9,423 cititori

Abstinența este calea către mântuire

Dacă e sâmbătă, e Elena.

Nu știu ce reprezintă pentru voi biserica, dar pentru mine e doar un loc unde oamenii care și-au pierdut speranța și încrederea în ei merg și-și plătesc “cererile” de mai bine. Și după aia așteaptă să se întâmple lucruri. Nici măcar nu judec acest comportament. De condamnat nici nu încape vorba. Doar observ ce se întâmplă cu oamenii ăștia și mă întreb cum au ajuns să creadă că viața lor nu le mai aparține? Și de ce tot ce li se întâmplă se transformă în “asta e crucea pe care trebuie s-o port!”?

Părerea mea despre biserica este una destul de clară: este locul de unde o mână de șnapani ține subjugată o masă de oameni care îi urmează orbește pentru că iau ca literă de lege aberațiile pe care le propovăduiesc. Locul unde asumarea nu există nici de o parte și nici de cealaltă. Unde strigătul disperării este acoperit doar de foșnetul banilor. Unde nu exiști ca individ. Locul unde creierul și sufletul întră în moarte clinică pentru că, nu-i așa: există cineva care are grijă de tine. Iar în schimbul acestei griji deosebite, TU trebuie să faci un singur lucru: să-i plătești.

Toată șarada asta mă duce cu gândul mai degrabă la lașitate din partea oamenilor și nicidecum la puterea de a accepta lucruri. Sau a le schimba. Sau a se schimba.

Exemplul cel mai clar care m-a făcut să cred asta este povestea unui amic. În urmă cu câțiva ani am lucrat pentru o companie franceză. Aveam în birou un coleg de la logistică de care, ușor, ușor m-am apropiat. Și-am aflat că fusese crescut doar de femei: mamă, bunică și o mătușă care a murit domnișoară la 50 și ceva de ani.

Mai mult, mi-a povestit că toate femeile care l-au educat au fost credincioase până la habotnicism. Pentru el “distracția” tinereții a fost să meargă la slujbe și sa se roage. Iar acum credea cu tărie că orice i se întâmplă în viață are un scop bine stabilit anterior. Într-un final mi-a spus și că are o iubită cu care urmează să se căsătorească în toamnă. L-am întrebat dacă și ea e la fel de credincioasă și mi-a spus că da. Mi-am scuipat de trei ori în sân în timp ce-mi ziceam în gând: “sper să nu fie așa și fata asta să-l învețe să trăiască”.

La exact o săptămână după nuntă a revenit la serviciu și colegii din birou au început să-l tragă de limbă despre viața sexuală. Glume de băieti, mai ales că toată lumea știa că proaspeții însurăței excluseseră total varianta de a experimenta ceva sexual înainte de a primi sfânta taină a căsătoriei.

O perioadă a evitat răspunsurile cum a știut el mai bine, dar într-un final a recunoscut că merg la terapie de cuplu. Și că SE ROAGĂ ca lucrurile să meargă bine pentru că el nu are cum să divorțeze. Divorțul ar fi însemnat pentru el un eșec și pierderea visului de a avea o familie. Era convins că și dacă e să le fie rău, trebuie să-și poarte crucea mai departe pentru că Cineva, mai presus de el și de noi, vrea ca el să treacă prin tot acest chin.

L-am luat pe toate părțile cu întrebări legate de felul în care văd amândoi asta, atât el cât și nevastă-sa. Mi-a zis că e împăcat, știe că rugile o să-l ajute. Că puterea vine în suflet de sus și că totul e să crezi și să aștepți să se întâmple. Bine, bine, dar cât să aștepți?

Avem 23 de ani amândoi, deci timp este suficient, mi-a răspuns. În plus, Elena, tu crezi că viața îți aparține, dar nu e deloc așa. Tot ce ți se întâmplă e programat cu mult timp înainte să te naști. Și nu poți schimba nimic. Doar crezi că poți schimba. După care mi-a explicat foarte convins și despre niște păcate ale predecesorilor mei pe care eu TREBUIE să le plătesc.

M-am blocat și n-am mai fost în stare să continuăm. Era clar că vedeam lucrurile din altă perspectivă și orice i-aș fi spus, n-ar fi înțeles niciodată că poți face absolut tot ce vrei tu în viață.

Dar cred că i-a rămas în cap discuția noastră, pentru că după câteva zile mi-a trimis pe e-mail un text. Erau povețele unui preot și cumva a crezut că citind cele scrise acolo o să văd lucrurile altfel. Ce să zic? A dat chix cu mine. N-am fost niciodată pregătită să-mi trăiesc viața după niște reguli sau povețe care în loc să mă facă să-mi folosesc creierul, vor să mi-l amorțească.

Vă las mai jos un citat din text:

“Dacă vrei să-ți petreci viața în curăție, nici prin cap să nu-ți treacă să placi oamenilor. Să fii cât mai neprețuită de oameni, asta da! Si nici să fii lăudată. Lauda e tot un fel de mândrie. Si când îți vine în cap gândul că ești mai bună ca altul și că meriți să fii lăudată, să-ți spui așa: Cine a mai făcut așa păcate rușinoase cum am făcut eu? Că nu-i puțin lucru păcatul ăsta. Gândește-te, dacă atunci când ieșim pentru noi afară, îngerașul nostru bun se întoarce cu spatele, că se rușinează, d’apăi când facem alte prostii sau când ne facem noi singuri poftele, cum plânge, săracul. Și nu uita niciodată: sărutul e arvuna către diavol și fiecare patimă scurtează viața si este echivalentă cu sinuciderea”.

Tot, absolut tot ce scria acolo, era legat de abstinența sexuală și de faptul că niciodată nu trebuie să ieși din casă cu gândul la admirația celor care te privesc. De cum nu ai voie să privești o femeie sau un bărbat. De cum să faci să-ți alungi gândurile astea și cum să aștepți să plece. Sau despre cum bărbatul și femeia trebuie priviți ca niște pietre care-ți apar în drum și trebuie să-i ocolești. Si de imaginatie trebuie să te feresti. Să nu te gândesti vreodată cum e trupul bărbatului, cum e trupul femeii, să nu te intereseze. Că de la gândurile astea pornesc altele. Și povestea preotul ăsta cum și pe el l-au fulgerat gânduri din astea. Dar nu le-a ascultat, ci le-a gonit și acum nu-i mai vin. Că nici nu le are, nici nu-l interesează si nici nu voia să știe despre ele. Doamne fereste! Nu i-am răspuns niciodată la email.

În schimb, m-am întâlnit cu el pe stradă zilele trecute. Ghiciți ce? A divorțat. Și mi-a explicat că n-are niciun regret. Nici n-avea cum să aibă atâta timp cât e convins c-a divorțat pentru că “așa a vrut ăl de sus”. Am râs amar la plecare. N-a înteles nimic din viața asta pe care și-o lasă condusă de niste reguli care mai degrabă distrug decât repară.

Nu cred că există dovadă de lașitate mai mare decât să-i lași pe alții să ia deciziile în locul tău. Iar când “alții” mai sunt și niște prieteni imaginari sau niște popi puși pe îmbogățire pe spatele credulilor, pe lângă ca ești laș, mai ești și fraier.

Gata, vă las, că mi-am adus aminte de un păcătos (la cum arăta, n-avea nimic sfânt în el) pe care l-am văzut intrând în lift aseară. Și-am avut niște gânduri atât de necurate c-a început să-mi bată îngerașul obrazul și să dea ca disperatul din aripi atât de tare, de ziceai că e cocor care vrea să plece în țările calde. Mă duc să-l împac și poate-l fac să-mi spună la ce etaj mergea păcătosul ăla nesimțit.  

