16,295 cititori

Mersul la vot, pe înțelesul hipsterilor

Știu că pentru unii o să vină ca o lovitură, dar sunt nevoit s-o spun: până în secolul nouăsprezece în spatiul carpato-danubiano-pontic nici măcar nu exista noțiunea de a merge la vot. Cum a ajuns chestia asta să fie atât de mainstream și cum au ajuns hipsterii să strâmbe din nas în zilele noastre? Păi hai să recapitulăm pe scurt și să explicăm pe înțelesul lor cum s-au întâmplat lucrurile.

Până în 1858, în Principatele Române exista doar Divanul Domnesc. Adică se adunau marii boieri și proprietari de pământuri pentru a-i da Domnitorului sfaturi. Sfaturi în urma cărora ăsta conducea țara, iar boierii obțineau și mai multe avantaje. Votul era inexistent.

Cum s-ar traduce treaba asta pe înțelesul hipsterilor? Practic, dacă n-aveai bani decât de-o cafea la Starbucks, lunea, iar în restul timpului trăiai din zacuscă trimisă de mă-ta, duminica, cu trenul, nu te lua nimeni în seamă, hotărau pentru tine cocalarii ăia plini de bani cu mașini scumpe.

După convenția de la Paris, din 1858 se poate vorbi despre dreptul de a vota, dar nu așa oricum, trebuia să plătești impozit pentru asta: 80 de lei în orașele mici, 110 lei în orașele mari și 48 de lei dacă erai țăran sărac. Plus că votau numai bărbații.

Înțelegi? Adică tu aici, la Capitală, ar fi trebuit să scoți din buzunar 110 lei ca să poți să votezi. Tu-ți dai seama câte tricouri second hand vintage sau câte eșarfe îți luai de banii ăștia? Ca să nu mai zic că puteai să stai în Vamă din iunie până-n octombrie și-ți mai rămâneau și să te întorci acasă cu nașul. Bine, dacă aveai prietenă puteai să stai chiar și mai mult, ea oricum n-avea ce face cu banii.

Abia în 1859, după alegerea lui Cuza, are loc un referendum care schimbă legea electorală. Rezultatul? 50 de români desemnau prin vot un purtător de cuvânt care, în numele lor, putea vota după cum voia mușchiul lui.

Cum să-ți explic io ție ca să întelegi? Gata, știu, e ca și cum ai sta încă la ai tai acasă, dar în loc să hotărăști tu în ce club underground să mergi în weekend, mă-ta te-ar obliga s-o arzi numai prin Gaia și prin Loft. Și pe tine și pe prietenii tăi. Că știe ea mai bine. Păi viață e aia să trageți de-o cola toată noaptea?

În 1866, Carol I schimbă Constituția și promulgă o nouă lege electorală. Femeile tot nu au dreptul sa voteze.

Mno, cum ar fi să te uiți la GOT singur pentru că prietena ta n-are voie nici măcar să intre în camera cu televizorul sau să se apropie de laptop? Și-n cel mai bun caz să-i povestești tu ce s-a întâmplat sau să citească spoilere pe Facebook. Cam nasol, nu?

Victorie. În 1939, în plină dictatură a lui Carol al II-lea, femeile primesc dreptul de a vota. Dar doar cele trecute de 30 de ani și care știau carte.

Practic, e ca și cum te-ai duce la Untold sau la Electric Castle, dar acolo nu dai decât peste tipe sărite de 30 de ani care mai sunt si deștepte. Uită-te-n oglindă și spune sincer: cam ce șanse ai mai avea tu să fuți ceva, cu toată eșarfa ta cea nouă și căciulița de la Zara? Tu știi ce pretențioase sunt astea sarite de 30 care mai au și ceva creier?

Abia în 1947 femeile primesc drept la vot, indiferent de vârstă și educație.

Dar nu le-a folosit la nimic, pentru că toată țara se transformă într-un Game of Thrones uriaș. Winter is coming era crunta realitate de care se temea toată lumea, la propriu, în fiecare toamnă. Pentru că n-aveam libertate, n-aveam mâncare, n-aveam căldură, n-aveam curent electric, n-aveam haine, n-aveam televizoare, n-aveam nimic. Ah, ba nu, îi aveam pe unii, un fel de Lannisteri avant la lettre, care hotărau în locul nostru. Se numeau comuniști, un fel de strămoși ai psd-ului de astăzi, și puteau face să dispară oamenii la fel de repede cum o fac dragonii lui Daenerys.

