Guest Post by upprann (care e în vacanţă prin Papua sau pe acolo şi cred că s-a plictisit de stat la plajă sau de triburile de canibali care ar vrea sa-l aibă ca fel principal la cină).

 

Un videograf român, expert în filmari de scurt şi foarte scurt metraj, a acceptat să țină un curs intensiv de şase săptămâni, cu scopul de a învață utilizatorii să încline nenorocitul ăla de telefon într-o parte când înregistrează scurte clipuri.

Alexandru Bibescu-Crișan, unul din cei mai buni cameramani români, își va rupe din timpul sau prețios pentru a preda unui grup restrâns arta de a filma, incluzând module intensive și workshopuri pentru înclinarea mâinii la 90 de grade. Precum şi seminarii pentru deprinderea controlului membrelor superioare, astfel încât viitorii absolvenți să nu dea impresia că au convulsii în timp ce practică arta videografiei.

Nouăzeci la sută dintre videourile cu pisici/câini/ratoni sunt de tot rahatul, spune Bibescu-Crişan, absolvent al UNATC promoţia 2001, la secția „Imagine de film și TV” şi cu un masterat în „landscape camerawork”, la Dun Laoghaire Institute of Art, Design and Technology.

Iar majoritatea clipurilor cu bătăuși din traficul bucureștean sunt greu de vizualizat, deoarce imaginea e compactată în centru, încadrată de dreptunghiuri negre, blocând mai mult de jumătate din „mise en scene”. Ca să nu mai zic că nu poţi urmări un video decent, cu îndrăgostiţi făcând sex, din cauza unghiurilor de filmare absolut neadecvate, continuă tot el.

Cursul meu îi va învăța pe cei care doresc să ducă la un nivel înalt arta filmării prietenilor în timp ce consumă shoturi în club, cum să folosească tot ecranul și să reducă timpul petrecut de cei ce vizionează filmările în încercarea de a-și ține capetele înclinate spre a reduce riscul de înțepenire a gâtului.

Dacă aceste cursuri intensive vor avea succes, mulți cred că vor revoluționa modul în care societatea va urmări filmări cu pisici dormind sau concerte rock filmate din capătul cel mai îndepărtat de scenă.

mihai_vasilescu_video_pisici