Eu chiar am fost o „loază”. În doișpe ani de școală, nu tu premii, nu tu coronițe, nu tu mențiuni, nu tu nimic. Doar prin clasa a patra cred c-am primit o carte la finalul anului, da’ e posibil să nu conteze, c-au primit una la fel toți colegii mei. Multă vreme chiar am crezut că celălalt nume al meu este „brânză bună în burduf de câine”, că prea auzeam asta des.

Taică-meu s-a resemnat repede, a înțeles ce poamă are acasă. Doar săraca mama a renunțat greu, după clasa a opta, că și-ar fi dorit să mă vadă și ea premiant măcar o dată. Știu că într-un an am mințit-o că n-a luat nimeni din clasă premiu, iar ea s-a prefăcut că mă crede.

De-abia prin facultate am început să fiu premiat, dar pentru recompensele alea munceam, nene, nu glumă. Trebuia să scoți fata la suc, în club, iar la suc, iar în club, abia după venea și premiul. Sau nu despre premiile astea era vorba? Nfine.

Ce voiam de fapt să spun este că mi se fâlfâie extrem de puternic de toată discuția asta în care vă scăldați cu nesaț, de două zile încoace, pentru ceva ce efectiv nu contează. Se rezolvaseră toate problemele învățământului românesc, și mai rămăsese s-o rezolvăm doar p-asta cu premiile și coronițele, este?

sursa foto: freepik.com