Așa că, sfatul meu e să ieși la vot. S-ar putea ca treaba asta să te ajute să mai rămâi hipster și boem o perioadă.

sursa foto

94 de păreri la “Mersul la vot, pe înțelesul hipsterilor

 1. Sau realizezi că in orice land ai fi,când te uiti asa agale spre est nu vezi nici urmă de pesedeu.Trist este ca oamenii au inca nevoie de îndemnuri ca să se ducă să voteze.Trist este ca o să iasă o pu.la.Iarăși.

  Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 4

  • Herr Edelweiss si tu tot cu dreapta dai?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Stai, mă, ai olecuță de răbdare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Nu,bos,sunt ambidextru.Din născare.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 4

  • Politic boss, nu cu pumnu…

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Bos,familia mea s-a judecat cu statul român pentru patrujde ha confiscate comunisti.Pământul bunicului.Care chiabur fiind si ofiter a făcut si putină pârnaica.Si membrii familiei au trebuit adoptati,in.acte,de rude cu trecut sănătos ca să poată face facultate.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 0

 2. hipstăresc articol…i-am dat cu like

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

 3. Dacă și începând cu votul din 26 și continuând cu următoarele tot vor mai fi unii care se vor pișa pe vot, va fi împotriva vântului și o să îi stropească pe pantaloni…până pe la gât așa…și după aia să vezi “winter is coming”…ca de la atâta fluturat de eșarfe și luminițe prin piețe tot s-au emoționat “morții” de la PSD în frunte cu Livache

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 1

 4. Mișto comparațiile! Apropos de aia cu plata ca să poți vota: dacă ar băga din nou acea condiție, nu cred că ar fi mai mare de 5% prezența la vot. Nici polticienii nu cred că s-ar înghesui, de n-ar mai avea ce să filmeze ăștia la Jean Monet în ziua votului. 🤣
  Nu-mi imaginez cum de ți-a trecut prin cap să îndemni lumea să iasă la vot! Tu nu știi că nu ești cool dacă să faci asta? Nu știi că “la vot merge toată lumea, din urnă iese cine trebuie”, “nu contează cine votează, ci doar cine numără voturile”, “toți sunt la fel, niște hoți”, citatul ăla din Mark Twain (parcă…), “n-am cu cine”….. Să mai continui? Sau să bag d-alea mai complicate și mai subtile, cum le dau anumite personaje (influenceri, deh!) din online? 🤣🤣
  Sper ca sfatul din final să-l citească și să-l urmeze cât mai mulți, în special ăia care n-au prins faze ca aia cu tunsul obligatoriu al pletelor. Eu aveam doar 7 ani când m-au trimis acasă de la școală ca să mă tund, după ce m-a făcut de râs directoarea comunistă în fața clasei. Doar 7! Și nici măcar nu era vina mea, fiindcă mamei îi plăcea să mă vadă cu păr lung. N-a mai avut ocazia de atunci.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 6

  • Pfuuu, aș plăti bani buni să te văd cu părul lung. Acum, nu atunci. :)))))))))))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Ionut, la fel la mine, mai puțin partea cu făcutul de râs.
   Dar am recuperat vreo 11-12 ani mai târziu. 🙂

   @Bazil, mă poți plăti pe mine. Nu m-am mai tuns de aproape juma’ de an. Și mai stau așa o vreme. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Mihai, la ce chelie deasă am acum, aș plăti eu bani buni ca să mă văd cu părul lung. 🤣
   Nu, după acel incident nu mi-am mai lăsat niciodată părul să crească prea mult. Cum se ondula un pic, cum mă tundeam. Cred că de lene ca să nu-l pieptăn. Sau probabil ceva sechele de la zbieretele comunistei: “Ce ești tu, fată sau băiat? Ce e cu claia aia de păr în capul tău? Așa se vine la școală? Ce părinți își lasă copilul să iasă din casă în halul ăsta? De mâine nu mai ai ce căuta în școala asta dacă nu te tunzi!” (da, chiar am ținut minte chestia asta. Am ținut minte și numele directoarei, deși am uitat numele unor colegi. Dar pe al ei, nu.) M-a șocat atunci că mama, imediat cum a auzit, m-a dus la tuns fără nici un comentariu., S-a executat imediat. Cu ceva timp înainte îmi făcea poze cu codițe (da, știu, al dracu’ de ciudat! Încă mai am pozele alea alb-negru cu mine arătând ca o fată. Dubioasă gândire aveau ai mei p-atunci. 🤣🤣)
   Sincer, chiar n-aș vrea să apuc vremuri în care să-mi tund și să-mi îmbrac copiii după cum vrea Partidul (deși sper să nu mai stau p-aici prea mult).

