8,009 cititori

Totul e să ai vecini liniștiți

Dacă e sâmbătă, e Elena.

Când m-am mutat în blocul unde stau acum, proprietarul mi-a făcut un scurt brief în ceea ce priveşte vecinii cu care voi convieţui timp de 25 ani. Nu că mi-aș dori eu, dar pe perioada asta am creditul la casă. În două cuvinte m-a lămurit: scară liniştită cu mulți pensionari. Ca atare, copii nu prea sunt şi nici renovari nu se fac. Doar vecinul de sub voi mai face panaramă câteodată. Dar rar de tot. Mai exact când îi da drumu’ din puşcărie şi vine acasă. Încurajator! Ce să zic, notarul deja parafase actele.

N-am întrebat pentru ce-l închid atât de des că mi-era teamă să nu aflu răspunsul, dar am decis să ne luăm o uşa de metal cu 4 încuietori. Şi vreo două lacăte de oţel. O investiţie bună, zic eu, dar știți ce-ar fi fost cel mai bun? Mai bun ar fi fost un sistem de antifonare totală a apartamentului. Pentru că vecinul meu sărbătorea de fiecare data bucuria libertăţii în același mod elegant: o încuia (cu cheia) pe mă-sa într-o camera şi după ce scăpa de ea din raza vizuală începea să-şi plângă soarta de căcat pe acordurile fine şi pline de usturoi ale vocii lui Salam.

Iar în timp ce Salam îi plângea lu’ asta soarta sus-menţionată, mă-sa urla din camera: “dă-mi drumu’, pușcărieee, că mooor”. Bine, a bătrână era șmecheră, când vedea că nu-i iese cu urlatul în casă, scotea capul pe geam şi cu o forţă-n glas care lăsa copacii fără funze, ne ruga să sărim că o omoară. Şi săream, ‘tu-i plămânii mă-sii! Săream din pat ca apucată de streche.

Dar să ştiţi că nu pot spune că era de nesuportat. Cel mai greu mi-a fost să învăţ să-mi gestionez spasmele din timpul somnului fără să-mi omor copilul dându-i un cot în plină faţă şi cum să învăţ să respir deşi mă bufnea sângele concomitent pe nas și pe urechi. Nici poliţiştilor de la secţia de care aparţin nu le-a luat prea mult timp să înţeleagă că ăsta nu plăteşte niciodată amenzile, drept urmare n-avea niciun sens să mai vină la reclamaţiile mele.

Într-o noapte, la vreo 2 ore după ce am apelat 112, mă trezesc că-mi sună telefonul. Număr privat. Răspund şi ce credeți? Era Poliţia. Aţi făcut o reclamaţie? Da, dar nu chiar acu’, în era paleolitică. Mai e nevoie să venim? Dacă consideraţi c-am făcut o fapta bună omorându-mi vecinul, nu mai veniţi. Şi n-au mai venit. Siguranță și încredere, ce naiba.

Partea mai emoționantă a fost când a murit tac-su. Care era și preşedinte de scară. Petrecerea de rămas bun a avut loc pe aleea din faţa blocului. Grătarele s-au făcut tot acolo. Micii la fel. Să mor dacă mai ştiam în ce secol trăiesc când am ajuns acasă. Noroc că mi-am recunoscut vreo câteva babe şi moşi de pe scară. După care m-a cuprins așa o linişte sora cu leşinul când am realizat că în nebunia asta va trebui să o trăiesc un sfert de secol de-acu’ încolo.

Treaba e că nici nu se răcise bine ăl bătrân în mormânt, când în fiu-său s-a dezlănțuit iremediabil spiritul civic Omu’ meu a pus o mare placă memorială pe peretele blocului: Aici a locuit cel ce ne-a condus scara cu demnitate. Spre ce ne-a condus, morții mă-sii, n-am aflat niciodată, deşi participasem la toate şedințele blocului.

Când s-a dus și mă-sa iar s-a lăsat cu o mare paranghelie. Şi cum altfel decât pe palierul de la etajul 7? Că era frig afară și n-aveai cum să stai. Când am ajuns acasă de la serviciu şi am deschis uşa liftului am crezut că se face un film de-a lu’ Kusturica exact la mine pe etaj. S-a jeluit, s-a mâncat şi s-a băut până noaptea târziu. Salam a plâns a jale şi-a pagubă ca niciodată în viaţă lui, iar fiul, neconsolat de pierderea neașteptată, şi-a alterat coardele vocale de la cât a urlat. Pătruns de greaua pierdere, mi-a bătut la ușa și când am deschis, m-a luat pe după gât şi mi-a zis cu o voce umedă: “vecina mea, nu mănâncă şi gură ta o buca’ de colivă?”. Am zis “nu, mulţumesc, fac alergie”. Mi-am salutat vecinii evlavioşi care erau acolo la parastas şi m-am baricadat din nou în casă.

O bună perioada de timp a fost linişte. Până când într-o zi, de niciunde, o voce ascuţită mi-a străpuns timpanele în creierii nopţii: “Săriiiți că mă omoarăăă!”. 

