Salutare tuturor celor care sunt aici pentru încă o duminică, a șaizeci și una, vă vine să credeți? Cu puțin efort o să atingem o sută de ediții, prag pe care vreau să îl sărbătorim cumva, în real life. Mă gândesc la ceva, vă mai trag pe voi de limbă, de o idee. O bere, un vin, un tedi rece sau doar apă, o strângere de mână, niște zâmbete sincere, ar fi încununarea firească a drumului nostru împreună.

News:

🆕 Dacă nu știați ce este stilul visualul kei, DEVILOOF cu al lor Damn ne arată ce și cum.

🆕 Din Bavaria cu ceva power metal în traistă vin WINTERSTORM și Future Times, iar de peste apa cea mare debutează  May We Meet Again cu Lost In Time cu un metalcore amestecat cu ceva pop.

🆕 Dacă vă era dor de ceva NU- Raggae de la Skindred aveți aici ce vă trebuie, pentru o porție de industrial/electronic rock play pe ultima piesă a băieților din Ohio, Ghostatic.

🆕 Trebuie să recunosc că mai bag un rock creștin al oamenilor de la Skillet iar Violet Dusk vin cu ceva hard rock cu influențe moderne.

🆕 Din Polonia AVERSJA cu o tipă mișto la voce, mi-a plăcut mult ce am ascultat, tot din Polonia, Cracovia și tot cu o tipă la voce, LYRRE întregește un calup de muzică bună.

🆕 Pe alternativ, altă felie, excelentă pălărie, Nothing More, mult mai duri  Crown The Empire oamenii din Dallas care au chef de muzică.

🆕 Irish Punk și The Rumjacks ceva așa de pub iar Spaceuntravel sunt ăia care vin cu muzica pe care se face prăpăd în bar după pot apărea și Collapse of Colour ca să termine treaba.

🆕 Rain Paris sună într-un mare fel, fresh, modern, din Zagreb, Croația, cu un păr care ar fi băgat în depresie multe dintre femeile din viața mea, Jelusick, între noi fie vorba, băiatul nu sună rău deloc.

🆕 După cântecul celor de la Exploring Birdsong mă simt al dracu de cult sau al dracu de pădurar, din Salt Lake, melodioși bine, Citizen Soldier  &  Royal Bliss.

🆕 Cred că și MAGNOLIA cimentează ideea că este foarte mișto să ai o tipă capabilă la voce, Line so Thin vin din Memphis cu un chitarist care nu a spus nu în ziua care se lucrau brațele.

🆕 BORN WITH OPEN EYES sunt băieții din gașca mea, me like asta, iar INKLXSHA trupa de NUcore-Metal din Japonia nu par roboțeii tradiționali niponi.

🆕 Hardcore, ceva industrial, cu breakdown din ăla bunu, Enox îmi plac mult de tot, cu părere de rău închei cu un band nou format din Suedia, Eradikated.

Trecem la munca grea:

➡️ NE OBLIVISCARIS – EXUL (Metal extrem progresiv) 2023

Șase ani au trecut de la ultimul album al australienilor, perioadă în care au crescut progresiv așteptările fanilor de pretutindeni de a primi un album la nivelul atins de URN. Anii pandemici, izolarea și restricțiile, finisarea materialului în diferite studiouri, în funcție de calendarul trupei au îngreunat dar în același timp au rafinat, și-au pus pe amprenta în actul creativ al băieților din Melbourne.

Ador albumele care nu au intro, îmi plac abordările directe, nu am nevoie de preludiu muzical, vreau ca toate felurile să îmi fie puse pe masă, nu doresc ca inițierea mea gastronomică, muzicală în cazul ăsta, să înceapă cu un pahar de apă și un șervețel, vreau platoul.

Piesa de deschidere, Equus are pasaje care te lasă fără suflare, secțiuni în care duelul are loc doar între baterie și vioară iar intervenția unui solo de anduranță transformă totul într-o operă de artă. Vocea angelică a lui Tim Charles este echilibrată pe partea de demonic de cea a lui Xenoyr, care umple goluri, completează dar și suprimă, aduce negru lângă alb de-a lungul întregului album.

Misericorde II – Anatomy of Quiescence începe cu momentul de virtuozitate a  viorii lui Tim, clipă de reverie care poate fi a oricăruia dintre noi, atunci când îngropăm sau dezgropăm amintiri, unele pe care le dorim acolo, altele pe care le vrem sigilate sub tone de lespezi de piatră. Absolut fenomenală construcția piesei.

Exul este un album pe care îl pot recomanda doar stând în picioare și aplaudând ca o focă extaziată la vederea găleții pline de sardine.

Rating: Absolut excelent

➡️ August Burns Red – Death Below (Metalcore) 2023

Intrăm în lumea lirică dar și isterică a metalcore-ului și stăm față în față cu unii dintre behemoții genului, cei care au jucat Heroes III Might and Magic își aduc aminte de trupa de ultimul nivel din castelul barbarilor iar ăia cu studii teologice știu și ei despre ce vorbesc.