Pwp!

mihai_vasilescu_abstinenta

127 de păreri la “Abstinența este calea către mântuire

 1. ghici….dacă l-ai întâlnit pe duduiul acela în lift, este pentrrru că așa este scrrris pe undeva…mai exact în rrrromanul “Viața tumultoasă a dooomniței Helene du Vod Afone”…de autorrr necunoscut. Pentru îngerrraș arrr merge o îngerrrrașă…o vrrreme scapi de el și poți da vina pe el că nu și-a făcut trrreaba…

  Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 0

 2. Lumeee?!! Sunteți pe aici sau ați luat somn de la text?? O fi sâmbătă și mai greu cu reacțiile…???

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • @ardei, ce-ai vrea, e sâmbătă dimineață, dorm toţi că să fie odihniţi mâine la slujbă. 😛

   Comentariu beton! Thumb up 52 Thumb down 0

  • Ia, gata cu somnul!
   Am apărut!

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

 3. Olelei Elena, câți din ăștia mai sunt. Problema e că mulți confundă religia/credința în ceva cu organizația numită biserică și care se vede clar că face totul doar pentru bunăstarea ei ( că să nu zic îmbogățirea ei ?). Fiecare face ce vrea până la urmă cu viața lui. Dacă unii aleg sa fie niste oi asta e. Și pe ăștia nu îi poți scoate din filmul lor. Fiecare cu pizda mă-sii. Mă duc să-mi pwp soția! Oare păcătuiesc? ? Și știi ce e culmea? Majoritatea celor de genul asta au și o droaie de copii…aia cum sunt făcuți oare? ?

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 0

  • @Marius S, am io niste bănuieli cum îi fac.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • @Marius U! De făcut copii “în cadru legal”, consfințit de popa, e voie, ba e chiar indicat! Nu e voie așa, să te uiți la vecinul, la colega de serviciu… Ba nici cu aia/ăla de acasă nu e voie prea mult pupat. Pătura în cap și la făcut copii, ca să crească mulțimea de credincioși.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Ana G., Au voie dar așa mai în scârbă cum s-ar zice, nu cumva să intervină plăcerea la mijloc. Doar cât să crească turma de “follow-eri”!

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • Cu lumina stinsa, perdeaua trasa, plapuma in cap si gaura in chiloti! :)) eventual si cu ochii inchisi.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 4. Oh, subiect sensibil azi. Eu zic că băiatul ala şi semenii lui habotnici greşesc, ei zic că eu greşesc. Win-win.
  L-am visat de atâtea ori pe Dracu’ încât dacă-l văd în toată splendoarea, îi zic “sup, bitch! Hai la o cafea!”
  Mai nasol e de Doamne-Doamne, că iese jumulit din ghearele mele. Are nişte explicaţii să-mi dea şi fără lăbăreli d-alea cu liberul arbitru, mie să-mi zică punctual de ce-a permis cutare şi cutare lucru.
  Partea bună din toată dilema asta este că eu nu cred în sus-numitele personaje. Cred în conceptele de Bine şi de Rău. Dar e mai uşor să le atribui şi un nume, cumva le demistific. Nu cred în făpturi celeste, cred în raţiune şi sentimente. Şi mai sunt şi lucrurile alea pe care credincioşii le intitulează “miracole”. Alea intră la categoria “fenomene inexplicabile” şi impart etajul cu “grozăviile” şi cu matematica. Yup, same level for me. Toate trei categoriile mă fac să mă intreb “De ce?! Există vreun scop la acest lucru?!”

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 7

  • @Vera, doar tu ai să-ți dai niște explicații. Și răspunsuri.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Elena Ce pot rationa, rationez. Ce ma depaseste, abandonez. N-am nicio placere sadica sa ma torturez cu intrebari fara raspuns. M-am lasat demult de sportul asta numit “overthinking”, fac ce pot si iau ce gasesc, mai simplu de atat nu e!

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 6

 5. După ce am citit ce ai scris tu, pentru mine e clar: deja îmi scot de la naftalină costumul de azbest: voi avea nevoie de el, când voi face pasul ăl mare….în fața cuptioarelor…acolea. Despre text, să știi că mi se pare trist: nu înțeleg cum unii oameni se opresc dni a trăi și devin habotnici…frica? cred că ea e un motor foarte bun de făcut bani. Mă opresc aici.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 2

  • @Sorin B, cuptoare pline cu prăjituri sau friptură? Despre ele vorbești? ??

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @SorinB, vrei la cuptior, bre? Da’ de ce, la cazan nu-ți place?! Până la urmă, la cazan poate punem de făcut rachiu.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 6. Zeii mei sunt buni si drepti si mi-au iluminat calea si sa nu am niciodată mustrări de conștiință.Excesele si plăcerile mele sunt cea mai bună ofrandă către ei.Cine sunt eu să-i dezamăgesc.Nu am mustrări de conștiință,nu am milă,doar atunci când compasiunea îmi face mie plăcere.

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 0

  • @edelweiss, eu cred că zeii tăi se inchină ei la tine și nu tu la ei.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 4

 7. Vai, dar cum ne ispitești tu să avem gânduri necurate cu poza aia!
  Ptiu, drace!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @Anouk, poza e pusă INTOTDEAUNA de Mihai. Și azi a găsit-o pe poza. C3 sa zic?.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 8. Neața, Elena. Tot ce vreau să spun este că ușile sălilor de operații au auzit mai multe rugăciuni decât bisericile.
  Cât despre păcat, noroc că există c-aș fi murit de plictiseală.

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 0

  • Eu si când am avut ultimul accident de motor si eram internat si cu diagnostic optimist ca este posibil să o mierlesc,au adus si un popă.I-am spus băiatului prea full de har că ar fi de căcat ca in fata unei posibile mierleli cinstite să mă sucesc si sa mă pis pe toate credintele mele.Că pot să mor linistit si fără asistenta lui.Dar zeii sunt buni si drepti si m-au facut ca nou.

   Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 0

  • @Olive, mama a făcut acum doi ani un preinfarct. A fost adusă în juma’ de ora de la Constanța la București cu un elicopter. A scăpat cu bine.

   La ceva vreme mi-a zis că ruga a ajutat-o. I-am spus: mamă, pe bune?! doctorii te-au ajutat. La Spitalul Militar ai găsit un medic care a știu ce să facă fără să ceară nimic.
   Nici acum nu crede asta.

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 5

  • @ Elena P – după ce slăbești la propriu 5 kg după 10 ore de stat în sala la o operație, te întâlnești cu aparținătorii și te întreabă:
   – Și, e bine?!
   – E bine (după câteva minute în care îți trec prin cap toate complicațiile posibile)
   – Slavă Domnului!!!!
   – no comment (te apucă un râs isteric)
   Dacă nu e bine, medicii sunt de vină.
   Prin urmare, ei cu ale lor, noi cu ale noastre. Am învățat să inotăm delicat printre sfinți și religie după ce ne-am îngropat în cărți.
   P. S. Mă bucur că mami tău e ok. Dacă te pot ajuta vreodată cu ceva, dă-mi de știre:-)

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 1

  • Olive, cred că e foarte greu să fii medic, medic adevărat vreau s[ zic, nu de-ăia făcuți pentru bani. Pentru că oamenii când sunt disperați se agață de orice pai, de orice sfânt, de orice religie și orice face medicul până la urmă e considerat la mâna divinității. Asta dacă iese bine. Dacă iese rău, sigur și medicul a greșit. Păcat că o meserie atât de nobilă este întinată și din exterior și din interior.

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 0

  • @Gabil, m-am născut din tată ateu, mamă religioasă, cu frica de-a-mi face cruce la masă că mă pleznea tati. Mai târziu, mi s-a explicat că “acolo unde se oprește știința, începe Dumnezeu”. Când am terminat cu toate școlile, am realizat că nu sunt nici Dumnezeu, nici vrăjitoare, nu pot să fac nici minuni oricât de mult mi-aș dori să salvez lumea! Cred că cel mai greu este să fii om într-o lume care blamează omul și care critică, judecă și râde de omenie.
   P. S. Ai să râzi, dar nu cred că meseria, credința sau religia au vreo legătură în calitatea de-a fi om.