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

 5. Trist e ca nici cei care voteaza nu au priceput in totalitate mecanismul, astfel incat isi vor da votul pe o formatiune sau un independent cu sanse minime si prin redistribuire votul pleaca ghici unde?
  ,, acel candidat care obine cel mai mare
  numar de voturi, prin majoritate absolută sau relativă, câstigă cursa electorală si obine toate mandatele din circumscripia respectivă.
  În cazul în care, un anumit candidat obine în urma alegerilor 30% (cel mai mare procent) din opiunile alegatorilor, plasându-se pe primul loc in circumscripia uninominală respectiva,acesta va primi toate mandatele, în ciuda faptului ca restul de 70% din alegători nu isi regăsesc optiunile reprezentate de candidatul respectiv”

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 6. Misto articol!
  Cu influenta de romania “GOT” talent, cred ca ai acoperit targetul de hipsteri corporatisti 😃
  Si pt hipsterii necoporatisti….iesiti mah la vot, ca e gratis!
  E soare, soare, soare, bucurie mare….lalala
  ☀️🌂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 7. “Tu știi ce pretențioase sunt astea sarite de 30 care mai au și ceva creier?” Retoric așea … ai sărit o “căciulă” 😋
  Eu aș introduce analize și coplată obligatorii pentru vot. Test psiho😎. Un fel de port -ștampilă. Să vezi DraCnea ce ar mai suspina🤣

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Eu aș introduce votul obligatoriu. Punct.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 8. Treaba e mult mai groasă de-atât, Dragnea implementează programul național “fără brățări”. Că el nu vrea să poarte, cică nu merg prea bine la costumul ăla bun, de nuntaș. Și tare mi-e teamă că, la cum merg lucrurile, o să-i cam frăgezească și pe cei care poartă pe stradă așa ceva. Bine, nu el personal, băieții lu’ duamna Dan.
  Să mai spun și c-ar trebui să-și ia adio toată lumea de la frappuccino, goji, Starbucks sau muffins cu quinoa? O s-o ardeți pe produse locale de-o să vă plictisiți, că străinii și multinaționalele sunt câh și tre’ să plece.

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 2

  • Sună a glumă, dar s-ar putea să nu mai fie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Nu glumeam deloc, @Mihai, părerea mea despre perioada comunistă o știi. Se simte duhoarea în aer chiar și de la distanță. Și-mi dă fiori pe șira spinării.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

  • Io s d’acord cu duamna didina. 🙂
   Simt ca ne indreptam spre asta si nimeni nu scoate nasu din plapuma, ca e comod inca. Si cand n-o fi, vai de curu nostru.
   Gandurile unora de aici nu prea se potrivesc cu ce o vrea in viitor marele partid. Poate gandurile lui Mihai ce se mai indoiesc p’acolo. Vot obligatoriu dar din pacate unii is analfabeti si se incred in 2 sticle de ulei si o punga de faina. Si nu poti sa combati treaba nici cum.
   Sunt din familie educata, in orice directie m-as uita sunt oameni educati, crescuti cu respect si muncitori. In weekend eram la o masa mare de familion…si-am zis ca ma dezic de o matusa instant. Apare discutia “noi cu cine votam” si matusa preferata zice “Eu votez cu dragnea ca fata de Iohanis e mai vorbaret si da la altii”. Nu a existat modalitate de discutie…Am iesit afara din casa sa vb cu vara-mea si
   i-am zis ce abereaza ma-sa, mi-a zis ca au divort politic in familile, ca la alegeri o inchide in casa ca voteaza cu ciuma.
   Sunt trista, de astia nu scapam.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • În sfârșit, îmi zice și mie cineva că-s doamnă. Merci, @Kitty, eu tot mă străduiesc să par serioasă, dar nu știu de ce nu prea prinde la public. 🙂