Trupa înființată în 2003 a reușit până acum să acumuleze nominalizări de tot felul, nu a ieșit aproape deloc din lumina reflectoarelor de-a lungul anilor  devenind  unul dintre vârfurile la care se raportează trupele noi ale genului.

Discul beneficiază de invitați de marcă, unul dintre ei este Jesse Leach care pune benzină pe foc pe Ancestry iar pe Tightrope își face de cap, Jason Richardson de la Chelsea Grin.

Clar, este un album de ascultat, unul numai bun de băgat vecinii în fibrilații și acoperit ce pune manelistul ăla sordid de la trei.

Rating: Bun

➡️ Suotana – Ounas I ( Melodic Black/Death Metal) 2023

Nu ai cum să nu iubești și să respecți Finlanda pentru cotribuția ei la metalul extrem și la muzică în general. Avem multe motive să aplaudăm țara aia dar contribuția care ține de muzică ne interesează acum pe noi.

Trupa asta îmi aduce aminte de niște concetățeni de ai lor, Marrasmieli  cu Martaiden mailta al căror album din 2022 vă rog să îl ascultați, merită.

Pe Ounas, finlandezii ansamblează perfect riff-urile sălbatice cu o orchestrație grandioasă demnă de orice simfonie modernă fără să ai în schimb senzația că totul devine prea bombastic, pornografic muzical.

Centrul albumului este clar Legacy, absolut fiecare notă din piesa asta, are un suflet și o inimă, are forță dar și delicatețe, are aripi dar și șenile.

Recomand Ounas cu mare căldură este genul de muzică care te face să regreți că nu durează mai mult și care își câștigă locul binemeritat pe orice playlist.

Rating: Excelent

➡️ Raze the Void – Para Sempre (Melodic death metal) 2023

Nu sunt multe albume de debut despre care pot spune că le așteptam surescitat ca Ileana pe Făt Deosebitul călare pe al lui frumos armăsar. Ei bine, intrarea pe piață a celor cinci bucăți de muzicieni cu buletin de UK, o așteptam cu destul de mult interes.

Mi-am dat seama că oamenii ăștia își merită doza de interes după ce am dat cu nasul de Bitter, single-ul cu care oamenii au testat publicul de metal. Băi, bun bine, după ce am ascultat piesa, atunci când am citit că țin neapărat să nu semneze albumul cu nici un label, mi-am spus în barbă, da băh, respect, uite, hard way.

Ador self-releas-urile pentru că nu fac compromisurile pe care multe dintre label-uri le impun artiștilor. Mda, sună bine ce cântați voi, dar vedeți, nu avem public pentru așa ceva, ceva mai spre Bon Jovi, se poate? Păi, noi suntem cu deathcore, eee lăsați, noi știm mai bine, de aia suntem la pupitru și voi de partea ailaltă a geamului.

Piesa a doua Raison D’être este la fel de fresh ca un cockteil hawaian servit la apus, cu ochii la cer și cu mâna odihnindu-se leneșă pe un picior bronzat de gagică.

Nu știu cum o să fie pentru voi, însă Edge Of The Universe este pentru io cea mai bună piesă a discului.

Fulminant debut, un melo-death atent construit și care după o ascultare nu își pierde senzația aia de proaspăt.

Rating: Excelent

➡️ Crown Lands – Fearless (Progresiv Rock) 2023

Când vii din Canada sau de oriunde cu o piesă de deschidere de 18 minute trebuie să ai suficient skill să nu îți iasă o lălăială sinistră care să determine chiar și pe fanii hardcore ai genului să îți dea cu close. Starlifter: Fearless Part.II nu comite păcatul ăsta, dimpotrivă este aperitivul, unul generos care îți deschide apetitul pentru adevăratul festin. Context: Fearless Pt. I este cântecul care face legătura dintre prima și cea de a doua parte a discului, este cumva coloana vertebrală, magnetul care adună toate piesele și face asta exemplar, precis și clar.

Și totul trebuie să se încheie cu o stare de reverie, cu ceva lacrimi adunate în colțul ochilor, adusă magistral de Citadel, piesa care închide poarta după o călătorie absolut fantastică.

Rar se întâmplă ca unui berbec ca mine, setat în principal pe stilurile extrem de extreme de metal, să îi placă, nu, să adore un album de progresiv. Ei bine, dragii mei, vinilul este plătit, aștept cu nerăbdare sosirea lui, știu, par snob, însă vreau să am discul ăsta în format fizic. Nu știu dacă discul este atât de bun, contează de fapt cât de mult îmi place mie. Și mă repet, îl ador.

Rating: Absolut excelent

Cam atât pentru astăzi, mai bifăm încă una bucată de muzică, al vostru Edelweiss se înclină și vă urează să aveți grijă de voi ca să aveți puterea de a avea grijă de ai voștri. Pentru tot felul de gânduri aveți [email protected] și Discordul nu ezitați încercăm să formăm o cumunitate, nu se știe poate o să ajute cumva și cândva.

sursa foto: freepik.com