4,589 cititori

O țâră de noroc tot îți trebuie

Când am aterizat, la Barcelona ploua așa mai molcom, cam cum plouă toamna târziu pe la noi. Dar pân-am ieșit, pân-am ajuns la hotel, pân-am băgat câte o paella la ghiozdan, ploaia aia lejeră s-a transformat în ceva ce aducea a torențială. Ieși de te mai plimbă dacă poți.

A doua zi dimineață, evident, nu se schimbase nimic. Frig și ploaie de mă întrebam ce caut acolo și de ce n-am stat io liniștit acasă la căldurică. Când m-am urcat în metroul care mergea la stadion, parcă mă duceam la tăiere. Camp Nou n-are tribunele acoperite, deci mă gândeam cu groază cam cum o să mă prezint după trei ore de stat la murat, în frig. Dacă supraviețuiam, desigur.

Nu cred c-am mers cu metroul mai mult de douășcinci de minute. Hai, treizeci, c-a trebuit să schimbăm. Cert e că în momentul în care am ieșit la suprafață, afară era soare ca vara. No fucking joke. Și asta în condițiile în care nici măcar accuweather n-avusese tupeul să prezică una ca asta. Băbăieți, nu că era soare, dar când am ajuns în tribună, ardea atât de tare c-a trebuit să mă duc oleacă la umbră. Mno, cam ăsta zic eu că se cheamă bulan cu nemiluita.

Cât despre meci, ce-aș mai putea să spun? Am văzut duminică, de pe stadion, unul dintre cele mai mișto meciuri ever. Și nu uitați că fratele vostru a fost la cinci finale de Champions League, plus una de UEFA, plus niște ani petrecuți pe stadioane din țară și de-aiurea. M-am bucurat de fiecare minut, am zbierat la fiecare gol al Barcei, i-am fluierat pe Marcelo și pe Bale, am cântat cu ăia din jur, a fost absolut senzațional.

Și dacă meciul în sine a fost cum a fost, atmosfera dinainte și de după, a făcut toți banii. Să vezi zecile alea de mii de oameni cântând, pe străzi, în metrou și, în general peste tot, n-am cuvinte să descriu, ți se făcea pielea de găină în secunda doi.

Ah, să nu uit, prin minutul ’60 cetățenii din jur au început să murmure când atingea Rafinha mingea, semn că omu’ nu prea mai făcea ce trebuie în teren. Și-au murmurat ce-au murmurat, până unul n-a mai rezistat și-a zbierat cât îl țineau plămânii: “cambio Rafinha, pro favor”. Am râs amar, în sinea mea, când m-am gândit că pe la noi același lucru ar fi sunat cam așa: “schimbă-l, băăă, p-ăla, în pwla mea, nu vezi că e mort?”. Well, dar cam asta e și diferența dintre fotbalul lor și-al nostru, nu?

Încă ceva. Cu mult înainte să înceapă meciul, am observat un cetățean în vârstă care a venit tacticos, și-a scos o păturică și-o pernă, ambele cu însemnele Barcelonei, le-a pus pe un scaun, s-a instalat comod, după care a început să vorbească familiar cu toți oamenii de pe-acolo.

N-am rezistat, și pentru că vagile mele cunoștințe de catalană nu-mi permiteau, m-am dus și-am rugat un steward să-mi fie translator și hai să vorbim cu el caballero. Omu’, Rafael pe numele lui (doar p-ăsta l-am reținut, că a mai înșirat vreo șapte nume când l-am întrebat cum îl cheamă), avea 75 de ani, de 40 vine la meciurile Barcei, e abonat și stă întotdeauna pe același loc.

Practic, mi-a venit să pâng când am realizat că în România e imposibil să faci asta. Toate cluburile mari ori s-au desființat, ori se zbat pe undeva prin ligile inferioare, ori sunt conduse de negoiți și gigibecali care se prefac că nu înțeleg diferența dintre fcsb și Steaua.

Pe el caballero Rafael, care s-a bucurat ca un copil când a auzit că sunt din România și-am venit special pentru Barca, îl puteți vedea mai jos. Acolo unde v-am pus și un video de la începutul meciului, cu tot stadionul cântând imnul Barcelonei. Vă rog eu să vă uitați la el cu sonor, sunt curios dacă rămâneți vreunul fără piele de găină.

Gata, atât pentru azi (v-am scris din camera de hotel, că în țară ajung abia luni noaptea).

P.S. Toate anunțurile de la stadion se făceau în patru limbi (catalană, spaniolă, engleză și franceză). Asta ca să înțelegeți mai clar ce înseamnă fenomenul Barcelona – Real Madrid, cunoscut și sub numele de El Clasico.

El caballero, Rafael.