Am înțepenit. Asta era vocea lu’ mă-sa. Doar că mă-sa, după cum tocmai v-am povestit, era la doi metri sub pământ de ceva vreme. Încremenită în pat, doar ochii mi se roteau în cap ca la jocuri mecanice, mă chinuiam să răzbat în întuneric lucrurile din jurul meu ca să-mi dau seama dacă sunt acasă la mine sau am murit și io. Da, clar, asta era, o mierlisem și eu și norocoasă cum mă știu nimerisem în același cazan cu mă-sa lu’ pușcărie.

A durat o vreme până mi-am dat seama că încă nu decedasem și aia care zbiera nu era bătrâna decedată, ci fie-sa. Care-i moştenise o parte din casă şi VOCEA. Îhî, vocea aia care ar fi băgat în pământ şi flota a cincea a armatei americane. Pușcărie tocmai se eliberase din nou, dar cum mă-sa nu mai era disponibilă, o încuiase pe sor-sa în cameră. Și dă-i cu Salam până la ziuă.

În noaptea aia am luat decizia care mi-a schimbat viața definitiv. Am decis să-l mituiesc dreacu’ pe medicul de familie pentru nişte somnifere. De cal.

mihai_vasilescu_vecini_buni

91 de păreri la “Totul e să ai vecini liniștiți

 1. Doi prieteni, un roman si un tigan, isi fac case una langa alta. Cumpara aceiasi metri de teren, angajeaza acelasi arhitect, construiesc casele identice, folosesc aceleasi materiale, costurile sunt egale. Termina ei casele si stau in curte la o bere. Romanul se uita admirativ la casa lui si spune :
  – Daca as vrea s-o vand, iau pe ea 5 miliarde de lei.
  Tiganul se uita si el la casa lui, apoi la casa prietenului si spune :
  – Eu, daca as vinde-o, as lua pe ea 7 miliarde.
  Romanul intrigat intreaba :
  -Cum adica 7 miliarde? Am cheltuit aceiasi bani si casele sunt la fel.
  – Da, dar eu nu am vecin tigan!

  Comentariu beton! Thumb up 84 Thumb down 2

  • @Adina, hahahaaaa. Păi, n-o să-l vând. Îl las mostenire copilului. Vecinul meu n-are copii că sta mai mult printre bărbați. Așa că riscul de perpetuare a speciei lui e zero.

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 1

 2. Acu’, apartamentul doar nu l-ai luat de nou… Când ai semnat actele cu fostul proprietar, nu ai observat ceva spasme, momente de pierdere a controlului sau orice alt semn de traume care să îți dea de gândit?

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • @catalin, adevaru’ e că-i cam tremurau mâinile. Dar am dat vina pe faptul că eram în criza aia din 2007 și într-o lună, cât a durat aprobarea ceditului, pretul explodase cu + 15.000. Dă euro.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

 3. Vecinii mei sunt liniștiți. Atât de liniștiți că te ceartă dacă vii seara prea târziu. Sunt liniștiți și când o mierlește vreunul. Ajungi acasă și-i strada plină de Poliție și-ntr-un final afli că suntem mai puțini.
  Când e nuntă e cel mai mișto. Poți să-ți lași mașina la colțul străzii și să te strecori printre nuntași până la poartă.
  Vecina mea care e actriță m-a sunat panicată când a prins prima nuntă în cartier. Am sfătuit-o să urmărească cu atenție că nu se știe niciodată când îi va folosi experiența asta la vreun rol. În rest închizi geamurile și e ok. Și ei cred că suferă cand punem noi Rammstein la maxim la petreceri.

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 2

  • @Anouka, hahaaaaa. Și ai mei te ceartă că vii târziu. Era 3 dimineața și mă întorceam de undeva. Liftul cobora. Mă gândeam: cine naiba freacă liftul la ora asta? Vecinul meu de palier: da’ ce faci, vecină? De unde vii?
   – bre, înainte sa-ți spun, zi-mi cum vrei să mori: stop cardiac sau comoție?

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 1

  • @Elena, noi n-avem lifturi că-i cartier de case. Așa că-ți strigă de la etaj.
   Vis-a-vis e o familie care stă la etaj. Ea aruncă bani de la etaj unei vecine care se duce să-i facă cumpărăturile și când i le aduce le trage sus cu o sfoară. La cum arată cred că nu mai are loc pe scări să coboare.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 4. Ugh, am și eu niște rubedenii așa aprige prin Berçoa city (a se citi Berceni), cu swing in/out din pușcăroa (deși cred că ie prea bazați these days ca să mai intre ei, au expendables pentru asta. Și nu trag apa la veçoa fără Salam & co.
  Să-ți trăiască, să vă bucurați de simbioză! ??

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @Vera, deocamdată mă bucur de implozie?.

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

 5. Elena, acum tot acolo stai? Si el?

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Lucky, oh, da. Mai am 15 ani de stat aici. Pentru că, credit.
   El? La pușcărie că a dat frigul?.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

 6. Roaga-te sa nu moara si sor-sa ca nu mai are pe cine incuia si o va tine pe Salam si strigaturi 24/24.
  Ai scapat ieftin cu doar manele si tipete doar cand venea in permisie. Bine ca nu tatua peretii cu bormasina la 5-6 dimineata. Atunci sa fi vazut spasme. 😀

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • @Lucian, asta ar mai lipsi. Să mă rog pentru sor’sa. Eu mă rog să vindă!

