Hai să vă povestesc ceva. Cred că prin ’87-’88 se petrecea acțiunea. Cel mai bun prieten al lui taică-meu a plecat într-o deplasare, în interes de serviciu, în Germania. Și vorbesc despre aia Federală, că în cea Democrată se mai putea ajunge. Da, e posibil să vină ca o lovitură pentru mulți de pe aici, dar când ne-am născut noi existau două Germanii.
Omul era director la Vâlceana, fabrica de produse din piele. Voi n-ați auzit de ea, pentru c-au avut grijă s-o bage în faliment și pe urmă s-o vândă pe bucăți, dar pe vremea aia Vâlceana era una dintre cele mai șmechere din țară.
Era foarte interesant să intru la ăștia, la prietenii alor mei în casă (era genul ăla de relație în care intrai în casă la ei ca la tine acasă, și ei la noi la fel) și să dau pe-acolo de Stela Popescu, George Mihăiță sau Marin Moraru, veniți să facă rost de produse din piele pentru export. C-așa era pe vremea aia, dacă aveai relații făceai rost, dacă nu, nu.
Acum că v-am explicat un pic de context, poate vă e mai ușor să înțelegeți cum de a putut omul să plece în Germania Federală care, altfel, era interzisă muritorilor de rând.
Dar cea mai mișto parte a început de-abia când s-a întors și ne-am strâns toți la el ca să ne povestească cât mai durează până ce Vestul decadent al Europei se duce pe apa sâmbetei. Pentru aceia dintre dumneavoastră născuți dincoace de 1989, asta era una dintre minciunile pe care o trâmbița propaganda de partid: țările occidentale și capitaliste sunt în moarte clinică, sunt pe aparate, numai o minune le mai ține în viață. Comunismul și socialismul sunt viitorul planetei, hip, hip, ura, trăiască cel mai iubit fiu al poporului care duce Republica Socialistă România pe noi culmi de progres și civilizație.
Revenind, eram toți la om acasă și-a început cu poveștile. Participam și eu, pentru că eram destul de mare ca să pot înțelege, dar nu suficient de mare ca să deschid gura. Așa că stăteam cuminte într-un colț și ascultam.
Și-a început să ne spună cum l-au invitat nemții în prima seară la un restaurant și toți au comandat friptură de vită, la grătar. De rușine, plus că nu vorbea nici vreo altă limbă, a comandat și el tot vită. Dar i-a înjurat bine de tot în gând. În România dacă găseai vreun restaurant care să servească carne la grătar, ultimul lucru pe care l-ai fi comandat ar fi fost o friptură de vită, pentru că efectiv n-ai fi avut cum s-o mănânci. Doar să fi avut la tine o foarfecă din aia pentru tăiat tablă, dar tot nu rezolvai nimic, pentru că era practic imposibil s-o mesteci.
După care, când i-a venit friptura și-a constatat că intră cuțitul în ea ca-n brânză, și-a făcut discret o cruce cu limba în cerul gurii.
Și poveștile au continuat în același stil, până când a ajuns la partea în care ne spune c-a intrat într-un supermarket. Noțiune complet necunoscută pentru noi, așa c-a ținut să precizeze că era un fel de „Alimentara”, dar mult mai mare și cu de toate.
Bănene, când i-a zis lui taică-meu „Vasilescule, era un raft lung cât de aici până la voi acasă (stăteam în același bloc) plin cu diverse tipuri de ciocolată” a fost prima oară când mi-am zis în gând: „hai, mai las-o jos că măcăne, nu există așa ceva”.
Dar omul a plusat și-a venit cu lovitura de grație: „Iar pâinea, Vasilescule, pâinea era în pungi de plastic, gata tăiată și feliată”. Ei bine, aici pentru mine povestea a fost gata. Dintr-o dată mi-a devenit limpede ca lumina zilei că bagă în ele grupa mare. Băi, mai minte omul, dar nici chiar așa, n-ai cum să vii cu o minciună chiar atât de gogonată.
Cum naiba să fie pâinea gata feliată și ambalată, când eu știam extrem de clar că pâinea se dă jumatate de franzelă pe cap de locuitor, iar tanti de la pâine îți taie jumătatea aia în față? Că doar eu mergeam zilnic la coadă la pâine, n-aveam cum să nu știu. Iar nemții ăia ți-o dădeau feliată și ambalată? Haida, de. Era clar că omul minte încercând să preamărească societatea capitalistă aflată deja într-un stadiu avansat de putrefacție. Dar cu mine nu i-a mers, m-am prins imediat de manevră. Pâine feliată și ambalată, my ass.
Mi-am amintit de povestea asta zilele trecute când stăteam la taclale cu fashionista și, din vorbă în vorbă, ne-am reîntors un pic in timp și ne-am amintit cum eram ținuți ca niște animale. Cum nu numai că n-aveam de niciunele, dar nici măcar nu concepeam c-am putea avea, pentru că imbecilii ăia ne țineau complet în beznă, la propriu și la figurat. Și pur și simplu înnebunesc când aud nostalgicii plângându-se pe motiv că „ce bine era pe vremea lui Ceaușescu”. Era un căcat. Dacă i s-a întâmplat vreun lucru bun acestei țări, ăla este c-a scăpat de Ceaușescu. Iar al doilea este intrarea în UE în 2007. Fără astea două, spațiul carpato-danubiano-pontic ar fi fost astăzi un mare teren viran.
Cam atât.
Eu am avut noroc că tata a lucrat ani destui în Libia, Irak, Rusia și am cam avut de toate. Șofer pe rabele alea fără ac ca bărbații, în umbrosul deșert. Jeansi, video în 84.Unchi-miu a fost în Rfg in 88 că era director la fabrica de lapte Miorița și printre casete cu ABBA, Modern Talking a luat din greșeală o caseta cu Motorhead. Ai mei au vrut să o arunce la gunoi,bunătate de Agfa metal. Și atunci a început cariera mea glorioasa de rocker.Si cu cine? Cu Lemmy.
A fost pe naiba bine, din tot blocul ai mei au fost singurii care își cumpăraseră apartamentul cu vreo 120.000 și era la fel de frig ca la toată lumea .A venit prostu de Iliescu și au cumpărat toți cu 3 salarii.
Comentariu beton!65
Unchiu-meu a lucrat câțiva ani în Irak. Când am ajuns într-o vară la văru-meo și am băut Fanta mi-am dat seama că așa trebuie să arate raiul.
Avut un unchi care a lucrat în Irak și Libia. Mamă, ce carpete aducea! Aia cu ,,Răpirea din serai” în original! În rest, trai la țară, nu prea se simțeau lipsurile pentru noi, copiii. Încă nu realizăm ce bine a dat peste noi.
Comentariu beton!20
Tin minte parc-a fost ieri cum mergeam la alimentara si gaseai pe alocuri conserve de mazare, compoturi, peste, dar in majoritate erau rafturi goale de te dureau ochii de atata alb. Iar ca sa cumpar ceva puteam merge cu plasa cu borcane de schimb. La macelarie era plin de carlige goale, ici-colo atarna, totusi, un picior de porc la care ii dadea tarcoale vreo musca. Si, de atatea ori, urcam orbecaind scarile pana acasa, la etajul 3, ca nu aveam luminator pe scara si era bezna de-ti bagai destele in ochi. Mama spala rufe la lumina lumanarii cu apa pastrata in cada -ca se mai lua din cand in cand – si incalzita pe aragaz. Si cate si mai cate imi amintesc, desi eram un copil, dar toate astea mi-au ramas lipite pe retina.
Comentariu beton!62
Picior de porc? Compoturi? În ce Las Vegas ai copilărit tu?
@Vasilescu Ramnicu Vâlcea: la Poiana, în centru, găseai picioare de porc și creveți vietnamezi la cutie. La big, tot în centru, găseai compot și Lămîiță (nu cu â). Tot la big găseai ulei vrac, câteodată.
Comentariu beton!15
@George, creveți vitnamezi, la cutie, se găseau peste tot, nu numai in centru. Bine, că în cutii nu era nici picior de crevete e altă poveste. Singurul compot care se găsea era unul de prune. Dacă ți-ai fi cumpărat vreodată ai fi constatat că n-are pic de zahăr în el, era ceva oribil. Că de-aia se și găsea. Da, Lămâița și ulterior Aurora se găseau peste tot. Cât depre picioarele de porc, dacă vorbim doar de partea aia cu copita, da, se mai găseau, dar practic nu aveau niciun pic de carne pe ele. Le luai ca să le fierbi în fasole, să pară c-a fost făcută cu carne. Cam așa stăteau lucrurile în Vâlcea.
Eu știu că restul se numește ciolan, deci da, d-alea.
Am cumpărat tot ce exista, ca toată lumea, aveam toți bani, nu aveam ce face cu ei.
La Vâlcea n-a fost mai rău ca în alte părți, a fost la fel, asta doream să subliniez.
Comentariu beton!16
Cioatele alea de rămășițe de picior de porc se cheamă adidași.
Comentariu beton!26
Eu cred ca (oare fara sa intentioneze asta???) baietii de la PCR și de la manastirea Secu ne-au facut un bine la psihic unora dintre noi, tinandu-ne ignoranți și necunoscatori. Pur și simplu ne-au protejat naturelu simțitor de frustrare. Pen’că atunci cand nu stii ce ai fi putut avea, nu esti constient nici de ce ai pierdut. Daca ai fi avut. Daca stiai ca ai fi putut sa ai. Eu și astfel imi explic starea de fericire și egalitatea deplina cu ceilalti copii din copilaria noastra, a celor mai mulți care ne-am nascut pana prin 1975. La fel cum am vazut cat de multa frustrare au putut sa adune in ei (și cat de mult conteaza asta azi) la multi dintre cei nascuti in jurul lui 1990, cand s-a facut o segregare masiva a populatiei. Unii, putin, aveau; cei mai multi nu prea aveau. Dar toți stiau că AR FI PUTUT SA AIBA!
In rest, sunt partial de acord cu lista ta din coada. Atata doar ca ai uitat de intrarea in NATO. Dupa mine, punctul de plecare a mai tot ce este bine azi in tara asta. Ca raul, cu parere de rau, ni se cam datoreaza. Zi buna!
Comentariu beton!40
vîlceana, clujana, hușana, dar mai ales ză mazăr ănd ză fazăr ăv păpuci dă piele, guban…
băi, proști mai eram; tata, om muncitor la viața lui, da’ pîn’ la 15,30 fix, multă vreme n-a putut pricepe ce caut la birou la 8-9 seara, a fost convins că șomoiogul de bani din buzunarul meu (vorbim de acum 20 de ani, pe cînd cardurile…) n-are cum să fie (doar) salariul (deși mie n-a avut curaj să-mi spună, a încercat o întrebare la nevastă-mea), iar după ce a fost cu noi la cumpărături în Metro, unde am încărcat un cărucior, ca orice indian cînd vede mărgele și oglinzi, n-a vorbit o jumătate de zi, de uimire…
– cine are atîția bani, să umple hala aia cu marfă?! ăsta nu-i lucru curat…
– păi stai, că nu e singurul magazin; mai sunt cîteva în țară și mai multe în străinătate…
-….?!
dar de cît de înapoiați eram, cu adevărat mi-am dat seama cînd mi-a spus o cunoștință din brașov că la prima lui ieșire din țară, prin ‘85 parcă, văzînd din mașină cerul luminat noaptea, undeva în fața lor, au fost convinși că acolo, după dealurile ungare, e vreun mare incendiu; și s-au oprit să admire vreo jumătate se ceas un totem luminos al unei benzinării…
FMM secu’, ceașcă & co!
jos partidul comunist,
și cel vechi, și cel(e) mwist(e)!
Comentariu beton!88
Eu am ieșit prima oară din țară în 2004. În fucking 2004.
@MV – in 1991!! In Budapesta la Monsters Of Rock (Queensryche / Motley Crue / Metallica / ACDC) . MI-am vindut magnetofonul Majak ca sa pot merge! Si atunci am vazut pt prima data pepsi la 2.5L si ma intrebam de ce draq au pus in sticle asa mari ca nu o poti bea pe toata! …
Si drumuri bune de la Nadlac incolo…
Comentariu beton!37
Ai avut noroc sa iei atâția bani pe magnetofonul ăla.
Am iesit in 2003 din tara la pretinii unguri si am ramas cracanat de ce era la ei. Bine, eu sunt si dintr-un metropolis din nord estul tarii unde se agata harta’n cui deci socul a fost si mai mare.
In rest, noroc pe noi ca aveam rude la tara care ne mai puneau pe autobuz de’ale gurii ca in rest prin magazine te durea albul.
Vasilescule, fit’ar scrisul…imi dau seama ce repede au trecut anii…
Comentariu beton!19
@Adib, ei au pus Pepsi iar noi berea
Imi aduc aminte cum inghetam ca un cacat cu bunica-mea pe la cozi. Da’ nu pot sa spun ca imi trezesc cine stie ce sentimente „nostalgicii”. Poate doar un: „imbecili” printre dinti.
In schimb imi aduc des aminte de o seara de iarna cand ma facusem mai mare:
Sora-mea (care e mai mica) era soim al patriei si, ca orice fata constiincioasa, invata tot ce trebuia sa invete la scoala ca sa aiba note mari. Era sarguincioasa, adica. Ei bine, in seara cu pricina, tot repeta prin casa cantecu’ ala cu „Ceeeeausescuuu, Romaniiiiiaaaaa etc”. La un moment dat nu stiu ce imi trebuie mie de la bucatarie si o iau intr-acolo dar ma opresc la usa pentru ca se auzeau niste zgomote ciudate. Ma uit pe geam (usa de la bucatarie avea un geam in partea de sus) si il vad pe taica-miu plangand cu muci si dand pumni in masa.
