Prima

Am fost zilele trecute până undeva în județul Argeș, să duc copiii la bunic-su. Drum pe care l-am mai făcut de multe ori, doar că, de data asta, pentru că minunata centură a capitalei era o uriașă parcare întinsă pe kilometri întregi, când am vrut să fac stânga spre autostradă (lucru care ar fi necesitat să merg câțiva kilometri pe centura despre care tocmai am vorbit) waze a început să se panicheze disperat „nu pe acolo, bosule, NU PE ACOLO!!!” și m-a scos pe drumul vechi către Pitești.

Băbăieți, băi oameni buni, m-am speriat. N-am mai condus de ceva vreme printre căruțe, tractoare, combine și mijloace de deplasare improvizate. Serios, am văzut cel puțin două chestii care se deplasau pe carosabil (adică pe șosea), deși eu nu mi-am dat seama exact ce sunt. Erau un fel de căruțe cu motor artizanale, în sensul că erau făcute de oameni pe la ei prin curți cu ce mai găsiseră, cu ce mai rămăsese de pe la tractoare scoase din uz, cu d-astea.

Fumegau, pârăiau, păreau că abia se țin închegate la un loc piesele, dar asta nu interesa pe nimeni câtă vreme se atingea scopul: deplasarea din punctul A în punctul B. Ce mai contează că n-ar fi avut niciun drept să se afle pe un drum public?

De șoferi și mașini nici nu mai zic, se conducea în sistem legea junglei, care pe care. Pe scurt, era haos, era un haos atât de bine organizat, încât mi-am jurat că la întoarcere o iau pe autostradă și pe centură, indiferent cât ar fi de lungă coloana de mașini.

Ei, în aceste condiții, vă las pe voi să ghiciți câte echipaje de poliție de la rutieră am întâlnit pe drum. Aveți dreptul la o singură încercare.

Și a doua

Eu locuiesc pe o stradă cu sens unic. Pentru cei care nu posedă permis de conducere, stradă cu sens unic înseamnă o stradă pe care, conform legii și normelor rutiere în vigoare, se poate circula într-un singur sens.

Ei, treaba e că balconul în care-mi petrec câteva ore bune pe zi (acolo ies la țigară, acolo lucrez, acolo stau cu telefonul în mână și scrolez) este exact la marginea acestei străzi cu sens unic. Vreau nu vreau, observ și traficul din zonă, că n-am cum altfel.

Unde voiam să ajung, nu există să treacă doua zile fără să văd pe câte cineva cum rulează liniștit pe sens interzis. Pentru trei minute, că exact atât ar dura să ajungă pe strada mea fără să încalce legea, preferă să se pișe pe el de sens unic. Și dacă e să le zici ceva, evident că sar de cur în sus: „Da’ ce-am făcut boss? Am mers dăcât 50 de metri, n-am dat în cap la nimeni”.

N-om avea noi drumuri și autostrăzi, dar și dacă le-am avea, mi-e tare teamă că la fel de prost s-ar circula în țara asta. Că șoferii sunt tot ăia.

sursa foto: pixabay.com