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Elena, ai grijă ce-ți dorești!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Anouk, sunt deja pe somnifere. Ce poate fi mai rau de-atât?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Elena, e un tip dubios care azis ca mereu se poate mai rau.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Elena fa-le o propunere de nerefuzat si iti faci un duplex de toata frumusetea. Desi e posibil ca peretii sa mai vibreze a Salam multi ani, iar in camera de tortura sa mai auzi inca strigate.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Florr, le-am făcut câteva oferte de nerefuzat. De la geam. Toate implicau niște actiuni ale mele cu niscaiva tente sexuale. N-au vrut.

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • Foarte probabil sa vanda…ma gandesc cine cumpara daca in timpul cat este la racoare nu ii plateste nimeni intretinerea daca nu are centrala si alte utilitati dinastea. Poate ai norocul sa-l dea afara din apartament si sa continue cu Salam pe casa scarilor. :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Lucian, n-ai citit textele mele???
   Eu n-am avut noroc NICIODATĂ! Ar fi culmea să am acum???.
   Mi-am jucat viața la ruletă. Prietenii mei îmi spun că pare un paradox faptul că sunt încă vie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

 7. Io am vecini tare buni și liniștiți pe scară. Doar că, blocul a avut parte de un arhitect ingenios și a unit 2 scări cu o curte interioară. În aceasta curte se deschid geamurile de baie și bucătărie ale celor 2 scări – vorba lu’ taică-miu când a văzut minunea: ”ha! capetele tubului digestiv se unesc în curtea asta”…
  Așa încât, zgomotele din 20 de băi asezonate cu clinchete de crătiți, farfurii și tacâmuri se aud la toți. Cu ecou. Plus certurile domestice din bucătării. Unele mai sălbatice. În timp, vrând-nevrând, am învățat vocile și tabieturile vecinilor fără să le știu figurile sau numele.

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

  • @Laura, îi recunoști doar după voci sau și după mirosuri? Hahaaaaa. Nu m-am putut abține.??

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • @Elena, după voci. Și asta pentru că folosesc baia de 2-3 ori pe zi (aproximativ, omenește), dar de vorbit, vorbesc non-stop 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 1

  • Și-acum repertoriul zilnic:
   – la parter e unul, cică profesor de franceză, care într-o criză de paranoia și-a tăiat degetele mici de la picioare. În cadă. Probabil i s-au părut inutile și adunau mizerie.
   – la etajul 1 e un navigator lipovean. Când e în cursă e ok, dar când vine, se îmbată cot la cot cu lipoveanca și se ceartă ca chiorii. Așa știu când e pe apa sau pe uscat.
   – la etajul doi a stat un turc alcoolic. După prima dușcă a dimineții o înjura pe nevastă-sa și pe cele 2 fiice, fie că ele erau acasă sau nu. A murit și de atunci ele-s fericite…
   – la etajul 3 stă o familie care și-a mutat băiatul major deasupra, la 4 (când s-a eliberat apart.). Acum vorbesc între ei prin geamurile de la bucătărie – mai ales că și-au pus centrală termică comună – ”Mariuse, dă drumul la calorifere, că mi-e frig / Hai la masă că se răcește / Fugi de ia niște pâine / etc.
   – lângă ei stă unul care suferă de sindromul Tourette – înjură tot ce prinde, apoi înjură tot ce-i scapă. Tare, nu în șoaptă. Ce-a făcut când un vecin l-a rugat să închidă geamul că are copii mici și le strică educația? Cred că nu s-a oprit 2 ore din înjurat vecini. La geam 🙂

   Noi stăm la 4 și așa cum știm, toate zgomotele se propagă în sus. Trăim într-o feerie acustică.

   Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 1

  • @Laura, gizăs faching caist. Acu’ înteleg de ce pleci seara de acasă pe la nuș’ ce dansuri latino.????

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • @Elena,
   Vezi, vezi? Am o justificare, nu-s chiar dusă…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 1

  • Suntem vecine? Daca stai pe Cantemir, cred ca da. E si un lucru bun la treaba cu curtea interioara. Am descoperit de curand un vecin care pune muzica misto, la maxim, cam jumatate de ora inainte sa plece la serviciu, in fiecare dimineata.
   La mine cel mai amuzant e atunci cand stau pe wc, dimineata si o aud pe vecina de la nu stiu care etaj conversandu-se cu vecinul/vecina din fata ei..”ce mancare mai faci?”, “unde ti-e nevasta, cand se intoarce?”, ceva minunat. Nici eu nu-i stiu dupa fete..

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 8. Aici este loterie. Eu cand m-am mutat acum 10 ani erau numai pensionari on bloc. Acum au nai ramas doar 3 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • @nacele, mi-ai dat o speranță..

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Eu m-am mutat acu’ 7, cred ca erau mai mult de 10 batrani pe scsra. Mai sunt vreo 4.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • I-ai terorizat și s-au mutat?

