Pe bune, chestia asta din poza de mai jos, tocmai a răsărit la Tineretului. Cu sau fără diacritice, mie mi se pare că se poate citi într-un singur fel. Şi anume, ăla în care îi mai zicem „pulii”, atunci cand nu vrem să sune chiar aşa obscen. Serios, se mai întâmplă să agăţi câte o pizdă tipă care se vrea preţioasă sau să fii intr-un cerc de oameni, care nu ştii cum vor reacţiona la o „pulă” spusă cu toată gura. Şi atunci se mai foloseşte arhaismul ăsta de rahat. Dar, ca să fie clar, el înseamnă „pulă”, oricum ne-am învârti in jurul lui. Nu stau să ma uit in dex dacă mai are şi alte sensuri. O mai avea, dar dacă opreşti o sută de oameni pe stradă, toţi îţi vor răspunde aşa cum tocmai am zis eu.

Şi mă întrebam cam cât căcat trebuie să ai în cap, ca să-i poţi da magazinului tau de bijuterii acest nume? Cât de prost trebuie să fii ca să nu reuşesti să găsesti altceva? Orice, dar orice, ar fi sunat mai bine. Mda, asta în cazul fericit că nu le treceau prin minte doar denumiri ca: Băşina de Platină, La Coiul de Aur sau Găozul de Argint.

Deci te apuci de investit, faci un plan de business, calculezi nişte chestii, cauţi clădire, închiriezi sau cumperi spaţiu, negociezi cu furnizorii, angajezi oameni şi când ai terminat de făcut toate astea, te uiţi gânditor spre noul tău magazin şi-ţi spui: „Bijuteria Mătărânga” să fie numele tau!

Nu am nici cea mai vagă idee pentru care i-au dat denumirea asta. Poate o fi numele de famile al proprietarilor, iar în acest caz ar trebui să fie mulţumiţi că nu s-au numit „Curbelit” sau „Labătristă”. Păi eu am avut cândva un vecin care se numea „Bucă”  şi cred că nici juma’ de cur ăsta nu ar fi dat foarte bine. Sau poate patronu’ când se atinge pe mătărângă o alintă şi-i spune încet: „bijuteria mea”. Supoziţii, supoziţii.

Mă rog, habar nu am care este explicaţia şi nici nu ştiu dacă sunt chiar atât de curios s-o aflu cu adevărat, că doar m-aş putea duce să întreb. Cert este că aş da orice să fiu şi eu de faţă, atunci când un bărbat va răspunde, cu capul sus şi pieptul înainte, la întrebarea:

-Iubitule, de unde ai luat inelul ăsta frumos?

-De la Mătărângă, dragă.

Sau măcar la varianta pentru tineri însurăţei:

-Unde mă duci să căutam verighete?

-La Mătărângă!

Mno, eu cam atât am avut de spus. Acum dau o fugă sa-mi iau un covrig de la „Ştrumeleagul vesel”.

mihai_vasilescu_bijuteria_mataranga