Ei bine cand imi aduc aminte asta, abia atunci imi vine sa ii strang de gat cu mainile goale pe „nostalgici”.
Si da @vasilescu, total de acord. Nu trebuie sa ai cine sitie ce imaginatie ca sa intelegi ce a insemnat (si insemna) NATO si UE. E suficient sa te uiti la Moldova (repubilca)
PS: Sora-mea este acum US Citizen
Comentariu beton!79
@Petrini, i feel you, man! mi-o aduc aminte pe mama, aveam vreo 8-9 ani iar soră-mea 5-6, sosită de la serviciu cu ochii roșii de plîns iar noi eram obișnuiți cu ea veselă mereu; “nimic” a fost răspunsul ei la întrebările noastre despre ce pățise dar am auzit-o vorbind cu mătușă-mea: “dar am deja doi copii…ca pe vite, ca pe vaci…”; am înțeles mult mai tîrziu, pe la vreo 16 ani, că atunci fusese un control ginecologic la fabrică; tot pe la vîrsta aia am aflat de ce rămăsese văr-miu fără mamă (sora tatei): un avort ilegal care a dus la septicemie… cu 2-3 luni înaintea nunții alor mei…ar trebui să vedeți pozele de la nunta lor, cu mirele, mireasa și socrii mari aproape plîngînd…
cind am văzut filmul lui Cristi Puiu, Sieranevada, am fost cît pe ce să sparg televizorul de draci cînd povestea baba (Tatiana Iekel) cît de mult bine au făcut comuniștii…
Comentariu beton!15
@Vasilescu – gogoașa înfuriată 🤣. Zilele trecute cumpărasem niște gogoși glazurate și mă gândeam ce minunate mi s-au părut când am mâncat așa ceva pentru prima dată prin țările cu apă caldă și ce lucru banal, ușor accesibil erau prin alte părți 😝
M-am înfuriat pentru moment, dar m-am calmat când am realizat că bucuria constă în chestiuni mici și simple 😋
Comentariu beton!22
Gogoși cu glazură zici? În ’91, la mare, mi-am vândut cartela pentru mâncare ca să-mo cumpăr o doză de cola și una de Fanta. Le țineam pe amândouă în mâini și mă simțeam împărat. Gogoși cu glazură am mâncat ani mulți mai târziu.
Bucuriile mici și simple îmi aduc aminte de textul lui Pleșu despre diferențele între bucuriile esticilor și vesticilor.
Unde povestește la un moment dat, în tema articolului de față, despre perplexitatea esticului în fața comerțului capitalist, la care vesticii răspundeau similar. Își amintește cum rămîneau negustorii vestici perplecși cînd, la prima lui vizită în vest, intra de pildă într-o brutărie și întreba „aveți pîine?”. Ăia îl priveau ca pe un idiot, normal că avem pîine, cu ce naiba ne ocupăm noi aici!? Nu știau că, din experiența lui de cetățean al României socialiste, nu era sigur că la brutărie avea pîine la orice oră.
Cică l-a întrebat pe un amic emigrat la Paris ce i se pare cel mai extraordinai lucru în vest. Amicul i-a răspuns „cel mai extraordinar lucru la Paris e că, atunci cînd intri într-o berărie și ceri o bere, ți se aduce o bere!”.
Textul e amuzant, dar spune multe despre obișnuința pe care o aveam cu penuria, cu comerțul comunist schimonosit, în care clientul depindea de vînzător.
Țin minte că prin anii 90 ne miram de una din treburile auzite despre comerțul vestic, anume că „ți se dă pungă gratis din partea magazinului”. Nu tre să te cari cu sacoșa ta de acasă.
Deci, we’ve come a long way, baby!
Eram ținuți ca pușcăriașii, așa e, toată lumea avea un pat și ceva de mîncare.
Comentariu beton!18
Ai mei n-au avut legături speciale prin interiorul sau exteriorul țării, n-am avut nimic în plus față de alții pe vremea comunismului, dar nici n-am suferit de foame, de frig sau de alte lipsuri. Din țară am început să ies la mult după revoluție, odată cu primul job și țin minte că de fiecare dată când mă întorceam mi se părea foarte foarte urât, cenușiu și trist Bucureștiul în care trăiam. Ulterior mă reobișnuiam cu el, până la următoarea plecare. Dar șocul cel mai mare simțit țară vs exterior pentru mine a fost la nivel de spitale. Spital de stat aici vs spital de stat în afară, spital privat aici vs spital privat în afară. Mi s-a părut uriașă diferența dintre ele, deși aici, inclusiv doctori, unii cu ani mulți de experiență, o contestau. Am auzit cu urechile mele și mi s-a spus drept în față acel sinistru ”avem aici tot ce trebuie”, de către un ditai cadru medical – profesor universitar doctor. Așa de tare mă felicit și în ziua de astăzi că nu l-am ascultat, ce nu pot spune. Mai nasol e că suspectez că el chiar credea treaba aia.
Comentariu beton!32
Io-s curios cum rezolvați cu frigul și foamea pe vremea aia.
Țin minte haine groase, pături, covoare, plăpumi. Stăteam la două camere la parterul unui bloc din Câmpina și ai mei zic că era friguros apartamentul, dar eu nu țin minte să-mi fi fost frig. La mâncare stăteau cu rândul la cozi pentru lapte, carne, ouă, pâine. Nu aveam delicatese, sucuri, dulciuri (sau aveam foarte rar), dar mâncare da.
Comentariu beton!17
uite, că @Anduța nu-și aduce aminte, deși eram consăteni; ai mei lucrau la fabrica de mobilă și furau, zilnic, deșeuri, pe care le foloseam într-un godinaș instalat în bucătărie;
io mai aveam un truc: intram pentru 2-3 minute în baie, unde era frig ca afară, iar cînd ieșeam de acolo, mi se părea chiar acceptabil în restul casei…
no fucking joke…
Comentariu beton!13
Costică, eu am prins ultimii 9 ani de comunism, poate că și din cauza vârstei nu-mi aduc aminte chestii. Iar la Vaslui (unde știu că am fost consăteni, asta dacă nu ai locuit și în Câmpina) am petrecut doar ultimul an și jumătate. Mare parte în chirie într-o casă pe Traian (la câțiva pași de școala mea, cu un gutui în curte și un perete cu geamuri care dădeau direct în stradă – asta țin minte de acolo), după care ne-am mutat într-un bloc nou construit (în Crucea Gării), în care am stat vreo 4 ani. SIngurul artificiu de încălzire pe care-l rețin din toți acei ani e de la apartamentul din Crucea Gării, în care tata a plasat între pereții dintre două dormitoare o sobă de teracotă, din aia cu lemne, care a fost folosită și în anii post-comunism. Nu știu de unde făceau rost de lemne, nu eram implicată în proces, nici pe părinți nu i-am auzit să vorbească pe-atunci de asta, nici nu i-am întrebat.
Dar de un frig crâncen îmi aduc aminte în gimnaziul post-comunist, când o perioadă destul de lungă din iarnă am stat toți copiii cu geacă și mănuși în timpul orelor, că se făceau nu știu ce reparații în școală și nu era deloc căldură.
Cred ca si eu m-am numarat printre „privilegiati” pe vremea aia. In sensul ca stateam la casa si nu depindeam de caldura centralizata ci de motorina carata cu canistrele in portbagajul Trabantului.
Din cand in cand, mai vedeam si portocale.
Dupa ’89, cand incepusera sa mai apara si prin magazinele noastre diverse chestii capitaliste, tin minte ca maica-mea (care n-a fost vreo nostalgica) refuza cu incapatanare sa utilizeze carnea gata tocata pe care o cumparam eu.
Mai tineti minte masinile alea de tocat, manuale, pe care, daca le scapai pe picior, iti faceau destele arsice? Ei, prefera sa toace ea singura blestemata de carne, desfacand si curatand cutitele alea de cate cinspe ori pe kilogram de carne. Ca, vezi doamne, cine stie ce pun aia in carnea aia tocata! De parca in salamul ala dinainte de ’89, stiai ce au pus.
Comentariu beton!24
Kilometri de cârnați am ajutat-o pe mama să facă la o mașină din aia de tocat. Era verde. Cred că mai există pe undeva prin casă la Vâlcea.
Mama sigur o mai are, e vișinie. Culmea e că am scos-o din arhivă într-un an, când cea electrică nu a mai făcut față. Nu vreți să știți cât de tare s-a felicitat mama că a păstrat-o, și pe lângă ea, multe alte lucruri pe care nu le mai folosește.
Comentariu beton!15
Mai avem si noi la Rosiori masina aia de tocata verde. Se rupea blatul la masa pana se strica aia.
Comentariu beton!16
Masinile alea de tocat … N-am gasit in Germania una ca lumea. Toate erau din aluminiu sau plastic si probabil din cauza asta mai scunde (probabil piciorul s-ar fi torsionat), puteai pune doar o farfurioara sub sita sa culegi, nu ditai castronul. Sper sa mostenesc de la mama toata colectia de fieratanii: de carne, de bulion, de nuca, de mac si piper. …
Băi, eu încă mai am cu soția discuții de genul: „Cum, voi nu aveați [insert produs] pe vremea lu’ Ceaușescu?” (de obicei ea mă întreabă pe mine). Ei, fiind mai aproape de unguri, mai aduceau chestii interesante de la vecini. Aici, în sud, ce dracu’ să aduci de la bulgari? Și, oricum, ai mei fiind în armată și învățământ, se cam fereau de combinații cu produse capitaliste 😁. Deci, nici măcar nu e vorba de români plecați p-afară, ci de români din zone diferite ale țării care aveau sau nu aveau acces la crâmpeie de „civilizație” în funcție de așezarea geografică. În afară de o rudă mai îndepărtată care fusese în Libia și de tata care fusese un an în Rusia, nu am cunoscut alte persoane care să fi fost p-afară înainte de ’90, deci nu prea am avut la ce povești să casc gura. Beznă și întuneric, ce nu știi nu te poate afecta etc. De ieșit prima oară din țară am ieșit în 2007, fiindcă atunci s-a putut.
Comentariu beton!26
În clasa a șaptea am fost în excursie, cu clasa, la Turnu-Severin și ne-au dus în piața în care aveau voie să vândă numai sârbii care făceau mic trafic de frontieră. Ioane, acolo am înțeles cum arată raiul și de ce vor toți să ajungă în el.
Bulgarii, pe langa Studio X, mai aveau si Schweppes si Coca Cola la orice chiosc. Nici nu m-am uitat la Cola, in schimb am baut cate doua sticloante de 2l de Schweppes in fiecare zi, cat am stat acolo. Era inainte de a fi preluati de Coca Cola, care le-a schimbat reteta si au facut o porcarie doar ca sa nu mai concureze Fanta. Aveau si adidasi, ca ne-am intors din excursie cu totii incaltati, ai mei si-au luat cu Reebok, eu Adidas, pentru ca aveau arici. Nici nu a contat ca erau cu un numar mai mici. Bine, a contat pe urma, ca nu am putut sa ii port decat asa, cat sa ma uit mandru la ei. Aveau si inghetata pe bat. Dar nu aveau deloc pahare ordinare de sticla. Doar din cristal. Asa ca toata lumea cara acolo pahare. Am carat si noi cat au intrat in rucsace, ne-au platit cumparaturile. In rest, era si la ei destul de cenusiu. Cum habar nu aveau ai mei de locurile misto din Bulgaria, unde oricum iti trebuia masina sa ajungi, am facut un traseu cu trenul de zece zile prin cele hidoase orase industriale, la fel de urate daca nu chiar mai urate ca alea de la noi din regat. Fata de cartierul Titan erau chiar jalnice. In afara de Varna, care era intra-adevar mult mai curata, aratoasa si ingrijita decat Constanta, a fost ca un fel de excursie prin Craiova, Pitesti, Bucuresti si Bacau.
Comentariu beton!14
Am dus-o bine pe vremea aia, nu ca parte a nomenclaturii, dar, comparativ cu mulții alții n-am motive să mă plâng. Totuși, pe nostalgici i-aș expedia cu bilet doar dus spre Coreea de Nord sau, dacă s-ar putea, i-aș trimite înapoi în timp și i-aș bloca acolo (ca să fie conștienți și de vremurile astea). Mai ales pe ăia care nu erau născuți atunci sau erau prea mici, ăștia mi se par cei mai fascinanți. Și mai sunt și cei care sunt entuziasmați de perioada interbelică, deși “plezneam” de corupție și analfabetism.
P.S. Au avut dreptate și comuniștii, așa de tare au decăzut vesticii că ne-au primit pe noi și pe bulgari în NATO și UE. 🙂
Comentariu beton!22
Râzi tu râzi, dar e visul meu să merg într-o excursie în Coreea de Nord.
Am impresia că, totuși, tu ai vrea să te și întorci.
Comentariu beton!23
Da, am uitat să specific că vreau și cu întors. 😀
Salutare! E prima data cand comentez (la tine pe prispa) desi am jurat sa-mi tin gura…
Am avut sansa sa vizitez aceeasi Germanie prin ’79 cand aveam venerabila varsta de (aproape) 10 anisori si cu mintea mea de atunci am crezut la fel, ca ce vad nu e adevarat!
Dar ce vreau sa spun e altceva, afirmatia ta cum ca „Comunismul și socialismul sunt viitorul planetei” este adevarata, se intampla chiar acum in tara in care locuiesc, desi o democratie foarte avansata! Stay tuned, o sa vina!
Comentariu beton!16
Ce făcea Ceaușescu aici nu era nici socialism nici comunism, era doar sclavagism și îndobitocire. Iar asta nu va mai fi posibil niciodată.
Altfel, de ce ai jurat să-ți ții gura? 🤔
Pai cum sa nu jur, cand noi romanii le stim pe toate?!?