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 0

  • Olive, nu am de ce să râd, pentru că sunt convinsă că ai dreptate. Am întâlnit pănă acum mulți oameni ..dar.și neoameni. Sunt convinsă că ești un om bun și adevărat. Și acum gata cu astea, eu de fapt sunt o scorpie bătrână. 😛

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • @Gabil,cum zicea cineva: “îmi doream bicicletă și mi s-a spus să mă rog pentru ea. Dar știam că Dumnezeu nu funcționează așa. Așa că am furat-o și m-am rugat lui Dumnezeu să mă ierte” :-))))

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 1

 9. offf tinand seama ca vin din familie de popi a caror unica ocupatie era sa miruiasca enoriasele maritate sau nemaritate 🙂 , nu prea cred in religie. Acu daca unora le place sa se roage la zei in loc sa faca ceva util pentru ei e pana la urma problema lor.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

  • @radu, tocmai de aia am scris la început că nu judec sau condamn acest comportament. Doar îl observ și-mi pun întrebari. Tocmai de aceea mi se pare ciudat să-ți lași viața în vorbe precum :așa a fost să fie! Și să nu faci nimic niciodată.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 10. Ieri se pregătea pe aici o petrecere monstruoasă cu ușor iz de orgie,azi pleosc.Luați cu anafură,mântuire,abstinență,păcat.
  Something smells fishy.

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 3

  • @Paco, nu e numai roz și râs pe blogul ăsta. Noi mai avem și creier. Mai găndim ce vedem în jurul nostru, mai dezbatem subiecte d-astea. Mai facem și analize profunde.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

 11. Dar oare nu are fiecare dreptul sa isi traiasca viata asa cum isi doreste? Atata timp cat nu ii obliga pe altii sa traiasca la fel ca el…care e de fapt problema? De ce este nevoie sa judecam stilul de viata al altora? Cu ce ajuta asta? Daca omul e fericit asa…si nu face rau nimanui…ce ai avea cu el? De ce trebuie sa il convingi ca e mai bine ca tine? Sau ca restul lumii? Cu ce te ajuta pe tine ca ii schimbi pararea si il transformi dintr-un fericit intr-un nefericit?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 16 Thumb down 14

  • @Carmina, pentru că așa sunt eu mai profundă în găndire. Și îmi place să cred că dacă ești fericit chiar se vede asta. Dacă atunci când l-am reîntâlnit i-aș fi văzut bucuria vieții în ochi aș fi schimbat finalul textului.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 6

  • Carmina, reise undeva in textul Elenei ca “nenea” ala era fericit? Daca da, probabil ca nu mai stiu eu sa inteleg un text.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • @Elena P Avand in vedere ca nu ii poti intelege punctul de vedere…nu cred ca iti poti da seama daca era sau nu fericit…poate el e fericit in lumea lui…asa cum este..sau poate nu…dar nu asta conteaza…conteaza ca fiecare are dreptul sa isi traiasca viata asa cum vrea…atata timp cat nu face rau altor persoane…si nu vad care e treaba unuia si altuia cum isi traieste altul viata…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 7

  • @Carmina, vedem lucrurile diferit.
   “Atâta timp cât nu face rău altor persoane” nu e crezul meu când e vorba despre oamenii pe care îi cunosc.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • oare Carmina? Asa o fi? Daca omul e fericit asa…si nu face rau nimanui?Oare a tarai copiii care nu au discernamant si a-i obliga sa creada , a-i indoctrina nu e ceva gresit? Am o matusa painea lui Dumnezeu sa-i spun asa, un om extraordinar dar care face parte din alt cult religios. Cat am fost copil am observat atunci cu amuzament cum copiii ei fugeau de la biserica si veneau disperati in casa bunicii sa vada putin televizorul…cu un ochi pe geam , sa nu ii prinda matusa sau bunica (pt ca televizorul era interzis, nu aveau acasa asa ceva). Au trecut anii, matusa mea e acelasi om extraordinar, dar ma uit la cei 5copii ai ei si 4 din cei 5 au cam esuat in viata, unii beau (batut nevasta/copii-divort), unii nu reusesc nici la a3 casnicie sa o faca sa mearga , unii fac praf tot pe ce pun mana….oare ,,tolul in cap” nu a facut rau nimanui? Ii iubeste, e un om extraordinar dar ma abtin la ,,si nu face rau nimanui”…au intrat in viata total nepregatiti si au tanjit mereu la fructul interzis. Eu consider ca sunt 2 lucruri diferite : biserica si Dumnezeu, si imi place sa cred ca exista Dumnezeu, e bine sa ai o credinta, na poti sa crezi in sfestnicul de pe masa daca vrei…cu biserica si preotii e alta poveste, ar fi imposibil sa nu o asociez cu lacomia…(la fel ca in medicina) sunt si preoti adevarati cu credinta si smerenie, si nu au nici o vina pt ceea ce se intampla cu bisercile in general. Atata timp cat nu e habotnicie si tol in cap pot privi biserica ca o relationare a unei comunitati care tinde din ce in ce mai mult spre izolare.Dar nu cred deloc in habotnicie si urmarea gurului adliteram, pt ca nu e adevarat ca nu fac rau nimanui.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

 12. @Elena, o fi un semn divin, sau ceva, că-l tot văd pe balta din spatele curții, își face veacul pe lângă lișițe. Cocorul. O fi al tău? ?

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Didina, am un stol de cocori. Vezi că de regulă unde este unu’ apar și ceilalți. Pregătește grăunțele.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 13. Înseamnă că eu sunt dracul în persoană ?. Am încălcat toate regulile scrise de acel preot. E rău dacă îmi place??
  Mi-e milă de acești oameni! Dar au dreptul să-și trăiască viața cum vor ei, chiar dacă e o viață tristă.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Roxana, cred că era rău dacă nu-ti plăcea?.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 14. Boss
  Viața e ca un hypermarket de unde îți umpli coșul cu ce-ți doreste inima. Pui doar dulciuri , te alegi cu dintii stricați. Pui doar băutură , ajungi să dormi in șanț.
  Echilibrul e secretul, din toate câte puțin
  La fel de periculoși ca bigoții sunt militanții atei. Nu există cale de mijloc .În timp ce primii ți-ar lua gâtul în numele lui Dumnezeu și ca să te salveze, ceilalti ți l-ar tăia ca să-ți arate că nu există și ca să te salveze
  Deci nici o deosebire

  Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 4

  • Asemănarea e că atât habotnicii cu iq redus cât și ateii extremiști au oameni fără Dumnezeu la conducere. Doar indivizi sadici, răi, perfizi și criminali. Vreo deosebire între papă, imami și stalin/mao/bush? De nuanță dar nu de esență. Calcă pe cadavre ca să ajungă acolo unde și-au propus și nu le pasă de numărul de morți lăsat în spate atâta timp cât și-au atins țelul. Spiritual vorbind sunt 0.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

 15. Oamenii ăia au impresia că o să mai aibă o viață după moarte, o viață veșnică, de aceea își permit să risipească singura lor viață trăind după niște reguli stupide scrise într-o carte care a suferit atâtea modificări de-a lungul timpului încât nici nu se știe cât e istorie și cât imaginație.
  Eu o să îmi trăiesc viața asta așa cum vreau, cu păcatele mele, pentru că nu există certitudinea că voi mai avea altă viață după moarte. Și dacă aș mai avea alte vieți, la fel le-aș trăi, cu regulile mele.
  Nu mai suntem în Evul Mediu ca să trebuiască să fim ținuți în frâu și să știm frică de ceva, de ceva divin. Am evoluat ca societate, acum știm frică de colapsul economiei și căderea bursei, de fenomene naturale care pot cauza pene de curent un timp îndelungat și de epidemii. Astea pot distruge bunul mers al lucrurilor, nu că ne futem în zi de post și ne bate d-zeu. Amin.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