   Nu-s de acord cu “nimeni nu scoate nasu din plapuma”, s-au mai schimbat oleacă lucrurile. Mulți cunoscuți de-ai mei au început să se implice în “viața cetății”, strâng semnături, sunt observatori la secțiile de votare ori s-au înscris în USR / PLUS. Sunt oameni ocupați cu job-uri sau afaceri și au copii acasă, dar au înțeles că altfel nu se poate. Dacă s-au trezit suficient de mulți, rămâne de văzut pe 26.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @didina, asa imi zice mie numele tau, te domnesc de nu te vezi 🙂
   Esti mega amuzanta. Eu-s singura in birou in Pipera cea mizerabila si ma plictisesc maxim.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @didina, adevarul e ca istoria e cam ciclica. au trecut deja 30 de ani, deci e cam timpul…toata lumea zice, ” taci mah ca e imposibil sa revina astia, am trait comunismul ce plm, doar nu suntem tampiti “, well,….
   stiu ca e trist, nu dati cu paru’, dati cu manutze rosii daca nu aveti simtul umorului, dar as rade si cu curu’ sa citesc pe net ca in rom s-a instaurat din nou comunismul la putere, cam asa cum era inainte de ’89. poate aberez, voi care traiti acolo stiti probabil mai bine, dar io, cand citesc pe net si vad ce chestii de comuna primitiva se intampla pe-acolo, sfidand orice lege a logicii, a statului de drept, sau a bunului simt, chiar nu am cum sa nu ma gandesc la chestii&shit.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 9. Fara suparare Mihai, dar vezi ca anii 60-70 au cam fost de deschidere.. Adica in RO gaseai de mincare, aveai caldura, se gasea benzina…etc. dar nu puteai vorbi contra partidului. Situatia a devenit maronie cind geniul din Carpati a platit cu virf si indesat, in avans, datoria publica a tarii.

  Dar hai la vot sa nu iasa walkerii din nou pentru noi! 😈

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Dar anii 50 cum au fost? Adică ăia de deschiderea deschiderii?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 10. Ştiţi ce e mai trist, noi vorbim la nivel de oraşe, dar la ţară e jale, sunt oameni care nu au auzit de USR PLUS, ştiu de PSD şi parcă au auzit şi de PNL, dar nu sunt siguri. Şi toţi moşii şi babele votează cum zice primarul.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • Sau cum zice popa.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Mona, tot un drac. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Știu. Eu nu uit că există și România cealaltă, aia cu budă-n fundul curții.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Cam așa e la noi în oraș, nici nu mă mai chinui să le explic cunoscuților ce și cum, îi rog doar să nu voteze cu PSD. Orice, dar nu PSD.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 11. Deștept băiat Carol ăsta. Da, da! Bine, eu dacă eram nevastă-sa îi spuneam să-și extindă cele două reguli și la bărbați. Numa’ așa de-a dreacu’ că eram regină.

  Mă aștept să citesc până pe 26 tot felul de articole pe tema asta: ieși la vot!
  Doar suntem în țara în care îndemnuri ca: bea 2 litri de apă zilnic, mănâncă fructe și legume, spală-te de 3 ori pe dinți, petrece timp cu copilul tău pentru sănatatea lui psihică ș mentală etc, se numesc “mesaje de interes public”. Trist!

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

  • Păi, na, de unde niaba să știi că trebuie să te speli pe dinți. Și de trei ori.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Nuțico, 2 litri de lichide. Indiferent de grupa OH.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Drace, când ai zis “lichide” m-a bufnit râsul. M-am gândit la tot felul de chestii. Cum ar fi berea😜.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 12. La câtă bătaie e pe voturi, nu cred în “contează cine numără voturile”. Mark Twain e precursorul hipsterismului modern. Fiecare numără voturile celuilalt. Iar anul ăsta și următorii ce vor veni, presimt că se vor număra unii pe alții extrem de atent.

  Mi-ar plăcea ca pe viitor, votul să fie condiționat de factori precum educație (minim liceu terminat), cei ce solicită și câștigă dreptul de vot să fie amendați în caz de neparticipare (se exclud nevii…ăștia nu pot fi amendați).

  Să decidă doar cei cărora le pasă. Ceilalți să joace Candy Crush.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • Mie mi-ar plăcea să devină obligatoriu votul. Și nu glumesc.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Sunt sate/comune in care votul e obligatoriu .. cu PSD. Ai grija ce-ti doresti. Cat despre faptul ca pe vremea lui Carol aveau voie sa voteze doar femeile care stiau carte, asa sa-ti recite Floricica Dansatoarea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Un sas, satele/comunele unde votul e obligatoriu cu psd votează oricum și acum. dacă ar vota obligatoriu și restul poate s-ar mai dilua vopseaua.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 13. Am fost șocată să aud un om pe care îl respect și îl consider cu mintea limpede, că la vot a pus ștampila aproape la întâmplare. N-a stat să vadă cine era pe buletinul de vot…. Măcar n-a pus pe trandafiri!

