Cam așa ar putea suna titlul manualului demotivațional pe care îl vor scrie cei de la usr.

Știu, o să-mi iau munți de înjurături, dar mi se rupe, pentru că, după capul meu, lucrurile stau exact așa: în șase luni usr a scăzut de la 21% la 16%. De la alegerile pentru parlamentul european, adică de pe 26 mai, până ieri, s-au dus în jos cu aproape un procent pe lună. Să vă mai zic că procentul ăla de 21% le-ar fi permis acum să aibă candidatul în turul doi? Nu vă mai zic. Iar astea sunt cifrele după exit-poll-ul de la ora 21.00, în realitate se pare că Barna ar avea sub 15%.

Tehnic, habar nu am de ce s-a întâmplat asta și nici nu e treaba mea să aflu. Din păcate, se pare că n-a fost nici treaba celor de la usr care pur și simplu s-au îmbătat după rezultatele din primâvară, doar că au uitat să se mai și trezească.

Din punctul meu de vedere marea lor greșeală a fost că ori n-au avut consilieri, ori au avut unii foarte proști. Iar când li s-a semnalat asta, au ridicat cu nonșalanță din umeri pe sistemul „căutați-ne p-afară și ziceți-ne dacă ne-ați găsit”. Nu poți să ignori puterea PR-ului și a online-ului, nu poți să ignori orice sfat, nu poți să te uiți cu dispreț la toți cei care te trag de mânecă să te atenționeze că greșești, nu poți să vorbești doar cu diaspora, nu poți să te transformi peste noapte din cerșetor în prinț arogant, când tu ești un partid ale cărui rezultate s-au bazat aproape exclusiv pe voturile bulelor de internet. Ah, și nu în ultimul rând, nu poți să-l lași pe Andrei Caramitru să mănânce căcat la infinit fără să faci nimic. Pe scurt, nu poți să mergi din greșeală în greșeală, din gafă în gafă si să ridici nepăsător din umeri bazându-te pe faptul că oamenii oricum or să te voteze că n-au alternativă. Well…

Dar chiar și-așa n-am crezut. Vă jur că n-am crezut nicio clipă că va ajunge Dăncilă în turul doi. Deși am mai scris pe aici c-o să se întâmple, de crezut nu credeam. Când am văzut aseară rezultatele, am rămas cu gura căscată. După care mi-am dat seama încă o dată că nu mai am voie să mă îndoiesc de poporul român, pentru că el poate întodeauna mai rău. Eu sunt cel care uită mereu asta.

Nfine, mai bine tac, că mă mai trece o previziune. Din ce-am mai văzut pe la tv ieri și din ce-am mai citit pe interneți, răzbătea o singură concluzie: obiectivul doamnei Vio a fost să ajungă în turul doi, dar acum gata, peste două săptămâni nen-tu Klaus o s-o zdrobescă, o să spele pe jos cu ea, o s-o trimită direct în lada de gunoi a istoriei.

Iar eu mă gândeam că există șanse extrem de mari ca peste două săptămâni prezența la vot să fie sub cea de ieri, că toate voturile lui Mircea Diaconu se vor duce spre Dăncilă, că sunt mulți usr-iști care nu-l suportă pe Klaus și pe pnl-ul lui, că sunt mulți cetățeni obișnuiți care nici ei nu-l mai suportă pe președintele ficus, și că toate astea la un loc s-ar putea să ducă la un rezultat cu totul și cu totul neașteptat în turul doi.

Greșesc?