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • I-a terorizat și s-au dus într-un loc mai bun :)))

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 9. Să zicem că te-ai mutat într-un oraș mare, gen Stockholm, și trebuie să mai ieși din când în când din apartamentul tău. Primul pericol pe care il ai de luat în calcul este să nu cumva să dai nas în nas cu vreun vecin care te-ar putea agasa cu un small talk. Tacticile de evitare se învață ușor dacă îți urmărești vecinii cu atenție și sunt, practic, o artă.

  Trebuie să ieși din apartament, așa că pentru asta ai vizorul. Asigură-te că nu e nimeni pe hol și uită de faptul că utilitatea lui e pentru a vedea cine e la ușă. Inclusiv ușa din apartamentul tău se deschide spre exterior și așa este peste tot în Suedia! Deci, deschide ușa ușor, verifică unghiul mort și dacă nu cumva se aude zgomot pe scări sau la lift. Dacă nu auzi nimic, ieși din apartament și închide repede ușa după tine.

  Continuarea la mine pe blog: https://www.romaninsuedia.ro/cum-sa-iti-eviti-vecinii/

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @Andreas, dacă ușa mea s-ar deschide în exterior aș deschide ușa brusc și cu forță, eventual printr-o lovitură de picior, când vine popa cu cerșeala. Bine, și în multe alte situații.

   P.S. mișto textul tău. Am râs???

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

 10. Asa.i cand te muti la casa noua,oricât de veche ar fi ea!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @oviwan, deci să nu mă mut că pătesc la fel?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 11. Bate-n țeavă pe ritm de Salam! O să își aducă aminte de comunicarea non verbală din pușcărie și poate o să se potolească.
  Îmi aduc aminte din copilărie când ne-au inundat de vre-o 3 ori Ahmed și Ildiko. El un turc rebegit,iar ea o unguroaică grasă ce o țineau numai in petreceri,certuri și bătăi. A urcat tata la ei cu arma de vânătoare și i-a potolit după a treia inundație când m-a zguduit puțin intrerupatorul de pe peretele ud din hol.
  Cea mai bună apărare e atacul . Go Elena !?

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @HabaRnaM, cănd mă mai întâlnesc cu el la lift pare un om normal. Zici tu că m-ai bine îl pocnesc direct c-o să știe el că-i preventiv?

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Elena P,de ce nu te duci cu un platouaș de mic(i?) sfărăind ,cu un pet de bere și albumul maestrului Dani Mocanu,la vecinul tău și stați la o poveste.Îl iei așa cum ști tu,prin învăluire .Cine știe ce diamant neșlefuit găsești,un om de toată isprava,sensibil dar și dur.Și poc ,un coup de foudre și te-ai rezolvat.Și pe tine și pe noi.În sensul că noi ne vom bucura de norocul care te-a lovit.Dacă face facultatea la fară frecvență,proprabil e pe furtișaguri.Poate îți fură ș ție inima.Ha?Ce zici?

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • @Paco, zic că păreai normal până acum??.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

  • Eu am vecini linistiti (pana acum),la parter nimeni,doar un cabinet medical si unul de avocat,la etajul 1 eu si inca doua babe(una e mai surda si da tv-ul cam tare dar e pe partea cealalta s i nu se aude la mine),la etaj vreo 2 si mai departe nu stiu:))).Dar a fost unul intr-un bloc mai incolo de rasuna toata strada pe la 5 dimineata.Acum e ca vecinul tau,la puscarie:)))Dar curiozitatea mea e cine e maestrul asta,Dani mMocanu? ia sa caut cu gogu/…

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Marius, nici eu nu știu cine e Dani ăsta. Da’ nici nu-l caut. Să mă caute el dacă vrea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • Ioano.nu-l mai cauta,e de-al lui Salam,acu’ l-am gasit.Poti sa-l asculti pe youtube daca au inceput sa-ti placa manelele:)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Marius, merg pe mâna ta. Am încredere în tine!?

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 12. Elena, ce pot sa.ti urez? Toleranța maxima la somniferele alea.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Păi dacă are toleranță la somnifere înseamnă că nu-și fac efectul. Dezirabil e să lucreze încă somniferele. Întrebarea e la ce trece odată ce dezvoltă toleranță la somnifere puternice

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Vera, cum la ce trec?! La niște “urlete” d-alea bune?

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Elena nu merge, e rezistent la triluri de fomei. Ăstuia n-ai ce să-i faci, e ca o pereche de budigăi prea mari pe care nu ți-i mai primește să-i schimbi la magazin.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 13. Vecinii mei de acum sunt de treabă, dar am avut şi genul de vecini cu manele şi grătar.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @9, dacă auzi de vreo vânzare ceva pe la tine, anunță-mă! Poate vrea ăsta să se mute.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 14. Toti vecinii mei au caini, dupa cum urmeaza:
  In lateral 4 bucati sonerii cam cat un motan fiecare, latra non stop. Nu am put sa stau afara la gratar ca ma latrau cainii prin gard.
  Sunt animale si sun la ei in curte, mi-a spus vecinu.
  In spatele casei un ciobanesc german si o sonerie modelul mai sus amintit, care spre fericirea mea au o bucata comuna de gard cu cele 4 sonerii, nu vreti sa stiti ce scandal se isca in toiul noptii.
  Alt vecin are un ciobanesc german care latra la tot ce misca pe strada iar cand sunt stapanii in curte latra ( apara ) la tot ce misca in curte : pasarele, insecte si la pisica pe care o au in casa
  Gard in gard cu mine este un teren liber si dupa, la 25 de metri iadul: 4 case inchiriate la niste tarani manelisti boschetari, de dimineata pana dimineata manele si la un interval de doua luni golesc hasnaua pe terenul liber
  Prin fata casei, aproximativ 50 de metri, trece trenul care daca nu ar suna din goarna nu ar fi nicio problema, dar suna in continuu.
  Pont: cand mai asculta vecinu manele scoate-i siguranta!

