Am primit știrea asta pe un grup unde mai râd cu prietenii și-am fost convins că e un titlu din Times New Roman. A fost foarte amuzant când mi-am dat seama că nu e.

Așadar, la Bârlad, oraș din România anului 2023, sute de amenzi date de Poliția Locală au fost anulate din cauză că cei care le-au scris sunt analfabeți. (sursa)

Efectiv, nu ai cum să inventezi așa ceva. Dar la ce naiba sa te aștepți când în țara asta analfabeții sunt ăia care-ți explică doct cum că: „nu contează cum scrii, contează doar ideea din spate”.

Bănuiesc că este de prisos să vă mai explic că există zeci de softuri și aplicații (unele dintre ele gratis, altele costând extrem de puțin) care știu să facă speech to text, în limba română, la un nivel de la bun în sus. Sau măcar la un nivel care ar fi permis să nu fie anulată nicio amendă din cauza greșelilor gramaticale.

Din păcate, ca să poți folosi softurile sau aplicațiile alea ieftine, trebuie să îndeplinești o condiție de bază: să nu fii analfabet. Pentru că odată scris corect de către aplicație, textul amenzii ar trebui copiat de către cineva pe formularul tipizat. De-aia n-ai cum să fii analafabet, că nu poți nici măcar copia corect. Moment în care mai bine dai 60.000 de lei pe un soft, cum au făcut ăia de la Poliția Locală Bârlad.

Țara asta, prieteni, este un permanent izvor de știri care te lasă cu gura căscată.