Din motive lesne de înțeles, n-am prea avut cum să mă ating de blog zilele astea. Am prins o vreme la Roma, de parcă e început de iunie, nu mijloc de octombrie. Așa c-am stat pe străzi de dimineață până noaptea âărziu. Nfine, înțelgeți voi ce și cum.
Vreau să vă spun doar o singură chestie. Nu mai mâncasem în viața mea coadă de vacă. Ei bine, lasă c-am mâncat acum la Roma. Am aplicat metoda deja brevetată cu mult succes și-am găsit un cartier cu cârciumi bune, una lângă alta. Am intrat în una unde statea lumea la coadă și-am comandat coada cu pricina. Madonna mia, trebuie să mai mănânc o dată șmecheria asta până plecăm.
Bine, ca să fiu cinstit până la capăt, de fapt în meniu scrie că e coadă de bou. Dar am zis sa nu jignesc bietul animal în halul ăsta.
P.S. V-aș fi pus poze de p-aici, da’ mi s-a sugerat subtil să nu. Vă las doar așea o mostră, ca să știți ce pierdeți.
P.P.S. Între timp am mâncat și cele mai bune carbonara din lume.
Cumparam mereu de la kaufland, nu mai tin minte exact cat costa, cam 22 de lei kg. Culmea ca mai mereu luam ultima bucata, desi ma asteptam ca romanii sa considere ca e injositor sa cumpere asa ceva.
asta e din categoria „nu vreau nimic, doar ma laud”, nu?
Comentariu beton!17
Vând tractor.
Cu ce kkt mă laud, că m-am dus la Roma?
Niște săraki.
La noi, ai zilnic în meniu cozi la discreție, pe orice traseu, în orice oraș, în orice cartier și la orice oră. Suntem sătui de delicatesa asta.
Comentariu beton!45
Ahahahahahaaa. Și tot de vită sunt?
CU vite, să fim precişi.
Comentariu beton!27
În Arghealul ţărănesc se face o coadă de vită de mori încet. Uite reţeta la Adi Hădean:
https://www.adihadean.ro/2014/05/tocana-din-coada-de-vita/
Comentariu beton!16
Doamne ajută. Mulțumesc. Chiar vorbeam să facem și noi.
Vai de mama mea …..cred ca e gustoasa dar 4 ore doar la cuptor….mai bn iau avionul spre roma ,mananc si ma si intorc Astea sunt retete ale bunicilor noastre care doar asta faceau ,noi mai si muncim 10 ore
Munceşti efectiv sub o jumătate de oră, restul e treaba cuptorului, în cele 4 ore faci altceva.
Dacă îţi place să găteşti şi vrei ceva special MERITĂ.
Părerea mea, de bucătar amator.
„Nu te sperii dacă proprietara cârciumii râde, cântă și dansează în timp ce ia și livrează comenzi. Așa e ea. ” :-))))
Și mi-am adus aminte cum am întristat grozav un patron de cârciumă in Roma. Revin.
Comentariu beton!13
În sfârșit, ai nimerit o coadă care-ți place.
Că ești greu de mulțumit 🙂
Comentariu beton!27
Unde naiba intră atâta mâncare în tine? Că ești precum coada aia de ai mâncat-o: lung și slab. Soi rău, maică!
Comentariu beton!32
Păi n-auzi că stă pe străzi până noaptea târziu? Normal că are poftă de mâncare. Trăiește sănătos.
Comentariu beton!20
Io zic că trăiește intens și sănătos… și sigur nu stă pe străzi… îl aleargă cmmf..
Comentariu beton!15
Sunt gras ca o vacă, @Victore. Sau, mă rog, ca un bou. De luna viitoare trebuie să fac ceva.
Mersi pentru pont: luna viitoare merg și eu 3 zile la Roma. Sper să reușesc să ajung și la Trattoria Pigneto. Și mai vreau să prind și eu vreme bună.
Comentariu beton!12
Mda…..ai descoperit roata….
Mi-a plăcut de mică să stau în bucătărie și s-o urmăresc pe bunica cum făcea treabă. Apoi, când n-a mai fost bunica, pe mama.
Cred că secretele, ușurința de a face lucrurile, gustul mâncărurilor….așa se învață. Și plăcerea.
Fostul consort visa, acum mulți ani, la plăcinta dobrogeană așa cum mânca în copilărie la Mangalia. Am încercat să fac acasă după rețeta din carte. A fost gustoasă, dar nu era ca aia pe care o voia el.
Așa că în vacanța din anul ăla am petrecut două zile făcând plăcintă dobrogeană la o patiserie, în 2 Mai, unde găsise el plăcinta perfectă. Era exact rețeta din carte, dar atunci am învățat și secretele.
Comentariu beton!18
@Anouk,
au unii niște fitze și figuri în fizic, de parcă sunt buricul pământului. Și orice ai face, nu este bine.
