Mă uitam la cât de divizați suntem și la cum ne-am împărțit brusc, odată cu apariția vaccinului, în trei tabere distincte: pro, contra și sceptici. Și mă gândeam că p-ăia care sunt total împotriva vaccinării oricum nu-i va convinge nimeni și nimic pe lumea asta. Jumătate din populația planetei dacă moare de covid, și ei vor susține în continuare că nu pun botul la vrăjeli din astea. Dar e normal să fie așa, pentru că majoritatea lor zdrobitoare are mai puține clase decât personalul de Dâlga.

În schimb, adevărata miză a campaniei de vaccinare sunt scepticii și indecișii. Adică cei care înțeleg importanța unui vaccin, dar nu au încredere în cele care au apărut. Motivele diferă de la un individ la altul, dar concluzia este întotdeauna aceeași: lipsa încrederii. Pe ăștia dacă reușești să-i convingi, cred că ai cam câștigat meciul cu pandemia când termini cu vaccinatul.

Ei bine, pusă în acest context, problema cu medicii și cadrele medicale care refuză să se vaccineze mi se pare absolut halucinantă, mi se pare fix pe sistemul să fii preot, dar să nu crezi în Dumnezeu. Și cred că, dincolo de orice glumă, refuzul medicilor a devenit o chestiune de siguranță națională. Cum poți tu, autoritate a statului român, să convingi un sceptic să se vaccineze, când jumătate dintre cadrele medicale nu numai că refuză, dar mai și zbiară peste tot pe unde se poate că ei nu acceptă așa ceva?

Iar asta este varianta soft, pentru că mai există și cealaltă variantă, și mai coaieless: medicii care o dau p-aia cu: „eu o să mă vaccinez, dar mai aștept un pic să văd ce se mai întâmplă”. Să vezi ce se întâmplă, în ce sens, bosule? Ești medic, deci se presupune că ai niște studii care-ți permit să știi că nu prea ai cum să vezi dacă se întâmplă ceva. Că dacă era să aibă vaccinul ăsta reacții adverse pe termen scurt, deja le-am fi văzut cu toții, nu numai tu.

Iar dacă e să producă complicații nasoale pe termen lung, tot n-ai putea să le vezi decât dacă… well, cam cât ziceai tu că vrei să mai aștepți? Vreo doi-trei ani așa? Păi, dacă e să revin la analogia cu preoții, e ca și cum te-ai duce la popă și ăla-ți spune „cred în Dumnezeu, fiule, dar mai aștept ca să mă lămuresc dacă există sau nu”.

Acestea fiind datele problemei, ca să fie limpede ca lumina zilei, îmi asum fiecare literă din ceea ce urmează să scriu: Tot ce este doctor, medic, cadru medical sau are legătură, măcar așa pe de departe cu spitalele, și refuză să se vaccineze, ar trebui să zboare din sistem în secunda doi. Fără discuții. Nu vrei să te vaccinezi, înseamnă că refuzi actul medical și progresul științei, prin urmare adio. Du-te tu repejor și fă-te șaman sau guru în uleiuri esențiale, că la noi aici e nevoie de medici.

O să săriți de fund în sus explicându-mi că n-ai cum să faci una ca asta, că dacă dai afară toate cadrele medicale care refuză să se vaccineze, bagi sistemul medical în colaps și nu ne permitem acum una ca asta, în plină pandemie.

Iar eu o să râd superior și-o să vă spun să vă vedeți de treabă, nu intră niciun sistem de sănătate în colaps, că nu-și taie nimeni găina cu ouă de aur ca s-o bage la cuptor cu cartofi și rozmarin. Asta, în traducere liberă pentru analfabeții funcțional, însemnând că nu renunță nimeni la un job din care se câștigă (cu tot cu șpăgi) câteva mii bune de euro pe lună, doar ca să-și poarte cu mândrie stindardul de anti-vaxxer sau s-o mai lălăie, plini de scepticism, pe interneți.

Puneți-le demisiile în față, spuneți-le să aleagă, și-o să constatați cu stupoare cum crește, ca Făt-Frumos, procentul de cadre medicale vaccinate.

Aceasta este umila mea părere.

P.S. O mai zic o dată: dacă aș fi eu cel care ar avea putere de decizie, exact ăsta ar fi tagetul campaniei pro-vaccinare: indecișii și scepticii. Pentru atragerea/convingerea lor mi-aș consuma toate resursele și bugetele. Pentru că ăia care sunt „pro” oricum se vor vaccina, iar p-ăia „contra” nu-i poate convinge nici Bilgheiț însuși. Dar, na, eu nu mă pricep, sunt bun doar să dau din taste pe aici.