 16. Cât despre la ce se gândesc femeile 83,2% xin timp :

  Cică odata un tip și-a taiat mâna. Dus la spital imediat, transplant. Da n-au găsit să-i pună decât o mână luată de la o femeie. Operația e un succes, il trimit acasă și dupa o lună se prezintă la control:
  -boss , nu -mi vine să cred, fac cu ea lucruri pe care inainte nu le faceam, pot să cos, să fac mâncare , să calc. E mai sensibilă și sunt mult mai indemanatic
  -Ma bucură nespus, dar spune-mi te rog, de ce are mâna asta nouă urmele alea de arsură ?
  -Da, aici e o mică problemă .Că intotdeauna când mă duc să mă piș nici de-a dracu nu-mi mai dă drumu la pwlă pana n-o ard cu țigara

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 5

  • @Colonele, dacă nici tu nu te pricepi să-ți arăți iubirea față de noi, femeile.
   A, și mai ales respectul.

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 0

  • Mdea…
   Îmi cer scuze pentru cuvantul mână .
   E mai bine acum ?

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 7

  • @Colonele, muuult mai bine.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

 17. În timp ce citeam(în drum spre muncă…), am văzut o puștoaică de 15-16 ani făcând cruci cu sârg în dreptul unei biserici. Și făceam o comparație între ceea ce scrii tu și mintea încețoșată de învățăturile religioase a unora. Mama mea e tristă că nici una dintre fetele ei nu a luat drumul bisericii. Eu nu mi-am dus copiii la biserică, au avut liber arbitru. Acum sunt “bătrâni” și ei, nu au decât să facă ceea ce vor. Ca de obicei, textul tău este excelent scris.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 4

  • @Ana G, mulțumesc.

   Vrei să te mint?! Eu văd zilnic persoane care își fac semnul crucii mestecând gumă sau vorbind la telefon.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Citind comentariul tău mi-am amintit de o fază petrecută intr-o dimineața in tramvai, povestită unor prieteni ” Stii ca ti-am zis ca pe traseu serviciu – casa sunt vreo 3 biserici langa liniile de tramvai si toata lumea se apuca de facut cruce, nu termina pentru o biserica ca se vede cealalata , in fine azi dimineata am trecut de o biserica, evident toata lumea cu crucea la purtator si apoi urmeaza curtea suprema militara (accesul se face pe linia de tramvai) si un nene s-a gandit sa testeze vigilenta vatmanului si franele tramvaiului si toata lumea care facea cruce mai mai sa pice in bot ca deh fiind dreptaci faceau cruce dar nu se gandeau sa se tina de bare cu stanga, eu cred ca eram singura din picioare care nu am suferit deloc, m-a buftit rasul sincer”

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Si încă o faza tot din tramvai , tot cu cruci:”Ți-am mai zis ca bucureștenii sunt foarte evlavioși, cu cruci făcute prin tramvai… Azi treceam pe lângă o biserica ce nu se vede din tramvai (e la cuca macaii după vreo 4 rânduri de blocuri și 2 străzi) cei din cartier o știu dar azi în tramvai era o mamaie cu nepoțeii și cum a văzut o “evlavioasa” din cartier care a făcut cruce zbang : fa mamaie crucita și uite asa indobitoceste nepoții”

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 18. Excelent articolul Elena! Din pacate sunt foarte multi care aleg sa gandeasca asa, in loc sa ia viata in propriile maini si sa isi asume responsabilitatea pentru faptele lor. E mult mai usor sa dam vina pe „cel de sus” pentru tot ce ni se intampla. A fost probabil atat de bine indoctrinat incat nu cred ca se va trezi vreodata!

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 19. Omul este un animal social. Este format de societatea în care trăiește. Dacă un copil pierdut în pădure și crescut de lupi devine semisălbatic și niciodată nu mai revine la un comportament uman, cam ce vină are băiatul ăsta că a fost crescut de 3 habotnice? Așa cum băiatul lup nu s-a făcut vreodată bine, nici el și alții ca el, îndobitociți din copilărie, nu au prea multe șanse.

  E foarte trist. I-au distrus viața înainte să afle măcar ce e aia. Ce aberează el tema asta este doar rezultatul unui overwrite pe creier din copilărie. Și mai trist, va fi mereu convins că are dreptate.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • Cataline,

   tie absenta unui tata in viata cuiva ti se pare, asa, o nimica toata ? Mai jos un film cu un sat din Brazilia, Noiva do Cordeiro, unde domneste matriarhatul, unde barbatii sunt doar in trecere, tac-pac si dupa aia pleaca, si sa te uiti, te rog, ce privire tampa capata copiii lor de timpuriu. La baieti ma refer, fetele n-au nici o treaba. Acolo-i de Elena, filmul chiar incepe cu declaratia totala, “Oamenii au observat ca n-au nevoie de o biserica.” !

   http://www.spiegel.de/video/frauendorf-matriarchat-brasilien-video-1546081.html

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 6

  • @catalin fdd, exact!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Faiantaru, nu cred că are legătură cu absența sau prezența unui tată, ci cu influența primită atunci când ți se formează personalitatea. Nu cred că unul care ar fi fost însurat și ar fi locuit cu asemenea femei ar fi fost altfel de caracter, ci probabil la fel de habotnic (na, ce am ajuns să folosesc cuvântul ăsta) ca și ele.
   Am cel puțin 3 exemple, foarte apropiate, de persoane care au crescut fără tată și au ajuns foarte bine în viață.
   Mai degrabă cred că te afectează un tată nenorocit care îți face viața un calvar, decât absența lui.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • @ Catalin

   Dupa ce va luati cand spuneti, tu sau Elena, ca o persoana e realizata in viata ? Dupa faptul ca se simte confortabil in propria piele, popularul “e fericit/a”, sigur nu, ca n-aveti de unde s-o stiti, dupa faptul ca ajunge sa-si faca o familie iarasi nu, pentru ca textul Elenei e o pledoarie la “Fuck the family !”, e o negatie a ei, iar daca va ganditi cumva la realizarea financiara ar fi si dezamagitor pentru mine. Dezamagitor ar fi si sa-mi raspundeti, uite ca stiu destui care n-au murit fara tata, de parca asta ar proba ceva, iar ca unul care a crescut cvasi fara parinti si frate, desi i-a avut, nu pot decat s-o confirm, iata, n-am murit, a fost din perspectiva unui om normal insa de tot rahatul, din ceea a spartanului chiar o binecuvantare, dar e numai dovada egosimului fara margini a precedesorilor “Sa-mi traiesc eu viata, dupa mine potopul !” si nimic altceva. Iar socotelile femeii pentru momentul in care nu va mai trezi interes, precum ca “Imi fac mie asiguratoriu un copil, ca dragostea de mama e beton”, cu baza in specularea a sentimentelor de filiatie, tin si nu tin. S-ar putea ca fiii sa intrevada de timpuriu meschinatatea calculului (vezi “Eu cand vreau sa fluier, fluier !”) si sa le zica mai repede decat s-ar fi asteptat binemeritatul “Adio !”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 7

 20. In numele credinței,de-a lungul timpului s-au comis fapte inumane.Dar tot in numele credinței oamenii au făptuit fapte dincolo de limita instinctului de conservare.Un exemplu cinematografic recent Desmond Doss si exemplul lui de uitare totală a instinctului de conservare,voința lui de a salva.
  Ateii nu au trei co.aie si nu detin adevărul absolut.Ateii inflexibili.si sceleratii fundamentalisti sunt in esenta la fel,la fel de cretini.Nu subestimati forța dată de reacțiile chimice din creierul unui credincios.Sunt studii aflate la început care studiază efectele credintei profunde asupra regenerării organismului după boli,accidente etc.Stim prea putine despre noi iar credinta nedogmatică nu exclude știința.