Pe de alta parte, sunt de acord cu ce zici de ceausescu, dar ca nu va mai fi posibil… nu stiu ce sa zic, mai vedem!
Comentariu beton!13
Șerif, aici suntem la mine pe blog, nu pe Facebook. Când ai ceva de spus, spune, că de-aia ne-am adunat aici. Mai facem pe deștepții, mai râdem, ne mai heitărim, dar per ansamblu suntem ok.
@Oliverro. Ne spui si noua numele acelei tari minunate? Binenteles asta daca nu e secret mare 😉
Comentariu beton!15
@MV
Stai asa, ca la faza asta nu m-am prins prea bine ce vrei sa spui. Cumva ca Ceausescu a tradat idealurile inalte ale comunismului? Si ca, daca ar fi fost indeajuns de competent si de priceput si s-ar fi tinut de reguli in implementare, alta era treaba, altul rezultatul?
Nu stiu cum sa iti spun, dar comunismele sunt defecte prin insasi teoria de la baza lor. Asta inseamna macar doua lucruri: 1.) ca nu pot fi „reparate”; 2.) ca nu exista comunism bun si comunism rau, comunism de succes si comunism esuat
@alphas, da, eu sunt de fapt Marx sub acoperire și asta am vrut să zic. Mai citește comentariile de pe aici, vezi c-am mai lăsat link și către alt articol. Poate înțelegi și singur ce-am vrut sa zic, că eu am obosit să mai explic.
@MV
Eu am vrut ca, indirect, sa spun ca la noi a fost socialismul cel mai apropiat de viziunea leninista. La aia de mai la vest a fost o variata mai diluata, o struto-camila. Un socialism destul de pervertit de metehnele mic-burgheze ale generatiilor lor mai vechi.
Tot pe vremea lui Ceașcă aveam un unchi, care navigator fiind, când se întorcea din voiaj, ne povestea tot ceea ce vedea pe-afară. Și culmea, desi obișnuit căci colindase lumea-n lung și-n lat, parcă era și el la un moment dat destul de contrariat, că ăia aveau rafturi întregi cu mâncare (conserve de carne!) pentru animale. Nu mai spun cand ne povestea că a intrat într-un magazin de încalțăminte și erau rafturi întregi așezate frumos, cu incalțări pe culori, pe mărimi, pe alese, cum ar veni, iar la noi trebuia să ai vreo pilă ceva, ca să-ți „oprească” vreo pereche (nu se auzise de rezervare, cel puțin în Constanța) . Când îi aud pe unii că era mai bine pe vremea lu Ceașcă, îmi vine să le dau cu ceva în cap. Hai, că m-am enervat de dimineață, așa!
Comentariu beton!23
eu m-am născut și am crescut în familie de țărani din zonă necooperativizată, așa că în copilărie nu mi-a lipsit untul și smântâna, ouăle și carnea de toate felurile (e drept, mai rar de vită – făceai închisoare dacă tăiai în gospodărie bovine). și nu au lipsit nici căldura sau curentul din casă. ce mi-a lipsit însă au fost toate celelalte lucruri banale: de la zahăr și ulei, la haine de o calitate decentă (astea se făceau multe artizanal, de la pantofi la șube, și de la pulovere la căciuli). iar ce a lipsit total au fost fructele exotice. deși aveam 14 ani la revoluție, nu mâncasem încă portocale sau banane.
Comentariu beton!23
Cred ca am mai povestit pe aici cum au ascuns ai mei carnea de la vițel (nedeclarat) în podul casei intr-un locas unde a reușit să intre frate’miu de 10 ani ( maxim 50 cm lățime și 60 cm înălțime) și le-au arătat carnea de porc tăiat în aceeași zi ( iarna, sânge pe zapada), fuseseră pârâți de un vecin care era informator al securitatii, tata risca vreo 5 ani de închisoare pentru fapta asta (nedeclararea tuturor vițeilor fătați)
@Alice, păi și cum a scăpat? Că ăia chiar nu se jucau când era să aresteze „dușmani ai poporului”.
Băi, da, toți colegii mei de pe la țară povesteau același lucru. Mai tăiau un porc, mai tăiau o gaină, cu mâncarea le era mai ușor.
@berenger, acele lucruri intradevar nu au lipsit, insa in functie de sezon/varsta dupa ce ajungeam de la scoala puneam mana coasa, furca, sapa etc si plecam, doar seara era vreme de invatat si de a te bucura de faptul ca esti copil, si iarna era de munca, procurat de lemne si tot ce tinea de asta plus animalele erau pe grajd, trebuia avut grija de ele, gradina pentru legume trebuia sapata, viata la tara nu era chiar usoara pentru un copil, abia asteptam duminica si sarbatorile religioase cand era relax
@Alina, informatori aia erau din aia de buna voie doar, hateri i-am numi azi, spun asta despre ce se intampla doar in sate, vitei se taiau destul de des la noi, nu am auzit sa fi fost dat in gat cineva, se facea tuica acasa la greu(stiu, am facut multa chiar daca nu era prieten cu alcoolul), imi amintesc despre asta destul de bine, intra cazanul de facut tuica pe strada si pana nu terminau toti nu iesea de pe strada, vecini nu era din aia sa stea bot in bot toata ziua insa nu se dadeau in gat uni pe alti, un aspect destul de interesant pe vremea respectiva, sef de post maghiar, adjunct secui/saș habar nu am ce era, primar roman, comuna/sate cu populatie majoritara romani, nu prea sa plans nimeni de ei
Comentariu beton!14
@Alice, nu am avut nici o amica Alina, nu stiu de ce am scris asa 🙈
Serif, ca unul crescut la tara pot sa ti dau dreptate ca era mai usor cu mancarea, aveai prin curte, grajd si gradina destul de multe daca erai gospodar. Dar plm, cand veneai de la scoala , mancai, faceai lectiile si cand altii fugeau sa joace fotbal exista posibilitatea ca tu sa faci exercitii cardio cu sapa sau la fan. Si nu ti povestesc ce misto era la fan sau la sapa, si dupa ce munceai ca dobitocul si faceai 10 capite ,luai 3 din ele, restul le duceai la stat. E drept ca aveai, dar ca sa ai te cam cocosa.
Comentariu beton!14
@Mihai: respectivul locas face parte din podul casei, are lungimea de vreo 12 m cât este casa de lungă, acoperisul casei este în „4 ape „, partea din spate coboara până la vreo 1.7 m, în fața casa are vreo 3 m înălțime plus inca un metru prispa, fratele meu cu ajutorul mamei s-a târât inainte si inapoi vreo 5-6 m cât să ascundă carnea, un adult nu poate intra în respectivul locas plus ca e în pod, lumina nu era, lanternele de pe timpul ăla nu băteau 5 m( să știi că au căutat și acolo- ai mei au pus niste bucăți de scânduri în apropierea portiței de acces.
@keepcalm : respectivul locuia la 4 case departare de noi, gen 200 m maxim distanta, era cunoscut în cartier ca fiind informator, fiul lui avusese probleme și pentru a-l scăpa a devenit taica’su informator.
Si referitor la munca fizică: crede-mă că știu cum este, deh ai mei țineau animale, tot timpul aveam ceva de muncă și din cauza muncii fizice făcute începând cu vârsta de 8-9 ani m-am „căpătat ” cu hernie de disc, medicul neurolog când s-a uitat la RMN-ul meu credea că este o greșeală, mi-a zis ca a mea coloana vertebrală seamănă cu a unui om care a muncit pe șantier tip salahor timp de 30 ani, eu atunci aveam 28 ani .
Comentariu beton!13
Dupa ani multi de asteptare, cand le a venit alor mei masina, Dacia 1310, alba, cu tapiterie albastru deschis in tipla (stiu si acum nr de inmatriculare, desi stau f prost cu memoria cifrelor, iar de atunci au trecut cel putin 35 de ani), i am implorat pe ai mei sa ma lase sa dorm noaptea in ea. Tata s ar fi bagat (mai ales ca eram prea mica sa ma lase singura), insa mama nu s a induplecat de frica sa nu zica vecinii ca ne a dat afara din casa.
Nici cand am intrat la facultate si nici in ziua nuntii n am fost mai fericita ca atunci cand tata a adus masina de la Pitesti.
Comentariu beton!30
1-VL-5585. N-am cum să uit vreodată numărul de la Dacia lui tata. 😀
1-BR-2331 il chema pe Trabi.
1-VL-3486
Telefon IJGCL, acolo lucra mama: 19580. Știu toate numerele de telefon (nu erau multe) pe care le formam atunci!
Ah, chiar, și eu mai știu numărul de fix: 14125. 😀
14166
Așa a fost și Dacia la ai mei (albă cu tapițerie albastru deschis), cumpărată în Februarie sau Martie 1985, 5-PH-5184. Nr de telefon fix (cuplaj desigur), desființat anul trecut, 50482.
Dacia 1310 de culoare Alb13 cu numarul 1-B-50342, adusă acasă in 1989, dar așteptată de ani buni. Tata o alinta Bălana.
Tata si mama sunt dintre cei nostalgici. Nici lipsurile, nici frigul, nici condiționările de atunci, nimic nu-i face să nu regrete căderea comunismului. Ceaușescu rămâne ctitor cu viziune. Well, sunt ai mei…
Săracilor! Număr de telefon cu 1? Ia citiți aici: 41581 și cu cuplaj pe deasupra. 😝
Să-i f***** in aripă pe ăia cu Ceaușescu în cap. Luat televizor, telefon, mașină de spălat, și acces la internet și ținuți așa un semestru. Pe urmă mai discutăm cu dobitocii!
Comentariu beton!15
@Victore, pentru ce să te chinui să le cari electrocasnicele din casă? Nu mai bine îi lași fără curent? Că mie așa mi se întâmpla in fiecare zi când veneam de la școală. Îmi făceam temele la lampă pe gaz sau la un bec de mașină. Că tata era inginer destoinic, căra bateria de la mașină în casă si lega un bec de far la ea, ca să-mi pot face io temele.
@Vasilescu Aici vă bat săracilor. Tata făcuse instalație electrică paralelă pe 12V cu releu de cuplaj când pica rețeaua de AC. Aveam becuri de stop de DACIA. Ce vremuri, FMM!
Comentariu beton!17
Salutare,
ei dar sa va spun ce-mi amintesc eu. Aveam un prieten bun in gașcă al cărui tata lucra prin Libia cred, sau asa stiam eu, nu sunt sigur. Si sa vezi cum ne-am adunat vre-o 5 – 6 flăcăi sa vedem ce casetofon dublu deck a primit din tari straine. Mama ce minunatie. Și sa vezi cum am avut eu caseta cu cele mai tari hituri ale momentului dar nu aveam casetofon acasă, ca tata era strungar in fabrica comunita si tot ce a putut face rost a fost un pick-up din RDG ( adica Germania ai nasoala). Si cum se auzea Enigma – Saddness la casetofonul ala, mama mia. Cu o alta ocazie am mers in concediu la Herculane unde ne-am cazat acasă la cineva in gazda. Frumos, curte aranjata cu un lamai de ma uitam ca la filme straine la ce copac o fi si asta. Dar sa vezi ce ochi am bulbucat cand am vazut la gazda noastra in sufragerie un televizor color. Mai frate, era ceva SF, nici nu știam ca exista asa ceva, nici nu imi puteam imagina așa stând acasă la mine in fata unui televizor alb-negru cu lămpi care merge 15 minute pe zi cand erau desene. Aaa, plus ca prindea ceva program de la bulgari, adică avea program la televizor in timpul zilei nu seara ca noi, îți dai seama ca ce soc pe mine.
Sunt multe altele pe care le povestesc si eu fetelor mele, sper sa le tina minte așa cum tin si eu minte poveștile bunicului mei de cand a fost pe front.
Comentariu beton!26
.. citind ce ziseși îmi veni în cap una care circula imediat după Revoluție .. că portocalele (la care se dăduse drumul pe piață atunci) erau injectate cu SIDA de către teroriști .. își mai aduce aminte cineva de zvonul ăsta ?! .. 😁
Comentariu beton!17
Da, dar era despre portocalele alea cu miez roșu. Că doar de-aia aveau miezul roșu, că erau injectate cu droguri, dăăă.
Pentru mine Occidentul insemna la sarbi unde se putea merge fiind la granita si unde alimentarele erau pline cu de toate ,tot de acolo ne luam si chiloti si ciorapi si sapun care avea miros ,detergent ,plase de plastic imprimate cu marca Kent .Doamne ce grija mai aveam sa nu mi se rupa afurisitii de ciorapi .Acum cand merg la sarbi si vad marfa scumpa si parca aceeasi din vremea copilariei mele ,magazinele care acum imi par mici si prafuite,drumurile proaste si carpacite ma gandesc unde ar fi putut fi fara nenorocirea de razboi si dobitocii nationalisti pe care i au avut la conducere .Fara UE am fi vai si amar dar va dati seama unde am fi fost daca nu ar fi furat si nenorocitii astia ai nostri atat.
Comentariu beton!37
Ah, bun, subiect din ăla sensibil pentru mine, la care nu voi citi comentariile diseară, ca să nu-mi pocnească vreo venă de nervi.
O parte dintre cei cu epoca de aur în gură sunt tineri, iar p-ăștia nu-i pot pricepe deloc. Bine, nu-i înțeleg pe niciunii, dar, măcar, cei mai în vârstă să zicem că își plâng tinerețile pierdute.
L-am întrebat pe un Gogu care avea câțiva ani în ’89 el după ce naibii smiorcăie, că habar nu are cum a fost. Că câr, că mâr, că egalitate. Da, boss, egalitate, dar doar pentru căței. Iar dacă egalitate înseamnă că toți mor de foame, indiferent dacă muncesc ‘au ba… nu, mulțumesc.