  Bă….mergeți să votați, dar uitați-vă și ce votați!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Mă rog, dacă sunt analfabeti funcțional, e suficient să meargă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Mihai, dacă vorbeam despre un analfabet funcțional era una, dar vorbesc despre un om inteligent și cult care s-a dus să voteze fără să-i pese exact ce votează.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Mihai, apreciez demersul tău, noi toți avem obligația de a ne mobiliza și a face pe cei din jurul nostru să constientizeze cât de important e să votăm, să avem argumente pentru cei nehotărâți sau care nu considera votul important. Trebuie să spunem tuturor că, noi toți trebuie sa ne implicăm, sa nu așteptăm de la alții, care alții? Nu pică nimic din cer. Hai la vot!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 15. Radem, glumim dar situatia se prezinta destul de prost.Am auzit tineri scoliti,cu munca in IT 27-29 ani din oras universitar cu traditie, care se intrebau ce se intampla pe 26 mai.Auzisera cel mult ca ar fi alegeri…ceva…o nebuloasa completa.Habar nu aveau de referendum si ca alegerile se refera la Parlamentul European.Sper totusi sa nu fie asa si sa existe o mobilizare generala care sa continue si la alegerile viitoare.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 16. Mi-a mers la suflet articolul! Mai ales partea cu 1947, când în loc de apă caldă curgea miere. Numa bun să le dau și vecinelor (60+, ani nu kilograme, deși s-ar potrivi și acolo) mari iubitoare de anumite televiziuni. Dar cum le explic că sunt hipsteri?

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 17. As baga un fel de vot cenzitar si obligatoriu. In Australia din ce-mi aduc aminte este obligatoriu.
  In rest sper sa iasa bine la acest “meci de incalzire”.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 18. vă rog, poate să’mi spună cineva un partid care să nu fie plin de securiști împuțiți și de copiii lor:
  – psd plin de simpatizanți securiști ca voiculescu cu antenele și ghiță cu o parte din sri cu românia tv
  – pnl în frunte cu ludovic orban, fiu de securist și alți securiști din fostu pdl, acum spălați și apretați ca urmași a lu brătianu
  – usr, creat aparent de nicușor dan, zis și plicușor dan, de fapt invenția și creația lui coldea, brrr
  – plus, condus de cioloș, care reprezintă interesele franței, nepot de securist, cu soră sa angajata la 0215
  – pmp, partidu lu băsescu, plin de securiști împuțiți
  ăștia toți de mai sus trebuie împușcați urgent cu copiii și nepoțiii lor și instaurată o dictatură militară, cu sprijinu chinei

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 16

  • Boss, dar de ce doar sprijinul Chinei? Eu aș chema aici și Coreea de Nord și Rusia, ca să fie treaba treabă. Aș fi chemat și Cuba, dar nu mai sunt ce erau odată.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @tata vasilescu: china este singura țară unde comunismu a reușit, aplicându’se regulile economiei de piață, iar în câțiva ani va fi prima economie a lumii
   de asta, printre alte motive

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 10

  • Și eu susțin chemarea Coreei de Nord. Vreau să port fustă. Obligatoriu. Că simt că-mi pierd din feminitate, dom’le.
   Plus că au legea aia cu tunsoarea pe care trebuie să ți-o alegi din 28 de tunsori. Iar eu mă cam tund singură pentru că n-am un model anume.
   Ca să nu mai zic de “femeia semafor”. Am peste 26 ani, deci n-aveți cum să mă vedeți într-o intersecție controlând traficul.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Toni,dacă isi administrează corect medicamentatia este un tip simpatic si cu deosebit bun simt,chiar comparativ cu altii cu pretentii de echilibrati.Tata Vasilescu o să devii baba Vasilescu,ca Toni chiar te respecta.Nu umpleti bă,omu cu minusuri că de multe ori spune chestii misto,printre decapitări,executii în șanțuri,sauditi si comuniști si isisiști.Toni,de la mine ai verde mereu.Esti altceva.Si nu,nu sunt ironic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 6

  • Clar! Toni chiar e un personaj deosebit! Secțiunea de comentarii a blogurilor pe unde apare el (până este banat) prinde viață și culoare. Mă întreb cât îl va lăsa @Mihai să abereze pe aici. Până rămân doar ei doi? 🤣

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Mai am un pic de răbdare, @Ioane. Până acum măcar n-a fost foarte agresiv.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Până îl enervează Vasili rău pe Toni,nu că Vasili trebuie să se strofoace mult să fie enervant, si îi face Toni recensamantu la rudele deosebit de apropiate.Il aștept cu drag si pe Freige.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @elena p: am zis eu ceva de tovarășii din coreea de nord?