40 de păreri la “O țâră de noroc tot îți trebuie

 1. O țâră de noroc, ptiu … zici că ai supt la țâța lupei capitolina, așa bulan ai avut. Îți scrii memoriile în plenul vieții, mijto😋

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

 2. Maestre, frumos! Da’ nu mai pomenit de meteo! Te rugăm cu binele unii de pe-aici! Cât te-om mai ruga…

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 0

  • Nu pot. Am chemare în direcția asta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Sef Vasilesco, nu vreau sa te contrazic dar o voi face. :)) Experientele traite anu’ asta zic ca dai in carti a ploi si viscol.
   Cu tot respectu’, o corporatista care n-a scos inca galosii de la naftalina.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 3. Din motive necunoscute AMFB și Jandarmeria Română (adică ăia care bat copii și femei) au decis ca absolut toate meciurile în deplasare ale echipei Steaua București din liga a 4-a să se joace fără spectatori. Adică echipa care anul trecut a adus jumătate din ceea ce a fost cea mai mare audiență pe stadion la un meci de fotbal nu are dreptul să joace în fața spectatorilor decât pe teren propriu. Am spus “motive necunoscute”? Aparent, cică le-ar fi frică de scandalurile pe care le-ar putea provoca cei 1000 de fani ai Stelei și nu își asumă responsabilitatea de a preîntâmpina și gestiona aceste scandaluri. Ați înțeles? Restul oamenilor au fost goniți de pe stadioane prin forbalul de mizerie jucat și prin desființarea echipelor de tradiție. Hai să gonim și ce-a mai rămas fiindcă nu știm să batem și să păzim decât oameni fără apărare.
  Pentru cei care zic că așa ne trebuie fiindcă nu suntem civilizați le sugerez să urmărească imagini de la Borussia Dortmund – Hertha Berlin din weekend-ul trecut, din civilizata Germanie. Doar că ăia p-afară nu închid stadioanele de frica a câțiva cretini.
  Impresionantă atmosferă pe Nou Camp, trebuie să recunosc, chiar dacă eu sunt fan Real. Dar înainte de a fi fanul vreunei echipei, îmi place fotbalul și atmosfera stadioanelor. Și sufăr că trăiesc într-o țară care nu dă doi bani pe așa ceva.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • Man, îl urăsc pe jiji becali pentru că mi-a luat plăcerea de a merge la stadion. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Eu îi urăsc pe toți cei care au distrus fotbalul nostru. Și care continuă să distrugă orice sport, orice urmă de spectacol, orice performanță. “Pâine și circ” într-adevăr, dar la noi nici măcar circul nu mai este de calitate, cum văd că este la alții.
   Recomand Ultras World sau alte pagini de fb ale unor cluburi sportive de pe afară, pentru a vedea ce înseamnă fenomenul sportiv pentru un oraș (chiar și orașe foarte mici), ce eveniment este un simplu meci de ceva, nu neapărat fotbal, ce sărbătoare, ce spectacol. Cât de uniți, cât de bucuroși și de animați sunt oamenii din acele orașe, fiindcă, în ciuda a ce cred unii, sportul unește și educă. Dar nu la noi.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 4. Si impresionant este ca dupa meci 95000 de oameni se risipesc in maxim 20 de minute, apoi incepe o curatenie si in maxim o ora zici ca nu s-a petrecut nimic in zona. Experienta asta este ceva de trait pentru un fan al fotbalului, felicitari!

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 0

 5. Cunosc senzația AIA. Și mă bucur pentru tine.

  PS-Azi e 30.10 și mi-am început ziua cu “Goodbye to gravity” la maxim.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 6. Să scrii despre fotbal aici este la fel cum ar scrie Zoso despre alăptat si vergeturi iar Miruna despre tranziția progresiva si apărarea în zonă.Exceptând-o pe Vera si pe cativa neni.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 5

  • Edelweiss, da’ tu de ce o citești pe Miruna? Numa’ întreb și eu.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 4

  • Pas. Mniezău mi-a furat bucuria vieții. Realul e o glumă, Daniel Ricciardo e la al optulea abandon… nu mai vreau să știu de fotbal și F1.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 4

  • 5-1 ți se pare ție glumă? :))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • După cum a mărturisit o citește doamna lui 😋 E suficient. Tocul cui ? De ce credeți că are 5 perechi de chiloți în kit-ul de supraviețuire bravul camarad dă suferință ? Aaa, să îl rugăm pe Redoo să dea și ceva lame 😋 dă gumă 😊

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • H,don’t be ardelean.Cum a spus un înțelept,ai dreptate.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Cine e Miruna?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Floare de colț, n-am cum să nu fiu. Pe unde m’oi duce tot de la țară zic că îs, chiar dacă stau în centrul capitalei și recunosc că mânc și slană cu pită. Nu mânc cârnaț ca ăla din Militari de s-o dus în Scheii Brașovului să se dea mare țapinar și să corhănească lemne de la HornBaci 😋.
   Scuză-mă dacă ți-am lezat ego-ul,te rog.

   @Redoo Miruna e o sibiancă blondă ce îi împotriva gumei de mestecat, așa gândește 😋

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Man, dacă n-am bătut eu apa în piuă cu fotbalul, asta nu înseamnă că nu mi-am petrecut niște ani pe stadioane. Inclusiv mers după Steaua prin străinătate sau mers la meciuri pe minus zece grade.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 7. @Mihai, la bulanul pe care l-ai avut cu biletele, la ce altceva te puteai astepta?