În plus, Gogule, sunt șanse foarte mari să faci parte dintre copiii care au apărut pe lume doar pentru că așa a dorit regimul, să iepurească lumea. Să fii rezultatul unei partide de sex neprotejat, prin decizia unor terțe persoane, altele decât cele din pat. Că așa era pe vremea aia, fără produse adecvate de contracepție, fără posibilitatea de întrerupere de sarcină. Iar lipsa de afecțiune (pentru că, hai să fim serioși, când apare un copil nedorit în casă, se va reflecta în atitudinea părinților) se simte și se perpetuează.
Comentariu beton!35
D-na didins adica eu care n am prins perioada aia, n am voie sa mi dau cu parerea?
@didino, asta cu „egalitatea” e cea mai tare. Dacă a existat vreodată mai puțină egalitate, apăi pe vremea aia a fost. Aveam în bloc doi securișiti și o doamnă care era nu știu ce pe la partid, dar ceva baban. Toți trei aveau voie să-și comande chestii de la Casa de Comenzi. Băi, când venea mașina aia o data pe săptămână, și începea să care șoferul lăzile cu bunătăți adulții plecau din fața blocului ca să nu se ducă peste ăia în case, să-i omoare. Egalitatea pulii mele.
Domnu’ @Marius Mî, da’ cine a zis că nu aveți voie? Altfel, ce voiam să vă întreb… chiar așa de nasoale sunt problemele de memorie la venerabila ‘mneavoastră vârstă, de nu mai țineți minte ce ați prins și ce nu? 🤭
@Vasilescule, știi că mă ia flama la subiectul ăsta, urăsc comunismul din toți ficații. Mai bine o las baltă, ne citim zilele următoare dacă e.
Ah, apropo, să îl anunțe careva pe @Shoric că, de când m-a certat, am semnat condica zilnic, dimineața. Să mă pună la gazetă, la angajatul săptălunii. 😜
Ba să vorbim, @didino, de ce să nu vorbim? Că după aia se uită și vin snowfleicșii să-mi explice mie cât de tare era pe vremea aia. Vedea-i-aș la strâns la cules struguri, la Drăgășani, după câte două săptămâni de dormit în barăci insalubre, în frig, fără duș, iar de mâncare nici nu mai vorbesc.
Păi, șefu, am scris la tine, am scris la mine, am scris amuzant, am scris cu nervi, am înșirat morții. Habar nu am, am ratat ceva? 😛
De mâncare le-aș da tacâmuri de pui.
Acelor nostalgici le pun o singura intrebare, ati dori sa ne intoarcem inapoi la ce a fost? Inca nu am primit nici un raspuns afirmativ la aceasta intrebare din partea acelor nostalgici, de fiecare data câte un NU, iar unerori mai incearca sa rgumenteze una alta la care eu le-o tai din scurt, cu acel NU ai raspuns deja la tot, nu mai incerca sa argumentezi nimic
App, sunt un pic mai vechi, mi-am facut datoria fata de patrie inainte de ‘89(pe granita aparand comunisti de comunisti), stiu viata de dinainte si de dupa, asta pentru nostalgici(daca sunt pe aici) care vor incerca sa argumenteze cate ceva, desi nu cred sa fie
Pana la intrarea in UE, pe mine m-a marcat 1 ianuarie 2002 cand am putut merge in vest fara vize. Trebuia sa dovedesti ca ai 500 de euro la tine! Pana atunci la granita la unguri erai tratat ca un hot – desi aveam dovezi si viza de student – te coborau si te tineau intr-un tarc, chiar si iarna! Am simtit acea schimbare ca pe ceva senzational! Mergeam la facultate in Austria din 2001 si venisem de multe ori acasa, dar intoarcearea dupa revelionul 2002 mi-a ramas in minte!
Am avut un unchi care lucra la BTT (biroul de turism pentru tineret) si avea de-a face cu nemtii care veneau in vacante in Delta.
Cand mergeam in vizita la ei acasa, eram intr-o alta lume: masina de spalat automata, video, perdele si covoare cum la noi nu vazusei, ciocolata ticsita in camara, branzeturi, cartuse de Kent, tot felul de creme si geluri de dus…
Facea el niste manevre de nu le lipsea nimic din casa. Basca niste excursii prin Israel.
Atat de mult am ravnit la dulciurile alea si atat de mult mi-am dorit sa fim si noi „bogati”!
Cand vremurile bune (bune pt ei) au apus, s-a dus totul de rapa. Unchiul, devenit alcoolic intre timp de la atatea bauturi fine, a murit de ciroza…matusa a luat-o razna pe bune pt ca nu se putea impaca cu ideea ca nu mai e pe val… iar verii, din copii alintati cu toate poftele indeplinite, au luat-o pe cai gresite.
Ce sa regret?!
Comentariu beton!19
Comunismul! O oranduire sociala monstruoasa, primitiva, si un experiment dureros si distructiv pentru cateva generatii! A fost urmat de o tranzitie la fel de monstruoasa, pusa in practica de gasca pecerista si securista ce l-a executat pe Ceausescu!
Unii spun ca e greseala noastra ca si azi suferim din cauza acelui Ev Intunecat care a fost comunismul! Nu! Nu asta este greseala noastra, dupa Revolutie ne-am dat seama prea tarziu de diabolicele planuri ale peceristo-securistilor, de vanzare a tarii si de saracirea populatiei! Fara experienta si cunostinte politice, am crezut ca o data cu moartea lui Ceausescu ne-am eliberat de tot raul si uratul existentei in comunism! Singura noastra greseala, mare, enorma, este ca nu i-am lichidat pe acolitii dictatorului odata cu el!
Nu am sa inteleg niciodata cata ura si dispret poti sa ai tu pentru poporul tau, sa-l inchizi flamand si infrigurat si speriat in tara lui, asa cum inchizi vitele intr-un tarc! Moartea este un lucru mult prea bland pentru bestiile comuniste!
Comentariu beton!29
1985 a fost anul în care taică-meu a reușit să ne ducă într-o excursie cu mașina prin estul comunist al Europei. Ca o paranteză, acest periplu ne-a scos la iveală faptul că mulți români făceau acest tur, pe drum ne-am intersectat cu cel puțin cincizeci de familii din România. Aveam 15 ani și puteam percepe diferențele dintre ceea ce vedeam și ceea ce era la noi:
– la Budapesta am crezut că sunt într-un roman SF când am văzut lift cu uși automate și cu senzori. Am rămas blocat în timp ce savuram o înghețată în care chiar se vedeau fructele. Mi-a căzut falca în fața unui Mall cu pereți de sticlă!!!!! în care se vindeau „adidași” Nike, televizoare color și aparate video. O chestie șocantă a fost să văd tineri sărutându-se în public!!!. Mulți oameni de culoare pe străzi, mai ales seara. M-am consolat 🤣 și mi-am spus că nu sunt totuși prea fericiți, când am văzut ca pepenii roșii se vindeau la felie 🤣🤣🤣.
– la Praga, am trecut peste faptul că nu aveam toaletă în camera mea și a lui frate-meu și când am intrat într-o cofetărie, am rămas catatonici în fața băuturii capitaliste Coca Cola și a minunii pe nume ou kinder
-la Karlovy Vary am văzut ceva de neconceput. Ne uitam și nu puteam concepe că există așa ceva. Creierul nostru recunoștea ceea ce vede, dar refuza să proceseze informația ca fiind reală : PUI LA ROTISOR ÎNTR-O VITRINĂ!!!
-la Varșovia clădiri de 20/30 etaje, agenție de loterie care avea ca premii expuse o mașină Dacia 1300 și o motocicletă Honda!!!
etc, etc, etc, etc….
Știam de existența multor asemenea minunății din cataloagele (Otto, Neckermann) aduse acasă de către părinții navigatori ai colegilor mei, dar văzând cu proprii ochi diferențele majore dintre România și ceilalți despre care se presupuneau ca sunt tot comuniști, am realizat groapa în care ne duceam traiul zilnic.
Necazul este că mulți au uitat și mulți nu știu cum era să trăiești sufocat într-o societate sufocată. Cei care regretă vremurile, cred că își aduc aminte cu nostalgie, fie de perioada tinereții (când ești oricum fericit mai ușor), fie regretă perioada în care nu făceau mai nimic, dar totuși aveau ceva: casă, loc de muncă, concedii. Libertatea pe care nu o aveam atunci, era ceva neexperimentat, inexistentă pentru toți. Puțini visau la așa ceva. Era o utopie pentru o țară care trăia într-o distopie. Sincer, nu știu cum i-am putea face să înțeleagă diferența între ceea ce era și ceea ce este, mai ales pe cei care nu au trăit acele vremuri.
Comentariu beton!43
Vaideplm, mi-ai adus aminte. În Vâlcea, în centru, se construise un bloc nou care avea lift din ăsta cu senzori și cu uși acționate automat. Ne duceam de la noi de la bloc in blocul ăsta, special ca să ne dăm cu liftul. Și era ceva distanță, vreo 20 de minute de mers pe jos. Ani de zile mai târziu, am fost combinat cu o tipă care locuia fix in blocul ăsta, la ultimul etaj. De fiecare dată când mă urcam în liftul ăla, îmi aminteam cum ne plimbam cu el în copilărie.
@Cristi: Ungaria si Cehoslovacia erau cat de cat mai aproape de Vestul decadent decat marele Soviet. Am fost in Rusia in 1986, cu masina, cu ex-ul si ex-socrii. Prima oprire in Chisinau (era sovietic la vremea aia). Intram intr-un magazin alimentar, de unde eu ies aproape urland si injurand de mama focului: era PLIN de “bunatati”, salamuri, branzeturi, dulciuri si cate si mai cate. Si moldovenii se plangeau la vremea aia ca nu au nici de unele. Pe cand noi, romanii, aveam. Carlige goale, creveti, bulion, compot acru…Si tot drumul pana in Caucaz din bine in tot mai bine: cofetarii cu zeci de feluri de prajituri, grataragii la fiecare colt de strada, magazine universale cu de toate (haine, cosmeticale frantuzesti!, oale de inox etc.).
In Vestul “adevarat” am iesit prima oara in 1995, in Dk, unde socul a fost total, cu toate cele descrise in alte comentarii aici. In primul hipermarket, mare cat un cartier, era sa lesin de uimire. Dupa 5 ore nu trecusem inca de 1/3…
Doamne, cat de indobitociti am fost in Romania comunista!
Comentariu beton!24
2000 parca, delegatie in Dermania. De fapt mai mult un fel de excursie, n-am facut mare lucru, doar ca aveam o saptamana ca sa facem ceea ce am facut intr-o zi asa ca am scapat intr-un magazin gen Dedeman, la noi la vremea aia nu stiu daca aparuse Metro inca. Bai nene, dupa vreo trei ore eram inca la primele doua rafturi cu scule si alte fieratanii. Cred ca eram in stare sa stau acolo tot timpul pana la plecarea acasa.
Comentariu beton!17
Prin 98-99 aveam o colegă care se ducea săptămânal la cumpărături, în Metro. Mă uitam la ea cum povestea și îmi doream să fiu și eu într-o zi atât de bogat. No joke.
tot de pe atunci este si amintirea mea legata de ce aveau cei din afara si noi habar n-avem și ne minunam ca prostii!!! era prin 86′ sau 87′, eu prin liceu sor-mea era studenta la București la IEFS. si in una din vizitele ei acasă ( noi provinciali din Galati) veni si cu un prieten, si el tot student, care practica scrima si se tot plimba prin lume la diverse concursuri. si stand la povesti, ca altceva nu prea aveai ce face in acele vremuri, ne povestea cam cum e prin Germania Federala, prin Olanda si alte tari vizitate. ideea este ca la un moment dat ne spunea de faimoasele supermarketuri unde găseai si ochi de om.. dar si despre TV cam cate programe puteai viziona -pentru fiecare gen in parte- muzica, desene, filme, știri… dar fascinanta a fost descrierea telecomenzii :))))… ca din pat sau din oricare alta poziție din camera puteai muta programele doar dintr-un buton!!!! da..era fascinant ceea ce povestea ținând cont ca noi avem tv Diamant cu 2 programe românești si vreo 2 programe de peste Prut :). Amintiri….
Comentariu beton!17
Eu mi-am făcut singur telecomandă. Mă rog, semi-telcomandă. Am legat ștecherul televizorului cu o sfoară lungă și când voiam să-l opres, trăgeam de sfoara aia până îl scoteam din priză. De-aia zic „semi”, că mergea doar când voiai să-l închizi, pentru deschis trebuia să mă dau jos din pat și să-l bag în priză. Ca sălbaticii.
Eu am fost telecomanda familiei până prin ’94, când a luat tata primul Nei color. Am fost mai fericită pentru telecomandă!
Comentariu beton!28
Nu era nevoie nici macar de RFG.In 87 sau 86, oricum cam pe atunci, am fost intr- o tabara in Cehoslovacia cu Casa Pionierilor. Pentru mintea noastra de copii era complet alta lume, un univers complet paralel intr-o alta galaxie. Stiu ca era tot tara comunista , dar nu arata defel ca la noi. Im primul rand ca avea MAGAZINE, masini ( skoda ce-i drept), oameni relativ bine imbracati, hoteluri si case vacanta pentru copii civilizate, restaurante si cantine in care am mancat cu mancare impecabila, obiective de vizitat amenajate, si asa cum am perceput eu atunci , lume relaxata. Complet altceva incepand de la faptul ca am mers acolo cu avionul ( bac 1-11), am fost preluati de ghizi, transportati cu autocarul, am stat la o casa/tabara de vacanta cu dormitor de 4 persoane, ai alte activitati ( piscina, vizitat diverse) , pentru ca la revenire in tara sa fim cazati 30 persoane intr-un dormitor obscur de la un camin din bucuresti pe care nu mi-l amintesc su unde am mancat din brisca cum s-ar zice. Asta asa ca sa ne fie clara diferenta. Cum ar veni comunismul lor era altfel decat comunismul nostru.:) a, da, si aveau televizor. Nu intelegeam nimic, dar ne uitam si noi , numai asa pentru ca se poate.