   @edelweiss: mulțumesc de aprecieri!
   ieri, fiind 16 mai, mi’am făcut injecția de trei luni și încă mă mai doare brațu
   stăpânului acestui blog o să mă adresez cu apelativu “tata” pentru că e român, în timp ce cetin este jumătate tătar, iar “baba” înseamnă tata în limbile arabă, tătară și turcă
   mi’am luat inima în dinți și am publicat câteva articole
   ai grijă că deja am fost făcut homosexual (de @anduța) și prost (de @laura g care chiar e babă :)) ), doi useri frustrați, să nu zică complexații de aici că ești și tu homo și prost
   respectele mele și Alah să te aibă’n grijă!

   @ionuț: îți doresc să dormi și tu pe străzi în occident 7 șapte luni și să pierzi tot, pun pariu că nu te’ai descurca nicio noapte, să vezi de ce “aberez”

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Hei @all, ia gata! Să-l lăsăm pe Toni să-şi spună liber părerile. Ce, vă credeţi în comunism să-i băgaţi pumnul în gură?

   @Toni, să ştii că eu voi citi cu interes ceea ce vei scrie în continuare aici. Orice pată de culoare e binevenită.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • @solandi: orice pată de culoare… maro?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • @Toni, nu cred că voi ajunge vreodată să dorm prin occident pe străzi și să pierd tot. Nu-s chiar atât de bătut in cap.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Toni, nicidecum. Eu mă gândeam la roşu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @ionuț: știu, tu preferi să’ți dai tot salariu ca taxă de protecție și să ceri bani de la părinți pentru traiu de zi cu zi
   să văd eu când n’o să’ți mai dea părinții bani și n’ai să faci rost de alții cum o să vină golanii peste tine și o să pierzi tot
   singura salvare a ta o să fie convertirea la adevărata credință Islamism fundamentalist SAU dormitu pe străzi
   deci sunt SIGUR că la un moment dat o să dormi pe străzi

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • @Toni Montana, boss, sper din suflet să trolezi. Altfel, incep să-mi pun întrebări duboase în ceea ce te privește.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @tata vasilescu: nu trolez, așa mi s’a întâmplat în jandarmerie
   conducerea unității cerea șpagă de la toți angajații, considerau că minim 60% din soldă era a lor, și eu eram singuru care nu plătea, plus atenții de crăciun și paște, plus alte plocoane
   și când m’am dus în occident, am văzut că și ăia cereau 60% șpagă
   dar na, statu de drept și valorile euro atlantice

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @Toni, n-ai prins-o de data asta. Eu sunt golanul care cere taxă de protecție și-i lasă pe alții să doarmă pe străzi. N-am mamă, n-am tată când e vorba de asta, deci n-am de la ce părinți să cer bani.
   Cât despre islamism, nu mă interesează pe mine religia și credința, boss. În ce cred eu nu mai crede nimeni. 😉 Pace!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @ionuț: te’ai gândit ceva…
   dacă ceri taxă de protecție înseamnă că ești un securist împuțit
   care merită … știi tu ce

   da’ porc de crăciun și miel de paște vrei? plus diferite plocoane? sau faci discount?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

  • @Toni, mielul și porcul sunt la trecut pentru noul val. Cine vrea să mănânce porc cu pestă și câine de la tot felul de săraci?
   Plicul contează, contul, geanta și diverse servicii. Omul știe mai bine ce fel de porc și ce fel de miel să-și cumpere cu ce e în plic. Ce naiba, doar nu mai suntem barbari, să umplem portbagaje cu alimente ca pe vremuri. E secolul 21, totuși. 😉 Ăia care încă mai așteaptă porc și miel sunt pleavă neinteresantă, găinari mărunți ajunși vremelnic în niște poziții (cu accent pe “vremelnic”).

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Toni, doar ca idee, referința la pătrățele era o glumă pentru Alin (că eram în comentariul lui, dar am plasat-o prost, recunosc), doar partea cu ”ochitul” era pentru tine ca răspuns la întrebarea-propunere ”te bagi la o dictatură militară?”
   Dar și dacă te-aș fi crezut homosexual și ți-aș fi spus-o ca atare, ar fi fost așa o mare problemă? Și dacă da, tare mult aș vrea să știu și de ce.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @anduța:
   am primit o ofertă de la un homosexual nazist de cazare în rusia, la sankt petersburg, contra sex bănuiesc, așa mi’a dat de înțeles
   în finlanda un BISEXUAL la care mai lucram din când în când mi’a oferit’o pe fiică’sa de 17 ani, pe nevastă’sa de maxim 40 ani și pe el însuși (what?) și la rându meu și eu trebuia să mă ofer lui (foarte ciudați și demenți finii), iar pentru că refuzam mă “futea” cu munca, 8 opt zile pe săptămână rânit după vaci
   și în sfârșit la vladivostok, rusia un moș vroia să îmi dea de mâncare și când i’am zis că nu sunt homo mi’a zis că nu’mi mai dă de mâncare
   totuși în italia și franța homosexualii m’au lăsat în pace, unii chiar mi’au dat să mănânc pe gratis, fără să… știi tu ce

   plus că fiind impotent de ani de zile, eu ar trebui să fiu “femeia”

   plus că în academia de poliție dacă ești “mirosit” ca homalău ești dat afară imediat, în jandarmerie numai zic

