Ziceam ca macar o data pe saptamana sa-mi mai bag nasul pe pagina lu’ maestru Tony Poptamas. Sa mai gasesc pe acolo, cate ceva sa „ne radem”. Sa stiti ca nici macar nu e greu. Scrolezi cateva secunde si e imposibil sa nu apara ceva stupid sau macar scris gresit. Serios, daca nu ma credeti, puteti sa incercati si voi, daca va tin nervii.

Iar daca printr-un miracol nu dati nici de cretinitati, nici de flagrante greseli gramaticale, va puteti delecta cu cele mai tampite comentarii de pe planeta. Serios, va provoc sa incercati, dar sa nu dati vina pe mine daca va vine sa fugiti in munti.

Si cum cautam eu azi ceva materie prima de buna calitate, am dat peste chestia asta:

mihai_vasilescu_poptamas_corect

sursa foto

Care e scrisa impecabil si transmite un mesaj cu care eu sunt intru totul de acord. Cu o conditie: sa nu-l postezi pe un wall care geme de greseli gramaticale. Pentru ca imediat dupa ce citisem chestia de mai sus, mi-au sarit in fata ochilor (nici macar nu a trebuit sa caut), cele doua rahaturi de mai jos (dupa cum observati, postate fix in aceeasi zi, 16 august):

mihai_vasilescu_poptamas_stii

mihai_vasilescu_poptamas_nebuna

sursa foto

Eu acum ce sa cred? O fi fost o zi cu ghinion si cu horoscop pesimist? „Gemeni”, astrele va poarta  catre nearticularea corespunzatoare a cuvintelor. O sa aveti o perioada grea, in prima parte a zilei, in care va veti simti ispitit sa mancati terminatiile in „i”. Spre seara o sa va mai reveniti si apar macar cratimele. Sau pur si simplu vorbim despre necunoasterea limbii romane si despre niste admini (nu multi, vreo sase, cu Dan Andronic „tatalor”) care se fac de cacat in fiecare zi lasata de la Dumnezeu?

Care-o fi varianta reala? Eu zic ca ghinionul. Parca totusi nu ai cum sa fii atat de tantalau si agramat, incat sa nu poti scrie macar la nivelul unui elev (silitor ce-i drept) de clasa a cincea. Sau poti sa fii?

Si pe cand stateam eu si cugetam ca poate sunt prea dur si exagerez (in fond, e plin in jur de semi-analfabeti de ce ar trebui sa am pretentii de la o pagina care, pana la urma, li se adreseaza?), observ porcaria sinistra de mai jos:

mihai_vasilescu_poptamas_paler

sursa foto

Intelegeti? Un citat din Octavian Paler, insotit de o poza a lui Jean Paler. Pe bune? Eu as fi mers mai departe si o acompaniam si cu ceva muzica de-a lui Nicu Paleru. Care ar fi fost tot un fel de „paler”, dar articulat. Ce pot eu sa spun despre asa ceva fara sa injur sau sa folosesc altfel de expersii licentioase? Pai nu prea pot, aia e. Sunt doua posibiltati mari si late:

Prima. Cel care a „conceput” tampenia, pur si simplu i-a confundat pe cei doi. Si in cazul acesta eu nu mai am ce sa comentez. Pot doar sa ma mir ca traieste si sa ma intreb cum de reuseste sa mearga pe strada, sa manace, sa doarma, sa se cace, sa respire, sa faca o laba (ma indoiesc ca e in stare sa prinda ceva la futut). Pentru ca, la cat este de prost, toate acestea ar capata valente de miracol.

A doua. A fost o gluma. Jegoasa, lipsita de cel mai elementar umor, dar gluma. Ma rog, ma refer la oamenii care sunt in stare sa savureze si altfel de situatii amuzante, in afara de aceea de a vedea o batrana care se impiedica pe strada si-si frange un picior, o mana si bazinul. Pentru ceilalti, probabil pare amuzanta asocierea din imagine.

Iar in acest caz, dragii mei, m-am hotarat sa fac si sa va pun si eu, aici, un citat. Primul si ultimul (sper). Si sa-l combin cu o gluma la fel de cretina, ca a celui care a binevoit sa o faca pe cea de pe pagina „maestrului” Poptamas. Dar stiti care este partea cea mai tare? Citatul este real suta la suta si se potriveste ca o manusa conjuncturii poptamasiene. Gluma o s-o descoperiti singuri.

 

mihai_vasilescu_blaga