Aș vrea să-l cunosc și eu pe geniul care a hotărât să le fure o săptămână de vacanță copiilor ca să înceapă școala, ieri, pe 9 septembrie. Și asta doar pentru că le trebuie mai mult timp să predea kilometrii ăia de materii, absolut inutile, care nu vor folosi nimănui niciodată.

Și uite așa ajungem la un subiect despre care voiam să scriu de ceva vreme. Respectiv, voiam să vă întreb dacă, în afară de ce-ați prins învățând la materiile de bază, a căror utilitate n-o contest, i-a folosit cuiva de pe aici ceva din ce-a învățat în minunata școală românească? Sunt chiar curios. Și când zic materii de bază mă refer la română, matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și limbi străine.

Pentru că, după creierul meu, cam astea ar fi singurele materii obligatorii care ar trebui predate în școală, iar restul ar trebui să treacă la opționale. Are copilul talent la desen, să opteze pentru desen. Are la muzică? Foarte bine, să facă muzică. Păi eu aveam coșmaruri când se apropia ora de muzică și știam că femeia aia cu care făceam ne pune să solfegiem (parcă așa se numea). Urechea mea muzicală este inexistentă, iar vocea… hmm… credeți-mă, n-ați vrea să mă auziți cântând. Și cu toate atea am făcut PATRU ani de muzică. Patru ani în care, măcar o dată pe săptămână, mă simțeam mic, prost și umilit când mă punea aia să solfegiez.

Sau latină. Că am făcut și niște ani de latină, desigur, dădeam chiar și teză la latină, dar, din fericire, profesorul ăla nu era un idiot și ne lăsa sa copiem. Evident, n-am învățat nicio boabă de latină și cu toate astea nu-mi amintesc să se fi uitat vreodată cu reproș cineva la mine pe motiv că nu știu exact cum se scrie „cogito ergo sum”, sau nu țin minte să nu fi putut să iau pâine de la mega pentru că n-am reușit să-i traduc vânzătoarei ce înseamnă „aquila non capit muscas”.

De fapt, dacă e să mă gândesc bine, singura utilitate a latinei a fost că puteai să faci gluma aia proastă cu „limbi latine sau limbi la mine?”. Deși, la cum se uitau fetele când le aruncai mizeria asta, până la urmă ajungeai tot la: „futere non futere, labam necesarum est”.

Despre „economie politică”, „utlm”, “desen tehnic” și alte materii la fel de inutile, nici nu vreau să-mi mai amintesc. Așa că revin la întrebarea de mai sus: v-au folosit la ceva zecile de materii făcute la școală de-a lungul anilor?

sursa foto