Asta în timp ce pâinea cu untură are o savoare de neegalat, pentru alții.
Perfecțiunea nu ar trebui să fie un țel 🙂
Comentariu beton!30
Pită cu unsoare, mhaammm ‘tu-i ceapa m….
Niagara pă papile ai stârnit din amintire…
Comentariu beton!23
Doamna, painea de casa prajita , frecata cu usturoi si untura de pe fundul oalei cu carne este …mmmm. Am doar o nelamurire, zice ca ne lasa o mostra si pune o poza in care o faptura blonda canta la harpa sau ce o fi aia. Sa intelegem ca e fosta detinatoare a cozii ?
Comentariu beton!19
@Mona, coada de bou nu mi se pare o fiță.
Când crești un animal în curte, nevoia te învață să folosești tot ce-ți oferă. Și descoperi o mulțime de bunătăți.
Într-o societate în care cumperi doar bucăți din animal de la supermarket, s-a pierdut știința asta. Mai știu măcelarii care de multe ori își opresc pentru ei delicatesele.
Și mai e și problema de timp. E mai simplu să pui o friptură pe grătar decât să stai ore în bucătărie gătind tocană de coadă de vacă …
@Anouk,
altceva am vrut să zic 🙂 dar las-o așa.
@HM și @Marius M,
băbăieți, știți să gătiți pită cu unsoare, sunteți de-ai mei, vă cooptez când deșchid prima tonetă umblătoare. Rupem piața la festivaluri de mâncătorii! Vadă atunci Vasilescu, cozi adevărate 🙂
Comentariu beton!19
@Mona i’m in 😉 testăr oficial, responsabil cu controlul calității și curățător amator dă ceapă de apă. La prăjit pită și frecat cu usturoiul îl las pă domnu’ @Marius M.
Nume pentru cotineață / tonetă umblăreață ? Halește & Balotează cu deviza : Untura se degresează cu zamă de prune … brează 😜
Facem și abonamente pentru fidelizarea hipsterilor ?
Comentariu beton!18
@HM,
fain nume, dar ne trebuie ceva mai reprezentativ.
Ca de exemplu: La Lambada cu unsoare!
Că eu voi lua comenzile pe ritm de Lambada, nu așa orșicum 🙂 Adică, ori facem treabă, ori nu, le dăm clasă!
Doamna @Mona, bag seama că sfaturile japonezei aleia v au cam afectat.Comenzi de pită prajita cu unsoare pe ritm de Lambada? Pfuai, se rasuceste Deceneu in mormant precum morisca.Io zic sa ti iei ia si fota si punem pă Farcas în difuzoare, rupem tot. Lasa pe Mic Uto Cecurai aia din Japonia cu traznaile ei si treci sa intinzi unsoarea Muhaha
Io zic că ne trebuie ceva dansatoare profesionistă și pasională. Știți pe careva ?
adica n-ai mancat tu oxtail pana acum?
Vezi „La Cuptor” din Sibiu, supa de coada de vita……
Am dat și zoom pe poză, dar tot n-am înțeles care e mostra lăsată așea.
P.S. mai e careva pe aici căruia i se ridică sângele în cap când citește „din motive lesne de înțeles, zilele astea nu m-am atins de blog”? Doar mie mi se pare că sunt prea multe zile d-astea?
Comentariu beton!32
Pfoai, femeia adevărată face critica o artă 😉🤗
Comentariu beton!16
Bă, ce om, în loc să te bucuri pentru mine.
STOP! Adiq femeia ie uom ? Vrei să știi secretul … 😜🤣🤣
Ps. @Elena P pls nu mă tăia de pe lista de Crăciun și nici nu mă pune pe aia de Ignat. Eram și eu un porc bărbat 😜 nevinovat.
Comentariu beton!15
@Mihai, n-am atâta bucurie cât ai tu timp. Și bani :)))
Comentariu beton!13
Aoleu, asta cu banii e bună. Dacă și să vezi Roma îți trebuie bani…
Îți fac o socoteală și-ți demonstrez că un city break la Roma e la aceiași bani sau mai ieftin decât să dai o fugă în weekend pe Valea Prahovei.
Ah, stai că n-am zis și de timp. Păi cu timpul e așa: am zis că o dată pe an e ziua radarului uman și merită să-mi iau două zile de concediu. Fie ele și fără plată.
@Habare, îți tai doar coada.
Eu văd mostră de femeie bine mersi pe tocuri, într-un loc cu piatră cubică, ce seamănă cu Centrul Vechi. Și vremea e tot cam ca la noi. Copaci încă verzi, bifat și asta aici. Nu mi-e clar nici mie ce pierdem, ba chiar mă uitam la bordura din spatele artistei și parcă în București sunt mai noi și mai frumoase. 😁 Dar na, dacă alte poze nu se poate, ne mulțumim și cu atât, ce să facem?. 😛
@Mihai, păi zi dom’le așa. Ai un motiv foarte mișto.