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 1

  • @edelweiss măcar în ziua de azii credincioșii(depinde și de religie) își văd de morții lor la propriu și figurat. Ateii militanți? Până nu sunt aroganți, până nu ironizează și nu îți arată cât ești tu prost nu se lasă. Față în față sunt mai potoliți dar pe net e jihadul.
   Până la urmă mai multe sunt cele ce nu le știm decât cele pe care le știm așa că să ucizi/excluzi oameni pentru o ideologie e medieval de-a dreptul. O soluție pentru suprapopulare și extremism ar fi reproducerea pe bază de aprobare. Somalezii se înmulțesc ca șobolanii deși au un iq mediu de 70, adică retard mintal. Chiar și cu educație tot undeva la 80 s-ar ridica din cauza limitării genetice. Și atunci e absolut normal să se petreacă numai crime odioase acolo, drepturile omului să fie ceva tabu iar Somalia un stat ratat fără vreo șansă. Dacă nu ar veni în Europa s-ar mânca între ei dar până când să acceptăm? Până devenim ca ei? Foarte mult până acolo nici nu mai e.Dacă mergi prin suburbiile Parisului, Londrei, Romei etc. cu greu mai poți spune că este Europa acolo. Oricum ăia puiesc acolo la greu chiar dacă iei acum 1 milion în 5 ani au înlocuit acel milion. Nu e o soluție.
   Sună elitist ce spun dar o lume în care proștii nu s-ar mai reproduce ar fi una mult mai bună.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Comisare,aici si la tătar,mi-a plăcut întotdeauna cum gandesti.Este o discuție lungă cu prea multe taste.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 21. @Elena P.Nici nu îndrăznesc să pun la îndoială faptul că aici se dezbat chestii profunde.Poza e reprezentativă.Spre exemplu eu o văd ca pe o recomandare pentru doamnele și domnișoarele care aleg să țină post .Se știe că banana e o sursă bogată de magneziu, potasiu, vitamina A, C, B12, B6 .Și nu numai.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

  • Banana stoarsă temeinic este mai ușor digerabila.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • @Paco, și să nu uităm că ține și de foame.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 22. Nu știu ce să zic… E adevărat că sunt mulți habotnici printre noi, dar trebuie să-i lăsăm în plata lor. Eu am trecut prin momente grele în viață. Atunci, cel mai bun lucru a fost să merg la biserică și să mă rog. Să mă rog să-mi rămână mințile în cap. Și mi-au rămas. Simțeam că fac ceva numai pentru MINE, ruptă de oamenii care mă descoseau facându-mă să retrăiesc momentele neplăcute. Cât despre preoți, nu vă contrazic. Am avut șansa să găsesc unul normal, cu viață socială.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

 23. Fie la el! Fie la ei…

  Problema nu e cum e el și cum își anuează viața trăind în comoditatea lui ”așa e scris”. Treaba lui. Problema e că-i încurcă și pe alții. E clar că a nefericit-o pe fata aia cu care s-a însurat. Iar dacă n-ar fi divorțat, ar fi făcut copii pe care i-ar fi crescut la fel.

  De-asta e bine ca astfel de habotnici să se călugărească, măcar nu mai încurcă lumea asta păcătoasă 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 24. Din nou glume mai mult sau mai puţin reuşite despre femei. Din nou înţepături şi aluzii. Din partea bărbaţilor. Vizând femeile. În frunte cu poza aleasă de Mihai. Bineînţeles că nimeni nu vrea să spună nimic rău despre femei, că doar aici sunt numai oameni inteligenţi şi cu simţul umorului, nu?! Şi, totuşi, cum se face că, la orice subiect se dezbate aici, apar glume&remarci sexiste?!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 6

  • @Vera,
   E simplu. Pentru că aici ei se distrează. Și sunt încurajați.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • Că bărbații e porci neanthertalieni .Este ca în tenis,ală masculin are audiență si premii mult mai mari ca ală feminin.Nu este poate corect dar cererea contează.Am spus că bărbații e porci?

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • @Vera și Laura, fetelor, luați lucrurile prea în serios??, zic eu. Mie îmi plac glumele de aici și le privesc strict ca pe niște glume. Doar dacă sunt atacată personal reactionez.
   Sfatul mei este să luați totul la modul general.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • Vera,

   n-ar trebui sa te plangi. Elena a postulat ca mai important e sexul decat persoana, perfect abandonabila daca nu sau nu mai “performeaza”. Daca esti asa convinsa ca propria placere e totul in viata, limita ei superioara, restul nici n-ar mai trebui sa te deranjeze. Nici tu nu-i vezi pe altii ca persoane, nici ei pe tine, care-i treaba, doar sunteti chit intre voi ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 5

  • Eu am vrut sa comentez de dimineata in legatura cu crescutul aluia de mama, bunica si matusa domnisoara la 50 de ani, ce au putut sa-i faca bietului copil. Daca era crescut de tata, bunic si un unchi care a murit la 50 de ani de ciroza, alta era viata lui. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

  • @Elena,
   Și eu le iau în glumă, crede-mă! Dar uneori sunt exagerate și deranjante. Pot trăi liniștită cu astea, aici. Dar observația Verei e corectă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

  • @edelweiss,
   Ce spui tu e ca o scuză facilă pe post de umbrelă 🙂

   Pentru mine bărbații nu sunt porci, deloc. Iar dacă din greșeală apare prin preajma mea vreun bărbat-porc, ori nu mai e porc, ori dispare din preajma mea. E simplu.

   P.S. ai apartamente prin Bulgaria? Că sunt cazată la Edelveiss Aparment 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @Laura, fiecare scrie pe aici tot ce-i trece prin cap. Nu cred că în realitate suntem fix așa cum lăsăm să se vadă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Elena,
   Io nu pricep care-i rațiunea de a fi aici altfel decât în realitate? Că doar nu suntem pe matrimoniale să cucerim pe careva 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Laura,eu nici la o lipeala nu înțeleg de ce sa pari altceva decât esti de fapt.Nu am înțeles niciodată nevoia de cosmetizare in fata altcuiva.Eu sunt mult mai scelerat in realitate si nu îmi pasă de ce cred altii despre mine.
   Apartamentul s-ar fi numit Edelweiss Den,un fel de bârlog.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • Faiantarule, eu nu mă plâng! Eu constat și atrag atenția că nu e ok ce citesc. Nu mă plâng ca o muiere fără argumente! Când un lucru mă deranjează, îl spun. Am spus!

   @edelweiss nu ai dat nicio explicație validă. Bărbații nu sunt porci. Sunt… bărbați și tați de viitori bărbați, unele lucruri chiar nu le pot înțelege. Eu sunt femeie și cresc viitoare femei, e normal să am altă percepție asupra unei discuții absolut banale în care apar invariabil remarci ce duc femeia în derizoriu.

   @Laura mă bucur să văd că nu sunt singura cu părerea asta.

