În urma articolului meu de ieri, am tras două concluzii care ar fi putut să fie surprinzătoare, doar că nu sunt.

Prima. Susținătorii lui Clotilde și ai lui Nicușor, useriștii și pluseriștii, în general, sunt la fel de fanatici (dacă nu și mai fanatici) ca membrii psd sau membrii aur. Mai constatasem asta pe când câștiga Clotilde bătălie după bătălie în lupta împotriva mafiei gunoaielor, dar am crezut că e o zi proastă sau doar o întâmplare. Nu era.

Și a doua. Mulți dintre cei mai fanatici susținători au lui Clotilde și ai lui Nicușor nu locuiesc în București. Serios, unii dintre ei sunt din alte orașe ale României, dar cei mai mulți se pronunță pe subiect, detașat, din țări civilizate, țări unde, dacă populația n-ar avea o săptămână apă caldă, s-ar lăsa cu demisii, demiteri și lupte de stradă. Despre gunoaie, lipsă căldură, mizerie, șobolani, țânțari, căpușe, trafic auto, parcuri și toate celelalte neajunsuri nici nu mai amintesc. În orice țară civilizată primarii ar da socoteală pentru mult mai puțin decât tot ce ne condimentează nouă fiecare zi a vieții în București.

Dar ce poate fi mai reconfortant decât să stai pe terasa răcoroasă a apartamentului tău de pe malul Amstelului și, în timp ce mai iei câte o gură de frappuccino, să le dai ălora din București sfaturi despre cum să-i ajute pe Clotilde și Nicușor să se lupte cu mafia? Pentru că de ce nu, ce plm.

Fix cum aș da eu sfaturi despre creșterea crocodililor unuia care are crocodilii în curte, în timp ce eu i-am văzut doar la televizor.

Fix ca falșii „experții în parenting” care n-au crescut niciodată un copil, habar nu au cu se mănâncă, dar asta nu-i oprește să-și răspândească peste tot sfaturile cele prețioase.

Știți senzația aia că-ți vine să-i rupi capu’ uneia (sau unuia) care n-are copii, dar te învață cum e cu ieșitul primilor dinți, colicile sau tantrumurile, pentru c-a citit ea/el niște chestii foarte interesante pe subiect, plus c-a mai văzut și pe net sau la prietenii care au copii? Și-ți explică doct ce ai de făcut, în timp ce tu ai deja câteva luni de când n-ai mai dormit trei ore legate. Știți senzația?

Ei, exact așa îmi vine și mie când văd sfaturi despre lupta lui Clotilde și Nicușor cu mafia și opinii despre competența lor, de la oameni care vin în România doar ca să meargă în vacanță în Maramureș.

Noaptea minții, vă spun, ‘te-n dinți, veață!

 

sursa foto: freepik.com