Toată lumea care mergea în Cehoslovacia și RDG venea de-acolo siderată.
Am uitat de ceva. Aveau APA CALDA la orice ora din zi si din noapte in caz ca taranii de noi am fi dorit sa facem dus. Dupa o vreme ne-am invatat si noi ca dusul se face zilnic. 🙂
Comentariu beton!24
Întotdeauna când îmi mai amintesc de perioada comunistă, ca să-mi dau seama cât de infect era sistemul, mă gândesc la brichete, de-astea de plastic, că la mâncare n-are rost, era evident că nu era. Care-și mai aduce aminte cum țineam de-o brichetă atunci când făceam rost de ea, și ce prețuri avea?! O încărcam, schimbam piatra, ce să mai vorbim, aveam grijă de ea ca de cheia de la apartament, aia de la gât. Iar cei care mai ieșeau pe afară ne povesteau că nemții după ce le golesc le aruncă, că la ei se dau la pachetul de țigări, gratis, nu se plătesc, iar noi ne uitam cu gura căscată la ei și nu-i credeam, pentru că la noi erau foarte scumpe. Ei le adunau și le aduceau în România unde erau vândute cu 60-70 lei pe vremea aia
Comentariu beton!19
Bla, bla, bla. N-am nimic de zis, doar îmi place să demonstrez oricui că sunt idiot.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.2
Dacă nu trolezi, e trist. Foarte trist.
Link la dracii și drăcoaicele alea avem și noi?
@Ioane, n-o să vezi niciodată ce-a răspuns. Am promis că nu mai las imbecili aici.
Ah, deci era la program. 🤣 USL plătește în continuare bine în perioada asta, dacă ajung ăștia p-aici așa repede. 🤣
@Ionuț, eu îl suspectez ca e imbecil pe cont propriu. Din convingere. 😛
Comunismul a stricat atunci și a continuat să strice și după 1989. Cozile fac parte din ADN ul românului. La parterul blocului unde stau ai mei era aprozarul și alimentara. Geamul de la bucătărie și balconul sunt pe spate, cu vedere la curtea interioară. Când se descărca marfa mai vedeam cum doseau vânzătoarele una alta, pop era șeful de magazin, nea aurică era măcelarul. Erau cei mai mari hoți. De multe ori nu prindeam nimic după stat o zi și o noapte la coadă. De nervi aruncam cu roșii sau dacă era iarnă, cu bulgări de zăpadă în ei și mă piteam in balcon. Tata a fost în Libia când eu abia făcusem ochi, legenda spune că îi ziceam nene când s-a întors așa de bine îl cunoșteam. Pe la câte un an nou mai apărea câte un pepsi prin casă, nu știu cum. Eu preferam quick cola și brifcor. In rest copilărie la bunici și acolo era raiul pt mine. Roșii, brânză, lapte bătut, brânză dulce și toate năzdrăvăniile posibile și imposibile. Pe repede înainte, eram la facultate in București și mai mereu dimineața vedeam coadă în spate la Inter (ambasada SUA) și mereu mă miram. In 2002, in vară dădeam licența și tot atunci m-am așezat la acea coadă. Totul a decurs normal pt mine. Aveam experiența cozilor și nu am intrat nervos înăuntru. :). La început de Ianuarie 2003 plecam prima oară spre capătul pământului (după cum îi promiteam mereu lui tataie și mamaie) cu una dintre escale (vreo 6 ore bune) în Los Angeles. Mai avusem o escală în Munchen și una în Frankfurt. Aeroportul din Los Angeles mi s-a părut SF. Da, comunismul a stricat și reminiscențe rămase încă mai strică.
Comentariu beton!16
Am mâncat o singură dată friptură de vită înainte de 1989. La Robinson în Predeal, când aveam vreo 5 ani. Dar a fost ca un miraj de care îmi aminteam uneori, când stăteam zile întregi la coadă la carne, în speranța că se va aduce ceva, că voi reuși să iau măcar niște oase.
Dar când aveam eu 5 ani se găseau și prăjituri la București, de unde ne aducea tata când avea drum. În Ploiești erau doar amandine din alea roz sau vernil, care păreau de plastic și nu-ți venea să guști..
Eu te invidiez, in privinta carnii de vaca cel putin. Pe mine au incercat ai mei sa ma convinga sa mananc carnea aia dezgustatoare cu o indarjire demna de o cauza mai buna. Am preferat sa mananc bataie, nu de putine ori. Pana la urma m-au constrans sa incerc de cateva ori. Dar dupa primul dumicat imi varsam si matele. Nu inteleg de ce se incapataneaza romanii sa considere carnea aia scarboasa ca fiind comestibila. Ca nu e. Ba inca se mai si mint ca e minunata. La noi nu erau rase de carne adevarate. Ci rase de lapte. Cu carnea atoasa si imputita. Carnea aia poate ca era buna pentru ingrasamant sau pentru fainuri proteice, dar atat. In privinta asta seamanam cu chinezii. Si aia mananca tot felul de rahaturi, carne de caine, de sarpe, fetusi de sobolan etc. pretinzand ca sunt delicatese.
Nu vorbesc aici de vita argentiniana sau uruguaiana, angus sau mai stiu eu de care. Pur si simplu nu au nici o legatura. A zice ca e tot carne de vaca e egal cu a pune emblema Mercedes pe o Dacie 1300 si a pretinde ca tot aia e, doar sunt tot masini.
Poate era mai bine sa fie un teren viran😁 Asta ar fi insemnat ca cineva il ocupa mai devreme sau mai tirziu, cineva poate cu mai mult cap si c…. Dar cel mai important pt vietile noastre ar fi fost ca am fi fost plecati dracului odata într-o tara civilizata sa ne traim viata!!!! Nu in lux si bogatie ci doar… in normalitate… Deci, incomparabil cu ce e acum, aici
deci dacă mai trăiam în Comunism acum și nu făceam parte din UE, plecam să trăim în țări mai bune? Am râs cu sughițuri. Câți ani ai, @Alina?
Alina, eu n-am prea înțeles cum de era mai bine să fie un teren viran. Nu prea văd cu ce te-a oprit lipsa pustiului să pleci într-o ”țară civilizată” și ”normală” fie după revoluție, fie după 2007 sau ce te oprește să pleci chiar acum, dacă asta pare să fie foarte important pentru tine. Atâția oameni au făcut-o și o fac bine mersi, deși România nu a fost și nu e teren viran.
@Anduța, ți-aș putea explica eu. Doamna ar fi vrut sa fie teren viran, după care să vină unii care să ne dea și să ne facă. Evident, fără ca noi să mișcăm un deget pentru asta. Că doar merităm, suntem miezul din dodoașca Europei.
Cât despre întrebarea ta „de ce nu pleacă acum?”. Răspunsul e același, unde să te duci ca sa ți se dea si să ti se facă? Doar pentru că ți se cuvine, desigur.
Plauzibil. Sau poate o fi vrut să spună că dacă ar fi fost teren viran, pe sistemul regnului animal, am fi plecat cu toții mult mai repede pe pajiști cu iarbă mai verde și mai bogată. Sau ca la șobolani, care pleacă doar când se scufundă corabia.
Vai, ce explicații urâte avem până acum, sper să mai fie și altele.
Am vazut un film – nu mai tin minte cand, undeva in anii 80 – despre un artist sovietic care in timpul unui turneu in America reuseste sa scape de KGB-istul care ii insotea si sa ceara azil in SUA. Doua secvente mi-au ramas in minte din acel film: una in URSS cand tipul reuseste sa faca rost de cateva suluri de hartie igienica si le duce familiei, si aia sunt fericiti de zici ca au castigat la loto si a doua secventa cand tipul merge la supermarket in SUA sa cumpere cafea si sunt atat de multe soiuri de cafea pe rafturi incat e total coplesit si nu stie pe care sa o aleaga.
Cam asa eram si noi pe vremea aia. Cati isi mai amintesc ca foloseau ziarul Scinteia pe post de hartie igienica? Si ca se bea nechezol pe post de cafea?
Comentariu beton!21
https://www.imdb.com/title/tt0087747/ Nu-i asta? Moscow on the Hudson, cu Robin Williams.
Tot pe vremea răposatului, regretatului, fratele meu era student la medicină în Timișoara, îmi aducea guma de mestecat țigarete. Nu știu dacă „ați prins” așa ceva, erau niște pachete care imitau pachetele de țigări și în interior aveau o carte de joc. Și primi mei blugi tot el mi i-a adus. Am uitat sa va spun că eu sunt „decrețel” iar fratele meu e cu 15 ani mai mare. Cei care regreta frigul, întunericul și orașele cenușii doar pentru că aveau bani și nu aveau ce face cu ei sunt ……
Comentariu beton!17
Și noi ne mai trezim povestind despre comunism. Copilul e cu ochii ieșiți din orbite la poveștile noastre.
Am două amintiri legate de mâncare. Că, da, mie îmi place să mănânc.
1. La noi pe scară stătea Mirela. Părinții ei erau ingineri la un abator. Aveau în casă tot ce visam noi. Ceilalți. Într-o zi ne-am dus la ea acasă și avea în plină vară, pe masa din sufragerie, bomboane de pom. Băbăiatule, am sărit cu soră-mea în farfuria aia ca hămesitele. Ne-a dat și portocale. Și banane. La un moment dat, ne-am uitat pe geam și parcarse taică-su în fața blocului. Am înghețat toate de frica pentru ca ai ei n-o lăsau să primească copii în casă. Am vrut sa fugim pe ușa, dar se blocase mizeria aia de siguranță de la yală. Primul gând a fost că ne aruncăm de la etajul 2. Noroc ca a venit Carla, vecina de la 1, sa ne anunți că a venit tatăl Mirelei și ne-a zis să dăm în siguranța aia cu ceva tare. Am dat cu pisătorul de usturoi. Că avea și d-asta. Am scăpat la limită.
2. Tot cam la fel. Eram la liceu deja și Ovidiu, colegul meu de clasa, avea părinții angajați pe la un depozit. Avea și ăsta în casa toate visurile noastre. Am chiulit cu Laura și Mihai și ne-am dus la el acasă. Doar ca a venit mă-sa mai devreme de la munca. Iar am vrut sa sărim de la etaj. Bine, Ovidiu stătea la 1. Până la urmă s-a sfârșit bine povestea. Ne-a făcut maică-sa cartofi prăjiți cu pulpe de pui. Și a zis ca-l lasă să ne mai primească la el, că eu și Laura învătăm bine. Dar să nu-i mai bem lichiorul. 😀😀
P.S. Prima ieșire a fost în ’93 la sora tatei în Germania. A plecat cu toată familia în vara lui ’90. Am venit de acolo cu juma’ de geantă plină cu tampoane.
Comentariu beton!35
Deci să înțeleg că în 93 luasei deja decizia că vrei să fii fată. :)))))))))))))))
Dupa nunta, in 1988, am plecat cateva zile la Brasov. Si plambandu-ne noi prin oras, vedem pe geamul unui magazin, in galantare, ceva pachete cu carne si nicio persoana la coada.
Ne facem repede socoteala, mai aveam cateva zile de stat, dar afara era frig, nu s-ar fi stricat, asa ca puteam sa cumparam si noi cateva pachete cu carne.
Intram in magazin, cerem un pachet de-ala, unu’ de-ala, si niste ficatei – de bun simt, totusi, nu voiam sa cumparam cu sacul.
Si-nainte de-a ne da marfa, auzim clar si raspicat, cred ca si ironic: cartela!
La noi inca nu se rationalizase pe baza de cartela, dar nici nu era nimic in galantare.
Cand ne-am intors, am povestit tuturor ce-i la Brasov, n-a mai durat mult si s-au bagat si la noi cartelele.
Apoi, in vacanele de vara, ma angajam 3 luni la o fabrica, eram trecuta ziliera, dar lucram la „personal” – actualmente HR, RU. Titulara pe post era o doamna in varsta care prima data mi-a zis cine-i securistul din fabrica si-abia apoi m-a invatat sa calculez salarii.
Dupa ce m-a „citit” si-a vazut ca-s de incredere, intr-o zi ne-am hotarat sa-l necajim putin, ca si el se tot lauda ca i s-a strans prea mult zahar si nu are ce face cu el.
De unde naiba sa se stranga, ca ratia era de 0.5kg/lunar?
Dulciuri nu se gaseau, si daca faceai o gogoasa sau pur si simplu tavaleai sfanta felie de paine inmuiata in apa intr-un pic de zahar, se ducea naibii ratia.
Asa ca, vara fiind si plin de pepeni galbeni, am inventat noi o reteta mi-nu-na-ta de dulceata de pepene galben. Iar reteta prevedea fix cantitatea de zahar pe care ne-o spusese el ca o are disponibila. A pus botul imediat si-a purces la fabricarea dulcetii.
Bineinteles ca n-a iesit nimic, ba si-a ars si oala pe foc, ca zaharul mult se lipeste ca naiba!
Apoi, la Revolutie, securistul fabricii a fost primul revolutionar din judet, a intrat in cladirea CJ PCR, s-a autoproclamat sef la repartizat ultimele apartamente care fusesera construite si le-a impartit la neamuri.
A facut o fapta buna, printre ultimele ale lui, fiindca a murit la scurt timp.
Iar fetele lui au vandut apartamentele si cu banii obtinuti au plecat in America. Deci au fost cu folos.
Comentariu beton!18
Eu îmi făceam friganele. Pâine înmuiată in amestec de lapte cu ou și prăjită. Când erau gata puneai zahăr peste ele.
boierie, deja alta poveste!
la mine pe strada, toti copiii ieseau cu o felie de paine muiata in apa si apoi data cu un strat de zahar deasupra.
mie nici nu-mi placea, dar trebuia sa fiu si eu ca ei.
