Și dacă sunau sirenele, ce? Crezi că le băga cineva în seamă?

Pentru că am văzut argumentul ăsta la o grămadă de oameni, pentru că este pe jumătate adevărat (a se vedea românii care rămân iarna în câmp ignorând cu maxim dispreț avertizările de viscol și ninsoare) și pentru că educarea populației pentru situații de uregență este TOT sarcina autorităților, uite cum m-am gândit eu, cu cei doi neuroni ai mei, c-ar trebui făcută treabușoara asta.

De două ori pe an simulare de alarmă cu sirene. Simulare PE BUNE, simultan, fix la aceeași oră în toată țara. Și când zic „pe bune” înseamnă că în momentul în care auzi sirenele, lași tot ce faci (inclusiv raportul ăla în excel, deosebit de important, la care muncești de două zile), urmezi instrucțiunile pentru evacuare și te duci în cel mai apropiat loc care ar putea constitui un adăpost solid.

Apoi, ca să ma asigur că lucrurile într-adevăr se fac, eu stat român, aș trimite oameni pe teren pentru verificări prin sondaj ca să văd dacă societățile comerciale respectă simulările și aș da amenzi imense firmelor care le ignoră suveran. Și când spun „imense”, spun că ar fi atât de mari încât patronii, CEO-ii și executiv managerii ar fi primii care și-ar goni angajații afară. Și uite-așa s-ar evita eventuala: „mai dă-i în plm cu alarmele lor”.

Desigur, orice simulare ar fi apă de ploaie dacă n-ar fi anunțată din timp și agresiv pe toate canalele media și online. Așadar campanie susținută pe radio, tv și interneți până te asiguri că află toată lumea ziua, ora și minutul simulării care va urma. 

De ce de două ori pe an? Păi o dată vara și o dată iarna. Știți, în țara asta, ca să citez un fost președinte, iarna nu e tocmai ca vara. Una e să alergi spre un adăpost pe gheață sau prin zapadă de 78 de centimetri, cu bocanci în picioare, și alta să baletezi gingaș, ca un fluture grațios, în sandale.

Și uite-așa repetă onor autoritățile trebușoara asta până devine automatism și când auzi sirena, te ridici și fugi să cauți cel mai apropiat loc unde știi că ești in siguranță.

Cam ăsta zic eu c-ar fi minimul necesar de măsuri ce ar duce la procente mai mari de oameni care ar conștentiza că urmează să se întâmple ceva nasol și s-ar pune la adăpost, în loc să se uite nepăsători în zare și să cânte un cântecel vesel.

mihai_vasilescu_sirena