La început au fost doar BRD-ul și Banca Transilvania, dar acum văd că și BCR-ul (probabil mai sunt și altele, dar încă nu m-am lovit de ele) a început să facă aceeași mizerie.

Nu știți despre ce vorbesc, nu? Păi dacă aveți card emis de altă bancă, ia încercați voi să scoateți niște cash de la bancomat-urile oricăreia dintre cele menționate mai sus. Și-o să constatați că, imediat cum ați vârât cardul, o să vă apară pe ecran mesajul: „fraiere, te-am ars”.

Desigur, nu e scris chiar cu cuvintele astea, dar e formulat frumos și elegant, sub forma unor sume predefinite. Care sume predefinite sunt tot ce-ți oferă acești bancheri prietenoși ca opțiuni de extragere. Tasta aia cu „alegeți altă sumă” a dispărut între timp pe undeva prin vreo gaură neagră a sistemului solar bancar. Dar a dispărut doar pentru cei care au cardul la altă bancă, pentru clienții lor reapare butonul ca prin farmec.

Uite, de exemplu, să presupunem că ai avea de scos 400 de lei de la un bancomat BCR, cum am avut eu de scos ieri. Dacă în imaginea de mai jos aveți ecranul cu sumele predefinite, să se calculze câte tranzacții a trebuit să fac.

Dap, ați calculat corect: două. Pentru că, na, de ce să nu-ți ia comision de două ori dacă tot nu ești clientul lor, nu?

Iar dacă ești mai ghinonist de felul tău, putem să mergem cu imaginația mai departe și să presupunem c-ai avea de scos 500 de lei de la un atm al Băncii Transilvania. Well, în acest caz te-ai ars definitiv, după cum o demonstrează altă imagine. Adică asta:

Nu, n-ați calculat greșit, trebuie să faci minim trei tranzacții. Trei, boss, că doar nu dai de la tine. Oh, wait…

Ar trebui să ne oprim cu exercițiile de imaginație aici. Că dacă mergem puțin mai departe și ne trece cumva prin minte să scoatem 1500 de lei de la oricare dintre cele două bănci de mai sus, o să constatăm că ori își bate joc de noi nenorocita aia de matematică, ori că băncile sunt urmașii haiducilor. Doar că ăștia nu împart la săraci, ăștia păstrează pentru ei tot ce produc. Nu de alta, dar ca să scoți 1500 de lei, ai nevoie de minim PATRU tranzacții. Păi la numărul ăsta de tranzacții, dacă mai e cineva care așteaptă în spatele tău, riști să iei naibii și bătaie.

Am dat aceste două exemple pentru că BT și BCR sunt băncile cu care mă intersectez cel mai des atunci când am nevoie de cash. Prima e lângă casă, a doua lângă birou. De BRD știam de multă vreme, dar sunt convins că mai sunt multe altele care fac mânăria asta sinistră.

Așa că, dragile mele BT, BCR, BRD și care mai sunteți, voiam doar să vă transmit că vă detest pentru mizeria asta. Și vă detest nu pentru că-mi scoateți banii cu japca din buzunar, că până la urmă mi se rupe de ăia 7 lei sau cât aveți voi comision la tranzacție, vă detest pentru că mi-i luați ca niște găinari, mi-i luați ca niște parcagii din centrul vechi care vor să facă de-o bere și, dacă nu le dai, îți zgârie mașina.

Hai sictir!

P.S. Nu prea vă rog eu să dați share, dar așa m-ar unge pe inimă să ajungă textul ăsta la cât mai mulți bancheri d-ăștia prietenoși.

LATER EDIT:

Îmi explică lumea în comentarii, mi-au scris și oameni de la bănci, că banca MEA este cea care și-a dat acordul să fiu comisionat când folosesc un bancomat al unei alte bănci. Așa o fi, nu zic nu, dar nu cred că tot banca mea le-a zis: “Obligă-l să extragă de mai multe ori, ca să-l comisionezi de fiecare dată pe fraier, dă-l în mă-sa.”. Așa că rămâne cum am stabilit mai sus.