@Moata, pot sa îți spun sigur, ca in Brașov in ‘88 nu exista carne in magazine, nici chiar pe cartela. Ficăței, ma faci sa rad! Nu am văzut așa ceva decât aduși de rudele de la țara. Carne aveam de 3-4 ori pe an, de 1 Mai, 23 August, de Crăciun și de Paști. Iar cartele la Brașov existau din 83-84. Din punct de vedere al mâncării, Brașovul a fost printre cele mai “lovite” orașe mari din țara. In ‘87 când a fost revolta la Steagu Roșu, lucram acolo. Printr-un mare noroc am scăpat sa nu fiu printre cei arestați.
daca tu stii mai bine ce am vazut eu… aprilie 1988.
Off topic: americanii zic ca e bine sa purtam doua masti de protectie, adica o masca peste alta, ca ne protejeaza mult mai mult si mai bine de afurisitul de virus!
Eu sunt născută în 1977. În vara anului 1978 (sau 1979) am fost la mare cu ai mei. Vecini de cearșaf erau niște nemți, cu care părinții mei s au împrietenit puțin în zilele acelea de concediu. În acel an, la crăciun, au trimis nemții un mic pachet care conținea printre altele o cutie de ciocolata merci (care arata exact ca acum) și câteva poze cu noi, făcute pe plaja. Am avut pana acum câțiva ani capacul cutiei de ciocolata…
Comentariu beton!31
Un subiect super dezbătut, dar care ne arată de fiecare dată alte fețe ale comunismului. cred că majoritatea care a trăit în perioada respectivă se regăseste în comentarii. mă întreb dacă voi fi vreodată normală, deși nu știu ce e normalitatea! câte urme au lăsat toate experiențele ăstea pe noi toti și poate nici nu ne dăm seama de ele. Unul dintre momentele in care mi-am dat seama că vin din comunism a fost prin 2007, când asistenta șefă din secția unde lucram mi-a spus că nu e nevoie să înghesui în sertar seringile pentru că depozitul cu cutiile de seringi e la 5 pași și putem să ne luăm când vrem, indiferent de oră. a fost o senzație de jenă, de rușine, ca și cum aș fi făcut ceva greșit… m-am simțit tare prost, desi nu aveam nici o vină. 😔
Despre comunism si perioada respectiva nu am multe amintiri, avem 6 ani in ’89 si mi-am petrecut copilaria la tara la bunici. Bunicii mei aveau in curte o gaina, o gasca, o rata, un iepure si din punctul acesta de vedere nu am avut amintiri neplacute. Bunicul lucra ceva pe la colectiv si cand venea acasa avea ocazional cate o sticla de lapte ascunsa pe sub halat. Iar painea facuta de bunica-mea, vai, , mirosea atat de bine si era mare nebunie sa o mananc atunci, calda, scoasa din cuptor. In rest libertate, joaca prin curte, ceva mici treburi prin gospodarie.
In ’89 m-au adus la oras, parca era ceva regula ca nu erai acceptat la scoala daca nu faceai si ceva gradinita inainte… si am prins urmatoarele:
– o coada la alimentara, dar nu mai stiu pentru ce produs, eu eram acasa si se facuse noapte si nu intelegeam de ce nu mai vine mama odata acasa
– cu caldura era ceva problema, aveau ai mei un resou improvizat, era mare stres sa nu ne stie vecinii
Altfel… stiu de la ai mei ca apartamentul – 3 camere – cartier muncitoresc costase atunci 75.000 lei si ca ei – muncitori la fabrica aveau salariu cam 2200-2500 lei fiecare. Ceea ce la un calcul mic inseamna ca puteai cumpara acel apartament din 30 de salarii ale unuia din partenerii de cuplu. Adica asta ar insemna 2.5-3 ani. Eh, si aici imi da mie cu virgula treaba, comparand acei 2.5-3 ani de atunci cu cei 30 de ani din zilele noastre, la prima casa… program in care nu se incadreaza chiar asa oricine, trebuie totusi un salariu bunicel… si presupunand un salariu de 1000€ acum, la un apartament de 75.000€, tot inseamna 75 salarii / 6 ani si ceva…
In rest… da, ai niste libertati si posibilitati care in mod clar nu existau inainte de ’89.
Dar despre cele pe care le gasim acum pe rafturile magazinelor, ce sa zic, pe mine nu ma impresioneaza prea tare acest aspect, nu ma prapadesc dupa produse sau dulciuri… si apoi, daca incepi sa te gandesti la calitate… sau sa citesti vreo eticheta si sa mai intelegi cate ceva din ce scrie acolo… o iei pe campii… 🙂
Zi frumoasa tuturor!
Se dezbate încă. Ce zici?3
Yeeey, desi mi-am inceput comentariul cu disclaimer – spunand ca eram doar un copil de 6 ani la revolutie si l-am incheiat spunand ca in mod clar in prezent exista libertati si posibilitati pe care nu le aveai/m pe vremea comunistilor, aplauze, multe manute rosii si titlul de personaj negativ :p yeeey! :p
La naiba, m-ati prins ca imi doresc din nou acele vremuri si in mod special toate acele lucruri negative din vremurile comunistilor! Hai, inca cateva manute rosii! 😛
@Emys, dacă nu-ți dai seama ce a însemnat comunismul pentru țara asta, n-o să-ți dai seama niciodată de ce ți-a dat lumea dislike-uri. Dacă aveai prin familie pe cineva care a făcut avort ilegal sau care a făcut pușcărie pentru că a spus un banc politic, poate înțelegeai de ce nu despre produsele de pe rafturi era vorba. Dar, plm, fiecare înțelege cât poate.
De acord cu tine, multumesc de raspuns! 😉
Am trăit cam tot ce s-a spus pe aici: frig, lipsuri, surorile făcând temele la lampa cu gaz, tata plecat in Siria, deci o viața mai buna, armata făcută la Timișoara (cu fratele ofițer de armata in Timișoara), ceasuri electronice la “kilogram”, Otter, Vegeta, pantofi sport “Puma” pe care am dat jumătate de salariu, reviste nemțești și mărfuri aduse din RFG (trebuia sa ma căsătoresc cu o șvăboaică), Bulgaria, pahare de sticla, adus piper, sare de lămâie și BT pt vânzare.
La vârsta mea sunt multe amintiri, și cu toate ca eram tânăr, nu sunt foarte plăcute.
Pe toți nostalgicii comuniști i-as trimite in “gulag” sa își trăiască visul. Sunt mult prea pornit împotriva lor și cred ca as fi in stare sa îi extermin, dacă as putea.
Am citit toate comentariile, si am cazut in butoiul cu melancolie.
Nu mai enumar ce s-a scris deja, am trait similar , la revolutie aveam 10 ani, tot ce se zice imi e destul de cunoscut.
Expert in stat la cozi de la 6 ani din 85, in semnat cu creion chimic muiat (in gura cred, nu mai tin minte) pe caietul unde erai trecut cu adresa.
Am mixed feelings legat de acea perioada. Singurul lucru bun e ca ne-a pregatit sa apreciem la adevarata valoare, tot ce exista azi, si altora li se pare natural sa aiba.
In 88, mi-a zis tata ca un vecin , coleg de serviciu cu el , si-a luat tv color si ne invitase sa vedem impreuna ceva, era un tv romanesc. Prima mea reactie a fost, dar ce, al nostru nu e color? Cum adica color? Noi aveam un diamant cu 6 butoane rotunde cand le apasai riscai sa sara afara de la arcul din spate 😀
Dar mergea impecabil, chiar si fara antena. Primul model cu circuite integrate cum ii placea mamei sa imi spuna. Si eram mandri de el. Bai a tinut 30 de ani , lafel ca si frigiderul arctic. Acuma, secretul e ca nu prea aveai ce face nici cu tv si nici cu frigiderul, si erau mai mult pe post de mobilier.
Fast forward, in 91 se iveste ocazia sa petrec o vara in Italia, la familii de italieni cu copii de aceeasi varsta. eu aveam 12 ani. Sa va mai zic ca am vrut sa raman acolo chit ca acasa mai aveam 2 parinti si o sora de 5 ani care ma asteptau? Primul soc a fost cand am ajuns in ungaria cu cele 12 autocare pline de copii, si am oprit la o benzinarie unde erau niste piese de mobilier impachetate in carton si buble wrap. Bai, deci erau copiii mai rau ca piranha in jurul prazii…nu a mai ramas nimic din bubble wrapul ala, a trebuit sa plecam ca ii prindea rusinea pe insotitorii adulti. Ungurii se uitau la noi ca la pieile rosii…Nu mai zic ca am vazut in acea benzinarie ciocolate din alea mari de 30+cm, sandvichuri bagheta, pline de legume si carne, dulciuri pe toate rafturile…etc. Eu [plecasem din romania cu 50 de marci, bani de cheltuiala pe 2 luni de vara. In germania am cumparat cel mai ieftin sandwich de la un burgerking si am avut senzatia ca mananc plastic. Idem la primul macdonalds, ani mai tarziu, cand mi-am facut curaj sa mananc 2-3 sandwichuri din sortimentul cel mai ieftin.
Revemnind la Italia anului 1991 era un vis, in fiecare bar aveai lazi de inghetata cu 20-30 de sortimente, primeam bani de inghetata de la familia la care locuiam, imi alegeam ce doream, aproape zilnic. masina de inghetata venea ca in filme, cu muzica, italienii cumparau inhghetata la cutii, si de cate ori iti era sete iti ofereau un ghiaciolo, adica gheata pe bat cu diverse arome. Cel mai scump sortiment era gheata sfaramata servita in pahar de suc cu arome, asta era fita si costa mult, preferam sa luam 2-3 inghetate de banii aia.
Da, nu am talent la scris, dar asta e singura vina pe care nu i-o pot atribui tovarasului.
Ca si amintiri mai putin placute sunt cabinetele stoma cu freze cu sfori, moldaminele administrate in muschi, si alte bucurii cum ar fi serbarea onomasticii in spital, si toate bolile copilariei, care se rezolvau ades cu injectii…
Marele meu regret e ca parintii nu au apucat sa traiasca mai mult in perioada capitalista, dar traiesc cu speranta ca au fost fericiti, si tineretea a compensat lipsurile.
Acum, ce sa mai zic, ca vad o gogoasa cu glazura de ciocolata si ma lasa rece, am cumparat o cutie de 6 diferite, la prima vizita in US, am gustat una, am concluzionat ca e prea dulce si le-am abandonat. Dupa o saptamana, inca aratau bine desi desfacusem ambalajul :D:D:D
Trag concluzia ca, cine a dus-o greu de mic, apreciaza altfel comfortul si varietatea de oferte de azi, si e mai putin predispus depresiei, stiind cat de greu era inainte. Poate gresesc.
Deci, soc maxim pt un copil de 12 ani crescut in comunism, sa traiasca la familii cu masini Opel, BMW, cu rulote, ce plecau vara in vacante in alpi cu copiii, in tabere la munte sau pe malul lacului in zona aia misto, unde azi e cel mai scump….Sulzano ii spunea la lacul ala.
Sa mai zic ca aveau tabere de copii la munte, organizate de catre parinti, unde orasul cumpara teren si ounea utilitati, si stateai frumos la munte, cu toti copiii din oras, si aveai ghid care te ducea cate 2-3 zile prin munti, cu dormit in refugii alpine. Ajungeai pe ghetari si te bulgareai in pantaloni scurti, vedeai marmote , si niste lacuri glaciare limpezi cristal.
Mai vedeai si varful mont blank asa de la baza.
Si italienii ma intrebau din cand in cand daca nu imi e dor de parinti si vreau sa sun acasa 😀 😀
30 de ani mai tarziu, inca tinem legatura, niste oameni deosebiti.
Tot acolo am dat de primul calculator si am invatat sa scriu primele comenzi dos, ca sa incarc jocul prince de pe discheta , care discheta a naibii, era tinuta intr-o cutie transparenta cu cheie, iar norma era 1h/zi access la joc.
Sa mai zic ca aveau aprox 38 de canale, dintre care cateva numai cu filme, wrestling, desene, etc?
Ce aveam noi in 91? TVR1 si 2, iar daca era o parabola in blocc legata pe antena comuna, mai aveai un canal, la alegerea celui care controla receiverul.
Dar asta a venit dupa ce m-am intors, cand tataa reusit sa dea avans pt un TV color Japonez FUNAY, ce il mai avem si azi. CUm am crescut cu Pro7, RTL etc, filme gen Knight Rider sau Full house, si am invatat germana cat sa pricepem care e mersul…explica asta azi unui copil de 10 ani.
Comentariu beton!28
Neapărat de văzut cand va veni acasă filmul italian Est in regia lui Antonio Pisu din 2020(sper tare mult să apară și acolo). E o poveste adevărată a trei tineri italieni care ajung intr-o vacanță(neplănuită) in România in octombrie 1989. Arată perfect viața pe care o aveam atunci: sărăcia, tristețea, lipsa de mâncare, securitatea, toate văzute prin ochii unor cetățeni străini. Am plâns pentru că mi-a amintit iadul ăla dar mai ales pentru că știu că mai există încă mulți nostalgici ai comunismului.
Comentariu beton!13
am corectat textul, mai aveam 50 de secunde sa dau save, si brusc nu au mai fost secundele, e o pb cu counterul ala de zice ca ai 4 minute sa salvezi?
Curent n-am avut nici noi la discreție, dar taică-meu a făcut un sistem alimentat la o baterie de mașină. Carne, în schimb, am avut destulă, chiar și salam de Sibiu suficient. Am avut ciocolată Africana și Kandia. N-am murit de foame. Prăjituri erau destule-n cofetărie, n-am avut portocale și banane la discreție, dar am avut fructe de sezon. Io adoram sucul Brifcor și apa minerală Borsec la sticlă.