   DECI NU SUNT HOMO ȘI NU’MI PLACE SĂ FIU ASOCIAT CU EI

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Un fel de Toni Montana în România… fac tot posibilul să evit… colivia!
   Băi boss ce ai tu cu odraslele securiștilor? Să ști că nu toți sunt pramatii! Mai sunt și oameni ok!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @baghera: dacă ai fost prin occident sau în vestu asiei: japonia, china, coreea de sud și ai vedea cum arată și apoi compari cu rromânia te iau dracii
   din 1990 până acum securiștii împuțiți și’au văzut doar interesu lor și al familiior lor, durându’i în cur de pulime, pardon popor
   trebuie procedat cu ei cum au procedat rușii cu boierii în anii ’40 și ’50, i’au exterminat rapid
   iar în unele cazuri ăia mai tineri sunt mai răi ca părinții și bunicii lor
   iar de ăia ok să nu’mi scrii cioloș că toată moldova s’a lămurit cu el

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

  • @Toni Montana, inteleg ca ai pierdut tot in “occidentul blestemat”, dar de ce nu te-ai dus sa faci afaceri in China, Rusia, Coreea de Nord?! Occidentalii, niste spagari si astia, pe cand in tarile enumerate afacerile se fac doar cu o strangere de mana.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Toni, mulțumesc pentru răspuns, deși sper că am clarificat faptul că nu am intenționat vreo astfel de asociere, cred că înțeleg mai bine de ce mi-ai răspuns precum ai făcut-o.
   Dar dacă tot vorbim de asocieri, am înțeles că cei din isis te-au tratat ok ”când alții, inclusiv rromânii, nu dădeau o ceapă degerată pe mine”, inclusiv teroriștilor isis le-ai luat cumva apărerea zilele trecute (”dacă teroriștii isis sunt criminali, de ce n’au omorât și populația civilă? în siria și iraq au omorât doar o parte din alawiți, șiiți și angajați la stat, repet doar o parte”) nu pot să te întreb altfel decât direct: tu mai ai vreo legătură cu această grupare la acest moment?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Toni, nu te obosi sa raspunzi, daca-mi vorbesti de vestul asiei si enumeri, japonia, coreea de sud si china, e clar, vb sa nu adormi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Toni, vezi cu boierii aia ruși, cum și în ce perioadă îi situezi. P’în ’40 era al doilea război mondial iar rușii aveau o cu totul altă treabă.

   Vezi că boierii ăia de fapt erau niște tărani mai înstăriți care se opuneau colectivizării. Într-adevăr unii au fost deportați prin Siberia, unii chiar uciși. Dar totul se petrecea cam prin 1930. Cum facem?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @anduța: răspunsul e nu

   @elena p: eu mă refeream la ww2, când în ’44 rușii au ocupat rromânia și au instaurat comunismu, exterminând până la moartea lu stalin boierii și intelectualii ROMÂNI și înlocuindu’i cu bunicii semianalfabeți ai actualilor securiști împuțiți

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 19. Toni,

  si sa-i alegi pe securistii aia care nu ies cu batele asupra populatiei ca intr-o tara africana tot un progres e !

  In teorie e ca tine, multe partide, o singura mentalitate, in practica, difera semnificativ.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 20. @ionuț: there can be only one :)))

  @edelweiss: dacă maestrul @freigedank era femeie, o ceream în căsătorie, cu toate că sunt sărac și impotent

