Dacă mă trezești în creierii nopții și mă întrebi ce mașină mi-aș dori, o să-ți dau pe loc trei răspunsuri. Unul dintre ele ar fi chiar bijuteria de mai jos. Yup, despre MINI vorbesc. De ani de zile tânjesc la un S, dar până acum n-am avut ocazia nici măcar să conduc unul. Well, am zis bine „până acum”, pentru că băieților de la BMW Group Romania le-a venit deosebita idee să-mi dea unul să mă joc cu el câteva zile. Să fie primit.

Planul inițial era să mă duc cu ea până în Deltă, la Sfântu Gheorghe, unde zilele astea tocmai are loc Festivalul Internaținal de Film Independent Anonimul. Mă rog, nu chiar până la Sfântu Gheorghe, că nu mă vedeam conducând pe canalele alea din Deltă, printre pelicani și stuf, MINI-ul urma să rămână la Murighiol câtă vreme m-aș fi delectat eu cu filmele.

Dar, pentru că viața e complexă și prezintă multe aspecte, n-am mai avut cum să ajung la „Anonimul”, așa că voi folosi mașina pentru cele câteva drumuri pe care le am de făcut zilele astea. Abia aștept. Mai ales că e un MINI Cooper SD cu motor de 190 de căluți. Să-l vedem ce poate, zic.

Acum vă las aici o chestie pe care nu numai că n-o știam, dar mi se pare și foarte tare. Ia fiți atenți.

Mini s-a lansat în 1959 şi era gândit ca un model economic, practic şi accesibil. „Suficient de spaţios să încapă în el un coş de cumpărături şi suficient de mic să intre într-un coş de cumpărături”. Neaşteptat chiar şi pentru designerul care a creat maşina, prin conexiunea cu motorsportul, Mini a devenit rapid foarte cool. Dintr-o dată, deşi era deja o maşină populară, a devenit populară şi printre vedete. Este de notorietate că Steve McQueen, Enzo Ferrari sau George Harrison deţineau câte un Mini. Cam ăsta este contextul în care maşina accesibilă Mini devenea un fashion icon britanic şi inspira chiar și apariția unui fashion icon britanic: fusta mini.

Da, da, celebra „fustă Mini”, un simbol al modei britanice al anilor ’60,  și-a luat numele nu de la dimensiunile… minuscule, ci de la numele mașinii despre care vorbim. Creatoarea de modă Mary Quant, cea care a lansat obiectul vestimentar, a povestit că era un fan al automobilelor Mini şi de acolo s-a inspirat pentru nume.

Tare sau cum?

Gata. Atât pentru azi. Vă țin la curent cu modul în care se comportă cei 190 de armăsari.