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • @hagiufa, sigur nu stai la Obregia și nu ți-ai dat încă seama?

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Hagiufa, singura ta sansa e sa pui bani la ciorap ca să-i trimiti pe toti într-o croazieră (cu câini cu tot) și atunci să vinzi repede:)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Având ca background locuitul în Rahova, când m-am mutat, acu’ 9 ani, în Militari, nu m-au interesat prea mult vecinii. Au încercat proprietarii să-mi spună că în blocul de vis-a-vis a locuit Vali Vijelie, și că, deși nu mai stă acolo de ceva vreme, au rămas prietenii și apucăturile lor. Le-am râs în nas.
  După ce vii dintr-un cartier unde, pe la sfârșitul anilor ’90, vecinul îți deschidea cu bâta sau pistolul în mână, unde urlau manelele de la toate geamurile, unde mașina personală a sectoristului a fost incendiată ca avertisment, iar ultima bătaie dintre găști rivale s-a efectuat cu bucăți de fier luate din garduri, în timp ce mascații cereau întăriri prin toate stațiile disponibile, ce te mai poate surprinde?
  Mi-aduc aminte de o sâmbătă noaptea când un vecin, supărat că în blocul de lângă era o petrecere și răsuna Adi de la Vâlcea și Guță de se auzea pe o rază de 2 km, a scos pe geam niște monștri de boxe și băgat Maiden până dimineață. Nici maneliștii nu s-au lăsat mai prejos, așa că, în noaptea aia, Sebastianul a petrecut de minune. ?? Nimeni nu a avut pornirea sinucigașă de a-i deranja sau de a suna la Poliție.
  În Militari mă înțeleg bine cu vecinii. Îi ignor cu stil. Dă vreunul cu bormașina la 5 jumate? Nu-i problemă că și pe mine mă apucă datul cu aspiratorul la 9 jumate seara (atunci am timp ??).
  Bagă vreunul muzică tare? No problem, genericul de la Prințesa Sofia, reclamele la diverse jucării sau “Am o căsuță mică” date la maxim și puse pe repeat compensează. Scandal sau bătaie? Hahaha, să vezi ce strigăte războinice trag piticii mei când se joacă de-a supereroii! Ca să nu mai zic că haosul de la orice oră de pe Bd. Iuliu Maniu anulează orice alt sunet, indiferent câte rânduri de termopane ai
  avea. ?? Avem și avantajul că nu prea avem pensionari în bloc, majoritatea fiind între 30-40 de ani, toți cam cu același stil de viață, mulți dintre ei cu copii preșcolari, oameni care nu au timp de spionat, de program de liniște, de scandal. Joburile și familiile le ocupă tot timpul.
  O singură problemă am avut la un moment dat cu chiriașii de lângă, niște băieți care o frecau p-acasă toată ziua și ascultau muzică tare toată ziua. Era în perioada când piticul numărul 2 abia venise. M-am dus și le-am spus că îmi place ce ascultă ei, dar dacă nu dau mai încet între anumite ore, le pun bebele urlător în brațe și-i las să-l adoarme ei. Au priceput mesajul, convinși, probabil, de urletele micuțului sau de figura mea criminală.?

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 0

  • Am stat in Rahova, pe Bârcă, 3 ani pe la inceputul anilor 2000. Singurele probleme au fost: manele date un pic cam tare (cat sa auda cativa vecini, nu tot cartierul) sambata dimineata, intre 8 si 10. Dar rezolvasem: duceam sacosa cu casolete goale la autobuz (ehei, studentie), ma intorceam si citeam ziarul pana la 10. Ma culcam la loc si dormeam bustean.
   Si de un Craciun au taiat unii porcul in curtea interioara dintre blocuri.
   In rest absolut ok, de dorit oricand oricui.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Ionuț, regretul meu este că nu l-am descoperit pe @Vasilescu mai devreme. Uite așa aflam și io că nu e bine să mă mut în Rahova.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Elena, Rahova e un cartier minunat. ?? Mi-a plăcut mult, d-aia îl vizitez de maxim 3 ori pe an, și doar silit de faptul
   că ai mei încă locuiesc acolo. ???