Cu toate astea, nu-s nostalgic comunist, deloc.
Prima ieșire am făcut-o-n 1994 în Austria ș-atunci m-am îndrăgostit de țara asta și mi-am jurat c-o să ajung să locuiesc aici. Am făcut-o 23 ani mai târziu.
Mama a fost muncitoare-n fabrică, iar tata șofer, deci nu-s pui de nomenclaturist.
Păi zi-ne și nouă care era secretul pentru asta: „Carne, în schimb, am avut destulă, chiar și salam de Sibiu suficient. Am avut ciocolată Africana și Kandia.”.
Africana și Kandia înainte de 1989? Mi-aduc aminte doar de unele chinezești, medii și de un Toblerone a cărui cutie o păstram de bibelou.
@MV: secretul a fost unul extrem de simplu: trocul.
@JT, păi și ce dădeați la schimb?
@MV: Mama dădea șireturi, ață, pansamente, iar taică-meu ouă și pui. Primeam la schimb porc, vită, mezeluri, dulciuri, compoturi d-alea bune de pere, mere, struguri.
Pe langa majoritatea celor povestite deja aici imi aduc aminte de… o pereche de cizme care nu erau pereche! Eram a 10 a, stateam la internat,singura-singurica intr-o imbulzeala disperata de femei…nici vanzatoarea nu a observat ca difereau si modelul caputei si culoarea,era o piele intoarsa maro,f frumoasa de altfel..una avea bucati dreptunghiulare cusute intre ele, cealalta patrate!
Asa le-am purtat, cu inima stransa de rusine,dar nu se observa decat de aproape..
Nu mai zic cum defilam pe sub geamurile baietilor la si de la farmacie cand baga vata…
Ma cuprinde o mila imensa de copilul care eram,si inca nu eram printre cei mai napastuiti..
Comentariu beton!18
Da, si eu pastram ambalajele de la guma de mestecat (cele sub forma de tigara si wrigley spearmint) – si acum le mai gasesc printre filele unor carti din copilarie -, imi amintesc de atmosfera rece si urata a cresei si gradinitei in sistem saptamanal si cum asteptam cu disperare sa vina ziua de sambata sa ma ia mama acasa, prima eventual (nu se intampla asta, serviciul nu-i permitea), curentul care se lua, ramasa in lift singura uneori intre etaje pana dadea drumul din nou (de-asta cred ca nu mi-e frica cu liftul niciodata), urcatul orbecaind pe scari pana la etajul 9, statul la cozi ore in sir pentru orice in spatele blocului, lipsa hainelor decente si a incaltamintei (acum imi satisfac nevoia/placerea asta in mod impulsiv, compulsiv, obsesiv, fetisist…), frigul din casa (si raceam destul de des cu febra chiar 40), baia de sambata seara sau duminica, depinde cum venea apa calda, mama care se trezea noaptea sa faca mancare ca atunci erau gazele mai puternice (pana cand a descoperit un instalator la un moment dat ca avea un ghemotoc de hartie bagat pe teava – nu stiu de cine pus), bananele invelite in ziar si puse sus pe dulap la copt, pe care le verificam de 10 ori pe zi sa vad daca s-au copt sa le pot manca (desi acum le mananc mai verzi asa, imi plac mai mult), caramele tari de iti spargeai dintii in ele, tanjirea mea dupa un stilou chinezesc sub forma de ursulet si penar, tot chinezesc, cu oglinda (cred ca am avut pana la urma, dar ceva la mana a doua), creioanele mustar cu mina mai groasa si gumele albe de sters din Cehoslovacia, pantalonii matlasati imbracati sub sarafan (Doamne, oribil ne imbracam!) s.a.
Imi amintesc ca atunci cand eram in clasa a V a, am reusit cu prietena mea de-atunci sa ne cumparam niste cizme din magazinul Bucur Obor. Erau in partea de jos din cauciuc, iar de la glezna in sus din fas, iar inauntru aveau un ciorap din blana sintetica. Nu erau facute in Romania, erau destul de colorate si chiar aratau destul de bine. Am iubit cizmele alea ca pe ochii din cap. Doar ca, asa cum stie toata lumea, iernile erau serioase inainte, zapada si gheata din noiembrie pana in aprilie aproape, le-am purtat zilnic (altele nu aveam) pana s-au gaurit in calcai. Prima care a patit incidentul a fost prietena mea. Nu voia sa le arunce neam. Asa ca a gasit varianta sa puna ciorapul sintetic in picioare, apoi o punga si cu totul baga piciorul in cizma. Asa am facut si eu cand s-a produs inevitabilul. Le-am mai purtat cam vreo saptamana cred, pana se facuse gaura din ce in ce mai mare si a trebuit sa le aruncam. Dar cu mare regret, va zic.
Cand prindeam un Nekermann visam cu ochii deschisi, era alta lume ce vedeam acolo si nu credeam ca vom avea vreodata. Efectiv erau din alta lume, o lume indepartata, a basmelor. De-asta pe vremea aia ne doream cu totii sa avem un inel ca al Arabellei si, prin magie, sa putem aduce in casa noastra tot ce ne poftea inima…
Doamne, cat de salbaticiti, ostracizati si abrutizati puteam fi!
Comentariu beton!30
Eu am inceput sa ma prind ca e alta viata in Vest de prin clasa a 6/7-a. Cred ca era 81-82. Am avut un prieten de scoala generala care avea rude in RFG. Bai tata, primea baiatul ala niste chestii de la rudele lui de ramaneam masca. Cele mai banale lucruri, te uitai la ele si comparai cu ce aveam noi (daca aveam), puteai sa juri ca-s cazute dintr-un OZN. Tin minte si-acum cand am vazut prima oara o sticla de Pepsi Cola: fara defecte de fabricatie, eticheta unde trebuie si tiparita ca lumea, fara impuritati inauntru! Ori daca agitai putin kkturile alea de suc de lamaita, ti-era lehamite sa mai bei.
Un alt soc am avut mai tarziu cand la o pregatire in Franta, prin ’92 am intrat prima oara intr-un magazin de-asta monstru. Bre, ce mirosuri, cate produse, cum erau ambalate! Stiam teoretic cum trebuie sa fie, dar cand vezi cu ochii tai e un soc total. Un coleg a explodat cu voce tare: Sa-mi bag pla, ASTA e grija fata de om!
Alt soc, mai tarziu, prin ’97 cand am plecat de tot, a trebuit sa schimb in New York (JFK->La Guardia) si sa iau un avion New York -> Philadelphia. Pe la 6-7 dimineata, Ianuarie, rasarea soarele. Puteai sa vezi pe coasta Americii SUTE de km de autostrazi + industrii/hale/macarale si cartiere/palcuri de case. Deci era cat vezi cu ochii!
Am plans privind prin geamul ala ca niciodata, mi-am dat seama ca R n-o sa fie niciodata asa. NICIODATA.
Comentariu beton!19
NU AVEM CUM
@Cucurigu: doar dacă ar conduce elvețienii/nemții/austriecii/olandezii/belgienii România. Altfel, nici o șansă.
@John Temple: Nici atunci. Pt ca elvetienii/nemtii/americanii aia ar fi jumuliti/furati/bagat bete-n roate la greu de romani. E ca o axioma matematica: Indiferent ce reguli s-ar impune, romanashul gaseste totdeauna metode sa nu i se aplice lui + sa profite material ori pur si simplu sa moara capra vecinului.
Tocmai mi-am amintit o intamplare de prin 1985-1988. Bunicii mei, pensionari gospodari si cu ceva animale prin curte, printre altele cresteau vitei. Pe care ii vindeau la stat (parca se numea ORACA). Era o afacere bunisoara pentru ei, ca aveau mereu in grajd una-doua vaci si doi-trei vitei, din generatii succesive, astfel incat in fiecare an aveau unul de vanzare. Incasau pentru un vitel de 700-800 kg sume cuprinse intre 17.000 si 22.000 de lei.
Ce imi amintesc eu este un eveniment care atunci m-a socat. Fosta mea invatatoare (oraseanca navetista), care cumpara de la bunici lapte, samnatana, oua si altele i-a intrebat pe bunici daca mai au vitei de crescut. Dupa ce bunica i-a confirmat, s-a prezentat peste cateva zile acasa la bunici cu o comisie de trei-patru profesori (parca era si directorul scolii), ca sa ii propuna sa taie un vitel si sa li-l vanda. Bunicii, speriati, au refuzat, spunand ca nu vor sa riste puscaria. A doua zi au revenit, de data asta insotiti de medicul veterinar din comuna. Care l-a luat pe bunicul deoparte si i-a zis ca rezolva el problema legala, daca se inteleg la pret. Si asa, in baza unei certificat medical din care rezulta ca unul din viteii bunicilor si-a fracturat iremediabil un picior, vitelul a fost sacrificat, facut pachete si vandut profesorilor. Nici macar nu stiu daca banii incasati de bunici au fost la fel de multi cat ar fi incasat daca il predau la stat. Stiu sigur ca au fost multumiti ca au facut o fapta buna. Asa erau ei…
Comentariu beton!14
7-800 kg poate toti impreuna. o vaca are 300 daca e mare sau 270 daca e medie.
@Cucurigu Unde ai văzut tu mini vaci d-astea? Eu știu că un taur are cam o tonă și o vacă cu vreo 100 kg mai putin.
Viței la 500 kg am văzut frecvent.
Dar na, poate sunt eu prost!
https://garden-ro.desigusxpro.com/krs/skolko-vesit-telenok.html
POTI CONSULTA TABELUL.
am vazut la tara la bunici, in momentul vanzarii se apreciaza greutatea, si cam aia era. alea mari aveau 300+, ale bunicilor erau medii mici aveau intre 250 si 300.
Am vazut in Franta vaci de carne, alea pot avea 6-800 kg, sunt numai muschi, si se cresc pt conservele de carne, dar nu in Romania.
@cucurigu
Sper ca ai retinut ca era vorba de tauri de trei ani, da? Si aveau doar 7-800 de kg pentru ca erau crescut doar cu lucerna, trifoi si amestecuri de cereale. Azi s-ar numi ca bunicii mei produceau carne eco.
Intre timp, lucrurile au mai evoluat si la noi. Dupa un numar de patanii gastro, de mai bine de cinci ani am reinceput sa cumpar (evident, impreuna cu altii) taurasi de un an, de vii, din gospodarii taranesti. Iar la Craciunul trecut am luat, dupa mai bine de 10 ani, si un porc. Saptamana trecuta am sacrificat un vitel. Cam un an si vreo 300 de kg. Bine, el mi-a fost vandut de 400, dar nu cred ca a avut atat. Important este ca nici asta nu a mancat in scurta si nevinovata lui viata nimic artificial, nimic prelucrat. Numai ierburi de munte si cereale macinate.
Cunosc cativa fermieri care cresc intensiv vite de carne, care ajung la + 700 de kg inainte de doi ani. Soiuri frantuzesti si din UK. Limousin si Black Angus. Iar altii deja incep sa creasca soiurile astea in varianta eco. Abia au inceput treaba acum un an si probabil va mai trece macar un an pana ies cu carnea pe piata.
Asa ca sa stii ca si la noi lucrurile pot merge spre inainte. Nu, nu e vorba ca inainte era mai bine.
In nici un caz nu luau atatia bani pe un vitel. Induci lumea in eroare, si chiar ca incep sa regrete viata la tara pe vremea lui Ceausescu :))
Un salariu varia intre 1910 – 3500 lei(la care se mai adaugau si sporuri daca era cazul) in functie de studiile avute.
Au vandut si parintii mei vitei la stat, ca nu aveau incotro, nu-si permiteau sa tina mai mult de 2 vite in ograda, dar nu au luat niciodata atatia bani. Cred ca nu-ti mai amintesti bine.
Iar ca amuzament acum :), fiind contabil la CAP, ma ocupam si de mijloace fixe. Iar bovinele deveneau mijloace fixe pe parcurs ce cresteau: 0-7 luni si juninci incadrate la obiecte de inventar, dupa primul vitel, treceau la mijloace fixe.
Cred că confuzi taurul cu vițelul. Unu e mai mic decât vaca unul mai mare. Nu țin să am dreptate, nici nu îți cer să recitești ce ai scris. Acum mi-am amintit, bunicu’ vindea pui de găină de 10 kg cu 3000 lei bucata. As sta pt că realizările socialiste depășeau orice realitate în raportare.
@cucurigu Aveau ai tăi mini vaci!
De pe Wikipedia, că n-am timp de mai mult https://en.wikipedia.org/wiki/Cattle, secțiunea Weight
Asta e o premieră pentru blogul meu, dar aș putea să pun pariu că si pentru blogosferă în general: se ceartă lumea pe ce greutate are o vacă. :)))))))))
@Vasilescu N-ai văzut încă nimic! 😉
@MV
Sa vezi ce-ar iesi dac-ar fi vorba de greutatea unui bou….
Pfoaii … tauri, tăurenci, boi și vaci … apropo, de rase nu scrieți nimic ? Una e o friză și alta o bălțată românească 🐂🐄🐃
Am vazut un documentar pe NatGeo. Despre Coreea de Nord. Daca nu eram in Europa, acolo ajungeam. Sunt atat de multe asemanari intre ce era la noi si Coreea de Nord de ASTAZI ca nu iti vine sa crezi. Cum poate cineva, compos mentis, sa regrete ce a fost. In minte vad sloganul „Arbeit Macht Frei” si refuz sa inteleg ca am fost acolo. Cand te intorci de la Portile Iadului ai doua variante: ori te trezesti, ori te tampesti de tot. Tata a fost exmatriculat in clasa 1 ca tacsu a fost ofiter la Vanatorii de Munte si decorat de rege, bunicu a facut puscarie ca a fost la facultate la Iasi venit din tarani plugari din Basarabia, unchi si matusi au facut Canalul, Gherla, Aiud, Pitesti si restul. Verii mamei mele si ai tatalui meu au contribuit la Canal, pentru edificarea societatii socialiste multilateral dezvoltate. Ce sa regreti? Poate doar daca ai Sindromul Stockholm.
