Au fost suficiente numai cinci catastrofe aeriene pentru ca Executivul si Institutul pentru Situatii de Urgenta sa se implice si, de comun acord, sa ia masurile care se impuneau. Prin urmare s-au decis urmatoarele:

-Civilii nu vor mai avea voie sa se deplaseze spre locul catastrofelor, sub niciun pretext. Celor prinsi incercand sa salveze victime li se va intocmi dosar penal. Iar cei care persevereaza si chiar reusesc sa le salveze vor face inchisoare pe viata. Si ei si familiile lor.

-Pentru reducerea riscurilor, pe intreg teritoriul Romaniei vor fi intinse plase similare celor folosite de acrobati la circ.

-Aeronavele SMURD nu mai au voie sa zboare neinsotite. Ele vor fi escortate in permanenta de alte doua elicoptere pentru prim ajutor, un avion de vanatoare si un Boeing 747 plin cu ustensile si provizii.

-Victimelor eventualelor catastrofe aeriene le este cu desavarsire interzis sa strige dupa ajutor, in caz de supravietuire. Sunetele scoase de ei pot tulbura grav psihicul (si asa fragil) angajatilor diverselor institutii ale statului specializate in salvare si recuperare.

-Arderea pe rug a lui Raed Arafat, de acum este mai mult decat limpede ca practica magia negra.

-Ultima masura si cea mai importanta: va fi infiintat M.C.A.S. (Ministerul pentru Cheile Ambarcatiunilor de Salvare), al carui Secretar de Stat va tine in permaneta la brau cheile tuturor ambarcatiunilor de salvare, de pe intreg teritoriul Romaniei. Si tot el va decide marimea si forma brelocurilor.

mihai_vasilescu_chei