La mulți ani și să vă bucurați!
Nț nț, măi, @Eleno. E continuarea seriei literare „Iegzistă o explicație”, azi avem episodul „migrația culinară a baciului vâlcean de la slana dacică la coada vacii romane”.
Din motive lesne de înțeles, desigur, când el se face că scrie, noi fredonăm în gând „comenta-ți-aș și n-am ce”. 😜
Comentariu beton!17
Bă, ce oameni. Bine că nu citește radarul uman comentariile.
Pizdulice de bou nu aveau ?
https://ciprianmuntele.ro/pizdulice/
Poate aveau, dar dracu știe cum s-o zice în Italiană.
MV… acest Răducioiu al gastronomiei mediteraneene 😜 piccolo figa
Comentariu beton!18
eu în europa m’aș duce doar în albania și republica moldova
când mă gândesc ce mâncare proastă dădeau la cantinele săracilor din italia și italienii chiar și așa vroiau să mă bată că nu le dădeam bani, mă iau dracii
așa că italia NU
aștept un city break la tirana & chișinău
@toni, exista city breakul ala in Chisinau https://pandatour.ro/packages/excursie-chisinau-din-iasi/
Antoane alege direct varianta foarte scurta si mergi direct in City Break in nordul Siriei.
Cred ca se mananca bine acolo acum.
Oricum e mancare islamica, preferata ta doar sa intrebi de cine e servita.Turci, kurzi sau sirieni ?
Era cu sos de ciocolată? :ălacubale:
Ce bine că am făcut ieri niște fasole scăzută…azi nu îmi e poftă de coadă de asta! Poate o să îmi amintesc în decembrie, când o să fiu la roma, de rețeta asta și o să caut un loc în care se gătește. De cele mai multe ori mănânc în cartierul evreiesc…rețete interesante!
Amintire generată de postul de pe FB.
Nu mai știu în ce zonă a Romei ne aflam, eram 3 fete, hălăduisem intens, ne era foame, hai să ședem și să testăm pizza la mama ei acasă. Vară, voiam undeva afară, majoritatea stabilimentelor aveau mese înghesuite crâncen pe trotuar, cu greu am găsit ceva mai aerisit. Până să apuc să-i dau cu ”nu”, dar din cauza unor mici pete identificate pe fața de masă, lângă noi era deja patronul, tot un zâmbet autentic și bucurie de noi mușterii. Așa că doar îl rog frumos să schimbe textila, indicând cu degetul și motivele. Ați văzut în desene animate cum cerul senin este brusc acoperit de nori negri? Așa și la el, fața i s-a întunecat pe dată, a înșfăcat de-un capăt șervetul de-l avea pe-un umăr și a început să trosnească cu năduf de câteva ori masa, îndepărtând rapid orice urmă de frunzuliță sau furnicuță (doar modelul imprimat și petele ce probabil nu ieșiseră la spălat au rezistat atacului), în timp ce ne asigura într-o engleză aproape corectă, tânguită, cu accent și tonalitate italienească specifice: ”But miiiissss, loook, nooobody eeeeat heeere!!”. Eu înlemnisem, nu știam dacă să râd sau să fug, noroc de celelalte două tipe care s-au sensibilizat și au acționat rapid, liniștindu-l pe om că e foarte ok acum, rămânem la ei. Nu mai țin minte cât de bună o fi fost sau nu pizza aia, sper doar să nu fi avut prin ea și alte ingrediente față de cele indicate în rețetă…
Comentariu beton!14
Deci azi este vorba despre mâncare! Văleu! Coadă nici măcar nu am auzit că există de mâncat dar în Italia există și ce nu există la capitolul gastronomie. Cred că sunt number one în lumea asta mare. Au o creativitate ieșită din comun.
Dar am mâncat limbă de bou sau de vacă… Cu două feluri de sosuri. Unul verde, un fel de maioneză de pătrunjel, și altul roșu, picant.
Carbonara …ehei carbonara…
Mă bucur că sunteți la Roma și că aveți timp frumos. La mine e noiembrie și e Bacovia. Plouă, plouă și iar plouă.
mai poti ?
Această întrebare este tendențioasă 😜 Dacă cumva nu mai poate, sigur o să ia pastile de putut … Triferment, Colebil, d’astea 🤣
Comentariu beton!17
Coada de bou… de bifat, carbonară bifat… și am aflat că astăzi este ziua internațională a femeii… de la țară. La mulți ani!
Mulțumesc frumos! Mereu atent, bravo!
Bai, cea mai buna ciorba de vacuta o fac din coada de bou, asa ca… te astept la o ciorba.
Coada se vitel se poate folosi la fel de bine la ciorba de burta in locul oaselor de vita. Iese mult mai gustoasa asa….
Da? Și se fierbe la fel de mult?