„Pentru că eram suspendat de FB în zilele când hoarde de spălăței îl înfierau cu mânie progresistă pe domnul Dragos Bucur, revin acum cu susținerea fermă:

SUNT MEDIC. NU PORT MASCĂ ÎN AFARA ACTIVITĂȚII PROFESIONALE ȘI NU MĂ VACCINEZ!” (Restul postării, postare aparținând unui medic angajat al statului român, poate fi citit aici. Mi-a fost greu să-i las eructațiile în întregime pe blog).

Sunt absolut convins că derapajele de genul ăsta sunt posibile doar pentru că trăim în țara nimănui. Serios. Omul ăsta își permite să promoveze în spațiul public mizerii de acest gen, doar pentru lucrează într-o instituție care aparține statului român, adică este plătit din banii mei, din banii noștri. Și știm foarte bine că nu interesează pe nimeni unde se duc banii noștri. Că se cheltuie pe studii de fezabilitate (care nu ajung niciodată autostrăzi) sau că intră în buzunarul unui cetățean medic care delirează în acest mod, nu e nicio diferență.

Imaginați-vă una dintre următoarele situații:

Unul dintre managerii Coca Cola iese cu declarații publice în care afirmă răspicat că nu bea Coca Cola pentru că el, personal, consideră că este o băutură nesănătoasă.

Unul dintre profesorii de la Oxford/Harvard/Yale/altă universitate privată iese în public cu declarații de genul „eu nu cred în învățământul universitar” pentru că e dovedit că oricum studenții nu învață nimic pe perioada studiilor.

Un medic oarecare de la o clinică privată care se apucă să eructeze în spațiul public aberații despre cum nu crede în progresul științei.

Un pilot care se trezește vorbind public despre cum își pilotează avionul după regulile lui personale, că nu are încredere în regulamentele internaționale de zbor în vigoare.

Pe scurt, c-ați prins tabloul, extrapolați exemplele către orice angajat al unui angajator privat care ar ieși să declare public (având și ceva audiență) că nu crede în beneficiile afacerii pentru care lucrează sau în produsul/serviciul pe care îl promovează. Cam cât credeți c-ar dura până când toți ăștia ar fi puși pe liber din locurile în care lucrează?

Well, de-aia sunt permise derapaje mizerabile precum cele ale cetățeanului medic Răzvan Constantinescu. Pentru că este angajat al statului român, iar statul român a dovedit deja cu vârf și îndesat că-l doar în cur de cetățenii lui. Dacă în dimineața asta domnul doctor se trezea că-i este suspendat dreptul la liberă practică, cred că se mai schimbau un pic lucrurile, nu? În sensul că putea să delireze în continuare, dar că n-o mai făcea din postura unui medic plătit din banii mei. Că dacă aberează pe teme medicale, din postura de casier la megaimaj, s-ar putea să fie destui care să nu-l mai ia în serios. Părerea mea.

Da, ințeleg perfect că nu există legea sau cadrul legal conform căruia oamenii ăștia pot fi sancționați, dar cred că treaba asta se poate rezolva extrem de ușor mai ales în context pandemic. Prin urmare, puneți mâna și faceți legea, creați cadrul legal. Nu de alta, dar văd că în alte părți se poate. Să vedeți ce rapid or să dispară genul ăsta de aberații ale medicilor, din spațiul public, în momentul în care știi că pentru niște vorbe aiurea poți să-ți pierzi dreptul la liberă practică.

P.S. Pentru toți semi-analfabeții cei care vor sări de fund în sus pe motiv că „era contul lui privat de Facebook, unde are voie să spună ce-i trece prin cap”: prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, Facebook ESTE considerat SPAȚIU PUBLIC. Prin urmare, nu poți spune ce-ți trece ție prin cap decât dacă ești dispus să suporți consecințele legale, desigur. Capisci? Vă pup.

sursă foto: shutterstock