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 16. @Elena, da’ functioneaza somniferele alea? Ca eu am avut o singura experienta, iar aia nasoala. Eram pustoaica, internata in spital. Data stelara: magica vara a lui ’94 cand (poate unii dintre voi isi amintesc) echipa Romaniei castiga meci dupa meci la nu stiu ce Campionat/Cupa/ceva de fotbal si ajungea pe culmi de impliniri marete. Dupa fiecare victoriei juma’ din populatia Bucurestiului sarbatorea pe strazi, inclusiv pe aia unde era spitalul (cu indemnuri sub geamuri: bolnavilor, hai si voi la petrecere; spital de ortopedie-80% din pacienti imobilizati la pat).
  In medicatia de seara aveam si somnifere, dar nu le luam ca n-aveam nevoie. Dupa vreo 2 nopti de petrecere ii cer maica-mi somniferele (nu pe toate, doza din seara aia). Cand incepusem si eu sa ma strecor in bratele lu’ Morfeu, a inceput bairamul. N-am mai putut sa adorm. In acelasi timp somniferele incercau sa-si faca efectul. Mi-a fost ingrozitor de rau, cu agitatie, cu stare de super nervozitate. Eram imobilizata la pat si nu puteam decat sa plang si sa dau cu pumnii in perna.
  Nici pana atunci nu-mi placea fotbalul, dupa aia l-am detestat.
  Si n-am mai luat ever somnifere..

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 1

  • @Ady, în numele celor care au ieșit atunci pe stradă (printre care și eu), îmi scuze pentru neplăcerile create.???

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 2

  • Eh, nu cred ca ai ajuns din Rahova tocmai pana la Foisorul de Foc. 🙂 Scuzele sunt acceptate. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Ady, în ’94, după victoriile cu Columbia, USA și Argentina, se golea cartierul, cu cățel, cu purcel. Traseul era Calea Rahovei, Piața Unirii, Universitate și de acolo se făceau “tururi” spre Romană, spre Moșilor sau spre Eroilor, cu urlete cântece, steaguri, tot tacâmul. Chiar dacă aveam doar vreo 13 ani p-atunci, am bântuit orașul în zilele/nopțile alea, cu un steag mai mare decât mine în spate și un fluier în gură. Da, nu cred că am ajuns până la Foișor, dar, oricum, îmi dau seama că pentru unii haosul creat de microbiștii fanatici trebuie să fi fost deranjant.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Ady, exceptând faptul că sunt futere de calmă când le iau, de adormit tot pe la 12 noaptea o “fuck”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 17. “Care-i moştenise o parte din casă şi VOCEA”. Buna rau asta… iar eu ma enervez ca e una care arunca chistoace prin gradinita de langa bloc, cand avem cos fix la intrare. Sper sa nu am un vecin care sa iasa din puscarie. Sau poate o sa fac eu puscarie…

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Remus, nu faci pușcărie. Nu vine poliția la reclamatii d-astea. Stai chill?.

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • Oricum nu deranjez cu nimic, pe nimeni. Doar ca in bloc sau in scara nu am vazut scandalagii, puscariasi, manelisti care dau muzica la maxim. Ma gandesc ca poate eu sunt ala cu probleme daca altul nu e :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 18. Nu ai decât o soluție: scurtcircuitul. Când începe concertul….pac, cade curentul. Cât e în cantonament studiezi problema și creezi condițiile pentru Ora Pământului.

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Simona, șansa mea e că vine iarna. Și atunci își caută de “treabă”. Nu-i prost! Costuri reduse la bloc, păpică, somn.. Când vine căldura vrea acasă. Deci ne auzim la anu’. Sper eu și “la multi ani”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 19. nu prea am avut probleme cu vecinii in general dar tre sa zic ca de cand s-a nascut fii-mea m-am cam certat cu multa lume pe motiv de galagie noaptea si in orarul de liniste ziua. Fii-mea a avut mereu somnul sensibil si eram terorizata ca mi-o trezesc dupa nush cate ore de chin de pus la somn. Cand a mai crescut era stresul cu mersul la scoala si vecinii care faceau scandal dupa ora 22.00. In ultimul loc unde am locuit inainte sa ne intoarcem in tara am si avut motive de certa non stop. Casa cu curte comuna, langa o familie de “paranormali” cu 3 caini in curte iar deasupra doua tanti care se gaseau sa puna masina la spalat la 12 noaptea si sa se certe intre ele pana dimineata. Concluzie, certuri cu paranormalii primele doua luni de stat acolo pana am iesit cu bata la ei intr-o noapte. Cred ca fatza mea de isterica a ajutat mult si cert e ca de atunci vb in soapta cand ieseau in curte. Cainii i-am terorizat pana la punctul in care atunci cand latrau noaptea era sufcient sa apar in geam si sa fac un “sshhhhh” printre dinti, iar pe tantile de deasupra le-am vizitat de cateva ori dar fiind astea de la Napoli (care stie, pricepe) nu m-au bagat in seama. M-am vazut asadar nevoita sa le opresc curentul de la contor, care era la parter langa mine, si sa stau cu bata in capul scarilor sa vad care are curaj sa coboare sa il puna la loc. Nu au mai pus masina noaptea.
  Cand am plecat de acolo restul vecinilor, doua babute cu nepotii, au varsat lacrimi amare “cacu” mine a plecat si pacea :)))))

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 5

  • @singlemum, tu nu eşti sănătoasă la cap???

