Dragii mei guvernanți demiși, vă place trendul vaccinării din ultimele zile? Vă gâdilă orgoliile că în fiecare zi se vaccinează în jur de 100.000 de oameni? Ar trebui, că doar e meritul vostru. Dacă nu erați voi, cu măsurile voastre ridicole și cu depășitul pandemiei încă de prin iunie, nu se mai ajungea la un val patru atât de crunt, cu atâtea mii de morți și atâtea zeci de mii de infectări noi, nu se mai speria lumea, nu mai dădea fuga să se vaccineze. Deci, da, ritmul susținut al vaccinării este exclusiv meritul vostru. Doar că e pe sistemul aruncat cuie pe străzile din jurul vulcanizării ca să ai mai mulți clienți.

Nfine, revenind, că nu cred că vă duce capul să întelegeți de ce astă vară nu se vaccina nici dracu’, iar acum sunt cozi la centrele de vaccinare, voiam sa vă las aici o idee. O idee care s-ar putea să accelereze și mai tare ritmul vaccinării. Evident, s-ar putea și să n-aibă efecte, că așa e cu ideile, unele funcționează, altele nu. Dar măcar e ceva ce nu vă costă nimic, nu mai trebuie să scoateți de la buget nici măcar banii pentru nenorociții ăia de mici la Obor.

Există foarte mulți oameni care vor să se vaccineze, dar nu prea au cum s-o facă în timpul săptămânii. Știți, când mergi la muncă, nu prea ai cum să te vaccinezi. Da, cunosc, deja există legea prin care li se acordă o zi liberă persoanelor care se vaccinează. Dar, ce să vezi, am constatat cu toții ce succes fulminant a avut și ce succes are în continuare această lege.

Ca să nu vă întrebați uimiți unii pe alții „ce mai vor, dacă deja au o zi liberă?”, o să vă explic eu ce mai vor: încă o zi liberă. Pentru că există destule situații în care cei vaccinați pot suferi de efecte secundare pe termen scurt. Gen, poate faci un pic de febră, poate te doare tot corpul, poate zaci olecuță, poate te ia cu somnolență, poate îți vâjâie capul, d-astea. Hai că le știți si voi, nu e cazul să vi le explic eu. Nu se întâmplă la toată lumea care se vaccinează, dar unii chiar au aceste simptome. Și problema e că n-ai cum să știi dinainte dacă le vei avea sau nu.

Ei, oamenii care se tem să nu aibă astfel de efecte secundare vor alege să se vaccineze în weekend, ca să aibă timp să treacă peste ele până luni. Că degeaba te duci la muncă dacă-ți vâjâie capul și te doare tot corpul, iar tot ce-ți dorești este să te bagi în pat. Așa că, domnilor guvernanți, ce-ar fi să le dați celor care se vaccinează două zile libere? S-ar putea să constatați că ajungem la 200.000 pe zi sau s-ar putea să nu se întâmple nimic. În ambele cazuri, nu aveți nimic de pierdut, dar dacă chiar ajungem la 200.000 pe zi, ne prinde sfârșitul anului cu peste 80% din populația peste 18 ani vaccinată. Cam merită să încerci pentru miza asta, nu?

Da, o să săriți să-mi spuneți că românii sunt în stare să se vaccineze joia sau lunea ca să aibă weekend de patru zile. Iar eu o să vă zic că nu e treaba voastră ce fac cu liberele lor, măcar vor fi vaccinați la finalul weekendului ăluia de patru zile.

Știu foarte bine că nu se va întâmpla nimic de genul ăsta. Guvernanții au cu totul alte treburi zilele astea, treburi care nu le mai lasă timp și pentru binele românilor. Nu că le-ar fi lăsat vreodată, dar zilele astea chiar trebuie împărțit ciolanul, așa că mai dă-i și-n plm cu binele și cu vaccinarea lor.

În schimb, există mari șanse ca ideea asta să ajungă pe la angajatori isteți, cu intenții bune, sau pe la departamente de HR care mai au și alte preocupări în afară de „aoleu, fetelor, se apropie Secret Santa”. Iar în mediul privat inițiativele de genul ăsta se pot aproba și pune în practică in no fucking time.

Dacă cineva cu creier și un pic de funcție într-o companie se sesizează azi, până pe marți-miercuri procedura internă e deja concepută, aprobată și email-ul cu subject-ul „Două zile libere” dat către toți angajații. Rată de deschidere email: sută la sută.

Și, da, se vor găsi soluții și pentru ăia care vor sări de cur în sus pe motiv de: „Dar io m-am vaccinat din iunie și nu mi-a mai dat nimeni zile libere”. Le promiți că vor avea voie să ignore timp de 12 luni email-urile cu strânsul de bani pentru zilele de naștere ale colegilor, și n-o să mai cârâie niciunul.

Mno, cam atât pentru azi.

sursa foto: freepik.com