După cum vă promiteam când v-am lăsat lista de filme care trebuie evitate cu orice risc, am revenit și cu cele pe care ați face bine să le vedeți, mai ales că unele dintre ele sunt în pericol să cam dispară de platformele de streaming.

Să purcedem, zic:

👉 How I Fell in Love with a Gangster – film, Netflix

Este povestea reală a lui Nikodem „Nikos” Skotarczak, unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din istoria Poloniei. Mă rog, ei îi zic „gangster”, dar în capul meu cuvântul ăsta are cu totul alte conotații.

Partea extrem de tare este că omul era interlop pe vremea cealaltă, a comuniștilor, a prins doar opt ani de viață după ’90. Și este fascinant să vezi cam ce reușea să facă tipul ăsta, de la trafic de mașini, la prostituție și droguri, în plină perioadă când nu prea aveai cum să miști în front.

Adică pe vremea aia când, la mine în oraș, cei mai șmecheri interlopi schimbau valută pe terasă la Hotel Alutus, făceau bișniță cu Kent cu castel și-și cumpărau la suprapreț Dacii cu bord de CN, dar cam la asta se reducea toată șmecheria lor. Mno, se pare că totuși una e să ai o graniță comună cu Germania și alta e s-o ai cu Bulgaria.

Revenind, filmul, deși polonez, este surprinzător de bine făcut. Nu știu dacă e doar în capul meu sau nu, dar pe tot parcursul lui m-a făcut să mă gândesc la Pulp Fiction. Habar nu am de ce, poate din cauza poveștii în poveste, dar eu exact așa l-am perceput, ca pe un Pulp Fiction polonez. Iar Pulp Fiction este unul dintre filmele pe care eu le consider cele mai bune care s-au făcut vreodată.

👉 The endless trench (La trinchera infinita) – film, Netflix

Băi, băi, băi, oameni buni, cum e filmul ăsta. N-aș fi vrut să vă spun despre ce e vorba, dar cum o să aflați din sinopsis, din secunda în care dați click pe el, n-am de ales. În Spania de după încheierea războiului civil au existat spanioli care s-au ascuns de teama represaliilor, după victoria lui Franco.

Ei, filmul ăsta este exact povestea unui tip care stă ascuns mai bine de 30 de ani, într-o încăpere secretă, special construită, din propria-i casă. Și chestia e că n-a fost singurul, au existat o grămadă ca el, care n-au ieșit din ascunzători timp de 30 de ani, până pe 1 aprilie 1969, ziua când a intrat în vigoare decretul de amnistiere a tuturor celor considerați împotriva regimului Franco, în timpul și după terminarea războiului civil. Cum s-a dat decretul, cum au început să iasă la lumină „cârtițele”, pentru că, da, exact așa i-au denumit pe toți cei care au stat ascunși.

„La trinchera infinita” este fix povestea unei astfel de cârtițe. Absolut halucinantă povestea, m-am întrebat de nenumărate ori pe parcursul filmului dacă aș fi fost în stare sa fac asta, dacă de frica morții aș fi putut să stau ascuns în casă treizeci de fucking ani. Vă rog io sa vă uitați la filmul ăsta, pentru că este atât de bine făcut și atât de bine jucat, că-mi doream să nu se mai termine.

👉 When pigs have wings – film, Netflix

Am promis că revin cu detalii despre filmul ăsta. Ce noroc că mi l-a recomandat cineva dintre voi, aici, pe blog. Pentru că mie îmi scapase, nu-mi explic cum, am dat search de nenumărate ori după „jewish movies”. De fapt, știu, îmi scăpase pentru că, în realitate, e un film palestinian. Băi, deși este un film naiv, dar de o naivitate extrem de mișto, un film manifest pentru pacea israeliano-palestiniană, este extrem de bine jucat. Cu tușe un pic grosiere, pe alocuri, în genul comediilor pentru copii, dar pe care cred că regizorul le-a vrut intenționat așa. Fără ele, nu cred că filmul trecea vreodată de cenzură, dar cu ajutorul lor a putut să treacă drept o parodie De altfel și finalul, care te face să zâmbești în naivitatea lui, îmi confirmă tot ce-am zis mai înainte.