   @Elena știi bine că-s prima la caterincă, dar mă sâcâie să văd că la orice subiect se pune pe masă, femeia e luată la șuturi. Are n-are treabă cu topicul zilei, hai să mai zicem ceva nașpa de femei. No, señora, no esta bien. Pic eu de strică-chef sau feminizdă, aia e, eu nu tac când ceva nu-mi convine.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 6

 25. Crede si nu cerceta ! Pe premiza asta merg cei mai multi preoti in fata enoriasilor ! Inainte sa ma insor ,trebuia sa mergem sa ne spovedim ,sa ne “curatam de pacat ” in fata Barbosului ! Nunta sambata ,spovedania vineri pe la ora 17(tin minte de parca s-a intamplat ieri,desi au trecut vreo 10 ani).Ne-am luat cu musafiri,povesti,am uitat sa mergem la popa(prieten cu mine si coleg viitoarea mea).Pe la ora 19 ma suna popa: mai ajungeti ca e deja tarziu ? Eu cu mintea in alta parte ii raspund calm: ba esti nebun ? nunta e maine ! Zice da,dar spovedania e azi ! Il intreb : Tu vrei sa nu ma mai insor ? Daca te scapi tu nevesti-mii despre pacatele mele ,ea ramane cu durere-n suflet si tu cu gaura la buget ! Imi raspunde popa razand : stai linistit,e confidential! Si eu razand mai tare : pai daca nu o sa stie nimeni,scrie si tu in caietu’ tau ca am fost si nu uita maine ,daca slujba de cununie tine mai mult de 20 de min eu ies pe afara si tu ma suni cand e gata ! Omu’ a fost foarte intelegator,a salvat si nunta si bugetul lui:)) Aaaa si la toti prietenii comuni m-a parat cu povestea de mai sus ! Pai daca era treaba cu spoveditu’ si proceda la fel ,mai eram eu cu hepy femilii and cildren gal? Zic si eu ?

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • @ionuthd, am vaga bănuială că nu mai erai???.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Clar nu Elena ! Viitoarea stia cam 50% ,daca ma auzea ce ii ziceam popii la spovedanie ,acum eram ca ala din textul tau !

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Aoleu, e musai de spovedit? :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @EGO, da. Și la mine a fost la fel. Doar că după întrebarea: ai furat vreodată? Și răspunsul meu a fost: da. În clasa a II-a. O eugenie din banca unui coleg, dar nu era a lui. O uitate cineva din colegii de seară. N-a mai vrut să știe și altceva.

   Așa că pregătește un răspuns cu care să-l șochezi.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Elena: :))) serios?? Fuck, sper ca se limiteaza cu intrebarile ca s-ar putea sa cada cupola bisericii :)) si sa isi ia Aspenterul inainte.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 26. Bună dimineața. Foarte bun text. De multe ori asociem manifestările astea habotnice, pot zice, cu oameni batrani, care au fost educați așa și nu s-au modernizat. Dar surpriză! sunt și oameni tineri care sunt la fel. Și nu neapărat dintre cei înregimentați în nu știu ce secte.
  Aveam o colegă care îmi spunea că e păcat să faci sex duminica dimineața când e popa în biserică. Zău, i-am zis păi cam tot timpul e păcat, ba e post, ba e sărbătoare, ba nu știu ce…și după aia te miri că al tău soț și-o trage cu alta. A, zice ea, dacă așa vrea Cel de sus, nu ai ce să faci și deh, e bărbat. Mno, Dumnezeu să vă binecuvânteze, atât pot spune.

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 0

  • @Gabil, hahahaaaa.
   Și după aia el e un nenorocit care n-a înteles sufletul ei pur.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 27. GabiI@ Aleluia adevarat graiesti!

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 28. “Dacă dumnezeu e răspunsul, am greșit întrebările…” Cheloo
  Am o grămadă de prieteni cu bărbosu’ în suflet, care tot încearcă să mă convingă de faptul că bărbosu’ mi-a dat copil la bătrânețe. Să dea opusul lu’ bărbos dacă nu mă gândesc, câteodată, că ăștia au dreptate, pt că prea o spun cu convingere. Chiar și pt ei e valabilă treaba asta…..

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @diabolic, adică n-ați făcut copilul după “rețeta” pe care o știu eu?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Elena, io așa țiu minte, că am aplicat rețeta clasică, da’ e posibil să fi fost, în anumite momente, într-o stare euforico-bahică și să mă fi înlocuit barbosu’ la comenzi….cine opusu’ lu’ bărbos să știe? ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 29. “Existența lui Dumnezeu explicată într-un minut: discuție preot – ateu.
  Preotul: ești un om legat la ochi, care intră într-o camera fără lumină, căutând o pisică negră, care nu este acolo.
  Ateul: păi suntem oarecum asemanători.
  P: cum adică?
  A: păi și dumnevoastră sunteți un om legat la ochi, care intră într-o cameră întunecată, căutând o pisică negră, care nu este acolo, diferența este că dumneavoastră ati gasit-o”
  P. S. Filmulețul este undeva pe net. Genial dealtfel:-)

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

  • Asta îmi aduce aminte de un banc. ” În sala de așteptare la psihiatru stau un bățețel și un preot. De ce ești aci? întreabă preotul. Pentru că am un prieten imaginar, răspunde băiețelul. Dar dumneavoastră?”

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 0

  • Ateul scoate lanterna și vede că incaperea e goală și pleacă în treburile lui.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

 30. Atunci când iei ad literam anumite învățăminte ,sfaturi și păreri finalitatea s-ar putea să fie una destul de neplăcută.Unchiul meu ,fratele mamei,după o viață normală,i-a filat o lampă și pe la 50 de ani a găsit Calea.Omul ,ușă de biserică,dar doar la propriu.Bărbat bine,peste 1,90 și suta de kile .Trăgea de haltere ,om activ,speedygonzalez.A început cu popi,donații la mănăstiri,sărbători ținute cu strictețe .Probabil și influențat de sfaturile bunică-mi o femeie extrem de credincioasă .Sfintele paști,post negru ca la carte.În ziua de Paște se trezește ,mers la biserică,ciocnește un ou ,Hristos a înviat.Și pică jos .Mort .Atac cerebral.Anul următor a urmat bunicul.Scenariul identic.În ziua de Paște se trezește ,mers la biserică,ciocnește un ou ,Hristos a înviat.Și se întinde pe pat.De unde nu se mai ridică.Infarct.În ambele cazuri preoții au alinat rudele îndurerate:,, I-a iubit mult Dumnezeu,de aia l-a luat la el în zi sfântă”Îmi stătea pe limbă să fac o glumă proastă și morbidă,să îl întreb:Părinte,nu o fii de la ouă?Xenofob,misogin,homofob și fără frică de Dumnezeu.O să ajung în Iad.Ca un porc ce sunt.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 31. Ma, eu am inteles din sfaturile acelui vajnic membru al organizatiei „Mafia in fusta neagra”,ca ai cele mai mari sanse sa mori atunci cand te caci,pentru ca atunci „lebadasul” pazitor se intoarce cu spatele si nu te mai poate apara!
  Acum ce nu am inteles este daca atunci cand te futi participa si el sau e doar voyeurist?In mod normal pentru sex exista minim doua persoane plus doi ingeri aferenti.Acum poate nu stiu eu prea multa matematica,poate ma ajuta doamna profesoara @ Elena P, dar doi si cu doua este egal cu orgie sau swingerism!Deci rezulta ca si atunci cand esti casatorit religios tot curvesti oarecum!?!
  Off,incurcate sunt caile Domnului!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Alex, acum eu ce să-ti spun. Că nu dețin nicio rețetă sau vreun adevăr fără de care nu se poate trăi. Au fost momente când am auzit triluri de îngerași dar au fost și momente când m-au luat toți dracii.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Elena P…asta spune multe despre tine daca te-au luat toti dracii dar te au adus si inapoi,sau ma rog te-au lasat sa vii singura!????.Intrebarea mea se referea la problema matematica de minim doi si ceilalti doi spectatori!!!
   P.S.Ingerasii tai canta frumos in timpul placerilor absolute?Ca aia de care am avut eu parte doar articulau niste sunete insotite de un gafait ciudat???