Comentariu beton!14
Și nu numai în Coreea de Nord. Cuba e mișto doar pentru turiști, dar să trăiești acolo e infernal.
@Doru, pai multe din ideile lui Pingelică i-au venit după vizita lui in Coreea de Nord. Se pare ca inclusiv Casa Poporului și Bulevardul Victoria Socialismului (cum se numea înainte de revoluție) sunt inspirate de acolo.
Eu imi aduc aminte iernile. Stateam la coada la portocale sau banane, intr-un oras ratacit la marginea Dunarii, si care fusese ceva, candva. Bunicul lucra la santier si bunica la Ministerul de Finante, ca si citez: „contzopist” adica functionar insarcinat cu primirea si transmiterea de acte. Isi aduceau aminte ca era mai rau ca in timpul razboiului.
In ’86 am terminat liceul economic si, fiindca aveam fluturi in cap ca ASE-ul nu-i de mine, nu am dat la facultate in primul an. Am luat repartitia de contabil la un CAP aproape de Snagov. In primul an plangeam in fiecare sambata cand ajungem acasa, si-l rugam pe tata sa-mi gaseasca si mie un post de vanzatoare, macar in Hale la aprozar, daca nu in orice alt magazin. Toate colegele mele care nu luasera treapta a doua, erau vanzatoare in diferite magazine. Ca asa era, faceai 9-10 la economic si daca nu luai examenul de treapta, te puteai angaja ca lucrator comercial. Terminai 12 clase la economic, primeai repartitie de contabil. Nu trebuie sa amintesc ce insemna sa fii vanzator pe vremea lui Ceausescu, nu?
Ulterior mi-am dat seama ca nici sa lucrezi la un CAP nu-i chiar rau. Imi facusem o relatie la magazinul de incaltaminte, si in schimbul unei sacose cu legume (castraveti, rosii, cartofi) vanzatoarea imi dadea pe sub mana cate o pereche de pantofi Guban la 375 de lei.
Ba mai mult, intr-un an, secretara UTC pe comuna a intrat in concediu de maternitate, si eu fiind cea mai mica din CAP, m-au trimis pe mine in locul ei intr-o instruire periodica interjudeteana. La Campina, in hotelul din centru, unde am vazut pentru prima data la micul dejun ceai negru la pliculete. Sa mai zic ca nu am stiut ce sa fac cu el 🙂 ? Acolo, am avut acces la bufetul de partid si am putut cumpara cateva portocale si ciocolata pentru fratele meu. Ah da, era in noiembrie 1989, si de la instruirea respectiva tin minte 2 lucruri:
– intr-una dintre sedinte, mi s-a pus intrebarea cate familii de adventisti sunt in comuna de unde veneam. Normal ca nu stiam, nici macar nu eram de fel din comuna respectiva. M-a apostrofat atunci secretarul UTC pe judet: ” pai de ce ati venit la instruire tovarasa?…mda, Campina este frumoasa! ”
– pe tot parcursul instruirii ni s-a tot repetat ca socialismul a intrat intr-o criza, si-mi amintesc ca la intoarcere, comentand cu sotul meu, ii spuneam si lui ca socialismul a intrat intr-o criza. 🙂
In concluzie, eu nu regret deloc ca a cazut Ceausescu. Desi, cu mancarea ne descurcam mai ales ca aveam parintii la tara. Mi se parea extraordinar de umilitor sa apelez la toate cunostintele mele pentru a cumpara mobila, electrocasnice, incaltaminte, cosmetice si alte alea. Am asteptat 6 luni sa pot cumpara un televizor rusesc. Inscrisa pe lista, si tot m-am batut pe el la coada.
Imi vine sa sar la gatul oricui care spune ” ce bine era pe vremea lui Ceausescu ca avea toata lumea serviciu! ” Ma lasi!?
Comentariu beton!15
Cam prin 2000, poate 2005 mai stateam la cate o sueta cu vreo doi-trei universitari. Universitari sadea, titulari intr-o mare, veche și celebra universitate de stat. Și mi se zbarlea parul pe mine cand unul povestea cum era nevoit sa se caciuleasca la vanzatoarea de la aprozar, care, vazandu-i umilinta, il privea de sus, cu dispret. Și-mi zicea omul ca daca n-ar fi fost vorba de copilului lui mic și destul de bolnavicios, n-ar fi facut-o. Era dureros sa ii vad suferinta și umilinta psihica, acelea din momentul cand povestea. Darmite cu 15 ani in urma, iti dai seama cum s-o fi simtit omul???
Comentariu beton!12
Fix in vara lu’ 88 mi-a adus mama acasa o ciocolata „de la sarbi” Kajla Nugat, avea un iepure desenat. M-am uitat la ea atat de mult, incat n-o s-o uit niciodata! Am mancat-o toti cate un cubulet pe zi pana s-a terminat.Am pastrat ani si ani ambalajul. Ar mai fi de mentionat sapunul Fa verde care a expirat in sifonier, il tineam pentru miros.Comunismul a fost o moarte lenta in toate privintele.
Comentariu beton!13
Mi-a ramas intiparit in minte momentul cand am venit de la scoala si m-am simtit ca-n Pistruiatul, hainele scoase din dulap, perchezitie… Multe intrebari pentru mine la vremea aceea, ca doar aveam bine invatata lectia de acasa: nu spunem ca ascultam Europa Libera, nu spunem ca tata ne aduce acasa jocuri de masa, gen Monopoly, facute de un desenator priceput, nu spunem de calupul de unt, nu spunem, nu spunem…
Atunci ne-au confiscat un aparat de pirografiat, aparatul de sudura. Astea si le facuse tata. Era tare creativ si ne facea instalatii de brad, inele, castele din plexiglas si alte minuni.
Atleta fiind, mai gaseam cosmetice, cafea, tigari, prin tara, pe unde umblam. Cel mai tare a fost atunci cand mi-am cumparat un trening Steaua de la polonezi.
Cu mancarea, sa zicem, ne decurcam, dar cu fricile…au ramas mult timp.
Cred că confuzi taurul cu vițelul. Unu e mai mic decât vaca unul mai mare. Nu țin să am dreptate, nici nu îți cer să recitești ce ai scris. Acum mi-am amintit, bunicu vindea pui de găină de 10 kg cu 3000 lei bucata. Asta pt că realizările socialiste depășeau orice realitate în raportare.
„Pacepa a trădat Romînia”
Unchiul meu era profesor de franceza si un mare pasionat de ciclism. Dupa cateva tururi de ciclism prin blocul sovietic, prin anii 80 a reusit sa obtina permisiunea unui tur de ciclism prin Grecia pana in Franta intr-un grup alti cativa prieteni pasionati. Evident ca a trebuit sa cumpere, legal de altfel, cateva sute de dolari pentru calatorie. Am ramas cu amintirea ca pentru 5 dolari ramasi in urma turului si nedeclarati la organe, a trebuit sa dea cu subsemnatul un an de zile in fata organelor penale. Cred ca a ramas cu sechele cativa ani cand auzea de valuta.
Eu nu intelegeam cum dracu sta inghetata pe bat. Nu se scurge? Ca aia din cornet trebuia rezolvata urgent daca nu vroiai sa iti sugi degetele.
In București pe vremea aia stăteai la coada de 300 de persoane sa cumperi ceva (pui, unt, carne (“delicatese”) și nu prindeai, nu spun ca nici măcar nu incepeau sa vândă pana nu era coada “formată”. Îmi amintesc ca tata a mers la restaurant sa cumpere carne pt o mâncare și un pachet de unt, in schimb mâncam mult peste, din ala te rugau sa iei, atunci am mâncat sarmale cu salam, dar de foame erau chiar bune. Făceam dus la ibric (încălzeam apa in oala și mama turna cu ibricul), specific ca aveam noroc ca stăteam mai in periferie și mai era ceva presiune la gaz, cei din centru nu aveau deloc, circula gluma “ce-i mai mică și mai mică decât … de furnica? Flacăra de la aragaz” și era adevărat. Enorm de multe femei au murit din cauza avorturilor, enorm de multi copii au rămas fără mama pentru ca eram tratati ca niște vite, iar cei ce nu aveau copii (chiar dacă nu puteau din motive medicale dovedite) plăteau o taxa din salariu. Sunt de acord cu tine (voi). Când aud ca spune cineva ca era mai bine atunci ma ia cu amețeala, vâjâit de urechi și cred ca este singurul subiect pe care nu il pot lasă sa treacă fără sa îmi spun părerea.
„Cel mai bun prieten al lui taică-meu a plecat într-o deplasare, în interes de serviciu, în Germania.
Omul era director la Vâlceana, fabrica de produse din piele.”
Coriolan Cremene?
Vasile Ciocan?
Cremene.
Am mai scris pe tema asta și îți dau perfectă dreptate cu concluzia. De fapt, cam toate minciunelele care s-au propagat (culmea, după moartea lui Ceaușescu) sunt mult mai mari decât cea cu imaginea deformată a Vestului. De la performanțele fabricilor noastre la casele date de Ceaușescu, mai toată perioada a fost învelită în misticism de părinți și, din păcate, și de profesori dezamăgiți. De oameni care s-au trezit brusc într-un regim concurențial pentru care n-aveau nicio posibilitate de adaptare.
De-asta ai acum puști de 18 ani care regretă comunismul, deși s-au născut la câțiva ani după ce lansau B.U.G. Mafia albumul „După Blocuri” :))
P.S: „Omul era director la Vâlceana” – Am prins o pereche de ghete fix după faliment… erau în același stil cu Clujana și vechiul Bit. Piele sănătoasă, talpă serioasă.
Erau Otter?
Otter cumpărase Vâlceana? Știu doar că am trecut cu ai mei prin zonă când închideau fabrica (sau magazinul fizic, cel din drumul spre gară) și am luat.
N-a cumpărat-o Otter, că dacă o cumpăra nu mai dădea faliment. Dar produceau mult pentru ei. Io am purtat tot liceul, iarna, bocanci Otter. Doar că nu erau din ăia mișto, era bocanci de protecție pentru muncitorii din fabrici, din ăia cu bombeu de oțel. De te călca mașina pe degetele de la picioare și nici nu simțeai.
Habar n-aveam, dar explică niște lucruri – unul fiind faptul că eram foarte familiar cu Otter și bocancii lor înainte de a veni în București, deși în momentul ăla Capitala nu avea magazine Otter. Am crezut că era vreun magazinaș local care-i importa (gen Lenti & Pedro, dacă ți-l amintești – cred că încă mai există, iar pe vremuri erau full de Bontimes Bit, Otter și Clujana).
Ah, uitasem complet că ești vâlcean. 😀
Prin ’88 un var a mers in RFG la un turneu de rugby cu Sportu’ Studentesc. Si ne povestea cum a vazut el ca unii oameni scot bani de la bancomate-bine, el a spus ca dintr-o masinarie dintr-un perete. Asta a pus capac peste povestile cu bunatatile din supermarket-adica nu l-a crezut nimeni. Cum adica sa scoti bani dintr-un perete?!!!
Hold and behold, isi umpluse si geanta cu Neckermane de ne zgaiam la cataloagele alea ca la benzi desenate.
Citind comentariile voastre mi-am amintit de copilaria mea, dintr-un orasel la vreo 40 km de Ungaria. Sincer, da’ sincer, pentru mine ca si copil nu a fost atat de rau, pentru ca nu realizam cum ar trebui sa fie o viata normala. Bunica-mea facea si ea micul trafic de frontiera asa ca nu mi-a lipsit guma de mestecat (rago gummy se numea parca), ciocolata, etc, etc. Insa, ceea ce m-a șocat a fost povestea unchiului meu, zidar, trimis prin țările prietene (Libia, Irak) care ne-a povestit ca in Libia se găsea mâncare, la conservă, pentru pisici și câini. Evident că asta nu am putut să o cred sub nici o formă. Iar când i-a povestit maică-mii că mancarea de pisici e chiar gustoasă, ca ei nestiind araba au mancat vreo saptamana deoarece li s-a parut cea mai suculenta, am râs de m-am prăpadit 😬 Asta pâna i-a vazut unul mai destept ca ei asta mancau la prânz pe șantier 🤦🏻♂️
0 0
bai, e amuzant ca toti vorbiti de pre 89 de parca 90-2000 au fost cu mult mai buni.
Da, erau mai multe lucruri, dar puterea de cumparare deja se dusese pe penis in jos.
si, stiu ca ma uitam in anii 90 la italia uno la teleshoping si mi se parea ca asa tre sa arate raiul pe pamant.
Am iesit din tara in 2004. Deja diferenta nu mai era atat de mare. Mai ales vs cehia. Era diferenta mare la detalii, la cum se comportau oamenii, la cum aratau strazile. Dar….povesti ca astea de sus nu am avut
din povesti de la altii 🙂
un amic a fost in 90 in china la ceva adunare de prietenie intre chinezi si americani. Si le-au pus americanii sa vada ET si chinezilor li se parea SF nu extraterestrul ci faptul ca o familie normala are ditamai casa si 2 masini
tatal unei prietene a ajuns in israel in 93 si zicea ca s-a speriat, la modu ca nu a ai intrat, cand s-a apropiat de usi si alea s-au deschis singure
Ii povesteam treburile de mai sus unei amice din belgia. Si desi zicea „aha” crede ca mai bag in ele, ca nu are cum sa fie asa