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 8. Am avut la un moment dat, un coleg de serviciu care, fara sa fie el mare microbist , s-a dus cu un prieten la un meci de fotbal pe Arena Nationala. L-am intrebat a doua zi cum a fost si mi-a raspuns: Bai, Laura, nasol…Sunt aia niste huligani! Si mai rau este ca, nu mai sunt ei printre noi, suntem noi printre ei.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 6

  • Ei, hai, exagerează.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • I-au rupt și dresul huliganii? Am fost în peluze la diverse meciuri, singurii care au rupt cu bătaia copii, femei și bătrâni erau unii pe care scria “jandarmeria”.
   Nu prea îi arată la televizor când culcă la pământ peluze și tribune că nu-i frumos, le strică imaginea și trebuie păstrat mitul ultrașilor care sperie oamenii să vină pe stadioane și sparg proteste.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 9. La oamenii buni, și norocul vine ! Aici mă dau pe mine exemplu (evident) când am fost invitat la un meci important, nu dau nume (Arsenal-Chelsea). Să tot mergi la spectacole de astea.
  E un minus mare, într-adevăr: n-au semințe !

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • Da, frate, dai cu tunul și nu găsești.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 10. Domnu Vasilescu vă recomand cu căldura o vizită pe Ainfield !
  Frumos stadion, frumoasa atmosfera, faini suporteri si pe Camp Nou!

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 11. Se mai joaca tiki-kaka pe Camp Nou?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 12. Si te mai plângeai ieri că nu ai avut gumă când erai mic! Zii mai bine că nu ai avut pampers si ai făcut în scăldătoare! Asa se vede norocul omului.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 13. După atâta vreme bună, iar e soare cu furtună…
  O aterizat Vasilescu la biroOoo … campionee .. bla bla, țineți-vă! 😋

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 14. Mihai Vasilescu zis Bulan a aterizat cu bine pe plaiurile mioritice. Dimineata a intrat in sedinta cu Suzana si Vasile. De iesit…speram, ca doar de asta ii mai spune si Bulan

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 15. Noi nu suntem fan fotbal, niciodata n-am fost nici eu, nici sotul. Cand a inceput sa se imputa rau de tot la noi in tara, ne-am mutat la Barcelona. Am vazut orasul pt prima oara in ziua in care ne-am mutat aici.
  Am venit intr-un februarie si in aprilie a fost el clasico, daca tin minte exact luna. noi fiind pe langa ce se intampla inca in oras, fara prieteni sa fim la zi, in ziua cu meciul eram prin centru si in drumul spre centru lumea (batranei de ambele sexe) se salutau cu “meci bun” la urcare, coborare, cu soferul (ei oricum mereu se saluta cu soferul), la supermarket, la casa la zara, ABSOLUT peste tot. Am intrat in admosfera fara sa avem cea mai mica atractie fata de fotbal. Anul urmator am castigat la o tombola la munca bilete la marele meci, initial am vrut sa le dau altui coleg care era mai pasionat, fiindca nu se gasesc usor, nu e imposibil, dar nici usor nu e. Apoi povestind cu tata, m-a convins sa mergem pentru experienta si am zis ca e cazul sa ne integram mai bine cu orasul in care am ales, cu ochii inchisi, sa locuim. A fost absolut soc si piele de gaina cantarea imnului. Am mai avut senzatia asta la finala castigata de Simo anul asta cand am fost gata sa lesin auzind tot stadion cantand imnul pentru ea. Fain tare filmul. Si da, a fost un moment de cer senin pentru cateva ore.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 16. @MV Dăci iE bai, firEar foolbalu’ al naibii, ai dat cu subiectul ăsta ai dat cu gol pe aici …
  Să fac prezența? Solandi, Elena P, Mona, didina, MAS, Paco, dracii, diabolicii, etc … deja caz în depresie. Mă duc în Selgros să-mi refac stocu’ de înghețată😋 Se aude acolooo Laura😋. Anduța, mestecă guma aia mai pe tiptil așea și mai scrie și aici ceva 😋👻

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @Habar,
   Am trădat galeria și-am mâncat înghețata la un nou serial. Vanilie cu nuci – înghețata 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 17. Habare, nu cred că e de la subiect, ci de la zi. Eu recunosc că nu prea pot vorbi azi despre altceva decât Colectiv, spitale, infecții nosocomiale, ticăloșie, etc poate și alții la fel. Deși Rafael cu păturica și perna lui mi-au stârnit niște amintiri, dar n-au intrat zilele în sac. A, și m-am bucurat pentru MV și înlănțuirea de evenimente norocoase, cred că de la death metalul ăla i se trage, în ideea de compensare din partea Universului. 🙂
  Hai nu pica în depresie, fă un amestec năstrușnic din înghețata aia, ne-om regrupa de mâine.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.