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Eu am o alta intrebare legata de ingerul pazitor, pana acum nu am gasit raspunsul, poate stie cineva pe altcineva care stie: ce face ingerul pazitor al uni copil care este violat atunci cand este violat? Se intoarce cu spatele ca e rusinica? Daca cineva are un raspuns convingator la intrebarea asta ma pocaiesc!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 32. Ok..esti ateu..
  ok..si eu sunt..
  totusi nu inteleg de ce trebuie sa denigrezi alti oameni doar pentru ca ai tu alte conceptii:)
  si faptul ca i influentezi si pe altii…doar ca e blogul tau si ai automat dreptate:)
  oricum am observat ca cine intra in polemica cu tine. ..primeste un raspuns acid..pe loc executat de aplaudaci.
  sunt multi oameni realizati…cu o viata buna bla bla si tot intra in biserica…obisnuinta… deh
  faptul ca eu apreciez…ciorba de fasole iar tu nu o suporti nu inseamna musai ca nu i buna.
  religia cu bune si rele a tinut masele in frau..
  te citeam cu placere…insa Elena te intrece net..are cum sa spun ..experienta aia..pe care o capeti ca femeie..prin barbati si invers.
  tu nu o ai din pacate…uneori esti prea corect civilizat politicos ..plicticos..degeaba spui ca ai coae…
  imi pari doar genul tocilar bun la gura..destept nu neg..dar…nu ai un pic din golaneala aia castigata pe strada.
  imi cer scuze daca am deranjat..sunt convins ca urmeaza argumente si echipa ta..de mileniali va taxa prompt..nemilos
  app..semeni cu un vecin al meu..in scris..si in vorbe..pfuii…
  in practica..pe strada e doar un papitoi

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @adrian, textul ăsta este scris de mine. Adică eu Elena P. l-am scris și nu @Mihai. Cred că lui i te adresezi.

   Dă-mi voie la o părere personală: nu religia a ținut masele în frâu. Ci bunătatea din oameni. Eu nu fac rău nu pentru că mi-e frică de vreo pedeapsă ci pentru că nu pot aduce conștient suferință cuiva. Cum și binele îl fac nu pentru că vreau în rai ci pentru că nu suport să văd suferință.

   P.S. Textul ăsta nu este despre negarea lui Dumnezeu.

   P.P.S. toți avem păreri personale pe care le regăsim sau nu la alți oameni. Textul ăsta este doar percepția mea asupra vieții amicului meu. Care a propos știe că am scris azi despre ceea ce cred eu.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • Când scrii în halul ăsta e greu să fii băgat în seamă, crede-mă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Comisare, mie mi-ai răspuns?
   Pune și mata’ un @nume când lași un comentariu. Că mor într-o zi de inimă la cât de tranșant ești.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @adrian,
   Tu nu deranjezi, numai că textul tău e o shaorma cu de toate, greu de descifrat cu cine te cerți. Și de ce?
   – l-ai certat pe bloger care azi lipsește de aici cu desăvârșire
   – cine de cine a râs? situația din text e de plâns, s-a și spus asta pe-aici – n-ai citit commenturile, așa-i?
   – amesteci golăneala cu realul, cu vecinul, cu înteligența, cu aplaudacii și credința – un ghiveci perfect 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • adrian , stai calm ! si eu si alti “aplaudaci” ne exprimam aici liberi ! se intampla sa nu fim in asentimentul Elenei sa a lui Mihai , dar am optiuni: fie comentez cu argumente ,fie doar citesc! desi poate am mai dat-o in bara, cand ies din scara blocului nu ma uit in stanga sau in dreapta ? p.s :asta cu aplaudaci,postaci si alte dracarii basiste-dragniste nu-mi plac :)) iadu’ pt. amandoi ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 33. Si da..stiu ca Elena a scris azi.
  Nici eu nu pricepeam cum pot unii sa creada asa fara dovezi fara nimic.
  totusi sa nu uitam un factor decisiv..educatia.
  multi vin din zone defavorizate..sunt de mici pusi pe calea asta si nici nu au de la cine sa invete si altceva.
  Daca te uiti unde subt zonele cu cei mai inversunati practicanti convinsi in zeitati o sa observi…america de sud…africa…asia de sud est…acolo unde educatia lipseste.
  o zi buna don’soara Elena!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

 34. Eu cred în Dumnezeu (nu intru în detalii ce, cum, când) și cea mai apropiată religie în concordanță cu viziunea mea despre divinitate e cea ortodoxă. Merg la biserică doar de Paște și Crăciun pentru atmosfera liniștită dar în rest nu dau pe acolo din cauza babelor și moșilor care și-au dat în gât semenii la securitate, au furat de au spart,înjură de toți Dumnezeii dar acum își spală păcatele. Sictir. Popii? Majoritatea n-au nicio treabă cu ceea ce fac dar e păcat să lași fraierii să-și păstreze banii.
  Am doar 2 biserici unde merg pentru că preoții de acolo au har frate, le place ceea ce fac, nu sunt habotnici îndoctrinați și poți vorbi cu ei orice. Toleranți până la Dumnezeu, politicoși, citiți și în pas cu vremurile. Cum ar trebui să fie preoții și nu numai ei de fapt ca să nu îți pară rău că le plătești salariul. Unul modest dar orișicât.
  Cam așa văd eu un preot :
  https://m.youtube.com/watch?v=u3JZGMxugJI

  https://m.youtube.com/watch?v=hfdNfGv3xRA

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Comisare e fain Necula, l-am urmărit un pic pe youtube. Are idei cu care nu sunt de acord, dar respect ce exprimă și cum exprimă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 35. Elena,nu cumva respectivul se tragea din Ardeal?

  Ma scuzati,don’soara Elena.

  P.S.Comisare,Constantin Necula e un fel e un fel de Dan Puric al bisericii.Pacat ca sunt putini ca el,oricum genul lui de preoti nu ajung in mari functii in cadrul bisericii,acolo acced cei care dau malaiul gros si stiu sa faca afaceri oricum si oricand.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Marius, nu. Este din București.
   @Comisare, de acord cu tine. Sunt câteva cazuri demne de toată lauda.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 36. @adrian,eu am o singură rugăminte la tine .Nu fac parte din armata de aplaudaci și milenali..Dimpotrivă,fac eforturi să devin un hater și un porc misogin.Ce vreau să te rog:eu în timpul stagiului militar obligatoriu ,am făcut trei luni de transmisiuni.Am obținut și brevetul de transmisionist clasa a 2 -a.Adică deprinderea utilizării codului Morse.Dacă nu mă crezi două puncte,reprezintă litera I și trei puncte litera S .Poți te rog ,data viitoare când scrii,să folosești sau nu ,după caz virgule sau semne de exclamație?Nu de alta ,dar citind(citesc cu voce tare ,nu mă ajută intelectul) ,involuntar am început să piui și mi-am trezit consoarta din somnul de frumusețe.Mulțumesc anticipat.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • Paco,nu te supara,cred ca clasa a 3-a,clasa a 2-a se lua cam dupa aproape un an iar clasa 1-a o aveau vreo 4 in toata armia romana din cate stiu eu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 37. @Marius M,aici nu pot să te contrazic pentru că nu am habar nici măcar unde îmi e livretul militar.Cert e că era ceva clasa păcii.Având în vedere că am făcut doar trei luni dintr-un într-un an ,posibil să ai drepate.Au trecut doar 24 de ani,e scuzabil.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • Paco,nici o problema,a fost si a trecut,eu am facut doar transmisiuni radiolocatie,de aia …Singurul lucru care mi-a folosit a fost ca s-a desfiintat comunicarea prin morse in cadrul armatei si n-am fost convocat niciodata de la terminarea ei,toti cei din jur au chestii prin livrete care le indica unde sa ajunga in caz de mobilizare eu nu.Bine, nici nu prezint un grad mare de incredere ca sa fiu mobilizat:))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 38. -Nevasta unui ardelean vrea sa dea divort. Ajunsi in fata
  judecatorului, ea spune:
  – De 10 ani sintem casatoriti si inca nu am facut dragoste!
  Judecatorul, mirat, il intreaba pe ardelean:
  – Ba, tu ori nu vrei, ori nu poti, ori nu stii?
  Ardeleanul raspunde:
  – De putut, pot; de vrut, vreau, si de stiut, stiu; dar nu vad
  de ce atata graba…-