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

  • Si ati fi avut niste copii minunați.Anarhisti de prim rang.
   Lasă,bos că nu ai găsit tu o anarhista dedicata cauzei si după o discuție despre molotovuri(toave) să vezi cum se ridica melu ca ursu de la răsărit.Persoana si contextu contează,un anarhist nu poate să aibă drăgan la o capitalista ahtiată după gologani.
   Dacă reușești să nu il împănezi pe sefu de tarc cu pu.li esti safe,bosu este tolerant si luminat.
   Pace.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @edelweiss: capitalistele nu doar că sunt lacome și’ți iau TOT, dar sunt și bășinoase și câcăcioase
   în moldova am mai mirosit câte o bășină de la moldovence, dar în italia și franța vedeam și miroseam fete de 20 și ceva de ani care se beșeau și se câcau pe ele lângă mine, de dimineață până seară eram atacat cu mirosuri de bășini și de câcați de ale domnișoarelor, era și amuzant și grotesc în același timp

   cât despre @tata vasilescu, eu nu vreau să supăr pe nimeni, doar să îmi expun ideile și experiențele trăite

   Alah fie cu tine

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 6

 21. Eu m-am saturat.De multi ani folosesc acelasi lac, am scris si eu prostii sub influenta lui dar astia mai tineri gen Toni de la munte, chiar nu stiu ce i-au.Sunt “creatori de moda” aka drog dealeri, au pareri “originale” si dupa sar cu rover in boscheti.
  De aia era mai bine pe vremea lu Ceasca.Era doar aurolac.

  @Toni de la munte.Ma gasesti la urmatorul festival de la mare.Ma recunosti repede.Am marfa de calitate si un Rover placat cu aur(o)lac.

  Iti plasez cheile de la Rover si ne intaltnim reincarnati corbi…pardon la Corbu

  PS imi e si frica sa-ti spun “sugi pwla” pentru ca sunt aproape sigur ca esti genul care prefera asta, si mie nu-mi place genul

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @aurolacu’: :))))))))))))
   în cretinismu tău, ești foarte amuzant :))
   cel mai bun comentariu, mai bun ca al lui @edelweiss, Alah fie cu el
   de la prenandez sau de la ce dracu iei ai început să ai fantezii cu mine ????
   pe barba Profetului, am început de chelie, sunt gras, comunist marxist-leninist și de unde știi tu că sunt genu care preferă știi tu ce?
   răspuns: de la prenandez
   da’ când n’ai bani de ce dracu inhalezi tu, faci un mumu mic măcar?

   #amrâs

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

  • @Toni, șef, poți să susții ce cauză vrea mușchiul tău, dar nu jignești pe nimeni. Dacă nu poți fără jigniri, ori faci cumva să poți, ori ai un internet întreg la dispoziție. Știi cum zic?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @tata vasilescu: n’am vrut să jignesc pe nimeni, da’ @sorin aurolacul a fost în regulă când m’a făcut homosexual?

   #fărăhomosexuali

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Toni, e problema ta dacă “homosexual” e o jignire. Dar, în cazul ăsta, o să cam ai de furcă pe aici. Nu prea suntem homofobi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • @tata vasilescu: nici eu nu sunt homofob, mai ales că homosexualii din franța m’au lăsat în pace, mi’au dat și de mâncare
   numai că, fiind heterosexual, nu’mi place să fiu numit homo
   cui îi place să fie făcut homosexual, deși e normal?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

  • Dacă n-ai nicio problemă cu asta, e ca și cum te-ar face ochelarist deși nu ești.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Toni Montana
   Eu conversam cu @Anton de la munte neaos roman si streight conform normativelor BOR.
   CPLM te bagi in discutie ?

   Daca tie iti place sa citesti ce scrii, mie nu imi place.

   Citeste in alta parte.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Băiatul ăsta (toni de la munte 🙂 ), de fapt e ingrozitor de flămând. El se bucură că unii și alții i-au dat de mâncare – orice altceva nu contează 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Laura G Categoric te înșeli. Te-ai înțepat la faza asta, nu-i chiar așa😋

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @HM,
   Normal că m-am înțepat, sunt în terapie cu acupunctură și e benefic 🙂

   Da’ ia explică tu cu subiect și predicat cum anume mă înșel? Ăă?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Laura G subiectul nu este delicios pentru mine, nici măcar diger.abil 😏
   Când se va inventa terapia pe bază de înghețată mai discutăm 😋

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @aurolacu’:

   NU VĂ MAI DROGAȚI!
   NUMAI VĂ DROGAȚI!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 22. Si apropo de GoT: un pronostic pentru luni la ora 20? 1×2? Se duce “mama” si peste Sansa? Ramane piticu imparat? Ce zici Nea Vasile?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Asa mult imi place…mergeti la vot…sa ce?…oricum ma duc..sa pun stampila pe toti minus f…king psd…ca cetatean imi exercit dreptul…din pacate…n.am cu cine vota…pana nu dispar interesele de partid….asta e…si la fel cu guvernul…pana ma fura toti si ma linseaza ca cetatean o sa aibe votul meu…anulat…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.