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Elena P, eu accept orice numa nu-mi atingeti somnul.
   Cu napoletancele astea a fost cel mai greu ca au “pielea tabagita” si nu prea le sperie un pic de scandal, din contra. Astea aveau baia deasupra dormitorului meu (don’t ask) si se apucau sa puna masina si sa faca curat in baie numai dupa 23.30 si ii dadeau asa vreo 2 ore. Prima oara cand m-am dus la ele la usa mi-au deschis le-am zis “cacopilul”, scoala, noapte alea alea, au zis ca da, da, se opresc, s-au oprit o pwla. A doua oara mi-au vorbit prin usa ca daaa, acuma termina si tot asa, nici vorba. Urmatoarele dati nici nu au mai deschis usa nici nu mi-au mai vorbit adica sfidare pe fata. Vorbeau intre ele in casa cu rasete si luari la misto la adresa mea. Ghinionul lor a fost a aveau geamul de baie pe scari si ghici cu cine s-au trezit in casa? Una tocmai spala vana, a luat-o inima. Next time si ultima fost aia cu contorul si bata. De atunci nu s-a mai intamplat.
   Aialaltii, paranormalii, aveau d-alea de vorbeau cu mortii noaptea prin curte. Pana tot asa, cu ajutorul batei, le-am zis ca le fac legatura directa cu lumea aialalta daca nu inceteaza.
   Adevarul e ca nu m-am plictisit in casa aia :))))))

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 1

  • Am ras cu lacrimi! Ce*mi doresc o vecina ca tine!

   Îţi place sau nu: Thumb up 10 Thumb down 0

  • Ahahahahaha

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 20. Citind comentariile îmi dau seama ce vecini ca lumea am. Doar o babă nebună cu multe pisici care ne mai înjură din când în când (dar noi ştim că e din simpatie) şi nişte oameni (nu îi ştiu după fețe) care se asigură că ascultăm stirile 24/24. La etajul de deasupra stă unul care vorbeşte la telefon tare, de pe balcon. Nu ştii niciodată la ce te ajută informaţii aparent inutile, nu?

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Vanessa, eu ascultând discuțiile de la telefon ale vecinului am aflat că un tip şi o tipă de pe scară s-au aruncat de la etaj. Nu împreună, separat.
   Mai am o băbuță cu mine pe palier, care de 10 ani, absolut de fiecare data când mă vede, îmi spune că cea care mi-a vândut apartamentul a omorât-o pe soacră-sa. În casa în care stau. Şi a ținut-o pe pat vreo lună. Mereu mă întreabă: unde dormi?
   – bre, io vara nu dorm. Doar iarna. Şi atunci pe unde apuc.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Elena, Jesus. Cred că o să îi las un buchet de flori la ușă babei cu pisicile, așa, în semn de mulțumire. Parcă începe să-mi fie dragă, după poveștile astea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 21. In studentie imi inchiriasem un apartament in Tineretului.
  Intr-o dimineata am gasit pe capota masinii un tampon OB folosit.
  M-am uitat in sus la bloc si am constatat ca imi parcasem masina sub geamurile de la baie ale scarii.
  Singura concluzie pe care o puteam trage e ca o vecina si l-a scos dintre picioare si direct zbang cu el afara pe geamul de la baie.
  Si e Tineretului, cartier cu pretentii cica…

  Concluzia e simpla: nu vrei scandal, plateste mai mult la rata dar ia-ti o casa.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Lalaverim, eu zic că platesc deja cu vârf și-ndesat.
   Oricum, nasoală experiența ta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Lalaverim, eu am stat la casă în Tineretului și nu am găsit, ce-i drept vreun OB folosit, dar în fața mea a venit unu’ la geam și si-a scos prezervativul tocmai folosit și l-a aruncat în gradina de lângă mine.
   Deci Tineretului e cu pretenții doar când vine vorba de prețurile imobiliarelor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 22. Mai sunt unii suparați şi distruşi de vecinii de la bloc care și-au cumparat casa la poalele munților ca sa fie singuri și se plang ca-i deranjeaza urşii

  Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Shoric, toată lumea se supără pe “urșii din pădure”?.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 23. Eleno, cand ti s-o lua de parnaiashul ala deosebit sau o incepe copilul scoala serios da-mi un semn, ca fac o fapta crestineasca…pe bune. Doar ca mi-e ca o sa ne ingrasam amandoua de atata caterinca 😀

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Dano, fiu-meu e deja la scoală. De vreo 4 ani. Da’ la câteva kile în plus nu zic nu. Așa că hai s-o facem! Ca fetele?.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 24. La mine e cam aşa : io avantaj pe motiv de uşoară hipoacuzie, diabolica-mi consoartă, dezavantaj pe motiv de auz foarte fin.
  Treaba e că s-au mutat mulți din/în bloc şi toate lumilii ie pe renovări.
  Concluza…dorm ca un prunc( şi aici nu mă refer la diabolica mea moştenitoare ?), şi mă doare fix la 1metru în fața subsolului masculin, de zgomotele vecinilor?
  P.S….fiind puțintel surd, sunt un mare creator de zgomot ?????

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Diabolic, moamă, nu-mi spune că sforăi. Te rog io!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Elena, io nu sforăi dăcât când am depășit limita gradelor bahice, ceea ce se întâmplă foarte rar, în schimb, vecina mea de pat, când o apucă oboseala, trage și ceraceaful pe nas ???
   Deci, iar, avantaj io!
   P.S….sunt antrenat la fazele cu sforăitul. Când ai un dormitor plin cu golani (soldați), se lasă cu concerte “magice” în miez de noapte ???