  De asta intrebam,n-am nimic cu ardelenii.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 39. Am uitat, am o mare curiozitate: De unde știe popa cu pricina că îngerașul se rușinează când ”mergem pentru noi afară”, am citit Biblia și nu am văzut pe nicăieri așa ceva. Eu cred că ” naturalia non turpia”, ah dar asta au spus-o filozofii antici, care se știe bine că erau niște desfrânați. Și dacă se rușinează e valabil și pentru copiii mici, zice îngerul ”shit, iar face ăsta micu în pampers”? Și se rușinează la maximum când fac sex soții, sau doar cu amanta/amantul? Întreb pentru niște prieteni.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Și făcând sex te sinucizi? Cred că e o sinucidere interesantă. Tot pentru niște prieteni.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • GabiI,

   cu toata intelegerea pentru faptul ca oamenii cer indicatii simple, nevoie de care adeseori m-am lovit si eu, ca vor sa li se spuna precis ce au de facut ca sa fie bine, nu sa fie bramburiti cu pasaje uneori chiar contradictorii, acuma daca nu dai de ceva anume specificat intr-o lucrare, poti spune cu mana pe inima ca n-ar fi subinteles si in spiritul lucrarii respective ? Uite, eu as avea posibilitatea sa ma lansez in dispute pe teme biblice, dar … pur si simplu evit s-o fac ! Din vari motive. Nu consider ca trebuie degraba apelat la un dictat divin nechestionabil pentru a transa orice subiect, in contextul unei opere, lucrari, spuneti-i cum vreti, foarte stufoase, cateva pasaje (generos rotunjite la un 1% din volumul ei) nu mi se par relevante, iar de vine vorba de „traiul virtuos” avem la dispozitie o intreaga literatura si filosofie din care ne putem la fel de bine sustrage adevarurile lui. Raspunde-mi sincer, te rog, daca tu te-ai mai gandi la nu’s ce trimiteri citind acelasi text dar reformulat din perspectiv unui barbat …

   „Da, coaie, sa va zic acuma de nebuna aia, ca uitasi. Ba’ frate, bubuia fata, da’ nu asa oricum, credeti-ma, ca ea cica nu si nu se f***, ca vrea ea sa se daruie unui singur barbat. Aaasta pana a prins-o tovarasu’ meu, Sandel, si-a luat-o zdravan pe cardan, de n-a mai stiut de ea. Saa vezi tu cum facea apoi disperata, cum se mai ruga, cum se mai mieuna, cum mai tragea de noi toti sa-i mai aratam o data Parisul ! Ba’ da io cand le ecsplic la toate guspetele astea sa mai lase cartea si sa nuuu mai faca atata pe mironositele, s-o mai ia si ele in gura, ca altfel pleaca barbatul, credeti ca ma asculta proastele ? Ca asta-i duma si cu viata asta, ce s-o mai zguduim incoace si incolo ?! Ce bagi pe p*** si pe gura e sfant ! Io o tot zic, da’ ce sa stie proastele sa aprecieze valoarea ?!”

   Acuma, Gabi, spune-mi, te rog, chiar ti se mai o bolta a intelepciunii ce trebuie musai afirmata ? Chiar crezi ca mai trebuie sa ne ducem pana la Dumnezeu si inapoi ? Si nu in ultimul rand, tu ai cauta aproprierea unor asemenea barbati ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 6

  • Faiantaru’, chiar nu știi de glumă?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 40. @Marius M ,după ta-ta -ti-ti ,m-au făcut sanitaur.Mi-au lipit pe livret o hărtie din aia cu obligație de prezentare la UM și bilete de călătorie pentru hidrobicicletă,submarin,dirijabil,șaretă și
  moped.Din patriotism,m-am mobilizat singur.În altă țară.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 41. Sără bună.
  Io cred că vom avea un cazan special.
  Măcar avem cu cine să ne distrăm…
  Dincolo e plictiseală mare.

  Elena, mulțumesc și pentru azi.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 42. Un articol bine scris, o poveste de viata. Dupa cum am mai afirmat la un articol trecut al tau, povestile de viata prind, mai ales daca subiectul ales este unul profund.
  Tipul a fost crescut asa si de multe ori oamenii care ajung la 18 ani apuca pe doua cai:
  a) continua pe calea aceasta cum a fost invatat
  b) evadeaza in necunoscut si cunoaste viata asa cum majoritatea dintre noi o cunoastem. Mai mult ca sigur dupa un anumit timp se va intoarce si va continua cu primul punct.
  Articolul produce in comentarii o shaorma cu de toate si in multe dintre comentariile scrise ma cam regasesc si eu.
  1. Sunt credincios, cred in Dumnezeu, dar nu prea le am cu popii/preotii si nu prea ma duc la biserica. Am totusi cateva exemple de preoti care nu sunt popi!
  2. Atei si credinciosii sunt precum guvernul Grindeanu si PSD-ul condus de Dragnea sau precum “sorosistii” iesiti in strada in fata guvernului si pensionarii adusi de PSD in fata presedentiei.
  3. Cred ca unde stiinta nu poate vindeca, uneori (a se citi cazuri rare) credinta, rugaciunea o face.
  4. Nu sunt de acord cu facutul crucii cand dai de o biserica. Totusi nu ma deranjeaza, daca pe om il face sa se simta mai bine – go for it bro’!
  5. Cate putin din toate si nu facut excese!
  6. Atunci cand cunoastem pe cineva simtim nevoia sa disimulam/cosmetizam anumite parti, ca sa dam bine. Apoi cand prindem pestele ne dam arama pe fata, de multe ori nu inteleg de ce dar o facem involuntar. Fatuca asta de l-a luat de barbat, cred/sper ca stia cu ce fel de persoana se casatoreste, pentru ca puii mei probabil au vb si ei inainte. Faptul ca a divortat, hmm ma face sa cred ca ea a fost vinovata si nu el. Nu poti sa dai vina pe fluturasii de inceput sau pe faptul ca arata bine si lucreaza la o companie franceza 🙂 sa iti dai seama dupa cateva/cativa luni/ani ca e vina lui.
  7. Bagati frate mai multe bancuri – bineinteles sa fie si in tema cu subiectul ales.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 43. Elena, mi-a plăcut mult. Eu sunt o habotnică vindecată. Din cinci câți eram în casă (trei copii plus părinți), doar eu țineam posturile și mergeam la biserică. Prima lovitură în credință, la 18ani, mi-a dat-o biblia, plină de inadvertențe și cruzimi. La 21 de ani eram atee convinsă. Așa am ramas.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 44. Excelent text doamna Elena.Dar nu stiu de ce raman la impresia mea ca 99% din femeile bastinase au chestia asta cu sa fim ” religiosi” mai devreme sau mai tarziu si cad in patima povestilor nemuritoare unde isi gasesc toate raspunsurile.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 45. Chiar abstinenta totala.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 46. Omul ala demn de mila nu stia, probabil, zicerea ca Domnul iti da, dar nu-ti baga in traista. Trebuie sa intinzi mana si sa iei si sa stii cum sa legi traista sa nuti cada, ca Domnul nu e sluga ta sa ti-o duca el!
  Si daca efra asa, de ce s-a casatorit? Astepta sa se nasca un alt Iisus?
  Fata de asemenea oameni siimnt la inceput furie, apoi mila.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 47. Pingback: mihai vasilescu blog | Când sexul e în grup, iar grupul e pe Facebook

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.