Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț este încă o dovadă că deși în aparență țara asta funcționează, în trista realitate înconjurătoare de fapt nu funcționează nimic cum trebuie și nu suntem pregătiți din niciun punct de vedere pentru absolut nicio situație gravă. Este încă o dovadă că la noi totul se mișcă pe principii greșite, din inerție, pentru că nimeni niciodată nu-și va asuma că dacă vrem ca țara asta să funcționeze cu adevărat, TOTUL ar trebui regândit de la zero, pe principii sănătoase.

Știți cum e? E ca și cum te-ai pregăti de un concurs de alergat deși ai ditamai rănile la picioare. Și în loc să te apuci să ți le tratezi, te prezinți la concurs îmbracat cu pantaloni lungi ca să nu le vadă nimeni.

Dar câtă vreme nimeni n-o să-și asume că țara asta trebuie reconstruită din temelii, o să rămânem așa, aidoma unui castel din cărți de joc, o să fim ca o contrucție ridicată pe piloni de lut. La o primă vedere pare ok, dar dacă te opintești un pic mai tare cu umărul în ea, se alege praful.

Și pe lângă toate astea, pe lângă că suntem vai de noi, mai avem și memoria peștelui de acvariu. Știți, chiar acum când citiți asta, Piedone, ACEL Piedone, este primarul ales al sectorului 5 al Capitalei. Da, locuitorii sectorului cinci s-au dus în cabina de vot și, fără să-i oblige nimeni, au pus ștampila cu mânuța lor pe numele unui om care, dacă ne aflam într-o țară normală la cap, la ora alegerilor putrezea de câțiva ani prin pușcării. Dar așa, o fi furat el, or fi murit oameni din vina lui, dar a și făcut. A făcut, da, și-o să mai facă. Că doar de-aia s-a ales primar.

Nu cred, nu mai cred că există speranță pentru țara asta. Nu atâta vreme cât nu se va schimba TOTUL din temelii. Nu mă încălzește cu nimic dacă vor câștiga alegerile oamenii ăștia pe care-i susțin eu, atâta vreme cât le vor câștiga doar ca să-i schimbe pe ai lor cu ai noștri. Cu alte cuvinte, vom schimba doar oamenii, nu și sistemul în care funcționăm. Pentru că de ce naiba mai câștigi alegerile, dacă nu-ți pui oamenii tăi peste tot? Unde mai e afacerea?

Și-atunci cu ce mă încălzește pe mine că directorii de spitale vor fi în continuare numiți politic și nu printr-un sistem de stabilire a competențelor? Cu nimic, repet, vor fi ai noștri în loc de ai lor.

Ca să închei, o să vă mai spun doar atât. Nici nu trecusem bine peste impactul și șocul știrii despre ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, c-am început să văd pe Facebook glumele oligofrene ale unor imbecili siniștri.

”P-ăia care au murit în incediu o să-i declare morți de covid, hă, hă, hă.” sau ”i-au omorât pentru că trebuiau să elibereze paturile la ATI”. Cam ce fel de individ trebuie să fii ca să poți să gândești sau să scrii așa ceva?

Și-acum explicați-mi voi cum nu se leagă astea două glume cretine cu tot ce-am scris mai sus. Pentru că mie mi se pare că se cam leagă, doar că nu toți vedem legătura.

Atât.