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 25. Blocul meu e in forma de L. Si intre scara mea si cea vecina e un gang de vreo 30cm si acolo sunt baile. Baile n-au avut geam din constructie, dar romanul, descurcaret si profund simtitor la odori, si-a facut cate unul. Eu l-am gasit facut cand m-am mutat aici, vecinul de peste gang, de la scara vecina, nu avea.
  Si-ntr-o seara cand ajung acasa vad lumina pe geamul de la baie. Iar am uitat lumina aprinsa, in gandul meu. De unde, frate? mi s-a schimbat vecinul de peste gang, ocazie cu care m-am luminat suplimentar in baie, prin geamul proaspat montat de el, in baia lui, pe peretele lui, mm!
  Surpriza mare a fost cand am constatat ca vecinul e-o cunostinta de la o firma cu care colaboram, drept ptr care acum facem schimb de documente prin geamul de la baie, am usurat corespondenta.
  Asta-i partea buna, cealalta mai nasoala e ca am devenit extrem de intimi, stim cum stam cu digestia si cu igiena, as putea banui chiar si orarul erotic al vecinului. Cum s-ar zice, tot un cuget si-o simtire!
  Si daca asa sta treaba la bloc, ma gandesc cum o fi iarba verde? Acum doua zile, dupa lupte seculare care au durat juma de an, am reusit sa semnam actele ptr un teren aproape de padure. Misto e ca in aceeasi zi am auzit ca Tudose e de-acord ca doua UM dezafectate din localitate sa devina penitenciare.
  Asa ca, Eleno, tu ai de-a face cu unu, da’ eu voi avea vecini din doua puscarii, m-am scos!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 2

  • @moatza, a propos de băile care vă leagă și de schimbul de hârtii făcut pe geam, poți face orice dar nu te poți c*ca în norocul omului.
   Baftă!????
   P.S. dacă nu mai apari pe aici să știi că te-am iubit. Toți!!!

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Elena, apreciez!

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 26. Eu am avut parte de 2 vecini mai aparte
  1. Vecina de deasupra, care ne inunda in fiecare an. O data, ne-am trezit la 6 dimineață cu apa pe 2 dintre pereții apartamentului + 3 tavane,iar apa curgea șiroaie din prize. Când am fost la ea la ușă, am trezit-o din somn: am aflat ca mititica, a dat drumul la apa in cada pt a-și face baie și s-a pus un pic in pat. Bineînțeles că a adormit, vreo 6 ore. Bine că s-a mutat.
  2. După ce s-au mutat cei de langa mine,
  au renovat apartamentul. Numai că ei saracii nu știau cine locuiește sub ei. Într-o noapte, nebunul, după ce și-a terminat repertoriul de înjurături urlate pe casa scarii(ar fi putut tine un curs, de cel puțin o ora pe tema asta, fără să repete vreuna dintre ele- trebuie să recunosc că am învățat multe de la el), s-a gândit să ia un topor și să îl înfigă in ușile/tocurile usilor, in drumul lui către vecinul de lângă mine. Când a ajung la ușă lui, a lovit-o de vreo de 20 de ori,pt că nah…abia și-o pusese omul. Menționez că în timpul asta, toată scara(inclusiv ai mei), sunau in disperare la poliție, iar eu pe tot parcursul scenei din The Shining…dormeam.
  O alta întâmplare cu același personaj a fost la un revelion, pe vremea când pe la mine prin scara inca se mai țineau chefuri de anul nou. Omul voia sa doarma, astfel ca a apelat la ce a stiut mai bine: injuraturi urlate pe casa scarii.La un moment dat, vecinul care tinea cheful, a plecat la scara de lângă, să aducă niște lucruri,iar când s-a întors, nebunul stătea pe întuneric cu o șurubelniță in mana. Evident că, cel cu cheful s-a panicat și și-a chemat toți prietenii să sară, pt că ăla îl omoară, dar omul nostru nu voia decât să întrerupă curentul pe scara.
  Înjurăturile se urlau cam o data pe luna, asta probabil sa aibă timp să își îmbunătățească repertoriul. In 90% din cazuri nu știu pe cine injura. Comentariul Laurei G in legătură cu vecinul ce suferea de tourette,mi-a adus aminte de el.
  Omul avea și o duba ruginita/nu mai pornea,etc parcata lângă bloc. Cineva(poate chiar el) i-a dat foc într-o seară. Având în vedere că blocul este izolat cu polistiren, iar distanta de la duba până la bloc era în jur de 1-1.5 m, încă le mulțumesc pompierilor că au ajuns în timp util.
  Apartamentul lui a fost vândut la licitație de un executor.

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 27. dacă ai vecini gălăgioși , totul e să-i faci liniștiți… :D…după zgomote de drujbă, să cobori cu un covor făcut sul din care să atârne 2 membre din care picură sânge pe care îl arunci la tomberon…efectul e maxim….

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 28. Este important sa ai vecini cu care sa te intelegi.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.