Altfel, am râs de vreo câteva ori atât de tare, că m-am trezit cu unul dintre copii în dormitor, venit să-mi spună să râd mai încet că ele vor să doarmă. Zic să-l vedeți, că nu cred c-o să-l mai găsiți multă vreme pe Netflix.

👉 The best offer – film, Netflix

P-ăsta l-am văzut și l-am apreciat la justa valoare la vremea lui. După care, într-o seară pe când cotrobăiam Netflixul după ceva bun, mi-a apărut în fața. Am întrebat-o pe fashionistă dacă l-a văzut. Nu-l văzuse, așa că i-am dat imediat play.

N-ai cum să nu vezi filmul ăsta, unul dintre cele mai bune făcute în ultimii ani și cu un final care te lasă cu gura căscată. Mă rog, poate pe voi n-o sa vă surprindă, că poate sunteți mai inteligenți decât subsemnatul, dar pe mine m-a lăsat bine de tot cu ochii holbați la ecran. În plus, Geoffrey Rush face un super-rol, iar fata, Sylvia Hoeks este unul dintre cadourile Bărbosului pentru toți bărbații de pe planeta Pământ. Și nu numai. Zic să profitați să-l vedeți, că e posibil să dispară și ăsta rapid din oferta Netflix.

👉 A perfect day – film, Netflix

Benicio del Toro și Tim Robbins cu un pic de Olga Kurylenko. Cum vă sună rețeta? Că mie mi-a sunat la fix cât să-i dau play și bine am făcut. Nu știu unde e filmat, dar dacă e chiar acolo unde se petrece acțiunea, adică în Bosnia de după războiul din fosta Iugoslavie, te ia un pic capul când vezi cam ce poate să rămână în urma unui astfel de conflict armat.

În ciuda distribuției, filmul este producție spaniolă (de altfel, și asta m-a tentat să-l văd), e vorbit în vreo patru limbi, iar Tim Robbins este pur și simplu perfect. Nu mai știu pe unde am citit, dar cică la premiera de la Cannes, „A perfect day” a avut parte de standing ovations minute întregi. După ce-o să-l vedeți, o să înțelegeți și de ce.

👉 True Story – film, Amazon Prime

Când trăiesc cu senzația acută c-am văzut tot Netflixul sau că degeaba caut după ceva bun, mă enervez și trec pe Prime. Și uite așa am descoperit „True Story” care chiar e o poveste după un caz real. I-am dat play pentru că din preview mi-am dat seama ca e cu James Franco și Jonah Hill, iar mie îmi plac de mor ambii. Faptul că mai apare și Felicity Jones e doar un bonus. 😀

O să vă dea un pic la moalele capului când o să vedeți ce-a făcut personajul interpretat de Franco, dar asta e lumea în care trăim azi, lumea în care te saluți cu vecinul de la doi, despre care poți să bagi mâna în foc că e băiat bun, iar el doarme cu nevastă-sa moartă sub canapea. El fiind ăla care am omorât-o. Mă rog, în cazul personajului lui Franco, vorbim chiar despre patru morți (nevasta și cei trei copii), doar că nu-i ținea sub canapea.

E posibil ca voi să-l fi văzut, că e din 2015, dar dacă v-a scăpat, dați-i play fără nicio ezitare.

👉 The Tinder Swindler – documentar, Netflix

Tot ce pot să vă spun este că nu aveti voie să ratați documentarul ăsta. Acum, când scriu, nici n-am terminat să-l văd (mai am vreo jumătate de oră), dar este absolut fascinant și mind blowing să vezi cum un cetătean reușește să escrocheze cu sume mari de bani tipe pe care le-a cunoscut pe Tinder. A reșit s-o îmbrobodească pe una dintre ele (tipa care a și dat în vileag tot) să ia împrumuturi de la bănci în valoare de 250.000 euro. Bani pe care i-a chletuit cetățeanul escroc pe party-uri, zboruri private, hoteluri de lux și altele. Un sfert de milion de euro, da? Nu bani de semințe. Bani împrumutați de la bănci, nu-i avea tipa aia acasă, sub salteaua din dormitor. Cum reușea să le păcălească? Păi eu când zic că trebuie musai să-l vedeți.

Gata, astea-s toate, vă ajung pentru două weekend-uri, nu doar pentru ăsta care urmează.