Guest Post by Ana R.

După show-urile difuzate de televiziuni cu ocazia sfintelor sărbători, ieri ni s-a servit apogeul, adevărata bomboană pe colivă: un live cu o înmormântare în Săptămâna Luminată.

A propos, nu se spune că dacă mori în săptămâna asta, ajungi automat în Rai? Deci Mărioara Zăvoranu s-a dus direct la întâlnirea cu îngerii? Păi voi vă dați seama ce probleme o să aibă Sfântul Petru săptămâna asta? Cred că a băgat doisprezece heruvimi pe post de gărzi de corp pentru Mărioara și a izolat-o pe cel mai îndepărtat norișor. Chiar și aşa, tot se aude în tot Raiul cum răsună ”urările de bine” pe care i le transmite fiică-sii.

Dar să trecem la cei rămăși pe aici, care au oferit o adevarata lecţie de creștinism, live, cu reflectoare și machiaj.

Antena 2 a făcut o frumoasă transmisiune, cu Onuța îndurerată și nu prea, la catafalc. După ce a avut grijă să închidă porţile cimitirului, proaspăta orfană a luat microfonul in botic şi a pornit live-ul. Cu o mână pe sicriu și cu rudele în jur își joacă rolul vieții, acela de veșnică certăreață și împăcătoare pe la televiziuni.

De ce să mint, m-a impresionat desfășurarea de forțe. Ditamai carul de televiziune transmitea live cu cel puțin trei camere de lângă sicriu şi încă vreo două plasate strategic prin cimitir. Plus un regizor de emisie care schimba măiastru prim planurile între diversele personaje. Astfel am avut ocazia să asistam, în format 16:9 (ce-ar mai fi mers un hd), la reîmpacarea dintre ea și mult hulitul unchi Gigi. Precum și la o bruscă dovadă de prietenie și apreciere la adresa familiei acestuia.

Ăsta de ieri a fost momentul ei de glorie, cu care putea să ia cel puțin trei premii de teatru pentru televiziune. Nu voia ea să joace într-un film și să-l și regizeze? Gata, acum a fost momentul. Unde mai pui că machiajul i-a stat impecabil şi nici rimelul nu s-a întins (nu prea avea cum, pentru că nu am văzut vreo lacrimă). A fost o telenovelă de 359 de episoade într-o transmisie live de câteva ore. Precis o vor remarca în proaspătă producție niscaiva televiziuni sud-americane și indienii de la Bollyood.

S-a strecurat totuşi în scenariu o mică eroare neasteptată: a uitat-o la poarta cimitirului pe bunica-sa, adică mă-sa Mărioarei. Care statea pe la porţi, înconjurată de bodyguarzi şi nu avea acces la înmormântarea propriei fiice. Dar nu era decât un subterfugiu regizoral, pentru mărirea suspansului. Pantru că, după ce-a ţinut-o să aştepte două ore, cu mărinimia-i binecunoscută şi cu un gest princiar, Oana a deschis porţile şi a lăsat-o să intre. Ba chiar a îmbrăţişat-o şi i-a suspinat pe umăr.

În timpul ăsta, în celălat plan al acţiunii, dincolo de poartă, mulțimea de creștini înjura de zor și se bătea parte în parte cu bodyguarzii, într-un adevărat spectacol de suferință demnă. Din nou s-a vazut mâna de maestru a regizorului de transmisie, care comuta cu pricepere prim-planurile. Când pe ochii trişti ai Oanei, când pe cei învineţiţi de lovituri ai creştinilor de la porţi.

Văzând atâta posibilitate de rating irosită, ca o adevărata specialistă în showuri de televiziune, Oana a sesizat potenţialul care zace neexploatat și a mai amânat cu o zi înmormântarea maică-sii.

Păi ce, nu poate și sfântul Petru să mai aștepte un pic? Ce atâta grabă, ca doar nu mai fuge nicăieri Mărioara. Plus că și-a adus aminte de alte trei rude ale clanului Zăvoranu cu care s-a bălăcărit în trecut. Nu trebuie chemaţi şi aştia ca să se împace cu ei lângă copârşeu? Başca tribunul care n-a apărut încă. Cum să rateze ea un plâns discret pe umărul lui Vadim? Cu asta câștiga cel puțin un Oscar.

De fapt, dacă se gândeşte mai bine, ar putea să scoată şi de-un mic serial. Numai şapte episoade, dar bine lucrate. Dacă au îmbălsămat-o bine aia de la pompe funebre, mai rezistă măcar o săptămână, că s-a mai şi răcit afară. Iar dacă totuşi se face prea cald, de la camerele de luat vederi, bagă nişte gheaţă sub ea şi se rezolvă.

Așteptăm cu interes şi live-ul cu pomana, de la restaurantul lui Pepe.

 

mihai_vasilescu_oana_zavoranu_1

sursa foto