Citeam aseară despre deja celebra excursie în care opt copii au fost bătuți de dirigintă și m-am gândit să vorbim și noi un pic despre.

Eu, așa ca om, ca individ, eram destul de cuminte în copilărie și adolescență. Aș putea zice că eram sub media de tâmpenii pe care le făceau cei de vârsta mea din jurul meu. N-aș putea să vă spun exact de ce, probabil, în parte datorită bunului simț pe care-l am din naștere (da, știu că nu pare, dar sunt un tip cu destul de mult bun-simț), în parte pentru că o știam pe maică-mea cu jumătate de mână pe cleștele de lemn pentru scos rufele din mașina de spălat. Cert este că nu eram nici mai obraznic, nici mai nesimțit și nici nu făceam mai multe idioțenii decât media celor din jur.

Bănene, dar taberele sau excursiile erau altceva. Iluzia aia a libertății căpătate brusc, spiritul de turmă, hormonii care zburdau la liber și prezența fetelor (care trebuiau impresionate) îmi ștergeau cu buretele până și teama de potențiala bătaie a maică-mii. Până ajungeam acasă, până mă pâra cineva, mai era, acum trebuia trăit momentul. Cred că cele mai mari tâmpenii în tabere și excursii le-am făcut. Repet, eu fiind un individ care n-ar fi scos în viața lui ușile vecinilor din balamale ca să se dea cu ele pe scări. Well, am participat la un campionat ad-hoc de uși d-astea de hotel, într-o excursie la Voineasa.

De fumat, băut, borât, aruncat cu pungi pline cu apă de la balcon, nici nu mai povestim, astea deja erau distracții la care se băgau până și tocilarii clasei. De altfel, cred c-am avut un șoc în clasa a opta, într-o excursie la Turnu Severin când m-am întâlnit în holul hotelului cu Bibi (mă oftic de mor că i-am uitat numele real, asta era porecla), tocilarul clasei. Era beat rangă, cu bluza plină de sus până jos de resturi de borâtură proaspătă. Avea o țigară aprinsă care-i atârna în colțul gurii și târa după el un extinctor d-ăla mare și roșu.

Tabloul era mai mult decât șocant pentru că Bibi era genul ăla de copil cuminte, tocilar până în măduva oaselor, care nu ieșea niciodată din vorba vreunui adult. Genul ăla de copil care plângea și când îl certa femeia de serviciu c-a călcat pe unde tocmai spălase ea. Nici nu știu să vi-l descriu în cuvinte, dar sunt convins că mulți dintre voi ați avut prin clase câte un Bibi sau pe corespondentul lui feminin. De-aia am rămas prost când l-am văzut rangă, cu țigara în gură și târând după el extinctorul ăla.

Știu că l-am întrebat în treacăt ce face, el s-a uitat cu ochi străini și goi la mine și mi-a răspuns că merge să stingă focul. Io am zis a, bine, ok, și l-am lăsat în treaba lui. Și-a stins focul. Habar nu am cum, mai ales că cele mai multe de obicei erau expirate de ani buni, a reușit să dea drumul la jetul de spumă al extinctorului ăluia. Asta se întâmpla la el în cameră, adică locul în care trebuia stins focul. Unde, evident, nu era niciun foc, în schimb Bibi a dormit într-o baltă uriașă de spumă până spre dimineață când a apărut în cameră și colegul lui de cameră.

Mai am povești din astea cu duiumul, toate de prin tabere și excursii. Copiii și adolescenții sunt ca niște fiare însetate de sânge, dacă simt că supravegherea nu e ce trebuie, dacă te simt slab, dacă nu te poți impune în fața lor, te mănâncă cu fulgi cu tot.

Să nu mă înțelegeți greșit, nu încerc să iau apărarea femeii, încerc doar să spun că dacă pe vremea mea reușeam să facem profesorii și supraveghetorii să-și iasă din minți, astăzi probabil că le este infinit mai ușor copiilor să facă asta. Iar în cazul de față, să trimiți în excursie 24 de adolescenți cu hormonii colcăind, însoțiți de doar doi supraveghetori (ambele femei), să mă iertați, dar e prostie curată.

Ah, încă ceva, eu nu mi-aș fi trimis niciodată copilul într-o excursie în care erau un singur supraveghetor la 12 copii. Și nu pentru că m-aș fi gândit că nu au cum să-i țină în frâu la hotel, ci pentru că, dacă era să se întâmple ceva nasol, habar nu am ce, doi oameni nu au cum să-i ajute pe restul de 24. Poate sunt nebun, dar așa gândesc.

Și da, nici eu nu înțeleg de ce, dacă ți-a bătut cineva copilul, nu te duci să faci plângere LA POLIȚIE?