Evident, mi-a ajuns şi mie postarea din imaginea de mai jos în news feeed. Ba chiar, înainte de a se viraliza. Doar că am râs, am scrolat peste şi mi-am văzut de treabă. Rău am făcut, că n-am mai găsit-o nici mort când am avut nevoie de ea. A trebuit s-o şutesc de aici (merci, Cristi).

mihai_vasilescu_idioti

Dar acum, pe baza ei, aş vrea să fac o demonstraţie matematică simplă, elementară.

In momentul printscreen-ului, idioţenia are 175.000 de like-uri şi aproape tot atâtea comentarii (de altfel, cele două condiţii cerute ca să „vezi ce se întâmplă cu pisica”). Ca să calculăm mai uşor, presupunem că a ajuns la 200.000, mai ales că pare un obiectiv pe deplin realizabil.

În ţara asta există aproximativ 8 milioane conturi de Facebook. Să presupunem că postarea a ajuns la absolut toate, deşi este imposibil. Dar o facem de dragul demonstraţiei. Rezultă că un procent de 2.5 la sută au îndeplinit condiţiile cerute de cel care a postat tâmpenia: au dat like şi au comentat. Voi realizaţi ce înseamnă asta? Că aproape trei oameni din 100 sunt complet idioţi. Ceea ce este absolut terifiant!

Dar dacă fac un calcul, mult mai aproape de realitate, prin care presupun ca postarea a ajuns la maxim 2 milioane de conturi active de Facebook, situaţia devine tragică. Voi vă daţi seama că procentul ar creşte instant la 10%?! Adică un om din zece este tâmpit şi nimic nu se mai poate face în privinţa lui.

Am să îmi aduc aminte de acestă lejeră demonstraţie de fiecare dată când voi vedea comentarii stupide la textele mele. Şi prin urmare voi refuza să mă mai enervez. Dacă un text scris de mine este citit de 3000 de oameni, se pare că, statistic vorbind, sunt şanse ca o marjă cuprinsă între 75 şi 300 dintre ei să fie complet idioţi. Păi în condiţiile astea de ce m-ar mai afecta? Îţi aduci aminte de vorba aia din bătrâni, „nu te pune cu prostul, că are mintea odihnită”, şi-ţi vezi de treaba ta.

Frate, e groasă. Cumva ar trebui să existe un fel de permis de acces pe internet. Altfel, în curând o să ne ia gaia pe toţi. Şi dacă vă mai trebuie ceva dovezi suplimentare pentru necesitatea înfiinţarii unui astfel de permis, aveţi mai jos cele patru pagini de Facebook pe care le consider reprezentative la capitolul „delir pe net” şi like-urile aferente lor:

mihai_vasilescu_tony_poptamas
Una sută optzecişişapte de prieteni comuni cu Nea Tony. N-aş fi zis. E aproape ironic.
mihai_vasilescu_cocoon
Alţi 66 de prieteni cărora le plac aberaţiile de pe cocoon.ro. Trist.

 

mihai_vasilescu_efemeride
Faptul că s-au auto-intitulat „site web ştiinţific”, mă face aproape sa uit că văd acolo 78 de prieteni comuni.

 

mihai_vasilescu_lovendal
Aşadar 27 dintre prietenii mei iubesc conspiraţiile tâmpite, fără nicio bază reală. E bine.