Sunt şanse să mă catalogaţi drept cinic, dar tot am să spun câteva cuvinte despre crima de săptămâna trecută de la Mamaia.

De ce? Pentru că tot ce s-a întâmplat acolo mi se pare o reprezentare, la scară mai mică, a tot ceea ce înseamnă societatea românească din zilele noastre. Practic, nu lipseşte niciun element definitoriu din tablou.

Aşadar avem:

-Un fost popă, divorţat, cu doi copii, care hotărăşte că mersul la curve este cam tot ce i-a mai rămas în viaţa de după straiele preoţeşti (era să zic „monahale”, dar monah înseamnă cu totul altceva, nicidecum popă jegos). Desigur, nu se împiedicase el de porunca aia cu „să nu preacurveşti” nici când avea parohie, d-apăi acum când era pe liber. Oricum, nu înţelesese niciodată ce este cu „prea”, el doar „curvea”, ca orice creştin cumsecade. Ca să fie tacâmul complet, s-a pişat pe încă o poruncă, cea mai gravă: „să nu ucizi”. Şi unde mai pui că l-au apucat instinctele criminale fix în sâmbăta mare. Vechile obiceiuri se uită greu.

-O adolescentă de cinşpe ani care consideră că nu poate face nimic mai bun cu viaţa ei în afară de prostituţie. Normal, doar peste tot vede că numai aşa se poate reuşi în viaţă. Prin urmare îşi pune poze de piţi pe Facebook şi agaţă clienţii tot de acolo. Evident, nu era cazul să moară, ar fi putut scăpa şi cu o lecţie mai uşoară. Dar până la urmă a fost alegerea ei să se culce cu un fost popă, dement, pe care nu-l cunoştea deloc. Păţăşti.

-Familia din care provine fata: mamă cu probleme psihice şi tată beţiv. Pe ambii îi doare fix în cur de progenitura lor. Mă-sa nu mai înţelege de mult pe ce lume zburdă cu mintea si lu’ tac-su oricum nu-i mai ajunge, pentru băutură, alocaţia copilei. Aşa că, ducă-se unde-o vedea cu ochii, abia nu ne mai stă în coaste si nu mai cere de mâncare.

-Un unchi mai cretin ca toţi la un loc, care plăteşte chiria apartamentului, unde nepoată-sa făcea sex pe bani. Vă spun sincer că eu îl consider pe ăsta unul dintre vinovaţii principali şi l-aş baga instant la bulău. Probabil că era singurul din familie care ar fi putut s-o ajute cu adevărat pe copila aia. Dacă ar fi vrut, punea piciorul în prag si uşor-usor o aducea la lumină. Ţi-ai găsit, în loc de asta, a scos-o la produs. Direct pârnaie grea i-aş da, futu-l în gura să-l fut.

-O vecină care bârfeşte şi spune despre fată că „umbla prost”.

-Crima în sine. Popa ăsta, degustător de minore şi ucigaş, nu a declarat vreun motiv anume pentru care a omorât-o. Cică „i-a alunecat mâna pe gâtul ei”. După care, ca să se asigure că e treaba bine făcută, i-a alunecat şi un cablu electric. Tot pe gât. Dar eu pot să fac pariu că nu s-au înţeles la bani. Fraiera aia mică l-a crezut pe cuvânt pe fostul „sfânt părinte”, când i-a zis că-i dă banii „după”. De, începătoare. Iar „dupa” a strâns-o popa de gât, nemulţumit de preţ şi de gura ei mare.

Prin urmare, ziceţi voi dacă nu am dreptate, lipseşte ceva din peisajul autohton contemporan? Mamă nebună, tată beţiv, unchi peşte, curvă minoră, Facebook, poze de piţi, popă divorţat şi afemeiat, vecini bârfitori, ţeapă de „caşcaval”, staţiunea Mamaia, strangulare în sâmbăta mare. Pe scurt, toată România concentrată într-o singură crimă. Doar Poptămaş nu e prezent în toată şmecheria asta, cu un citat din Paler. Dar nu este timpul pierdut.