Sâmbăta trecută, pe seară, eram la o discuţie filozofică şi extrem de erudită cu nişte prieteni. Dar pe măsură ce orele se scurgeau şi paharele de tequilla se îndeseau, s-a trecut de la subiecte profunde, precum „Critica raţiunii pure”, spre chestii mai lumeşti la care se pricepe tot românul. Adică cele două „clasice”: politică şi sex. Fără fotbal că suntem în grevă, suferim de departe şi în tăcere pentru echipele favorite.

Ba chiar, la un moment dat, unul dintre noi a reuşit sa combine cele două teme, sexul şi politica, într-una singură. Şi a reuşit performanţa asta fără să se refere la conducerea ţarii care ne f*te pe unde ne prinde. Nicidecum, omul meu a folosit doar puterea exemplului personal.

Ajunsesem să vorbim despre Moise Guran. Că, na, orice discuţie pe teme politice se duce, în cele din urmă, spre „economie” şi despre asta nu poti să vorbeşti fără sa-l citezi pe guru. Sper că asta e clar şi are putere de axiomă pentru toată lumea, da? Eram chiar la partea în care ne plângeam că de când e în direct, la digi, emisiunile şi analizele lui pacă nu mai au acelaşi impact ca pe vremea când erau înregistrate la tvr. Moment în care, prietenul despre care vă ziceam mai sus se uită la noi şi ne-o aruncă:

-Frate, toate ca toate, dar să nu cumva să v-o puneţi pe Moise Guran!

Are parte de niscaiva priviri consternate, iar eu mă pregăteam să-i explic că se zice „cu”, nu „pe”. Şi să-l întreb de când a trecut în „tabăra” cealaltă şi, mai ales, cum de-a ajuns el să facă chestii d-astea chiar cu Moise. Mi l-aş fi imaginat mai degrabă pe genul Tucă, nu Guran. Dar n-apuc să-mi rostesc gândurile că mi-o ia el înainte:

-Serios, nu glumesc, dacă faceţi vreodată sex şi rămâne televizorul pe emisunea lui Guran, aţi pus-o, nu mai sunteţi buni de nimic. Mi s-a întâmplat mie zilele trecute. M-am apucat de „treabă”, în timp ce omul făcea încă analize şi previziuni. Mare greşeală, nu mă puteam concentra pe ce aveam de făcut, că mă termina nervos vocea lu’ Guran, care parcă mă biciuia pe spate. Dar nici nu-mi venea sa „ies” ca să schimb canalul. Aşa că „dădeam la vâsle” şi mă rugam să nu mai ţina mult emisiunea. La un moment dat, când aproape mă consolasem cu gândul ca o să mă apuce dimineaţa pe mişcări de du-te-vino, o aud pe ea că spune: „auzi, cauta telecomanda şi schimbă-l pe ăsta, că dacă-i mai aud vocea nu mai termin până mâine la prânz!”. Prin urmare, mare atenţie, ori sex, ori Guran. Ambele în acelaşi timp sunt incompatibile. 

De-aia ziceam, care vă ştiţi sensibiloşi, aveţi naiba grijă pe ce program lăsati tv-ul când e să „performaţi”, că Moise Guran atât aşteaptă: o analiză pe scăderea natalităţii în România. Fără măcar să ştie ca este şi el parte implicată.

mihai_vasilescu_moise_guran

sursa foto