Eu nu i-aş învinui prea rău pe băieţii ăştia doi care au născocit „metoda stareţul”. Cel mult le-aş da un avertisment sau ceva de genul ăsta, în timp ce le-aş zâmbi părinteşte. Oamenii sunt nişte deschizători de drumuri, nişte adevăraţi pionieri, cum s-ar spune. Pur şi simplu au sesizat că a apărut o nişă, nouă pe piaţa de prostit proştii, şi au profitat de ea.

Despre ce e vorba? Doi tineri „antrepenori” moldoveni, din zona Botoşaniului, au demarat un start-up de mare viitor. Au aruncat o privire pe cea mai populara reţea sociala (asta a lui Zuckerberg) şi au găsit o adevărată inflaţie de profiluri şi pagini cu conţinut mistico-religios. Toate având nenumăraţi prieteni sau fani. Uite, de curiozitate daţi un search după „Dumnezeu” pe Facebook, ca să vedeţi ce găsiţi. Păi m-am plictisit de scrolat şi tot nu terminasem de inventariat rezultatele găsite. În acelaşi stil o să găsiţi şi pagini de sfinţi şi profiluri de apostoli. O nebunie vă spun, zici că tot duhul sfânt s-a pogorât din ceruri, peste noi, direct în virtual. Mai ştii, poate căt de curând o să apară varianta updatată de la „tatăl nostru”, cu elemente modernizate in ea: „tatăl nostru carele eşti pă feisbuc” şi „precum în cer, aşa şi în online”.

Mă rog, divaghez cu tot felul de prostii laice, să revenim. Aşadar, după ce au descoperit mulţimea de fani habotnici dă pă net, ce şi-au zis ăstia doi tineri „întreprinzători”? Unde este multă prostie, este şi rost de făcut bani grămadă. Adică ce, numai şmecherii ăia cu „metoda accidentul” să facă, noi suntem mai fraieri? Asă că au demarat „proiectul online” despre care vă vorbeam mai sus. Au făcut pe Facebook nişte pagini de mânăstiri şi au lucrat destul de curăţel şi profesionist. Adică nu s-au apucat să ia poze gata făcute ci s-au dus la faţa locului si au fotografiat cum trebuie ca să nu bată nimic la ochi.

După o minimă promovare, au început să lucreze la cald, pe lead-uri bune. Mai precis, era clar că cine da like unei astfel de pagini are un creier „uşurel” şi poate fi prostit. Ceea ce au şi făcut (targetare se numeşte şi se vede treaba că cei doi sunt buni pe asta. Poate-i angajează agenţia care-mi trimite mie spam-uri cu nemiluita, ca să-i folosească în piaţă, zic).

Apoi cei doi antreprenori inventivi, au început să dea mesaje private celor care dădeau like paginii şi să le ceară bani. Iar fraierii plăteau, că doar n-ai in fiecare zi ocazia să-l mituieşti pe dumnezeu ca să te ierte de păcate. Şi treaba asta ar fi mers pănă ieşeau la pensie, dacă nu se lăcomeau şi greşeau ca nişte începători: au cerut de două ori bani din acelaşi loc, fară să ofere nimic în plus. Să le fie învăţare de minte, dacă ai prostit un om, lasă-l mă nene în pace şi treci la următorul, că are balta peşte. De proşti duceam noi lipsă? Acum în loc să faceţi şi voi paştele în Bermude, staţi să daţi cu subemnatul pe la poliţie. Păi, e frumos aşa?

mihai_vasilescu_manastire

sursa foto – chiar pagina cu pricina.

P.S. Am si eu o curiozitate. De ce nu le-a virusat calculatoarele dumnezeu ăla adevăratul şi i-a lăsat să escrocheze nişte „creştini adevăraţi”? Păi tocmai pe el, care se supăra urgent dacă haleşti „de dulce” în post, să-l doară în cur că ăştia doi „se râde” de cele sfinte? Nţţţ, aşa ceva.