Din timp în timp mă pomenesc că-mi scrie câte cineva în privat și tam-nesam îmi pune o întrebare de genul: „auzi, dacă-mi fac și eu un blog după câtă vreme o să încep să scot bani cu el?”. Nu sună de fiecare dată așa, dar mesajul e același. Și de fiecare dată când o primesc, rămân cu gura căscată. Vă explic imediat, foarte scurt, de ce.

Când am făcut blogul nici măcar nu mi-a trecut prin cap că voi face vreodată vreun ban. Mai mult de atât, sunt absolut convins că dacă-ți faci un blog având în cap să faci bani cu el, nu se va întâmpla asta NICIODATĂ. Pentru că da, poți să faci bani foarte repede cu un blog, dar asta doar dacă ești vreo vedetă sau vreo celebritate (și nici așa nu-ți garantează nimeni). Dar dacă ești un simplu cetățean de pe stradă, chestia asta se va întâmpla după ani buni de muncă. DACĂ se va întâmpla, pentru că nu e ca și cum ar fi cineva obligat să lucreze cu tine. No fucking way!

Personal cred că „hai să-mi fac un blog și să scot repede niște bani cu el” este fix concepția românului care-și face o afacere cu gândul să se îmbogățească peste noapte și după jumătate de an o închide. Pentru că, dacă nu e enel, benzinărie, apa nova sau altă provider de chestii fără de care nu se poate trăi, o să constate că trebuie să muncească din greu, fără să-i garanteze nimeni că va și reuși. Mă rog, măcar are avantajul că poate să-și cumpere un bemveu nou, în leasing, după prima lună cu încasări mai de doamne ajută, din banii furnizorilor neplătiți. Well, ca blogger începător nici măcar bemveul ăsta nu poți să ți-l iei, că n-ai nici încasări, nici furnizori cărora să le dai țeapă. Nasol.

În plus, ce nu știu mercantilii ăștia de tastatură este că cititorii nu-s nici proști, nici fraieri. Vor simți imediat amatorii de monetizare facilă și le vor da o mare ue, lăsându-i să se întrebe „cu ce-am greșit”. Și uite așa după câteva luni de activitate asiduă, business oriented (ador expresia asta), blogul de succes se închide exact ca afacerile (tot de succes) despre care ziceam mai sus.

Pentru încheiere vreau să mai spun doar atât. Vrei să-ți faci blog? Fă-ți! Recomand oricui de pe lumea asta să-și facă. O să fie un exercițiu al naibii de bun și pentru disciplină, și pentru atenție, și pentru creier, și pentru abilitățile de comunicare, și pentru că o să fii nevoit să înveți să scrii cu diacritice, și pentru că vei fi obligat să înveți limba română.

Da, o să afli cu stupoare că virgula între subiect și predicat nu e ceva foarte plăcut cititorului. O să înveți pe pielea ta în ce cazuri se scrie „propriii” și în care „proprii” sau că nu se pune „punct” după titlu. Deși toate astea ar fi indicat să le știi dinainte, pentru că bulangiii (da, e cu trei „i”) ăia de naziști ai gramaticii abia așteaptă să-ți dea în cap cu propriile-ți arme. Bref, dacă simți că ai ceva de spus, fă-ți blog, voi fi primul care te va aplauda și te va încuraja să continui.

Dar dacă vrei blog doar pentru că ai văzut tu la alții că poți să câștigi bani cu el, vezi-ți de treabă și du-te la muncă.

P.S. Am vorbit doar despre banii din blogging, pentru că la blogging mă pricep. Dar recomandarea este valabilă și dacă vrei să scoți bani peste noapte din youtube/vlog. Și pentru tik tok. Și pentru Instagram. Și în general pentru orice domeniu care din afară pare ceva care ți-ar permite sa câștigi bani mulți extrem de rapid si de ușor. Nu există așa ceva.

sursa foto: freepik.com