Astăzi o să vorbim despre un subiect care probabil vă va deveni pe loc foarte simpatic: agenții imobiliari din spațiul carpato-danubiano-pontic. Nu despre toți, desigur, doar despre cei care înfloresc ușor realitatea, ca să folosesc un dulce eufemism pentru „mint de îngheață apele”. Mno, cu toții știm minciunile care însoțesc multe dintre anunțurile imobiliare, dar doar câteva sunt cele de top, adică alea care te fac să pui mâna pe telefon si să suni, fericit c-a dat norocul peste tine.

De departe cea mai gogonată e aia cu „la cinci minute de metrou”. Oamenii știu prea bine că în București practic aproape că nu se mai poate circula cu mașina, așa c-o bagă p-asta cu distanța mică până la metrou, convinși fiind c-o sa funcționeze mai ceva ca mierea pentru muște. Și să vezi ce, chiar funcționează. Când îmi căutam ceva să mă mut, am fost să văd un apartament, undeva prin zona Iancului, aflat la cinci minute de metrou, evident. Oamenii nu mințiseră, fix cinci minute am făcut, doar că eram cu mașina.

Pe locul doi nu e o minciună, e o întreagă procedură numită „cârlig”. Tocmai când ai decis că e mai ușor sa te muți pe Marte decât într-o zonă bună si-un apartament decent, dai peste un anunț beton. Prețul e bun spre foarte bun, pozele apartamentului arată bine de tot, ce să mai, după toate țepele si vorbăraia goala de pân’ atunci, ai impresia că l-ai apucat pe ăl de sus de un picior. Încântat, de un așa noroc, pui mâna pe telefon si suni. Ce să vezi, nu mai e valabil, tocmai s-a dat, dar, deosebit de îndatoritor, agentul se oferă să-ți arate ceva similar. Ai vrea să-i spui că anunțul e pus acum o oră și că n-avea cum să se dea atât de repede, dar ți se face lehamite și renunți.

Amenajat modern. Dacă dai peste asta cu „amenajatul modern”, mai bine îți vezi de treaba ta sau fugi unde vezi cu ochii. Toată mobila care trebuia aruncată, pusă pe foc sau cărată la mamaia la țară, a poposit în apartamentul care din acest moment va purta prețiosul titlu de „amanajat modern”. Mașina de spălat, aia veche pe care a avut-o si copilul la cămin, un frigider ce-a văzut lumina zilei pe vremea când România înca se mai zbătea în comunism, plus un televizor cu tub care tronează impozant pe masa din sufragerie, fac și ele parte din dotările obligatorii ale unui apartament „amenajat modern”.

Proaspăt renovat. La asta cu proaspăt renovat poți să ai noroc și chiar să fie renovat. Proaspăt. Dar de cele mai multe ori n-ai. Și „proaspăt renovat” înseamnă doar că proprietarul a spoit o mână de lavabilă pe toți pereții si a avut măcar minimul de bun simț să înlocuiască bucățile de gresie și faianță sărite sau sparte. Nu în aceeași culoare, dar orișcât, să zici merci că le-a pus.

Poate vă întrebați „oare ce l-a apucat p-ăsta să scrie despre imobiliare taman acu’, în ajun de sărbători, când nu caută nimeni case și nu se mai mută nici naiba”. Păi, vă zic eu de ce, fix pe strada unde locuiesc, dar fix acolo, practic la 50 de metri de mine, taman se construiește un complex d-ăsta imobiliar nou, Soho, pe numele lui. Știu, și eu m-am întrebat de ce i-au zis tocmai Soho, după care am aflat că cetățenii dezvoltatori sunt chiar din Londra și m-am prins de ce.

Well, oamenii ăștia cu Soho sunt puși să demonteze toate minciunile pe care le spun agențiile imobiliare. Au de gând să pună poze reale, vor să amenajeze modern toate apartamentele (unde mai pui că nici n-au nevoie să le renoveze, dat fiind că vorbim despre unele nou-nouțe), după care, țineți-vă bine, le-a trecut prin cap să ne cheme să le vedem. Și când am zis „ne”, m-am referit și la mine și la voi. Cică au de gând să NE organizeze un eveniment sau ceva, dar cu partea asta vă țin eu la curent.

În fine, treaba e că p-aia cu metroul chiar n-au cum s-o demonteze oricât s-ar chinui, nu de alta, dar n-ai cum să susții că ești la cinci minute de metrou când, pe cronometrate, faci șase.

Pe final, ce voiam să vă rog, e imposibil să nu fi avut experiențe cu agenții imobiliari, fie ele plăcute sau neplăcute, fie că ați căutat să închiriați, fie c-ați vrut să vă cumpărați. Ce-ar fi să le lăsați aici și p-alea bune și p-alea rele, ca să mai afle și alții cum stau lucrurile?

P.S. Cetățenii care construiesc Soho Unirii mi-au zis să vă transmit o șmecherie. Dacă aveți în plan să vă cumpărați apartament, la un moment dat, lăsați în comentarii un emoticon d-ăla care face cu ochiul. Nu mă întrebați de ce, că n-au vrut să-mi spună nici mie, cică ar fi vorba de o surpriză mișto. Da’ mai mult de-atât nu știu.