Zilele trecute am asistat la o scenă chiar când mă pregăteam să bag abonamentul, ca să intru la metrou. În faţa mea era o mamă tânără care ducea în braţe două plase babane şi o mai avea şi pe fie-sa atârnată de mâna stângă. Femeia voia şi ea să dea cu cartela, dar copilul a cerut să facă el asta. Maică-sa i-a pasat-o, dar să vezi ce, aia mică nu era suficient de înaltă ca să ajungă la aparat. Aşa că mă-sa i-a luat cartela din mână şi a băgat-o ea.

Moment in care s-a dezlanţuit jihadul. Fie-sa a început să zbiere, să dea din picioare, într-un cuvânt să facă circ isteric, pe motiv de „vleau să bag eu caltela”. Doar că nu se tăvălea pe jos, dar părea că se pregăteşte şi pentru asta. Din pacate mă grăbeam şi nu am stat să văd cum s-au terminat „negocierile” dintre cele două. Dar începuseră prost, foarte prost, cu maică-sa rugând-o să „înceteze” şi efectul era zero barat.

Nu pot, nu mă duce capul să pricep cum ajunge un copil să facă aşa ceva. Înteleg perfect cum e cu „să lăsam copilul să-şi dezvolte personalitatea” şi restul de rahaturi în trend. Dar în situaţia de faţă nu cred că este vorba de aşa ceva. Ci exact despre râzgăială inutilă și obrăznicie cât cuprinde. Nu sunt bătut în cap, realizez cum e cu „experimentatul”, cu „trebuie să ai răbdare şi să-i faci să realizeze singuri ce şi cum”. Dar asta cu făcutul circului în public, în cazul de faţă într-un moment extrem de prost pentru mă-sa, mă depăşeşte.

Nu mi-aş fi permis în veci să-i fac aşa ceva maică-mii. Nici acasă, darămite pe stradă. Nu am văzut-o pe fie-mea să facă aşa ceva. Nu doar că nu am văzut-o, nici măcar nu am cum să mi-o imaginez făcând așa ceva. Așadar nu înţeleg cum poate un parinte să ajungă în situaţia asta și nu empatizez cu el. Punct. Restul e vrăjeală şi „parenting” dubios.

Frate, taică-meu mi-a dat o singură palmă toată viaţa lui. Şi eram deja adolescent când s-a întâmplat asta. M-a prins cu ţigara în gură şi pentru el, fostul fumător, a fost prea mult să-l vadă pe fiu-său cum trage dintr-un BT. Iar de certat, nu-mi amintesc să se fi întâmplat de mai mult de trei ori. Şi de fiecare dată erau motive serioase, nu căcaturi. Ei bine, nu mi-aş fi permis în ruptul capului să mă apuc să fac în faţa lui vreo criză de genul „vleau să bag eu caltela”. No fucking way! Ah, și să nu vă imaginați că era vreun zbir. Nici gând.

Bref, consider că ai exact copiii pe care ți-i creşti şi formezi. Cât respect impui, exact atât îți arată și ei. Iar în momentul în care fiu-tău sau fie-ta ajung să facă crize de isterie, pe motive de căcat, mai lasă în plm teoria sau cărţile şi întreabă-te de ce ai ajuns în situaţia asta.

mihai_vasilescu_copil_obraznic

sursa foto