Dacă ai locuit mai mult de câteva zile cu un bărbat, este absolut imposibil să nu fi auzit, și nu o singură dată, celebra expresie: „nu-l arunca, nu se știe când mai am nevoie”.

Pentru că orice bărbat care se respectă păstrează cu sfințenie decenii la rând prima lui minge de fotbal sau tricoul ĂLA cumpărat la primul lui concert. Orice mascul adevărat are minim o consolă pe care nu s-a mai jucat de cel puțin trei ani, scule pentru meşterit la bicicletă, deși n-o mai folosește de alţi cinci, și-un stop ciobit de la mașina pe care a vândut-o acum zece ani.

Iar la toate astea se adaugă accesorii pentru toate sporturile posibile pe care ori nu le-a practicat niciodată, ori le-a practicat ultima oară pe vremea când dinozaurii încă erau bine sănătoși nici nu le trecea prin cap c-or să dispară. Dar asta nu-l împiedică să știe cu ochii închiși unde-și ține rolele, mingea de baschet, mănușile de box și kimonoul pentru judo.

Ce credeţi, există vreunul care poate răspunde ceva logic la întrebarea „de ce-ţi tot cumperi adidaşi pentru running, dacă ultima oară ai ieșit la alergat pe vremea când era Băsescu președinte?”. Mă rog, de întrebat poți să-l întrebi, dar ai tot atâtea şanse la o explicaţie plauzibilă, pe câte ai şi să-ţi dezvăluie de ce a zac în debara cele două rachete de tenis, o colecție întreagă de gantere aranjate frumos pe căprării sau misterul bicicletei fără șa, cu roțile dezumflate, pe care n-are voie s-o atingă nimeni.

Mno, ce voiam de fapt să zic, primăvara asta avem în sfârșit ocazia să facem ceva productiv cu toate chestiile astea pe care nu ne îndurăm să le dăm din casă. Și să le înlocuim, cu altele, evident, că doar nu ne-om lăsa de sport așa peste noapte.

Dacă nu știați deja, băieții de la Decathlon organizează, în perioada 02-25 martie, Trocathlon, singurul târg de produse sportive second hand. Pe scurt, te duci în oricare dintre cele 22 de magazine Decathlon și poți să vinzi articolele sportive pe care nu le mai folosești. Primești în schimb un voucher echivalent cu prețul de vânzare, voucher cu care te duci tu frumușel în magazin și-ți cumperi ce vrea mușchiulețu’ tău de sportiv bine antrenat. Iar dacă nu știi pe ce anume ai vrea să-l folosești, bagi rapid un ochi pe trocathlon.ro ca să-ți vină idei. Hai că nu sună rău deloc. Părerea mea.

Așa că io zic că a cam venit momentul să vă goliți debaralele. S-ar putea să fie ultima sansă la o viață mai bună atât pentru sărmana bicicletă, cât și un nou început pentru ganterele alea năpăstuite care renunțaseră să mai spere.

Ah, să nu uit, într-unul dintre magazine o să mă găsiți și pe mine. Am o placă, nește clăpari și-o rachetă de tenis care abia așteaptă să se despartă de mine și să-și găsească niște stăpâni care vor binevoi să le mai arate și altceva în afară de ultimul raft al debaralei.

mihai_vasilescu_trocathon