnic în mare, iar eu ar trebui să mă duc să mă scald liniștit? Thanks but no thanhs.